Mio P560 padl wyswietlacz.

• 22 Odpowiedzi
  • 4952 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mio P560 padl wyswietlacz.
« dnia: Styczeń 17, 2008, 12:54:54 »
Mam problem z moim Mio. Po zainstalowaniu mapy MapaMap 4.0 ustawiałem ustawienia w pda. Natknąłem sie na ustawienie kontrast. Po kliknięciu w kontrast ekran Pda zrobił sie czarny jak by sie rozładował. Po zresetowaniu PDA widnieje tylko pomarańczowy ekran na starcie potem wyświetlacz gaśnie. Nie wiem co jest. Dotykam do PDA i słyszę tylko klik. PDA jest odpalony ale wyświetlacz nie aktywny. Komputer wykrywa urządzenie normalnie. Usunołem MapaMap z poziomu systemu i nic nie pomogło. Proszę o pomoc.

*

Offline bamil

• 10
Odp: Mio P560 padl wyswietlacz.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2008, 14:23:39 »
mam dokłądnie to samo-nie mam pojęcia co się stało!!!
pomocy!!!

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2008, 14:32:18 »
Jak HR nie pomaga to raczej nic nie wymyślicie.

*

Offline bamil

• 10
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:10:17 »
po twardym resecie traci się polski język-palm działa ale po angielsku...

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:18:42 »
A jakiś inny sposób? Przeinstalować Windowsa? I jak to zrobić?

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:47:22 »
Hmm nie padł wyświetlacz. Po prostu ustawiliście kontrast na max i wyświetlany jest cały czas czarny kolor. Na ślepo wejść w ustawienia i to zmienić trochę trudno.. Innego rozwiązania nie znam  :(

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2008, 16:21:59 »
Jakis pomysł na uratowanie? Mam dostęp do plików, ktory plik jest konfiguracyjny od tego?

EDIT: zdaje mi sie że HardReset wykonuje dobrze. Ale dalej to samo. Moze ktos opisac jak wykonac HardReset
EDIT_2: Mam. Pod kontem mozna dojsc co do czego. Powiedzcie jeszcze gdzie szukac opcji kontrastu.

Problem rozwiązany dziekuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2008, 16:44:24 wysłana przez MuLd3r »

*

Offline bamil

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2008, 17:40:36 »
U MNIE TEŻ JUŻ OK
zrobiłem HR i wgrałem od nowa nakładkę i wszystko super

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2008, 18:50:50 »
HR rozwiązuje większość problemów :)

MuLd3r czy jesteś pewny że zrobiłeś HR ?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:19:49 »
Pewny nie jestem. Ale jak udało mi sie zmniejszyć kontrast widzę, że jednak HR nie było.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2008, 21:20:18 »
W niektórych modelach trzeba trzymać joya aż się pokaże napis windows mobile po pomarańczowym ekranie bo jak puścisz wcześniej to HR nie będzie :)

*

Offline Yacck

• **
  • 159
  • Sprzęt: FS-N560 ; HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 26, 2008, 16:02:47 »
wydaje mi się, że temat mozna kontynuować, bo zauważyłem, że nie są to pojedyncze przypadki, takie zachowanie  560-tki to jakaś reguła (a
może wada) w niektórych egzemplarzach.
Ciągnę temat, ponieważ mój znajomy, ma dokładnie to samo ze świeżutko nabytą 560-ką. Nie jest to na pewno wina jasności podświetlania,
ponieważ obraz staje się zupełnie czarny - nie jest to obraz przyciemniony, a zupełnie czarny.
Zdarzyło mu się to juz kilkakrotnie, PDA pracuje normalnie jest synchronizowany z Pecetem, a ekran nagle zanika, czasami poprostu nie
da się ponownie właczyć po wyłączenie górnym przyciskiem.
Odpada wina baterii, bo to samo dzieje się na zasilaniu USB lub sieciowym.
Tak jak pisali poprzednicy po SR, zapala się pomarańczowe logo MIO i po kilku sekundach obraz znika, mimo że windows dale się ładuje.
Jedynym wyjściem jest HR, który oczywiście przywraca wszystko do stanu fabrycznego. Po przywróceniu bacupu danych, po kilku godzinach
sytuacja sie powtarza i ratuje tylko kolejny HR.
Jeżeli ktoś ma jeszcze podobne problemy to może to opisze.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2008, 21:04:13 »
Witam,

