Witam
ostatnio nurtuje mnie takie zagadnienie czy palmtop mio p550 ktorego jestem posiadaczem poradził by sobie z obsluga zewnetrznego modemu internetu bezprzewodowego. chodzi mi to o internet ktory oferuja firmy telefoni kom czyli iplus era orange itd.
problem pojawia sie gdyz zazwyczaj owe modemy sa robione pod specjalny wtyk wystepujacy w laptopach(karta wi-fi) czego w palmtopie niema gdyz owa karta jest na stale wbudowana w palmtop,z reszta z tego co wiem to chyba ten net realizowany ejst przez sieci gps wiec standardowa karta wi-fi nie poradzi sobie z odbiorem.
pozostaja jeszcze odbiorniki usb tylko nasz mio p550 posiada wejscie mini usb i nie da sie podlaczyc do niego.
ostatnio przegladajac portal alledrogo trafilem na tania lecz prawdopodobnie safjna rzecz ktora mozna by wykorzystać.
jest to łacznik usb typu a/a
http://allegro.pl/item444281895_lacznik_usb_gniazdo_typ_a_podwojne_faktura.htmlcena jest dodatkowym atutem.
jezeli dobzre rozumiem i moje wszystkie przypuszczenia sie sparwdza owy łacznik pozwoli nam poprzez nalozenie go na standarodwy kabelek usb ktory mniejsza koncowka podlaczymy do palmtopa uzyskac port wejsciowy pod odbiornik usb bezprzewodowego internetu.
wszystkow teori wyglada ladnie...ale jak ejst w praktyce??
biorac pod uwage ze lacze usb w palmtopie wykorzystywane jest pod synchro z komputerem i ladowanie nie wiem czy to wypali...chociaz nie ma problemu podczas laczenia sie z netem przez komp stacjonarny wykorzystujac usb,choc nie wiem jak dalej pozostaje kwestia oprogramowania??
czy ktoś mi cos doradzi pomoze rozwiazac problem??
niestety nie osiadam dojscia do owego modemu internetu bezprzewodowego by to sprawdzic:/ a wydawac 30pln i wiazac sie umowa nie ma sensu jesli okaze sie ze to nie zdaje egzaminu:(
jesli ktos posiada owy modem prosil bym o probe testow i opisanie.bycmoze moj pomysl okaze sie trafny i pozwoli nam zwiekszyc mozliwosci naszych pda;)
pozdrawiam