MIO p550 GPS

• 16 Odpowiedzi
  • 2502 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO p550 GPS
« dnia: Kwiecień 27, 2007, 11:47:00 »
Przeszukałem forum i na rozwiązanie nie wpadłem.   Może ktoś pomoże. 

Zaistalowałem AutoMapę 3.  9.  7.  1

I pierwszy fix po dłuższej chwili się udał.   Choć na wskażniku GPS nigdy nie było więcej niż 2 kreski i to samo na satelitach. 
Niestety od tamtej pory już nigdy nie znalazł sygnału GPS.   Nawet pół godziny poświęciłem siedząc na dworze czy też jadąc autem z zamontowanym zestawem.   Cały czas "szuka połączenia GPS (COM 2)"

Co z tym fantem zrobić.   W Niedzielę ruszam w trasę i myślałem, ze nie będzie problemów ale jak zwykle kłody rzucone. 

Jeśłi jest już o tym wątek to będę wdzięczny za link.   Ja niestety zdecydowanej odpowiedzi na ten problem nie znalazłem. 

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: MIO p550 GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2007, 11:48:46 »
nie zakladaj dwoch takich samych watkow w roznych dzialach ! jest to niezgodne z regulaminem

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2007, 12:36:14 »
Cytat: pimpus sadelko link=topic=66262. msg435372#msg435372 date=1177667326
nie zakladaj dwoch takich samych watkow w roznych dzialach ! jest to niezgodne z regulaminem

OK Sorry.  Po prostu nie wiem gdzie jest on bardziej adekwatny.  Czy problem dotyczy MIO czy GPSa?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2007, 12:38:08 »
mysle ze tu szybciej bedzie odpowiedz bo wicej osob z p550 tu zaglada, swoja droga jestes pewny ze ma byc com2 ? w razie czego zostaje HR i ustawienie wszystkiego od nowa

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2007, 12:47:13 »
Cytat: pimpus sadelko link=topic=66262. msg435388#msg435388 date=1177670288
mysle ze tu szybciej bedzie odpowiedz bo wicej osob z p550 tu zaglada, swoja droga jestes pewny ze ma byc com2 ? w razie czego zostaje HR i ustawienie wszystkiego od nowa

HR wykonane i bez zmian.  Szika sygnału GPS . . . .  Krew mnie zaleje zaraz.

Jest ktoś z Trójmiasta kto mógłby się podjąć na żywo sprawdzenia? Odpłatnie oczywiście. . .

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2007, 12:52:14 »
testowales na jakims innym sofcie ? np visualgps

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2007, 12:59:08 »
testowales na jakims innym sofcie ? np visualgps

Próbowałem GPSInfo ale nie zrozumiałem jego wskazań a info dot. programu nie namierzyłem.
Na czym polega ten visualgps?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2007, 13:01:40 »
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=49&sortby=t&sort=asc&f_id=187
chodzi tylko o to zeby sprawdzic czy zlapie fixa w jakim kolwiek sofcie

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2007, 13:09:28 »
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=49&sortby=t&sort=asc&f_id=187
chodzi tylko o to zeby sprawdzic czy zlapie fixa w jakim kolwiek sofcie

Zbadam.

Jak nie złapie to odbiornik GPS walnięty jest?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2007, 13:18:09 »
jest takie prawdopodobienstwo, ale przeciez juz raz zlapales fix'a wiec moze sie tylko zawiesil

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2007, 15:12:19 »
jest takie prawdopodobienstwo, ale przeciez juz raz zlapales fix'a wiec moze sie tylko zawiesil

To jest najdziwniejsze. Ale teraz jeszcze lepszy numer. Przed chwilą pożyczyłem od znajomka odbiornik GPS przenośny (takie pudełko na bluetotha). Wrzuciłem go na COMA 4 i ... REWELACJA!!!! 10 sek i sygnał gps na maxa i satelity na maxa!!!

Czyli coś z wbudowanym gpsem chyba co?

