Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 86254 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darolek

• 7
  • Warto zaprzyjaźnić się ze swoim mózgiem.
  • Sprzęt: Mio P560
Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #210 dnia: Luty 22, 2008, 13:18:34 »
Doświadczenia z poprzednimi modelami mio (168, P350, A501, P550) podpowiadają mi, że łatki nie ukazują się zbyt szybko, niemniej jak zajrzycie na witrynę mio-tech pod inne niż nasz (p560) model to zobaczycie że łatki się zdarzają i rzeczywiście poprawiają konkretne problemy. Nie przypominam sobie, żeby mio kiedyś w historii udostępniał ROM do poprawki we własnym zakresie przez użytkownika. To jest zbyt trudne i zbyt ryzykowne dla standardowego użytkownika pda i może skutkować uszkodzeniem pocket'a. Mio udostępnia zwykłe instalatory łatek w postaci automatycznie startujących programów, które wgrywa się na kartę sd do jej głównego katalogu, resetuje urządzenie i czeka na efekt. Prawdopodobnie w tym przypadku też tak będzie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość i raz na tydzień sprawdzać tu: http://service.mio-tech.com/M0100/MainFrame.aspx?menuid=100401

+++
Pozdrowienia.

p.s.
Na ww. witrynie można się zarejestrować i zalogować, po czym samemu dręczyć pytaniami serwis mio. Im więcej z nas zacznie ich drażnić pytaniami, tym lepiej. To może znacznie przyspieszyć prace nad łatkami - tą i ew. innymi.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 13:23:03 wysłana przez darolek »

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #211 dnia: Luty 22, 2008, 16:57:33 »
Mam nadzieję że nie zrobią tak że dla P560 wyjdzie łatka a do P360 nie. W końcu wszyscy mówią że różnią się tylko dwoma modułami (BT i Wi-Fi)

« Odpowiedź #212 dnia: Luty 23, 2008, 12:28:59 »
Witam serdecznie,

Jestem nowym posiadaczem MIO P560 i problemy z rozładowywaniem baterii nie są mi oczywiście obce :proud:. Prześledziłem cały wątek i zgodnie z instrukcjami w AS ustawiłem " fake server". Problem w tym, że od tego czasu PALM nie chce połączyć się z AS w PC. Moje pytanie jak to naprawić lub jak wymazać " fake server" z pda.

Pozdrawiam wszystkich oczekujących na łatkę do p560  :proud:

« Odpowiedź #213 dnia: Luty 24, 2008, 13:57:07 »
mam podobny problem .

moje p560 włącza się bardzo często - zawsze 20 minut  po .
sprawdzałem i mam tak od 2 dnia od kiedy go mam.
ustawiłem go według informacji na tym forum i muszę powiedzieć że nie rozładowywuje sie .
włączy sie na 1 minute i później wyłącza się .
bateria jak na razie po 24 godzinach trzyma 100%.

przyłączam się do czekających na łatkę do p560 .

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #214 dnia: Luty 24, 2008, 14:04:02 »
moje p560 włącza się bardzo często - zawsze 20 minut  po .

Zapewne masz ustawione odbieranie poczty co 20 min.

« Odpowiedź #215 dnia: Luty 24, 2008, 19:00:25 »
ale ja nie konfigurowałem jeszcze poczty.

« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 16, 2008, 08:41:29 »
paczki jak nie było tak nie ma a temat umarł śmiercią naturalną :( Pewnie wszyscy się przyzwyczaili :)

*

Offline Pikulahay

• 18
  • Sprzęt: Mio P560 / 4GB / WM6
« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 17, 2008, 08:09:26 »
Ja tam się nie przyzwyczaiłem i mecze tych od sprzętu (elektronicznie).
Jak by jakimś cudem coś sensownego odpisali to dam znać.

