MIO P350 problem z GPS'em

• 16 Odpowiedzi
  • 8246 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 31, 2006, 18:18:45 »
Cytat: "patol"
... mam Mio P350 i AM Xl (kupiony komplet). Na początku było wszystko OK. Zainstalowałem AM i po chwili znalazł mi sygnał i wszystko było pięknie. Później pojawił się spory problem i musiałem zrobić hard reset Mio (po kilku tygodniach)... poinstalowałem wszystko od nowa i coś długo szuka satelit. Czy to normalne? Ustawiony jest na COM2... Pani ciągle mówi, że "szuka sygnału GPS". Troszkę się niecierpliwię bo to nie dla mnie i czy po dłuższym czasie znajdzie ten sygnał (póki co maks wytrzymywałem 10 minut)? ...

Mam identyczny problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić  :(

pomóżcie  :)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2006, 19:02:28 »
Powinni nakrecic nowy serial TV p.t.
ŚWIAT WEDŁUG MIO  :))

mój właśnie z takiego powodu ma kolejne (juz trzeie w swoim życiu) wakacje w Orice.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2006, 20:38:01 »
Katy74
w jakim celu skopiowałeś wypowiedź innego wątku i założyłeś kolejny?
pisz w tym wątku z którego wziąłeś cytat

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2006, 00:04:36 »
marcinl

Zrobiłam tak dlatego, że tamten post był w cześci forum dotycącej Automapy, a wdług mnie powinien być w części dotyczącej konkretnego urządzenia.

I mam nadzieję, że znajdę TU pomoc  :)

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2006, 00:49:02 »
a że tak spytam: łapiesz ten sygnał na zewnątrz czy w pokoju ??
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2006, 10:28:30 »
:wkurzony:

wyobraź sobie, że na zewnątrz

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2006, 11:31:31 »
Cytat: "Katy74"
tamten post był w cześci forum dotycącej Automapy, a wdług mnie powinien być w części dotyczącej konkretnego urządzenia.

No prawidłowa reakcja

:wkurzony:

Wcale się nie dziwię, a raczej współczuję.

I mam nadzieję, że znajdę TU pomoc  :)

Niestety.
Znam ten objaw i w moim przypadku skończyło się ORIKĄ (www.orika.pl) i jak zwykle uznanie naprawy gwarancyjnej.

W Warszawie nie mamy serwisu godnego naprawiać tą naszą parchatą chińszczyznę.

Choć sa jakies nadzieje na satysfakcję.  Jakby iść pod stadion X lecia i dać każdemu handlującemu tam chinolowi po pysku, to jest duża szansa na przywalenie jednemu z konstruktorów tej zabawki.

Jedyne co mogę, to życzyć Ci aby Tobie (Twojemu Mio) od razu włożyli nowe i wolne od wad bebechy.

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2006, 08:42:41 »
witam.
identyczny problem - to samo z AM i TT... domyslnie ustawiony port COM2, na ktorym nie wykrywa urzadzenia... i na nic zdaly sie reczne zmiany portow programowych i urzadzenia na inne - shituacja sie powtarza... czy reklamowanie to faktycznie jedyne wyjscie z tego pata? :>
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2006, 00:17:43 »
Znów mało nie zamęczyłem Pocketa P350. (takie tam backupy)
Odbirnik GPS zwisł i przestał reagować.  (podobnie jak u autora tematu)
Jednak po dotarciu do biosu (dzoj w dół i resecik) oraz wybraniu funkcji "TEST GPS" wszystko wróciło do normy.

Czyli polecam taką czynność w przypadku dziwnej jego ślepoty na satelity.

.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: MIO P350 problem z GPS'em
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2007, 19:22:17 »
Czyli polecam taką czynność w przypadku dziwnej jego ślepoty na satelity.

Odświeżę ten wątek, ale muszę podziękować. Powhatan Wielkie Dzięki.
Bawiłem się dzisiaj Igo (ze skórką Andy'ego) i znalazłem funkcję GPS OFF. Jak mu dałem off to na amen, zablokowałem GPS dokładnie, nic nie pomagało nawet Hard Reset. Dopiero przeszukując różne Fora znalazłem ten wątek. Jeszcze raz dziękuje i POZDRAWIAM.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2007, 16:02:05 »
A ja jak na złość co bym nie ustawił, co bym nie pozmieniał w biosie z GPSem nadal mam:
"Brak urządzenia GPS" albo:
"Brak prawidłowego sygnału GPS" w moim Mio p350 :///

W ustawieniach systemu GPS mam:
 Port programu GPS: COM4
 Port sprzętu GPS: COM2, prędkośc 4800
 Włączone automatyczne zarządzanie GPS

