Mio P550 i dramatycznie niski poziom sygnału GPS

• 17 Odpowiedzi
  • 6438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 19, 2006, 13:04:32 »
Witam,
Mam taki problem, a dokładnie mój teść. Zakupił sobie z nienacka P550 i marudzi, że GPS słaby. Za pierwszym razem go wyśmiałem, bo jak może być słaby StarSirf III? Ale po kolejnych sygnałach, że gubi sygnał itp. postanowiłem się sprawie przypatrzeć i ot zaskonienie, faktycznie coś nie tak. Mój stary GPS CF na StarSirf II LP pokazuje w AM poziom sygnału prawie na maksa, a u teścia w tym samym miejscu i czasie ledwo jedna kreseczka.
Czy ktośmiał podobny problem, czy może po prostu jest to trefny (szkodzony) model?

Re: Mio P550 i dramatycznie niski poziom sygnału GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 23:43:47 »
Ten model tak już ma. Mamy w firmie trzy p550 i każdy ma poważne kłopoty z sygnałem GPS.Są dni, że wcale nie chcą złapać fixa.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2006, 08:57:13 »
Cytat: "MundeX"
Witam,
Mam taki problem, a dokładnie mój teść. Zakupił sobie z nienacka P550 i marudzi, że GPS słaby. Za pierwszym razem go wyśmiałem, bo jak może być słaby StarSirf III? Ale po kolejnych sygnałach, że gubi sygnał itp. postanowiłem się sprawie przypatrzeć i ot zaskonienie, faktycznie coś nie tak. Mój stary GPS CF na StarSirf II LP pokazuje w AM poziom sygnału prawie na maksa, a u teścia w tym samym miejscu i czasie ledwo jedna kreseczka.
Czy ktośmiał podobny problem, czy może po prostu jest to trefny (szkodzony) model?

ja mysle, ze problemem jest zakup w tym "nienacku"

a powaznie, to te modele wcale tak nie maja i jezeli w tym samym miejscu inny GPS sygnalu nie traci - polecam oddac to mio do serwisu

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2006, 09:52:16 »
Cytat: "lajkon2"
Ten model tak już ma. Mamy w firmie trzy p550 i każdy ma poważne kłopoty z sygnałem GPS.Są dni, że wcale nie chcą złapać fixa.

Mam P550 i GPS dziala wysmienicie zarowno na Auto Mapie jak i na Tom Tom-ie.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:16:36 »
Mam P550 i GPS dziala wysmienicie (...)

Zgadzam sie z przedmowca...
Wystepuje u mnie natomiast nieco smieszna sklonnosc Automapy do "odwracania sie wte i we wte" podczas jazdy w korku (jedynka - stop, jedynka - stop. W trakcie normalnej jazdy Auto mapa odwraca sie zgodnie z zalozeniem- czyli podczas zmian kierunkow jazdy) . Ale jestem gps-owym zoltodziobem, wie moze ktos z Was ma jakies panaceum na ten korek? A moze tak ma byc i szlus?
pozdrawiam:}

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2006, 20:28:03 »
potwierdzam, w mio P550 GPS dziala wyśmienicie i nie pisać mi tu że ten model tak ma. Jak nie działa to oddać do serwisu a nie lamentować.

outentik-->włącz ustalanie pozycji co 1s i powinno być lepiej. Automapa tak ma czasami, nie mylić z mio:) W TT nigdy mi sie to nie zdażyło.
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2006, 16:08:13 »
Na problem ze skaczaca pozycja podczas postoju pomaga wlaczenie "Static Navigation" w gpsie. W tym celu mozna uzyc np. narzedzia sirftech, jest to gdzies opisane chyba na forum o gpsie, a na stronie autora programu sa po koleji obrazki jak wlaczyc static navigation :-)

UWAGA! Uzywajac sirftech lepiej nie bawic sie innymi opcjami, nie ponosze odpowiedzialnosci za dzialanie tego narzedzia. A widzac jak wielu uzytkownikow "popsulo" sobie swoje p550 bawiac sie menu serwisowym...