Niestety odpowiedz jest do D...
Oni zwalaja wszystko na Microsoft:
"Witam, usterka samoczynnego uruchamiania urządzenia związana jest z nieprawidłowościami w systemie operacyjnym Windows Mo"

« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2008, 06:47:02 wysłana przez Pikulahay »

« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 19, 2008, 13:50:39 »
Witam jestem nowym posiadaczem mio p560, mam go od wczoraj, narazie sie nim troche pobawilem (AM 4.1.2 zainstalowane i dziala) czyli specjalnie doprowadzilem do rozladowania i podlaczylem na noc w  celu formatowania baterii przez przynajmniej 8 h ladowania. Z ogromnym zaciekawieniem polknalem caly ten temat, po powrocie z pracy zaczne modyfikacje ktore tutaj byly zaznaczone. Zastanawia mnie ostatni post w ktorym jest napisane ze serwis zrzuca problemy z samoczynnym wlaczaniem na wm6. Czy w zwiazku z tym kazdy uzytkownik wm6 bez roznicy na jakim sprzecie bedzie miec ten problem? Szwagier ma spv-ke z wm6, zobaczymy czy ma to samo. Tez ma zainstalowana AM 4.1.2 i ciekaw jestem czy tez ma problem z rozladowaniem. Przebadam i dam znac :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2008, 13:55:37 wysłana przez dziorek »

*

Offline MioTom

• 3
  • Sprzęt: MioP560 Go910
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 20, 2008, 06:58:13 »
Witam
Też od niedawna jestem posiadaczem tego sprzętu i problem tu opisany również dotknął mnie. Skontaktowałem się więc z serwisem i facet bez chwili zastanowienia polecił mi abym go przesłał do serwisu. Po 6 dniach mam go z powrotem i problem wyładowującej się baterii jak też samoczynnego załączania zniknął, przynajmniej narazie  :ok:
Jak się dowiedziałem serwis dokonał wgrania nowego ROMu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #220 dnia: Marzec 20, 2008, 07:10:06 »
Więc może powinniśmy wszyscy odsyłać do serwisu. A długo już testujesz pada od wizyty w serwisie i czy wgrałęś auto mape 412 z witaminą ??

*

Offline mieciu76

• 15
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #221 dnia: Marzec 20, 2008, 07:59:36 »
Od razu nazuwa się pytanko- skoro wgrali roma to czemu go jeszcze nie ma na stronach serwisowych mio?

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #222 dnia: Marzec 20, 2008, 13:01:26 »
Moze czekaja jak wypadna testy... na krolikach...
---
Gooffy

*

Offline MioTom

• 3
  • Sprzęt: MioP560 Go910
« Odpowiedź #223 dnia: Marzec 21, 2008, 08:19:18 »
Więc może powinniśmy wszyscy odsyłać do serwisu. A długo już testujesz pada od wizyty w serwisie i czy wgrałęś auto mape 412 z witaminą ??

Dostałem go w środę 19.03, czyli za dużo czasu nie miałem aby potestować. Pocieszające jest to, że jak dotąd problem zniknął. Sprzęcik ładowany w środę, a dzisiaj stan aku ok 70% i był używany, przed serwisem by już wczoraj rano nie żył.
AM 412 z witaminą oczywiście wgrałem, nie zakłóca pracy sprzętu.
Jedyne co zauważyłem, to chyba wolniej pracujące wi-fi, przynajmniej tak mi się zdaje

Od razu nazuwa się pytanko- skoro wgrali roma to czemu go jeszcze nie ma na stronach serwisowych mio?
Nie ma bo być może jeszcze go testują, a serwisant stwierdził, że nowego roma wgrywają tylko u siebie

Moze czekaja jak wypadna testy... na krolikach...
Wszystko jest możliwe, ale dla mnie to nie problem, jak się zupełnie wysypie to chętnie wymienię na nowszy model.
Jak by nie było, od tego jest gwarancja i to chyba 24 miechy???
Pozdrawiam

