Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 86128 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpień 11, 2008, 16:27:39 »
Po dogłębnym przeanalizowaniu treści tego wątku decyzję o zakupie podjąłem i.... żałuję, że zastanawiałem się tak długo. Mój MIO tego problemu w ogóle nie ma!! Są inne, ale te zrzucam na razie na karb mojej nieudolności.

Moge powiedziec to samo. Zastanawialem sie, zwlekalem z zakupem.
Teraz wiedze, ze niepotrzebnie.
Zadnego problemu z rozladowywaniem sie baterii. Po zwyklym wylaczeniu (przyciskiem na gorze)
nie stwierdzilem wlaczania sie PDA, po dwoch dniach nieuzywania stan baterii 100%.

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpień 22, 2008, 09:16:25 »
Witam
Chcę podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami.
Otóż też miałem ten ból że PDA sam się włączał i rozładowywał się tylko przełącznik on/off od tego mnie chronił.
Ale ostatnio namieszałem sobie w sofcie i musiałem zrobić hard reset http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105939.0 , zainstalowałem programy jakie poprzednio miałem. I jakie moje było zdziwienie gdy stwierdziłem że PDA nie włącza się sam, po całej nocy mam nadal 100 % baterii ! Ten stan mam na razie od 3 dni i mam nadzieje że się nic nie zmieni.
Mam Mio P560 z softem R10.3.0201.0906  i ActiveSync w tle uruchomiony.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 09:27:53 wysłana przez mayek »

*

Offline AstraFan

• 28
  • Sprzęt: MIO P560 + SanDisk III 2GB
« Odpowiedź #272 dnia: Grudzień 29, 2008, 13:58:22 »
odgrzewam kotleta, ale odkryłem taką sprawę - MIO P560 włącza się o 12ej i o północy, oraz (nie każdemu, u mnie to występowało) ok. 20 minut po każdej godzinie.... cholerki można było dostać.. znalazłem jednak na to sposób;

ściągnijcie i zainstalujcie POCKET MECHANIC (skąd? google); tam uruchamiacie opcję "Notification queue" i usuwacie wszystkie wpisy z rejestru :-) od tej pory jak ręką odjął (bateria przestała też spadać przy zwykłym power off, wcześniej schodziła 2-5% w ciągu tygodnia przy wyłączeniu urządzenia po 5 minutach bezczynności)

//edyta: hmmm mam problemy z AS, nie wiem czy to przez to //
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 12:47:42 wysłana przez AstraFan »

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #273 dnia: Styczeń 06, 2009, 22:13:16 »
Wyczyszczenie rejestru to chyba nie był najlepszy pomysł  :mrgreen: rozumiem jakieś określone wpisy za to odpowiedzialne ale żeby zaraz cały?  :O

*

Offline herbata

• *
  • 56
  • Mio P550 & SE C510i
« Odpowiedź #274 dnia: Styczeń 13, 2009, 18:38:51 »
Jeśli się usunęły potrzebne wpisy to może być mały mix w systemie ;>

*

Offline toyboy

• 4
  • --Tylko prostych rzeczy nie da się rozwiązać--
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #275 dnia: Luty 03, 2009, 11:16:48 »
Dla wszystkich którzy mają jeszcze problem z samoistnym uruchamianiem  MIO!! Ja w miom mio nie mam tego problemu, więc nie jestem pewny czy na 100% to pomoże, ale chyba mam jakieś rozwiązanie. Jeden z użytkowników sugerował użycie PocketMechanic'a, ale ten jest płatny. Poszukajcie w googlach (zresztą napewno jest też na tym forum) darmowy program TaskMgr (jak tylko znajdę to wstawie link, ewentualnie na email mogę wysłać). Oprócz całej masy przydatnych funkcji warto wspomnieć o tym, że nie trzeba go instalować, co jest dodatkowym atutem. Ale do rzeczy. PocketMechanic ani też polecany w tym wątku MemMaid dają możliwość usunięcia wpisów "notification queue" (czy jak one się nazywają) powodujących uruchamianie się mio, ale TaskMgr oprócz usunięcia daje możliwość ich edycji. Dzięki temu, ci którzy boją się usunąć wpisy, mogą ustawić sobie godziny uruchomień np. wszystkie między godz 10 a 11, jak komu pasuje i mieć pod kontrolą wybudzanie komputera. Wiesz dokładnie kiedy i co się uruchomi. Bo niby czemu nie ma się uruchomić jeśli jest to potrzebne systemowi?? (przy okazji bawienie sią programem okazało się że mój mio też ma ustawione godz uruchamiania tych dziwnych procesów jednak ledwie raz na tydzień, niektóre rzadziej dlatego nawet  nie zauważyłem że coś się dzieje) ale możecie mieć to wszystko pod kontrolą. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział jak w tym programie to ustawić, to jeszcze przy okazji dopisze tu instrukcję, ew pisać na priv.
Aha i jeżeli komuś to pomoże (jeśli wogóle) to dajcie znać...

