Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 86329 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 18, 2008, 13:53:58 »
Najśmieszniejsze jest to, że firma sama nie wie co produkuje bo na stronie głównej listę produktów z tej serii zamyka P550  :P

Kiedy tworzyłem konto na ich stronie wywaliło się coś  :wink: Pojawił się kawałek kodu C#. Tak więc jeśli chodzi o ASP.NET to muszą trochę jeszcze potrenować  :grin:
Chcesz powiedzieć, że to Ty zepsułeś im stronę www i dlatego w produktach nie ma P560 a "kolekcja" produktów kończy sie na 550 ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #181 dnia: Styczeń 18, 2008, 15:19:59 »
Chcesz powiedzieć, że to Ty zepsułeś im stronę www i dlatego w produktach nie ma P560 a "kolekcja" produktów kończy sie na 550 ???

Hahaha, ale się uśmiałem  :mrgreen:

Chciałem tylko nawiązać do Twojej wypowiedzi i przez to potwierdzić, że sposób wymiany informacji z firmą MIO przy pomocy medium jakim jest Internet niekoniecznie bywa  zawsze satysfakcjonujący. Ciebie zaskoczyło brak jakiejś ważnej informacji na stronie, mnie poważny błąd na stronie.
Ale mam nadzieję, że to taki mały wypadek przy pracy.

« Odpowiedź #182 dnia: Styczeń 20, 2008, 02:01:42 »
Witam jestem od niedawna wlaścicielem P560 i mam ten sam problem.Gdzie szukac ustawień w programie mailowym,żeby wyłączyć automatyczne pobieranie(nie konfigurowałem go) pozdrawiam Stach

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #183 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:38:17 »
Jeśli nie wchodziłeś jeszcze w pocztę i nie konfigurowałeś żadnego konta pocztowego to nie powinno Ci się aktywować.
A co, budzi Ci się PDA co jakiś czas czy tylko o 12:00 i 00:00 ?

« Odpowiedź #184 dnia: Styczeń 27, 2008, 10:06:10 »
Chyba to rozłądowywanie ma jednak coś wspólnego z tą AM 4.1.2. z witaminą. Jak zainstalowałem to czasami w ciągu nocy potrafi się prawie do 0 rozładować. Szkoda że nie mogę uaktualnić do 4.5 :)

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #185 dnia: Styczeń 27, 2008, 12:47:20 »
Z rad jakie wyczytałem wyżej, po wyłączeniu pokazywania stanu baterii w AM nie widzę spadku poziomu baterii przez noc (w sumie nie sprawdzałem czy wcześniej miałem taki problem).

« Odpowiedź #186 dnia: Styczeń 27, 2008, 13:26:53 »
spróbuje jeszcze wyłączyć ten wskaźnik pokazywania baterii i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za radę.

« Odpowiedź #187 dnia: Styczeń 30, 2008, 16:03:52 »
Witam, miałem podobny problem z baterią i po wyłączeniu wskaźnika baterii w AM 4.1.2   o dziwo bateria nie rozładowuje sie,chyba jednak coś w tym było,narazie od 2 dni jest OK.Po nocy bateria
100%a używanie  nawet za dnia  560-tki ,ale nie AM bateria dłużej trzyma.

« Odpowiedź #188 dnia: Styczeń 30, 2008, 21:06:45 »
Często przyczyną szybkiego rozładowania akumulatora jest karta pamięci z moiego doświadczenia PQI 1dzień Sandisk 15 dni skrajne przypadki
pozdrawiam

*

Offline darolek

• 7
  • Warto zaprzyjaźnić się ze swoim mózgiem.
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #189 dnia: Luty 01, 2008, 06:41:07 »
Dzisiaj (2008.02.01) otrzymałem odpowiedź z Mio-Tech dotycząca znanych powszechnie problemów P560, cytuję:

"Witam Producent udostępnił serwisowi w chwili obecnej ROM do tego urządzenia do przetestowania, sam producent również testuje nową wersję ROMu więc pewnie w najbliższym czasie znajdzie się ten ROM lub sama poprawka na stronie producenta. W chwili obecnej trwają testy Pozdrawiam.

:ok: Czyli krok w jak najbardziej poprawnym kierunku.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 06:54:39 wysłana przez darolek »

« Odpowiedź #190 dnia: Luty 01, 2008, 08:14:53 »
to dobra wiadomość :) Tylko czy ROM to łata czy trzeba będzie sprzeęt odsyłać do serwisu ? Bo ROM to pamięć do odczytu w której zapisany jest WM więc niewiem czy do niej można coś dograć...
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 08:18:49 wysłana przez gaceqq »

*

Offline l-001

• 10
« Odpowiedź #191 dnia: Luty 01, 2008, 09:59:23 »
ROM to zapewne jest pamięć typu EEPROM, aczkolwiek przy dużych pojemnościach może być to zwykła pamięć flash z zablokowaną możliwoscą zapisu. Więc na 99% będzie to łata :)

« Odpowiedź #192 dnia: Luty 01, 2008, 16:41:34 »
oby była i to jak najszybciej :)

*

Offline mieciu76

• 15
« Odpowiedź #193 dnia: Luty 02, 2008, 08:51:36 »
Mnie nie interesuje co, gdzie i jak- ma się przestać włączać i bez mojej ingerencji nie rozładowywać. Nie używam żadnych kalendarzy ani termiów, więc jak ktoś napisał, że on musi się włączaś, żeby działało powiadamianie, to mój nie może się włączać, bo mój MIO mnie o niczym ma nie powiadamiać.

Można by rzec:
urzytkownicy P560 łączcie się i wspólnie czekajcie na ROMa poprawiającego ww BŁĄD tego urządzenia.