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 22, 2006, 21:37:45 »
Owszem, nam też działa GPS ale tematem jest niski poziom sygnału, a ten jest niski. Na szerokim słupku max, na wąskim nic.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2006, 17:53:20 »
Pytanie tylko czy wskazania automapy sa miarodajne

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2006, 10:29:27 »
outentik-->włącz ustalanie pozycji co 1s i powinno być lepiej. Automapa tak ma czasami, nie mylić z mio:) W TT nigdy mi sie to nie zdażyło.[/quote]

Nie ze wszystkim pomaga niestety...

Temat postu: Mio P550 i dramatycznie niski poziom sygnału G
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2006, 13:04:09 »
Witam,
I tutaj wlasnie sie dolacze do pytania kolegi:
Otoz w moim P550 nawigacja na AM dziala prawidlowo (fix dluzej niz w A201 ale to pomijam). AM pokazuje b. slaby (a wlasciwie nie pokazuje) poziomu sygnalu GPS (ilosc satelit jest pokazywana). Czy sadzicie ze, to problem z sama Auto Mapa ? Dodam ze,  GPSinfo pokazuje silny sygnal ze znalezionych satelit.

Podobny problem mam tez u kolegi w MIO P350.

Pozdrawiam

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2006, 14:39:08 »
Już nie raz było pisane, jeśli słupek z satelitami (niebieski) jest powyżej 3 to zawsze poda dobrą pozycję i sygnał nie ma tu nic do rzeczy. Mam też Asusa A636N i przy złożonej antenie również wygląda to tak samo (satelity na max, sygnał na 0 lub 1 kresce)

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 26, 2006, 08:47:49 »
znalazłem na zagranicznych stronach komunikat że wyszła partia p550 z wadliwym GPSem
http://www.mio-tech.be/support/

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 26, 2006, 09:12:06 »
Tak, ale w tej partii, chodzilo o bardzo dlugie lapanie fixa.
W Automapie wskaznik poziomu sygnalu zawsze mam zerowy, ale fixa na zimno lapie w max minute i trzyma go nawet w bardzo zlych warunkach.

Tak wiec to raczej problem wskaznika w AM a nie Mio.

*

Offline marek_133

• 7
  • Sprzęt: Modecom Freeway MX2 HD
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 26, 2006, 14:27:31 »
Na moim Mio 550 mam AM i Destinatora.

Poziom sygnału AM - jeden pasek zupełnie szary, drugi pali się całkowicie.
Poziom sygnału Destinator - jest informacja, że Mio łapie od 7 do nawet 11 satelit.

Obracająca się mapa występuje tylko w AM - jest to denerwujące.
W Destinatorze wszystko jest w porządku - jak się zatrzymuję, to mapa się nie rusza.

Jednym słowem dużo zależy od oprogramowania, a nie od sprzętu.

*

Offline Cichy!

• 6
    • http://audiopro.com.pl/sklep/
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 29, 2006, 21:56:13 »
Miałem okazje przetestować już chyba wszystkie MIO. Jeśli chodzi o 550 to pomaga zewnętrzna antenka.  Przy zastosowaniu takowej wzrasta sygnał do poziomu przyzwoitego. Należy też zwrócić uwagę na szybę czołowa . Jeśli się ma atermiczne , ogrzewane itp. to 550ka męczy się strasznie. Mam też wrażenie że P350 chodzi nieco lepiej a dlaczego to tego już nie powiem , może mniej upchane.

*

Offline pbas

• 35
    • filtry do wody odwrócona osmoza tapworks aquafilter
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 29, 2006, 22:10:56 »
Nabylem Mio P550 dzisiaj :) Nie mialem jeszcze mozliwosci przetestowac go z AutoMapa (zakupie ja dopiero w przyszlym tygodniu) ale np programik GPSInfo pieknie dziala. W Katowicach, na A4, programik trzymal stabilne polaczenie z 7-8 satelitami. 3-4 slupki mialy wartosci 32-40 a pozostale okolo 20-25. Zatem, chyba wszystko OK z tym palmtopikiem :)

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 03, 2006, 13:43:15 »
witam serdecznie
kupłem Mio P550 kilka dni temu. jak na razie nie było problemu z łapaniem sygnału z satelitów pomimo że jeżdżę MONDEO z ogrzewaną przednią szybą, a MIO jest do niej przyczepiony na uchwycie. nawet w gęstej zabudowie miejskiej jest ok.
pozdrawiam