Mio p550 i internet przez wifi - kaszaniarstwo !

• 21 Odpowiedzi
  • 2709 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 10, 2007, 21:25:00 »
Wrrrrr ... Ratujcie .... Robiłem już wszystko aby połączyć się mio z internetem przez wifi, a ten mały czarny skubaniec z uporem maniakalnym ślicznie i kulturalnie odmawia ! Szukałem podobnych postów w archiwum, ale znalezionych zagadnień jest równo 7325 i raczej nie nawiązują do tego o co się pytam, a jeśli tak to proszę o linka bo popełnię zaraz grzech straszliwy rzucając mio z dachu na glebę ....
Z góry kulturnie dziękuję :D

*

Offline broks

• 20
Re: Mio p550 i internet przez wifi - kaszaniarstwo !
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2007, 22:09:39 »
Cytat: "El Adriano"
Wrrrrr ... Ratujcie .... Robiłem już wszystko aby połączyć się mio z internetem przez wifi, a ten mały czarny skubaniec z uporem maniakalnym ślicznie i kulturalnie odmawia ! Szukałem podobnych postów w archiwum, ale znalezionych zagadnień jest równo 7325 i raczej nie nawiązują do tego o co się pytam, a jeśli tak to proszę o linka bo popełnię zaraz grzech straszliwy rzucając mio z dachu na glebę ....
Z góry kulturnie dziękuję :D

Dziwne ze masz taki problem!Zapraszam do Wrocławia,tutaj nie mamy takich problemów!Przynajmniej Ja,ale tak swoja drogą,po co Tobie ten net w takim wydaniu?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2007, 22:27:48 »
Niemozliwe. Moje mio znajduje sieci i bez stresu loguje sie do niezabezpieczonych. Internet smiga, poczta tez. Bez problemow.
Sprawdzales z kilkoma sieciami czy uparcie ladujesz sie do jednej?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2007, 22:34:48 »
u mnie tez chodzi. ale mam jeden problem u mnie na rynku w zywcu jak chce wejsc na neta oczywiscie jest za free  jak wejde poalczy sie i chce wpisaac np. onet wyskakuje okienko i pisze zeby wcisnac przycisk F5. A z kad ja mam go wziasc na klawiaturce w mio P550.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2007, 22:44:21 »
Hmm uściślę. Wszystko pięknie , łanie, łączy się z WiFi, ale kiedy odpalam IE i chcę wejść choćby na onet.pl cały czas prosi o konfigurację sieci. Niestety konfigurację wszystkich sieci do jakich się podłączałem. Robiłem ją już na różne sposoby i w różnych miejscach ... Dobrze , że nie wsadzają do więzienia za znęcanie się nad sprzętem , bo dziś za karę nie podłącze skubańca do prądu  ]:>

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2007, 23:09:24 »
Nie bardzo jeszcze rozumiem filozofię WM 5.0, ale sprawdź jak masz ustawioną sieć, z którą się łączysz - czy jest to Internet (The Internet), czy sieć firmowa (Work). Nie wchodziłem w szczegóły, co to oznacza dla WM 5.0 - czy z sieci firmowej nie ma dostępu do przestrzeni adresowej Internetu - nie wiem. Powinieneś mieć ustawiony typ połączenia Internet.

W wersji angielskiej jest to w: Start->Settings->Connections, zakładka Network Adapters i tu trzeba ustawić typ sieci na Internet.

Bo skoro się podłączyłeś, a komunikat otrzymujesz z IE, to IE nie może znaleźć sieci, która prowadzi do Internetu lub może jest ustalone proxy.

*

Offline gog

• *
  • 79
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2007, 16:50:04 »
chciałbym potwierdzić brak jakichkolwiek problemów z działaniem wifi na p550

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2007, 18:00:14 »
Ja tez strasznie wkurzalem sie na wifi w moim p550 szczegolnie jak sie wybralem na rynek w krakowie i nie moglem sie polaczyc z netem. To znaczy laczylem sie ze strona operatora hotspota logowalem sie ale wyskakiwal blad, przeszukalem cala siec i tez wydawalo mi sie ze nei ma odpowiedzi az ktoregos dnia postanowilem sprawdzic na innym hotspocie w jednej z galeri w krakowie i okazuje sie ze wszystko dziala bez problemu. Dodam tylko ze Mio p550 czasem pokazuje w ustawieniach ze siec jest bez zabezpieczen ale faktycznie jest inaczej, nie mozna z niej skozystac.
Proponuje znalezienie innego hotspota-jakiegos pewnego z ktorego juz ktos sie laczyl najlepiej tez z mio p550.
pozdrawiam.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2007, 18:10:49 »
Jeżeli jest sieć bez zabezpieczeń, ale się nie łączy - próbuje, ale mu się nie udaje to:
- albo jest włączona filtracja adresów MAC;
- albo włączona jest dodatkowa autoryzacja oparta o certyfikaty lub PPPoE (choć w tym wypadku nawet się połączy, ale nie będzie można do niczego się dostać).

