Hmm, no może być "coś nie tak", ale zrób następujące rzeczy:
1. przeczytaj wątek o GPSach - tam dowiesz się, ile może trwać synchronizacja, co to jest zimy start GPSa i podobne rzeczy; stąd dowiesz się, że:
a.) w najbardziej krytycznych warunkach złapanie fix'a może trwać nawet chyba ponad godzinę - nie pamiętam, nie chcę przesadzić
b.) jak chcesz złapać fix'a to nie jeździj samochodem, tylko poczekaj, aż go gps złapie;
c.) jeżeli masz w samochodzie szybę metalizowaną(?) - nie wiem o jaką dokładnie powłokę chodzi, to antena wbudowana w Mio może nie wystarczyć;
d.) złapać fix'a jest trudno między drzewami, między wysokimi budynkami - nawet stojąc, nie poruszając się.
2. Zainstaluja gpsinfo, czy visualgps - one pokażą Ci poziom sygnału poszczególnych satelit, które widzi Mio. Fix to synchronizacja z co najmniej 3 satelitami, ale 5-6 powinno zapewnić sprawną nawigację, oczywiście czym więcej tym lepiej. Oba te programy są banalnie proste. W gps info wybierasz właściwy port (mam COM2 - sprzętowy GPSa, prędkość 4800), klikasz Start GPS. W okienku poniżej zaczną pojawiać się dane z GPSa, przechodzisz do zakładki GPS Info i obserwujesz satelity widziane przez GPSa. Pierwszym objawem synchronizacji będzie synchronizacja daty i czasu GPSa, później zobaczysz poziomy sygnałów satelit - niebieskie słupki na dole oznaczają stan synchronizacji, czerwone puste słupki oznaczają sygnał, ale na zbyt niskim poziomie lub brak synchronizacji.
3. Z poziomu gps info zrobisz też zimny start gpsa (przeczytaj wątek o GPSach jako takich), ale prawdziwy reset zrobisz z poziomu narzędzi Mio dostępnych z menu podczas restartu urządzenia (menu serwisowe?).
4. Jak GPS złapie fixa z poziomu gps info, czy innego programu to zatrzymaj ten program (by nie pobierał danych z GPSa), odpal AM lub inny nawigacyjny i powinien po 1-5 sekundach też mieć fix'a.