Link do programu: http://www.dotfred.net/TaskMgr.htm

--Tylko prostych rzeczy nie da się rozwiązać--
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 12:28:14 wysłana przez toyboy »

*

Dziubanowski

« Odpowiedź #276 dnia: Luty 04, 2009, 21:41:00 »
Na początku po zakupie moja bateria w P560 trzymała tydzień. Po zainstalowaniu Automapy było jeszcze OK, ale gdy próbowałem  podłączyć się do sieci WiFi, to zaczął się rozładowywać nawet w ciągu doby. Zrobiłem Hard Reset i wszystko wróciło do normy- czyli bateria trzymała dobrze. Ale po WiFi znowu zaczęły się kłopoty z rozładowywaniem. Wysłałem go więc do serwisu do Krakowa. Tam ponoć wgrali jakąś poprawkę do ROMU. Od tego czasu nie wiem co to rozładowująca się bateria. Trzyma nawet ponad 2 tygodnie, używam WiFi w domu i nic się nie dzieje. Co lepsze- nieraz zdarzało mi się teraz, że w tle były aplikacje i też się nie rozładowuje. Tak więc w moim przypadku wizyta w serwisie dała ogromną zmianę na lepsze.

*

Offline bamil

• 10
« Odpowiedź #277 dnia: Luty 09, 2009, 10:37:47 »
to ja odgrzeję temat:

mam P560 od ponad roku już i jak dotąd wszystko było idealnie, bateria trzymała bardzo dobrze, do nawigacji używałem TomToma w wersji 6

ponieważ mapy do TomToma są już trochę stare postanowiłem potestować AutoMapę

zainstalowałem sobie wczoraj (na karcie SD- innej niż miałem poprzednio w Mio) wersję 5.3 z mapą tylko Polski, sprawdziłem działanie i jak zwykle wyłaczyłem na noc przyciskiem u góry
jakie było moje zdziwienie rano gdy zobaczyłem stan baterii krytyczny

czy to AutoMapa powoduje taką sytuację,czy inna karta SD, czy ktoś ma jeszcze inne pomysły
ja to powiązałem z wgraniem AM ponieważ bezpośrednio po tym się tak stało
czy ktoś mi podpowie czy w tej wersji AM tez można wyłączyć to pokazywanie stanu baterii?

czekam na pomysły i rady w przeciwnym razie pozostanie tylko odinstalowanie AM

*

Offline mio560

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #278 dnia: Marzec 22, 2009, 12:33:39 »

czy to AutoMapa powoduje taką sytuację,czy inna karta SD, czy ktoś ma jeszcze inne pomysły
ja to powiązałem z wgraniem AM ponieważ bezpośrednio po tym się tak stało

U mnie (możesz ew. sprawdzić moje wpisy w tym wątku bo dokładnie opisywałam sytuację a teraz już nie do końca pamiętam) problemy z wyładowywaniem się baterii zaczęły się z zainstalowaniem automapy (na początku tego nie powiązałam, ale na początku Mio się nie wyładowywał mimo że się sam włącza kilka razy na godzinę), potem problemy ustąpiły po zainstalowaniu nowej wersji mapy (ale juz nie pamiętam jakie to byly wersje) i normalnie, jak ręką uciął. Ostanio zaczęły się znów problemy i padlo mi w ciągu doby wszystko tak się rozładowal, więc na nowo zainstalowałam wszystko na Mio oraz przeinstalowałam na nowo mapę i znów jest wszystko w porządku. Więc powiedziłabym, że u mnie to jest problem związany z automapą (lub z kartą SD, bo mam automapę na karcie). Jednak nie jest tak, że automapa zawsze powoduje problemy tylko chyba jakiś błąd w mapie to powoduje i reinstalacja (ze sformatowaniem karty) pomaga. Bo raz zdarzyło mi się że zapomniałam na dobę wyłączyc automapę i jak to zobaczyłam, było co prawda zero na baterii, ale dane nie padły - przez całą dobę!