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 27, 2007, 17:38:05 »
Hmm, no może być "coś nie tak", ale zrób następujące rzeczy:
1. przeczytaj wątek o GPSach - tam dowiesz się, ile może trwać synchronizacja, co to jest zimy start GPSa i podobne rzeczy; stąd dowiesz się, że:

a.) w najbardziej krytycznych warunkach złapanie fix'a może trwać nawet chyba ponad godzinę - nie pamiętam, nie chcę przesadzić

b.) jak chcesz złapać fix'a to nie jeździj samochodem, tylko poczekaj, aż go gps złapie;

c.) jeżeli masz w samochodzie szybę metalizowaną(?) - nie wiem o jaką dokładnie powłokę chodzi, to antena wbudowana w Mio może nie wystarczyć;

d.) złapać fix'a jest trudno między drzewami, między wysokimi budynkami - nawet stojąc, nie poruszając się.

2. Zainstaluja gpsinfo, czy visualgps - one pokażą Ci poziom sygnału poszczególnych satelit, które widzi Mio. Fix to synchronizacja z co najmniej 3 satelitami, ale 5-6 powinno zapewnić sprawną nawigację, oczywiście czym więcej tym lepiej. Oba te programy są banalnie proste. W gps info wybierasz właściwy port (mam COM2 - sprzętowy GPSa, prędkość 4800), klikasz Start GPS. W okienku poniżej zaczną pojawiać się dane z GPSa, przechodzisz do zakładki GPS Info i obserwujesz satelity widziane przez GPSa. Pierwszym objawem synchronizacji będzie synchronizacja daty i czasu GPSa, później zobaczysz poziomy sygnałów satelit - niebieskie słupki na dole oznaczają stan synchronizacji, czerwone puste słupki oznaczają sygnał, ale na zbyt niskim poziomie lub brak synchronizacji.

3. Z poziomu gps info zrobisz też zimny start gpsa (przeczytaj wątek o GPSach jako takich), ale prawdziwy reset zrobisz z poziomu narzędzi Mio dostępnych z menu podczas restartu urządzenia (menu serwisowe?).

4. Jak GPS złapie fixa z poziomu gps info, czy innego programu to zatrzymaj ten program (by nie pobierał danych z GPSa), odpal AM lub inny nawigacyjny i powinien po 1-5 sekundach też mieć fix'a.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 27, 2007, 18:40:02 »
Ruszam do boju. Sprawdze jeszcze raz gpsinfo. zostawie na placu w aucie na godzine....

Udało mi sie pożyczyć od znajomego gpsa zewnetrzznego i po bluetoothie pięknie przyprowadził mnie do domu. pasek sat na maxa był a gps na 4 kreski. No i fixa złapał w 10 sek. max.

Jeszcze tak sobie myślę. MIO miało wymienianą szybę. Może odłączyło się coś podczas wymiany?...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2007, 18:42:32 wysłana przez pyrtas »

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 27, 2007, 19:01:39 »
Stawiam na to, ze masz GPS-a walnietego.  Moj PDA lapie sygnal w 1 minute z zimnego startu.  Czasami udaje mu sie wystartowac w mieszkaniu.  A jak zalapie fix-a to w mieszkaniu tez jakos sobie radzi.  Mowa oczywiscie o modelu jak w temacie.

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 27, 2007, 19:11:48 »
GPSinfo podaje wyniki od razu - jeżeli uruchomisz je, będziesz mieć poprawnie skonfigurowany port to dane pojawią się od razu i po kilku minutach zobaczysz przynajmniej zsynchronizowany zegar (data i czas) GPSa, jak nie to próbuj wykonać zimny start - z poziomu GPSinfo.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 27, 2007, 21:58:55 »
Może problem jest błachy i łatwy do rozwiązania.

Dostań sie do SETUP-u Pocketa (chyba dzoj w dół i miękki reset) tam wybierz test GPS-u, który nic Ci nie powie, ale całą procedurę zacznie od restartu (resetu) GPS. Po czymś takim powinien bydlak ruszyć. Warto spróbować.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 07, 2007, 10:56:32 »
Wróciłem z trasy. Będąc w Warszawie podjechałem do Adama i okazało się , że uszkodzony został nieco przewód od gpsa podczas wymiany szyby. 5 minut i wszystko hula.
Satelity na maxa a sygnał gps średnio 2 kreski (ale chyba ten typ tak ma, że więcej nie chce co?)