[rozwiązany]mio 168, brak ładowania, niełączące złącze baterii

• 0 Odpowiedzi
  • 1899 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,
mam problem z mio 168 (konkretnie bluemedia pda 255).
Od czasu do czasu nie świeciła mi dioda od ładowania, gdy palm był podłączony do usb, więc rozkręciłem, poruszałem baterią, złączką i całkiem palma wyłączyło.

Jak się okazało, złączka od baterii była wyrobiona i ukruszył się pin na płycie głównej.
Wyrzuciłem złączkę całkowicie i przylutowałem 5 kabelków od baterii (żółty, czarny, biały, niebieski, czerwony) bezpośrednio do płyty głównej.

Teraz jest taki motyw, że palm się dobrze włącza i pracuje na baterii (juz się nie wyłącza jak się go podniesie), ale jak podłącze palma do ładowania nie świeci dioda od ładowania (pomarańczowa).
W windowsie -->settings-->system-->power pokazuje charging (prawidłowo).

Lecz po całej nocy ładowania palma z usb dalej pokazuje tylko 30 % baterii i palm krzyczy, żeby naładować baterię.

1) Jaka może być przyczyna, że dioda nie świeci podczas ładowania? Wszystkie połączenia baterii z płytą są 100% dobrze wykonane.
Gdzie szukać przyczyny, że nie świeci ta dioda podczas ładowania?

2) Ma ktoś może rozpiskę, które kolory kabelków z baterii do czego służą?

z góry dzięki za odpowiedź

[edycja po rozwiązaniu problemu]

Udało mi się przywrócić prawidłowe ładowanie baterii.

Rozwiązaniem problemu okazało się rozładowanie baterii w palmtopie do 'zera' (aż się sam wyłączył  pda i nie można było go uruchomić), następnie wyłączenie palma przełącznikiem off i zostawienie go na ~30 minut. Po ponownym podłączeniu ładowania na wyłączonym przełączniku (off) dioda prawidłowo zaświeciła na pomarańczowo.

Może ten temat będzie komuś pomocny.
Pozdrawiam.

[edit]
tak na wszelki wypadek, mógłby ktoś pomierzyć i podać mi wartości napięć nowej/sprawnej baterii od mio 168 pomiedzy wszyskimi 5-cioma kabeklami?

z góry dzieki!
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 10:58:19 wysłana przez tommy8482 »