« Odpowiedź #279 dnia: Marzec 24, 2009, 14:53:43 »
Witam. Ja z problemem rozładowywania się baterii borykałem się od wielu miesięcy.
Jakie było moje dziwienie gdy problem ustąpił po HR.
Nie wyłączam ActiveSync po podłączeniu się z komputerem, mam zainstalowany SPB Pocket Plus (on robi to automatycznie)
Automapę 5.3 nie instalowałem (wyciągnąłem tylko skrót na pulpit z poprzedniej instalacji)
Wyłączyłem sprawdzanie automatyczne poczty, oraz ustawiłem wyłączanie się pocketa na bateriach po 5 min.
Poza tym wgrywałem masę różnych programików a Pocket się nie rozładowywuje
Może ten przepis komuś pomoże. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 14:55:56 wysłana przez KJanko »

*

Offline evilstaruszek

• 10
  • Sprzęt: P560+16GB, E51+Pentagram Pathfinder, Mio Moov 200
« Odpowiedź #280 dnia: Kwiecień 02, 2009, 03:47:35 »
Witam, od ponad roku uzytkuje p560, jak dotad sporo podrozowalem I problem baterii nigdy nie zdazyl sie pojawic, poniewaz ciagle byl ladowany w samochodzie. Uzywalem  am najpierw 3.9 potem 4 cos. Ostatnio przerzucilem sie na Tt7, jednak sprawdzilem"edukacyjna" wersje am 5.3 I o zgrozo bateria zaczela padac jak kaczka po strzale. Jednak po hr I wgraniu org tt7 problem zniknal jak reka odjal.
Reasumujac zaden serwis nic nie wgrywal, jednak am sadze ze w kazdej wersji doprowadza do padania baterii.
Main:QX9770, 780, 4GB, GTX280, 1,4TB, 1,2kW, WC
Son:9950BE, 790X, 4GB, 9800GX2, 1TB,  650W, WC
LanBox:E8400, G35, 4GB, 8800GTS 512, 320GB, 380W, AC
Aux:E7200, IP35-E, 2x1GB, 8800 GT, 520GB, 520W, AC
Server:AAO 110L, 1,5GB, 8GB SSD, 1TB, BT+Pro|Click

*

Offline kulkownik

• 18
  • Sprzęt: MiO P560
« Odpowiedź #281 dnia: Kwiecień 02, 2009, 23:50:30 »
Aż się prosi żeby zapytać, czy AM instalujecie na karcie SD, czy w wewnętrznej Flash ?

*

Offline mio560

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #282 dnia: Kwiecień 05, 2009, 12:40:00 »
Aż się prosi żeby zapytać, czy AM instalujecie na karcie SD, czy w wewnętrznej Flash ?
Na karcie SD

*

Offline evilstaruszek

• 10
  • Sprzęt: P560+16GB, E51+Pentagram Pathfinder, Mio Moov 200
« Odpowiedź #283 dnia: Kwiecień 06, 2009, 05:23:54 »
Moze lamerskie pytanie kulkownik, a jaka to roznica? Przyznaje ze na SD wgrywalem (kto zostawia instalacje na 12 h).
Main:QX9770, 780, 4GB, GTX280, 1,4TB, 1,2kW, WC
Son:9950BE, 790X, 4GB, 9800GX2, 1TB,  650W, WC
LanBox:E8400, G35, 4GB, 8800GTS 512, 320GB, 380W, AC
Aux:E7200, IP35-E, 2x1GB, 8800 GT, 520GB, 520W, AC
Server:AAO 110L, 1,5GB, 8GB SSD, 1TB, BT+Pro|Click

*

Offline kulkownik

• 18
  • Sprzęt: MiO P560
« Odpowiedź #284 dnia: Kwiecień 06, 2009, 19:28:53 »
Zastanawiam się nad tym, ile miliamperów bierze taka karta.
Od dłuższego czasu na karcie SD trzymam tylko zdjęcia, muzykę, czy jakieś mało potrzebne rzeczy i zazwyczaj trzymam ją osobno.
Do padalca wkładam ją tylko na czas, kiedy tych rzeczy naprawdę potrzebuję i mam wrażenie, że apetyt na prąd padalcowi zmalał.