« Odpowiedź #224 dnia: Marzec 21, 2008, 10:16:40 »
Po pierwszym formatowaniu, ponad 12 h, zdjalem go wczoraj rano i mocno wykorzystywalem. Mianowicie wi-fi (strony internetowe, torrent okolo 20 minut), automapa 4.1.2 z witamina przez okolo 1,5 h, pitbull (3x02 - czyli okolo 50 minut + kilkanascie minut dostrajania) i inne zabawy z ustawieniami kilka "podladowan-przegrywania" prze AS ale po kilka minut max. Teraz bateria ma stan 38 %. Aha 3mam go na trybie "hibernacji", nie uzywam soft resetu do utrzymania wyzszego stanu baterii. Nie wiem czy to dobry wynik. Jak myslicie? Nie zauwazylem zadnych nocnych pobudek czy zalaczania sie w trakcie dnia ale tez go zbytnio nie trzymalem na widoku.

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #225 dnia: Marzec 21, 2008, 11:46:09 »
Podswietlenie trwa doslownie sekunde, wiec jak dokladnie o 12 i 24 nie bedziesz sie wpatrywal... to nie zobaczysz :)
---
Gooffy

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #226 dnia: Marzec 22, 2008, 09:18:49 »
Podswietlenie trwa doslownie sekunde, wiec jak dokladnie o 12 i 24 nie bedziesz sie wpatrywal... to nie zobaczysz :)

Zależy od modelu, bo moj podswietla sie nie na sekunde tylko na tyle na ile jest ustawione podswietlenie (minute lub trzy) i nie tylko o polnocy i w poludnie, ale kilka razy na godzine. A wiec, testujac, radze zobacz czy dzieje sie tak, czy faktycznie tylko wlacza sie dwa razy na dobe.
Ja sie w zasadzie przyzwyczailam do tego, bo nie jest to dla mnie problem odkad przestal sie rozladowywac z predkoscia swiatla, ale jak bedzie mozna to wylaczyc, to sie uciesze.
Pozdrawiam

*

Offline dokch

• 20
  • Sprzęt: Mio P560 | Omnia I8000
« Odpowiedź #227 dnia: Marzec 23, 2008, 15:05:49 »
Czyli teraz czekamy, aż ktoś wykaże się odwagą i wyśle mio do serwisu ;)

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #228 dnia: Marzec 25, 2008, 11:12:04 »

Zależy od modelu, bo moj podswietla sie nie na sekunde tylko na tyle na ile jest ustawione podswietlenie (minute lub trzy) i nie tylko o polnocy i w poludnie, ale kilka razy na godzine. A wiec, testujac, radze zobacz czy dzieje sie tak, czy faktycznie tylko wlacza sie dwa razy na dobe.
Ja sie w zasadzie przyzwyczailam do tego, bo nie jest to dla mnie problem odkad przestal sie rozladowywac z predkoscia swiatla, ale jak bedzie mozna to wylaczyc, to sie uciesze.
Pozdrawiam

Problem juz byl omawiany. Nie pamietam czy masz ustawione sciaganie poczty, ale to moze byc przyczyna. Ja mam ustawione na "recznie" i nie ma niekontrolowanych wzbudzen.
---
Gooffy

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #229 dnia: Marzec 25, 2008, 12:52:26 »

Zależy od modelu, bo moj podswietla sie nie na sekunde tylko na tyle na ile jest ustawione podswietlenie (minute lub trzy) i nie tylko o polnocy i w poludnie, ale kilka razy na godzine.

Problem juz byl omawiany. Nie pamietam czy masz ustawione sciaganie poczty, ale to moze byc przyczyna. Ja mam ustawione na "recznie" i nie ma niekontrolowanych wzbudzen.