Sam się na to naciąłem na swoim własnym AP, który miał właśnie włączone filtrowanie adresów MAC, a ja o tym na śmierć zapomniałem i dopiero post z forum zmusił mnie do tego, by jednak sprawdzić listy filtrów.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2007, 18:24:14 »
dzięki za wszystkie pomysły i sugestie ... zobaczę jak działa na jeszcze innych hotspot'ach

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2007, 16:04:45 »
micra pokieruj do posta z filtrowaniem albo rozszerz temat

Czesto znajduje w u siebie sieci twierdzi ze nie zabezpieczone ale nie nie moze sie jednak polaczyc narazie mam 2 hotspoty (pod Wawa Tesco i janki geant) w ktorych nie mam problemu

ale moze inne tez dzialaja a problemem jest filtracja wiec moze przekierowanie albo wyjasnienie gdzie to ustawiac ??

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2007, 16:16:01 »
quarek
filtrowanie adresów MAC można włączyć albo wyłączyć na swoim routerze do którego masz dostęp do panelu administracyjnego... to jeden z rodzajów zabezpieczenia sieci a nie opcja do ustawienia przy połączeniu

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 13, 2007, 12:21:01 »
a czy mozna zmienic adres mac naprzyklad jakims programem, bo ja mam radiowke i sa filtrowane adresy mac

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 13, 2007, 16:04:54 »
Cytat: "pppbek"
a czy mozna zmienic adres mac naprzyklad jakims programem, bo ja mam radiowke i sa filtrowane adresy mac

w większości pocketów z wifi nie da się zmienić mac adresu
w niektórych przypadkach udaje się wpisem w rejestrze - opis

*

Offline remczar

• 10
  • http://www.erento.co.uk - hire it all online
    • erento-hire it all online
  • Sprzęt: SGH i900 Omnia 8GB
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 18, 2007, 18:09:55 »
net na moim mio p550 chodzi bez problemow. sprawdzalem na kilku hotspotach we wrocku i zawsze sie laczyl
www.erento.co.uk - hire it all online

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2007, 23:03:44 »
kupilem karte wifi (dokladnie dwl-510) ale PDA nie moze sie polaczyc z netem   czy filtrowanie adresów MAC można włączyć albo wyłączyć majac siec za pomoca karty czy wylancza sie tylko majac router albo switch siec zkonfigurowana jako ad-hoc

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2007, 09:57:20 »
filtrowanie mac-adresów jest to funkcjonalność Access Point'a - by udostępnić dostęp dla ściśle określonych MAC-adresów. Raczej nie spotkasz takiej funkcjonalności w sterownikach do kart działających jako karty bezprzewodowe. Jeżeli karta może działać w trybie AP - wtedy jak najbardziej będzie filtrowanie adresów (no, chyba że producent nawet tego nie dał).

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale chcesz, by karta wifi pozwalała na połączenie z Internetem Twojemu PDA, czyli duży komputer ma dawać Internet małemu palmowi. Jeżeli tak, to nie jest problemem filtrowanie adresów, ale "udostępnianie łącza", czyli włączony NAT na Twoim dużym komputerze.

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 21, 2007, 21:52:11 »
"micra" napisal:
Jeżeli jest sieć bez zabezpieczeń, ale się nie łączy - próbuje, ale mu się nie udaje to:
[ciach]
- albo włączona jest dodatkowa autoryzacja oparta o certyfikaty lub PPPoE (choć w tym wypadku nawet się połączy, ale nie będzie można do niczego się dostać).

No wlasnie, lacze sie z siecia i nic .. ani poczta ani www. Czy jest nq to jakas rada? Czy ktos cos wie o tej dodatkowej autoryzacji, jak to sie je..?
Z gory dziekuje!

*

Offline pbas

• 35
    • filtry do wody odwrócona osmoza tapworks aquafilter
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2007, 19:54:33 »
Lacze sie przez wifi z domowa siecia, ktora mam zabezpieczona przez filtrowanie MAC'ow I szyfrowanie WPA-PSK. Wszystko smiga bez problemu - zatem wedlug mnie MIO550 dziala z wifi perfekcyjnie.

Pozsrawiam, Piotr

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 23, 2007, 09:09:07 »
Ja z domowa siecia tez sie lacze bez problemu. Zreszta nie tylko z domowa, w niektorych hotspotach tez sie lacze i wszystko dziala -net, poczta i skype. Aktualnie jestem na targach zagranica, gdzie jest udostepniona siec. Wyswietla sie bez zabezpieczen, moge sie z nia polaczyc i na tym koniec-ani poczta ani www:(  Wiem ze z laptopa mozna sie polaczyc i smigac po necie.
Czy ktos sie wie dlaczego tak sie dzieje?

*

Offline matt

• 20
  • Sprzęt: Mio P550
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 05, 2007, 10:51:33 »
A próbowałeś się połączyć w Polsce z era.pl albo np. orange.hotspot? Też Ci się uda, ale nic poza tym. Otworzysz jedynie stronę startową tego usługodawcy i finito. Sieć, do której udało Ci się zalogować może mieć takie, lub inne, zabezpieczenia.

*

machina

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 06, 2007, 11:17:12 »
Cytat: "pbas"
Lacze sie przez wifi z domowa siecia, ktora mam zabezpieczona przez filtrowanie MAC'ow I szyfrowanie WPA-PSK. Wszystko smiga bez problemu - zatem wedlug mnie MIO550 dziala z wifi perfekcyjnie.

Pozsrawiam, Piotr

Ja mam wlasnie taka sama konfiguracje (filtrowanie MAC i WPA-PSK) i za cholere nie moge sie podlaczyc do domowego routerka WiFi. Jaki masz router?