U mnie jest identyczny problem jak u Yaccka... (moze poza tym "zupelnie czarnym ekranem" - pod odpowiednim katem widac, ze cos tam wyswietla - nicego to jednak nie zmienia bo i tak nie da sieuzywac). Poszperalem troche w internecie, probowalem wszystkiego... jedynie twardy reset dziala, choc to zadne rozwiazanie - za kazdym razem trace wszystko (poza tym co na karcie pamieci) a i tak po paru godzinach znow nie da sie wlaczyc... juz nie mam pomyslow...
Na wielu forach przewija sie jako jedyne mozliwe rzwiazanie oddanie sprzetu do serwisu (podobno to wina plyty glownej - musza ja zmienic). Ale dla mnie nie jest to najlatwiejsza rzezcz pd sloncem - pda kupilem w polsce w czasie kilkudniowej wizyty, na stale siedzew anglii, nie wiem (musze napisac do mio) czy moge go reklamowac tutaj...cholery dostaje bo sprzet jest mi potrzebny jak diabli - sporo jezdze samochodem, w wiekszosci wciaz w nowe nieznane mi rejony, bez gpsa bedzie ciezko, chocby przez kilka dni...
Zanim wiec zdecyduje sie na krok ostateczny, moze jednak ktos poradzil sobie z probleme? Z gory dziekuje za pomoc!

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2008, 13:11:08 »
Sprawdziłem u siebie, wyłączyłem podświetlenie i pod odpowiednim kątem widać białe litery czyli pada wam podświetlenie. Więc jeśli to wina ustawień to w Ustawienia => System => Podświetlenie => Zaawansowane zaznaczcie opcje "Naciśnij ekran lub przycisk.." lub ustawić by nie wyłączał podświetlenia.
Zdaje mi się że to wina systemu że nie włącza z powrotem podświetlenia bo m/w w połowie pomarańczowego ekranu startowego wczytywane są ustawienia ekranu (czyli jasność).

*

Offline Yacck

• **
  • 159
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 27, 2008, 13:44:10 »
niestety, jak juz wspomniałem, nie jest to podświetlanie (ekran jest czarny jak węgiel :) ) I zapewniam Cię, że wiem co to jest przygaszone podświetlanie,
gdzie pod pewnym kątem bez problemu można operować na ekranie, zresztą z niewiadomych powodów w moim looxie również co jakiś czas
(sporadycznie) suwak podświetlania zjeżdża sobie w lewe położenie. Mam już nawet przypisany przycisk sprzętowy (po przyciśnięciu szybko dżojstikiem mogę ustawić właściwe podświetlenie. W MIO 560 są tylko dwa przyciski sprzętowe i takiej opcji nie ma.

choc to zadne rozwiazanie - za kazdym razem trace wszystko (poza tym co na karcie pamieci) a i tak po paru godzinach znow nie da sie wlaczyc... juz nie mam pomyslow...
Nie jest tak źle, u mnie w ogóle  nie ma karty pamięci, wszystko jest we dwu-gigowym flashu,a stamtąd nic nie znika zapisany jest tam również backup
zrobiony przy pomocy Spb Backup, wiec odtworzenie polonizacji i oprogramowania trwa po HR kilkadziesiąt sekund.
Jest to rozwiązanie doraźne, tak przecież nie powinno być, na razie jest weekend, ale po niedzieli coś będziemy w tym kierunku robić.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2008, 14:44:28 »
niestety, jak juz wspomniałem, nie jest to podświetlanie (ekran jest czarny jak węgiel :) ) I zapewniam Cię, że wiem co to jest przygaszone podświetlanie

Ja nie mówię o przygaszeniu podświetlenia tylko o całkowitym jego wyłączeniu. W nocy jeśli muszę go używać suwak podświetlenia mam w położeniu skrajnym lewym by mnie nie oślepiał więc też wiem co to przygaszone podświetlenie.

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2008, 19:20:53 »
Sprawdziłem u siebie, wyłączyłem podświetlenie i pod odpowiednim kątem widać białe litery czyli pada wam podświetlenie. Więc jeśli to wina ustawień to w Ustawienia => System => Podświetlenie => Zaawansowane zaznaczcie opcje "Naciśnij ekran lub przycisk.." lub ustawić by nie wyłączał podświetlenia.
Zdaje mi się że to wina systemu że nie włącza z powrotem podświetlenia bo m/w w połowie pomarańczowego ekranu startowego wczytywane są ustawienia ekranu (czyli jasność).

Niestety nie w tym rzecz - probowalem wszystkiego co wiaze sie z ekranem, podswietleniem, wygaszaniem, zasilaniem itp (w ustawieniach systemu), problem wciaz istnieje... chyba, ze rzeczywiscie jakims cudem SAMO sie przesuwa w lewa, skraja strone, jak tutaj:
(sporadycznie) suwak podświetlania zjeżdża sobie w lewe położenie.