W TomTom 6 mam ustawione:
Urządzenie GPS:  inne NMEA GPS, szybkość 4800, COM3
I ciągle stan GPS = "Brak urządzenia" :/

Jak wybiorę zamiast COM3 GPS_COM to mam: "Brak prawidłowego sygnału"

Oczywiście wszystko po hard resecie, wgraniu pl lokalizacji i wrzuceniu tomtom6 z mapa "Western_and_Central_Europe"
Wcześniej wszystko działało :/

Pomóżcie, PLS
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 16:18:39 wysłana przez djzwierzac »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2007, 17:16:21 »
W programie ustawiasz na COM2/4800 (taki port jaki jest ustawiony "Port sprzętu GPS")! A "Brak prawidłowego sygnału" to krótko mówiąc: odbiornik GPS pracuje, urządzenie (Mio) ma z nim komunikację, ale nie ma fixa - musisz poczekać, to trochę może potrwać, no i najlepiej "łapać fixa" na otwartej przestrzeni, w domu może być problem albo w ogóle niemożliwe.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 17:20:23 wysłana przez Tricolore »

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2007, 18:12:04 »
W programie ustawiasz na COM2/4800 (taki port jaki jest ustawiony "Port sprzętu GPS")! A "Brak prawidłowego sygnału" to krótko mówiąc: odbiornik GPS pracuje, urządzenie (Mio) ma z nim komunikację, ale nie ma fixa ...

Wybrałem w programie port sprzętu według Twojej instrukcji, niestety nadal "Brak urządzenia GPS", jak daje GPS_COM to dopiero wtedy mam brak prawidłowego sygnału". Jeździłem tak parę minut samochodem i nie złapał, choć wcześniej (przed hard resetem) miałem zasięg zaraz po wyjściu z domu na dwór :///

Poza tym:
Port programu - " ... port wykorzystywany przez programy do pobierania danych GPS"
Port sprzętu - " ... port, do którego podłączone jest urządzenie GPS"

Więc powinienem chyba ustawić to według portu programu, co i tak kończy sie komunikatem "Brak urządzenia GPS". Zaraz ustawie GPS_COM i zrobię z 10, może ze 20km po mieście i po gołej trasie i zobaczymy czy złapie. W miedzy czasie walne mu tez reset w biosie jakby nie łapał :) O wynikach powiadomię!
PozdrawiaM

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2007, 18:20:10 »
Nie jeździj tylko stój w miejscu. A aby przyśpieszyć łapanie fixa to doinstaluj mały programik typu seasgee ( od HTC ale chyba zadziała) ściągnij update staelitów. Możesz też zainstalować któryś z programów testowych i zobaczyć fizycznie jaki sygnałi gdzie dochodzi i czy masz fix-a.
potrzebna zgoda

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:00:11 »
Więc powinienem chyba ustawić to według portu programu, co i tak kończy sie komunikatem "Brak urządzenia GPS". Zaraz ustawie GPS_COM i zrobię z 10, może ze 20km po mieście i po gołej trasie i zobaczymy czy złapie.

Używa się portu sprzętu (GPS_COM), nie programu. Defaultowo w P350 jest to COM 2 i jeśli nic nie namieszałeś to ustaw w programie właśnie ten port (jeśli u Ciebie GPS_COM to nie COM 2, to musiałeś to zmienić w ustawieniach Mio - najlepiej wróć do początkowych ustawień).
I jak jas_pik napisał wyżej: nie ruszaj się, stój w miejscu, będąc w ruchu opóźniasz złapanie fixa.

I jeszcze jedno małe pytanko: TT oryginalny z licencją?

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:38:19 »
Zadziałało :) Złapał zasięg :D

Zrobiłem 10km i nic nie łapał, po drodze zatrzymywałem się i zmieniałem porty jak rękawiczki.
Później w biosie dałem dwie opcje pod rząd, ustawiłem port programu na COM6, port sprzętu na COM3 i w programie:
Urządzenie GPS:  inne NMEA GPS, szybkość: 4800, Port: GPS_COM

Poszedłem do sklepu i jak wróciłem to już miał mapkę na ekranie :)))
Dzięki za pomoc panowie :)

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 10, 2007, 20:13:02 »
Trochę sobie namieszałeś z tymi portami. Radziłbym Ci wrócić w ustawieniach urządzenia (w jakim biosie??) do COM 2 (sprzętowy) i COM 4 (programowy) i pamiętać, żeby wszystkie programy GPS ustawiać na COM 2. A Twój problem polegał na tym, że byłeś niecierpliwy, odbiornik nie zdążył złapać fixa i zacząłeś niepotrzebnie mieszać z tymi portami.