Mio P550 i SE K750i - połaczenie GPRS przez BT

• 13 Odpowiedzi
  • 2810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« dnia: Listopad 25, 2006, 16:33:32 »
Witam

Mam problem z moim P550 i połaczeniem przez BT do telefony SE K750i

Oba urządzenia bez problemu się wykrywają, mogę wysyłać pliki, stworzyć połączenie internetowe. Jednak, jak próbuję się łączyć przez BT do internetu, to po chwili mam komunikat, że połączenie nie powiodło się. Próbowałem robić twardy reset PDA i nic.

Problem zaczął się, jak mój P550 wrócił z serwisu po wymianie płyty głownej. Od tej chwili nie mogę zestawić połączenia do internetu przez BT i K750i. CO ciekawe, po takiej próbie BT w K750i wiesza się i nie mogę go wyłaczyć. Pomaga dopiero reset telefonu. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii i będzie potrafił mi pomóc, bo ja już nie wiem czego się przyczepić.

Olo[/url]
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2006, 17:10:27 »
Jaki numer podajesz?
W telefonach SE trzeba zawrzec w wybieranym numerze numer profilu w telefonie pod ktorym masz konfiguracje GPRS dla internetu. W moim przypadku jest to *99***3# bo pod "1" mam konfiguracje dla WAP (laczy sie ale nie da sie nic na tym polaczeniu zdzialac).
Tak wiec typowy przepis ( *99***1# ) u mnie nie dziala, bo mam inaczej skonfigurowany telefon.

A mam SE K600i - ma identyczny mechnizm konfiguracji transmisji danych jak Twoj.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2006, 22:03:11 »
Cytat: "Pecus"

typowy przepis ( *99***1# )

Też mam K750i I idealnie działa numer *99***4#

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2006, 22:20:16 »
Tyle ze to o niczym nie swiadczy. Profile w tym telefonie moze sobie kazdy sam definiowac (najczesciej jak kupujesz w promocji operator czesc Ci poustawial).
Ja po zakupie i tak wykasowalem wszystkie domyslne i tak sie sklada ze najpierw zdefiniowalem WAP, potem WAP u konkurencji, a na 3 pozycji Internet.
U Ciebie opweator zdefinowal to na 3 pozycji... usun sobie dwa pierwsze zapisy (bo to pewnie definicje dostepu po CSD, ktory od dawna jest zbedny, bo wszedzie dziala GPRS) i nagle bedziesz musial wpisac w PDA *99***2# :)

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2006, 14:48:15 »
nr *99#, ale przećwiczyłem inne, pousuwałem zbędne profile i dalej jest to samo. Mam info na telefonie, że P550 chce się dostać do internetu, czy zezwoilić, klikam tak a po chwili na PDA komunikat, że nie można było zestawić połaczenia a na SE 750i nie mogę wyłaczyć BT. Co ciekawe po tym też P550 nie wykrywa telefonu

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Re: Mio P550 i SE K750i - połaczenie GPRS przez BT
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2006, 15:03:22 »
Czyli pewnie przyczyna problemów jest troszkę trudniejsza do rozwiązania.
Cytat: "oldzie"

Problem zaczął się, jak mój P550 wrócił z serwisu po wymianie płyty głownej.

Ja cały tydzień udawadniałem Orice zanim przyznali mi rację, że wsadzili nową, ale wadliwa płytę główną.

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2006, 18:00:26 »
No nic, spróbuję jeszcze z innym modelem telefonu i jak nie będzie działał, to zgłoszę do Oriki ponownie że PDA jest niesprawne

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2006, 21:54:38 »
Bardzo trudno będzie Ci ich przekonać, że złemu działaniu telefonu winny jest PPC.
Jak czyta się na innych forach o problemach ludzi z telefonami, to możliwe jest że coś nawywijało Ci się w SonyEriksoniku.
Ludziki mieli już dziwne problemy ze swoimi telefonami i nawet docierały na http://forum.my-sonyericsson.pl/index.php pogłoski o wirusach szkodzących poprawnemu działaniu telefonu.
Po pierwsze to jeszcze i tam powinieneś tam poszukać rozwiązania swojego problemu.
Po drugie potestuj swój aparacik MINIOPERĄ przeznaczoną właśnie dla niego i popatrz jak się wtedy zachowuje i czy nie dzieje się cos dziwnego z jego komunikacją z www po GPRS.

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2006, 17:57:26 »
No i testowałem z Nokią N70, wszystko działą bez problemu, i o do pierwszego połączenia. Tak, że wina leży raczej po stronie SE

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TP2->Motorola Defy
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 08, 2006, 16:15:13 »
wydaje mi sie ze problem lezy raczej w ustawiueniu konta (APN , Haso i user) lub we wlasciwym urzyciu wlasciwego konta.np era : APN - erainternet , HAslo - erainternet ,user - erainternet
JAk saie upewnisz (najlepiej zadzown do operatora ) ze konto danych w telefonie masz poprawnie skonfigurowane to wejdz do informacji o koncie:
konta danych->wiecej -> informacja o koncie i tam zczytujesz jaki jest ID zewnetrzny.  
ten numer id (czasem zwany CID) podajesz w numerze wywolujacym BT  : *99***2# gdzie 2 oznacza przykladowy numer CID.ktory w Twoim telefonie  moze byc inny.
Ewolucja: Compaq 3130->Mio P550->Asus A636N->Asus A696->Asus P750->Asus P565->HTC TP2->Motorola Defy (Microsoft zabil  WM Mobile)

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 26, 2006, 01:03:05 »
Ja mam podobny problem, ale wątpie, żeby 3 telefony były popsute.
Testowałem to na SE K600i i na dwóch nokiach 6310i i niestety nie chce połączyć się z netem za żadne skarby.
Może jakieś dodatkowe sterowniki modemu na BT trzeba dograć do Palma????

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 20, 2007, 13:58:14 »
Witam mam problem jak kolega właśnie odebrałem p550 po wymianie płyty głównej i też nie mogę sie połączyć z internetem przez SE przy czym telefon jest ok bo przez niego łączę PC z internetem, więc coś się skopało po wymianie płyty - czy udało się coś z tym zrobić?

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2007, 20:55:01 »
Cytat: "da_vinci"
więc coś się skopało po wymianie płyty

Może wsadzili Ci płytę ze zwalonym BT.
Zobacz czy transfer plików pomiedzy Mio a telefonem po BT jest wogle wykonalny.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2007, 07:04:07 »
Cytat: "Powhatan"
Cytat: "da_vinci"
więc coś się skopało po wymianie płyty

Może wsadzili Ci płytę ze zwalonym BT.
Zobacz czy transfer plików pomiedzy Mio a telefonem po BT jest wogle wykonalny.

Transmisja jest ok można wysyłać i odbierać obrazki do telefonu, sam telefon daje internet przez BT dla laptopa i chodzi to bez zarzutu. Co dziwne przełożyłem kartę sim do T610 i z nim internet ruszył. Nie wiem co robić bo przecież K750 ciągle z laptopem działa a z MIO przed wymianą płyty głównej też działał.