Wiem, ze byl omawiany, i nie tylko ja pisalam o tym ze bywaja i takie MIO ktore sie zachowuja tak jak moj. I pisalam tez o tym ze NIE sciagam poczty, nie robilam zadnych ustawien w tym kierunku, wogole nie lacze sie z internetem. A tak na wszelki wypadek, bo nie moge wogole znalezc tego typu ustawienia, gdzie to byloby ustawione, w jakim programie? Chetnie bym to sprawdzila, bo moze fabrycznie jest jakos ustawiony jesli chodzi o poczte, ale ja wogole nie potrafie znalezc nigdzie takiej opcji jak ustawienie poczty. Pozdrawiam

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #230 dnia: Marzec 26, 2008, 08:17:26 »

Zależy od modelu, bo moj podswietla sie nie na sekunde tylko na tyle na ile jest ustawione podswietlenie (minute lub trzy) i nie tylko o polnocy i w poludnie, ale kilka razy na godzine.

Wiem, ze byl omawiany, i nie tylko ja pisalam o tym ze bywaja i takie MIO ktore sie zachowuja tak jak moj. I pisalam tez o tym ze NIE sciagam poczty, nie robilam zadnych ustawien w tym kierunku, wogole nie lacze sie z internetem. A tak na wszelki wypadek, bo nie moge wogole znalezc tego typu ustawienia, gdzie to byloby ustawione, w jakim programie? Chetnie bym to sprawdzila, bo moze fabrycznie jest jakos ustawiony jesli chodzi o poczte, ale ja wogole nie potrafie znalezc nigdzie takiej opcji jak ustawienie poczty. Pozdrawiam

Start/programy/poczta
Potem prawy dolny rog MENU/opcje i tam masz wszystkie konta
---
Gooffy

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #231 dnia: Marzec 26, 2008, 17:09:19 »
Start/programy/poczta
Potem prawy dolny rog MENU/opcje i tam masz wszystkie konta

Milion razy tam wchodzilam zeby zobaczyc czy jest tam jakies ustawienie, nie wiem, slepa jestem czy co... Czyli, mam tu Outlook email i nowe konto. Klikam outlook email, wchodze w opcje, i mam takie mozliwosci: dolacz poprzednie, jest ustawione 3 dni (ja tego nie ustawialam, tak bylo), format wiadomosci html, ogranicz rozmiar email do 1 kb, uwzglednij zalaczniki - nie zaznaczone, dalej moge wejsc w zaawansowane, mam tu opcje zabezpieczen, glowny adres email - wszystko jest puste. I nic wiecej. Wiec gdzie jest to miejsce gdzie moglabym zaznaczyc harmonogram sprawdzania poczty??? Czy Wy macie cos czego ja nie mam czy moze ja nie widze czegos co tam jest???

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #232 dnia: Marzec 27, 2008, 08:15:15 »
A jak ja wchodze do outlook E-mail to pyta sie o adres servera jak nic nie ma to nie jest aktywny przycisk dalej...
Natomiast mam ustawione konto i w ustawieniach na piatej zakladce (klikam "dalej" 5x) mam "odbierz/wyslij automatycznie" i tu wybralem "recznie"
Ale zauwazylem, ze jak jestem podlaczony do kompa via USB a komp ma neta to z automatu sciaga poczte. Nie ustawialem a activesynch synchronizacji poczty...
---
Gooffy

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #233 dnia: Marzec 27, 2008, 09:13:50 »
A jak ja wchodze do outlook E-mail to pyta sie o adres servera jak nic nie ma to nie jest aktywny przycisk dalej...
Natomiast mam ustawione konto i w ustawieniach na piatej zakladce (klikam "dalej" 5x) mam "odbierz/wyslij automatycznie" i tu wybralem "recznie"

Mnie sie o nic nie pyta. Teraz otworzylam poczte podczas polaczenia z komputerem i otworzyla sie skrzynka odbiorcza ale w opcjach nic nie ma na powyzszy temat. Wiec widac sie nie da nic zmienic:(

« Odpowiedź #234 dnia: Marzec 31, 2008, 12:11:17 »
Witam! Miałem taki sam problem z samoczynnym włączaniem się urządzenia i rozładowującą się baterią. Po zastosowaniu chyba wszystkich wskazówek z forum problem baterii zniknął (ostatnie ładowanie 27.03 - dziś 31.04 bateria ma 100 % !!!, urządzenie nie było używane, sprawdzałem samorozładowanie baterii) Urządzenie załącza się nadal o 12 i 24 jednak po wprowadzeniu ograniczeń w zarządzaniu energią nie ma to wpływu na stan baterii. Za wszystkie wskazówki i porady SERDECZNIE DZIęKUJę!! Już miałem wysyłać p560 do serwisu...

