mio p550 + mobilny internet(np.iplus, era, orange itd)

• 5 Odpowiedzi
  • 1634 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spr

• 5
mio p550 + mobilny internet(np.iplus, era, orange itd)
« dnia: Październik 01, 2008, 10:54:10 »
Witam

ostatnio nurtuje mnie takie zagadnienie czy palmtop mio p550 ktorego jestem posiadaczem poradził by sobie z obsluga zewnetrznego modemu internetu bezprzewodowego. chodzi mi to o internet ktory oferuja firmy telefoni kom czyli iplus era orange itd.

problem pojawia sie gdyz zazwyczaj owe modemy sa robione pod specjalny wtyk wystepujacy w laptopach(karta wi-fi) czego w palmtopie niema gdyz owa karta jest na stale wbudowana w palmtop,z reszta  z tego co wiem to chyba ten net realizowany ejst przez sieci gps wiec standardowa karta wi-fi nie poradzi sobie z odbiorem.

pozostaja jeszcze odbiorniki usb tylko nasz mio p550 posiada wejscie mini usb i nie da sie podlaczyc do niego.

ostatnio przegladajac portal alledrogo trafilem na tania lecz prawdopodobnie safjna rzecz ktora mozna by wykorzystać.

jest to łacznik usb typu a/a
http://allegro.pl/item444281895_lacznik_usb_gniazdo_typ_a_podwojne_faktura.html

cena jest dodatkowym atutem.

jezeli dobzre rozumiem i moje wszystkie przypuszczenia sie sparwdza owy łacznik pozwoli nam poprzez nalozenie go na standarodwy kabelek usb ktory mniejsza koncowka podlaczymy do palmtopa uzyskac port wejsciowy pod odbiornik usb bezprzewodowego internetu.

wszystkow  teori wyglada ladnie...ale jak ejst w praktyce??

biorac pod uwage ze lacze usb w palmtopie wykorzystywane jest pod synchro z komputerem i ladowanie nie wiem czy to wypali...chociaz nie ma problemu podczas laczenia sie z netem przez komp stacjonarny wykorzystujac usb,choc nie wiem jak dalej pozostaje kwestia oprogramowania??

czy ktoś mi cos doradzi pomoze rozwiazac problem??

niestety nie osiadam dojscia do owego modemu internetu bezprzewodowego by to sprawdzic:/ a wydawac 30pln i wiazac sie umowa nie ma sensu jesli okaze sie ze to nie zdaje egzaminu:(

jesli ktos posiada owy modem prosil bym o probe testow i opisanie.bycmoze moj pomysl okaze sie trafny i pozwoli nam zwiekszyc mozliwosci naszych pda;)

pozdrawiam

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
Odp: mio p550 + mobilny internet(np.iplus, era, orange itd)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2008, 12:19:02 »
Nie wiem czy 550ka ma blutetooth, ale jak tak, to łaczysz telefon z PDA za pomoca BT i wszystko smiga ladnie.
Mam tak z 560ką :)

Pozdrawiam,
Cichy
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2008, 14:06:27 »
podłączenie nie tylko modemu ale ogólnie czegokolwiek choćby myszki czy klawiatury pod port usb w Mio jest niemożliwe i nie ma co próbować - Mio nie ma hosta usb co oznacza że ten port służy wyłącznie do podłączania Mio do komputera,  a nie do podłączania innych urządzeń do Mio

*

Offline spr

• 5
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2008, 17:57:59 »
a jakie pda posiadaja takie zlacza usb ktore umożliwiają podłączanie urzadzen pod pda a nie odwrotnie?? sa takowe sprzety??

ps

p550 posiada bt. tylko teraz pytanie te platformy mobilnego internetu sa tez pod palmfony? tzn chodzi o to bo w fonie mam karte sim a polaczenie z tej karty z netem ejst kosztowne a jako takiego abonamentu nie ma:/
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 18:01:07 wysłana przez spr »

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2008, 08:40:06 »
np FS n560

poszudaj PDA ktore ma USB Host

Pozdrawiam
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2008, 09:00:12 »
host też niczego nie gwarantuje, bo pozostaje kwestia sterowników