Serwischyba bedzIe jedynym rozwiazaniem...

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2008, 23:22:52 »
chyba, ze rzeczywiscie jakims cudem SAMO sie przesuwa w lewa, skraja strone

To też nie będzie to, sam przesuń sobie suwak w skrajne położenie, zobaczysz że nadal jest bardzo dobrze widoczny.

Ale jedno jest pewne - to nie jest normalne zachowanie i jeśli sprawdzałeś wszystkie ustawienia to jedyne co możesz zrobić to "do serwisu"  :(

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 28, 2008, 12:24:29 »
u mnie było dokładnie to samo

stało się tak po zainstalowaniu MapaMap 4 ale wróciło do normy po HR

jednak ostatnio znowu się powtórzyło jak wszedłem do MapaMap

Teraz odinstalowałem MapaMap i będę obserwować - czy wszyscy, którym się to też przytrafiło mają MapaMap zainstalowane czy to tylko przypadek?
Bo może to ten program robi jakiś problem?

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 28, 2008, 21:14:12 »
u mnie było dokładnie to samo

stało się tak po zainstalowaniu MapaMap 4 ale wróciło do normy po HR

jednak ostatnio znowu się powtórzyło jak wszedłem do MapaMap

Teraz odinstalowałem MapaMap i będę obserwować - czy wszyscy, którym się to też przytrafiło mają MapaMap zainstalowane czy to tylko przypadek?
Bo może to ten program robi jakiś problem?

Dwie wiadomosci. Najpierw zla. Nie mam i nigdy nie mialem MapaMap. Przykro mi. Wiec to nie wina tego programu.
Teraz dobra (jesli mozna tak powiedziec). Moze faktycznie wiaze sie to z jakims programem? Wiadomo, ze nie z jedym, ale moze kilka programow korzysta z (powiedzmy)  tego samego sterownika (czekostam)? W sumie u mnie Mio dzialal dobrze przez miesiac, a padl od razu po tym jak zainstalowale Sygic Drive. Wlaczac z nim teraz nigdy nie wywalilem tegoz ( z karty pamieci). A dlatego, ze -  na marginesie - uwazam to za najepsza nawigacje. Strasznie podoba mi sie graficznie (bardzo estetyczna), obsluga bez zastrzezen, dokladnosc tez najlepsza w porownaniu z wczesniej uzywana Automapa 4.1.2 (droga z polski, przez niemcy, holandie, belgie, francje do manchesteru - poza jednym bledem w niemczech swietna), zamieniona tutaj na TomToma 6 (wieksza dokladnosc od AM na Wyspach - chocby szukanie po kodach pocztowych - kto jezdzi w anglii wie, ze znacznie ulatwia to nawigacje). Liznalem rowniez Destinatora 7 (wywalone - problem z obrotem mapy) i iGo (nic specjalnego). Wiec moze to faktycznie wina programu? Musze troche potestowac.
Czekam rowniez na opinie innych.
Pozdrawiam!!!

Cos w tym jest! Przesiadlem sie na inna wersje Sygic (7.6) i od paru godzin (co jakis czas sprawdzam czy da sie wlaczyc) jest ok. Za wczesnie jeszcze aby sie cieszyc ale dobrze rokuje na przyszlosc.  Bede dalej testowal. Czekam rowniez na obserwacje innych.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2008, 17:07:30 wysłana przez reckeen »

*

Offline Yacck

• **
  • 159
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 03, 2008, 20:28:21 »
zrobiłem mały test, zainstalowałem SOTI Pocket Controller. Po kolejnym "zgubieniu " ekranu w pda wszedłem  z poziomu peceta w ustawienia (oczywiście w SOTIM obraz na pececie był) aby sprawdzic ustawienie suwaka jasności, oczywiście był w środkowym położeniu a na ekranie pda ciemno. I co najciekawsze, wystarczyło, że dotknąłem kursorem myszki do suwaka (aby nim poruszać) i w tym momencie pojawił się normalny obraz na pockecie. Sam nie wiem co o tym myśleć, jedno jest pewne tak nie powinno się zdarzać. jestem przekonany, że jest to jakaś usterka fabryczna w niektórych egzemplarzach tego modelu. Bo przecież co mają do tego programy, w żadnym innych pda produkowanym na świecie nie ma takich przypadków, jedynie w mio560. Tym bardziej, przecież pisze tu o tej usterce wielu użytkowników, a z pewnościa wielu z pośród nie czytających tego forum ma to samo.

