Pomyliłem działy - proszę o usunięcie tematu. Zamieściłem go już we właściwym dzialePrzeniosłem do właściwego działu, a zdublowany usunąłem, gdyż w tym toczy się dyskusja, a w zdublowanym - nie.
Ajed Ogólnie pojęcie rozbierania palma nie wiąże się z niczym dobrym, ale jeżeli już zostaniemy do tego zmuszeni to mam nadzieję, że przedstawiona tutaj instrukcja będzie Wam pomocna.
Pacjent: Mitac Mio P550.

Potrzebne narzędzia:
Śrubokręt krzyżakowy, mały - najlepiej zegarmistrzowski.
Palmtop należy wyłączyć chyba, że diagnoza usterki wymaga aby urządzenie było załączone.
1. Wydłubujemy zaślepkę na klapce zasłaniającej baterię.
Zobaczymy śrubkę, którą wykręcamy
2. Zdejmujemy klapkę i wykręcamy widoczne już śrubki.

Po wykręceniu powinniśmy mieć 5 śrubek
3. Obracamy palma i lekko podważamy paznokciem w widocznym miejscu. Można sobie pomóc popychając lekko baterię od tyłu
4. Po otwarciu należy uważać na kabelek z głośniczka - można go bez obaw wypiąć z palma.
Na obrazkach owy kabelek oraz miejsce gdzie należy go później wpiąć.
5. Czas odkręcić śrubki mocujące płytkę z elektroniką:

Aby podnieść płytkę należy również wysunąć mikrofon:

Oraz podnieść baterię -
Uwaga! Bateria jest przylepiona na taśmie dwustronnej.
Dalszego rozkręcania nie wykonywałem w czasie tego zabiegu ponieważ nie miałem takiej potrzeby.
Robiłem to jednak kiedyś, gdy pękł mi ekran dotykowy dlatego opiszę dalsze czynności.6. Po zdjęciu płytki (będzie nadal powiązana z ekranem dotykowym taśmą kablową) odkręcamy metalowy uchwyt ekranu.
7. Zostaje nam zwolnienie zaczepów z boku palmtopa (radzę użyć sprytu i cierpliwości niż siły).
Uwaga! Po podniesieniu ekranu zerwiemy plomby gwarancyjne - da się je odkleić, ale trzeba pomyśleć chwilę.
8. W zależności od tego co chcemy zrobić mamy przed sobą:
Szybkę czyli owy ekran dotykowy
Ramkę
Folię zabezpieczającą
Elektroniczną taśmę do sterowania ekranikiem.
Nie radzę ingerować w ekran bez potrzeby - mi pękł więc nie miałem nic do stracenia (notabene Orika uznała to jako naprawę gwarancyjną i 630zł w kieszeni

)
Pozdrawiam i życzę powodzenia,
PinBack