*

Offline mieciu76

• 15
« Odpowiedź #235 dnia: Kwiecień 01, 2008, 00:17:25 »
Po kilka hard resetach i porządnym instalowaniu aplikacji też już bateria działa jak należy. Przede wszystkim nie używam outlooka i przed wyłączaniem używam funkcji zablokuj. Nawet jak się włączy to zaraz się wyłącza.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #236 dnia: Kwiecień 01, 2008, 09:54:55 »
Po kilka hard resetach i porządnym instalowaniu aplikacji też już bateria działa jak należy. Przede wszystkim nie używam outlooka i przed wyłączaniem używam funkcji zablokuj. Nawet jak się włączy to zaraz się wyłącza.

U mnie problem nie polega (juz - od poczatku grudnia!) na rozladowywaniu baterii, odkad wgralam mape 4,5 mio przestal sie rozladowywac. Bateria trzyma doskonale. Jedyne co chetnie bym w nim zmienila to fakt, o ktorym pisalam powyzej - ze wlacza sie nie tylko o polnocy i w poludnie, ale wielokrotnie, co najmniej raz na godzine, najczesciej o rownych godzinach, polowkach i czasami tez co kwadrans. Dlaczego on sie tak wlacza, a u innych nie? Nie mam pojecia. J
ak powyzej pisalam, z outlooka nie korzystam i nie ma opcji zeby tam wejsc w jakies ustawienia. Poniewaz to nie rozladowuje go, nie przejmuje sie, ale jakby to sie dalo zmienic, bylabym zadowolona... Jakies sugestie?...

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #237 dnia: Kwiecień 01, 2008, 09:58:13 »

U mnie problem nie polega (juz - od poczatku grudnia!) na rozladowywaniu baterii, odkad wgralam mape 4,5 mio przestal sie rozladowywac. Bateria trzyma doskonale. Jedyne co chetnie bym w nim zmienila to fakt, o ktorym pisalam powyzej - ze wlacza sie nie tylko o polnocy i w poludnie, ale wielokrotnie, co najmniej raz na godzine, najczesciej o rownych godzinach, polowkach i czasami tez co kwadrans. Dlaczego on sie tak wlacza, a u innych nie? Nie mam pojecia. J
ak powyzej pisalam, z outlooka nie korzystam i nie ma opcji zeby tam wejsc w jakies ustawienia. Poniewaz to nie rozladowuje go, nie przejmuje sie, ale jakby to sie dalo zmienic, bylabym zadowolona... Jakies sugestie?...

Ja przekonałem się już wielokrotnie. Problem rozładowywania się baterii związany jest z Auto Mapą 4.1.2. Okresowe błyski spowodowane wybudzaniem się urządzenia nie mają nic wspólnego z rozładowującą się baterią.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #238 dnia: Kwiecień 01, 2008, 19:38:14 »
Ja przekonałem się już wielokrotnie. Problem rozładowywania się baterii związany jest z Auto Mapą 4.1.2. Okresowe błyski spowodowane wybudzaniem się urządzenia nie mają nic wspólnego z rozładowującą się baterią.

I tu się zgodzę!
Gdy zastaję MIO kompletnie padniętego, podłączam do do ładowarki i widzę że w tle chodzi AS (włącza się po używaniu AM). Przed chwilą sprawdziłem i mam 98% (ostatnio miałem go w rękach w niedzielę po skończonej 120km trasie na AM).

*

Offline mieciu76

• 15
« Odpowiedź #239 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:50:41 »
Nie wie. Ale nie mam problemów już, a mam AM 412, acz kolwiek włacza mi się o 12 i 24, no ale jak pisałem mam blokadę ekranu.