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 04, 2008, 22:44:19 »
Minelo kilka dni od ostatniego mojego postu i musze przyznac ze jest poprawa! Juz nie mam problemow ze sprzetem! Po wywaleniu Sygic Drive (a raczej zainstalowaniu jego nowszej wersji - 7.6) problem sie rozwiazal! Nie jest idealnie (pomijajac fakt - co zauwazyl moj przedmowca - ze tego typu problemy nie powinny wogole miec mejsca, dlaczego na innych PDA jest ok, a tutaj masa ludzi musi sie z tym borykac), tzn. czesto (ale nie zawsze jednak - co jest dla mnie jeszcze dziwniejsze niz gdyby sytuacja miala miejsce w 100% przypadkow...) po wlaczeniu obraz jest przyciemniony, na tyle jednak, ze nie stanowi problemu wejscie do menu i rozjasnienie ekranu (mimo, ze suwak jest w skrajnej pozycji co jednak cos widac - wczesniej bylo tak ciemno, ze nic sie nie dalo zobaczyc).

Podsumowujac moja walke - sprzetu da sie uzywac (wiec jest sukces), nie da jednak obejsc sie bez uciazliwych zmian parametrow ekranu niemal zawsze po wlaczeniu, plus niestety nie wszystko mozna "uzytkowac" (np. Sygic Drive 7.53).

Na razie jestem zadowolony, ale mysle, ze producenci w koncu dostrzegna problem, i wypuszcza jakas latke (jesli to sprawa softu). A jesli bez serwisu sie nie obejdzie, to przy najblizszej okazji bede musial sie tym zajac. Na razie nie moge sobie na to pozwolic (potrzebuje nawigacji).

Aktualizacja (3.3.2008)

Po wielu dalszych probach, doszedlem do wniosku, ze problem wciaz wystepuje... ale znalazlem rozwiazanie. A nawet dwa!

(oczywiscie to polsrodki - do momentu ukazania sie jakiegos patcha, na ktory czekam); problem polega na tym, ze sygic w jakis sposob - nie wiedziec dlaczego - wplywa na ustawienia jasnosci podswietlenia ekranu. Glupie to, nie powinno tak byc, ale jest. Rozwiazania:

Sposob 1. Nie wylaczac mio od razu po wyjsciu z sygica! Najpierw wejsc do ustawien ekranu, przesunac lekko suwak i dopiero zamknac mio. Naprawde dziala!!! Potem wlacza sie bez problemu.

Sposob 2. Bardziej czasochlonny, ale umozliwia szybsze zamkniecie PDA (nie trzeba wykonywac czynnosci z punktu pierwszego), poza tym stanowi jakby "wsparcie" (gdy np. odruchowo sie go wylaczy). Otoz instalujemy na PDA aplikacje Pocket Plus (notabene polecam, swietne narzedzie wiele opcji, fajne modyfikacje nieciekawego moim zdaniem WM 5 czy 6). Umozliwia ona m. in. przypisanie wielu ciekawych skrotow, jak np. zmiana jasnosci podswietlacza pod konkretnym przyciskiem !!!! Niestety u mnie to nie dziala (a to rozwiazywaloby problem calkowicie - dziwne to, bo inne, rownie niestandardowe przypisania dzialaja dobrze - a jest ich masa w tym programie), ale nie zalamalem sie, znalazlem jeszcze inne rozwiazanie – tym razem jak nabardziej skuteczne. Program umozliwia bowiem zrobienie ikonek na pulpicie do poszczegolnych opcji. Ja zrobilem skrot do „podswietlania ekranu”, umiescilem ikonke w prawym dolnym rogu i gotowe!!! Teraz jak urzadzenie (a raczej jego wyswietlacz) nie chce sie wlaczyc, czekam pare sekund (dla pewnosci, by nie kliknac za wczesnie). Klikam w prawy rog, dzojstikiem w prawo i voila! Wszystko pieknie widac.

Testuje to juz od jakiegos czasu i wszystko pieknie dziala!!! Polecam!!!
Ps. Wersja Sygic jakej uzywam to 7.52 - stabilna i niezawodna!!!
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 23:40:32 wysłana przez reckeen »

*

Offline Roba

• 25
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:15:09 »
Niestety i mnie dopadła ta przypadłość. Co ciekawe w P360. Palmtop kupiony zaledwie wczoraj, a już dwa razy zobaczyłem czarny ekran. Czy udało się komuś w międzyczasie rozgryźć problem?