. . . więc i ja łączę się z wami w oczekwaniu . . .

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #194 dnia: Luty 02, 2008, 14:01:43 »
mieciu76, w moim przypadku po wyłączeniu automatycznego pobierania poczty MIO przestał się włączać kiedy mu się podoba. Teraz włącza się 2 razy na dobę (00:00 i 12:00). Radzę też sprawdzić u siebie bo do tej pory nie zaobserwowałem innego procesu który budziłby mi PDA.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #195 dnia: Luty 02, 2008, 16:54:18 »
mieciu76, w moim przypadku po wyłączeniu automatycznego pobierania poczty MIO przestał się włączać kiedy mu się podoba. Teraz włącza się 2 razy na dobę (00:00 i 12:00). Radzę też sprawdzić u siebie bo do tej pory nie zaobserwowałem innego procesu który budziłby mi PDA.

Ja wyłączyłam automatyczne odbieranie poczty jeszcze zanim zauwazylam ze jest cos nie tak z tym wlaczaniem sie samoczynnym i cieszylam sie z tego ze mi Mio miga. Wylaczylam pobieranie poczty bo nie uzywam poczty ani tez netu na Mio. No i co? A no to, ze Mio wlacza mi sie z rozna czestotliwoscia po kilka razy na godzine. O 12 i 24 prawdopodobnie tez, ale rowniez pietnascie minut wczesniej i pozniej, i tak niemalze w kazdej godzinie... A wiec, to nie tylko o to chodzi.
Inna sprawa, ze mi to specjalnie nie przeszkadza bo mi sie nie rozladowuje, ale skoro mowicie ze nie powinien sam robic tego co chce, a powinien nas sluchac, to sie z tym zgadzam :wink:

*

Offline mieciu76

• 15
« Odpowiedź #196 dnia: Luty 02, 2008, 19:43:17 »
Nie miałem i nie mam żadnej poczty ani żadnych innych procesów termianarzo-outlooko podobnych. Włacza się zapewne o tych porach o których poszecie. Rano go sobie czasami włączami i jest całkowicie rozładowany (2% na baterii).
W P550m była blokada, że jak się włączyło powerem (tym nieszczęsnym z góry) to jak się go nie odblokowało na ekranie to się wyłączał. Jak by coś takiego W P560 było nie było by problemu. Nawet jakby sam się włączał to za 5sek się by wyłaczał. A w P560 jest tylko, że po 1minucie nic nie robienia się wyłącza a to nie to samo i czasem jak coś robię to mi się po 1 minucie wyłącza kiedy pracuję. Ta blokada działa tu inaczej- nie wyłacza pda tylko go wygasza jak nie odblokuję urządzenia. No i d....

Czekam na poprawkę, a jak nie to go wyślę do MIO i na korekte go !!

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #197 dnia: Luty 02, 2008, 23:13:26 »
mieciu76, czy zrobiłeś wszystko to co było opisane w tym temacie od początku? Jakim programem zamykasz aplikacje? Może powodem rozładowywania sie u ciebie jest "masa" programów pracujących w tle??

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #198 dnia: Luty 03, 2008, 09:24:45 »
Nie miałem i nie mam żadnej poczty ani żadnych innych procesów termianarzo-outlooko podobnych. Włacza się zapewne o tych porach o których poszecie. Rano go sobie czasami włączami i jest całkowicie rozładowany (2% na baterii).
Czekam na poprawkę, a jak nie to go wyślę do MIO i na korekte go !!
Słuchaj, ale ta poprawka, to o ile rozumiem, co innego, i wcale niekoniecznie ci pomoze. Mio moze sie wlaczac dwa razy na dobe, moze sie tez wlaczac kilkanascie czy kilkadziesiat razy na dobe - jak u mnie - i moze za kazdym razem na minute a moze na trzy, jak u mnie, bo tak go ustawilam, ale moze sie w wyniku tego wcale nie rozladowywac. Skoro sie rozladowuje, jak piszesz w nocy, to przyczyna nie jest w tym ze sie sam wlacza i nie zalatwi tego łata, tylko musisz tej przyczyny poszukac sam. Samoistne wlaczenie na minute czy trzy minuty nie ma prawa obnizyc naladowania baterii nawet o jedna kreseczke!

Ja mialam sytuacje dokladnie taka jak ty, to znaczy podczas nocy spadala mi bateria i ladowanie pomagalo na jedna dobe. Robilam wszystko co sie dalo, wylaczalam za kazdym razem programy, obnizylam czas swiecenia, wylaczylam active synca, usunelam wszelkie przypomnienia, zrobilam HR, a bateria spadala noca tak samo i to wszystko nic nie dawalo. Kiedy juz dalam za wygrana i myslalam o serwisie, zainstalowalam zaktualizowana automape, wczesniej mialam 4,2.1, a wgralam aktualizacje do 4,5. I od tego momentu jak reka ucial! To znaczy, jak pisalam wyzej, nie wplynelo to na samoistne wlaczanie sie mio, ktory wlacza sie kiedy chce, nawet i cztery razy na godzine, ale wplynelo na to ze przestal sie wogole rozladowywac a szczegolnie noca. Wytrzymuje nawet iles tygodni bez ladowarki, a doladowuje sie przez kilka minut kiedy jest podlaczony do komputera lub w samochodzie. Przedluzylam tez na nowo czas swiecenia monitora do 3 minut, zeby to nagle gasniecie nie przeszkadzalo w pracy, i to tez nie spowodowalo zeby sie mio rozladowywal. Nawet kiedy zapomne pozamykac wszystkie programy, to i tak bateria spada powolutenku, po kreseczce, a nie tak jak wczesniej, o polowe lub prawie cała.

Dlatego ja stwierdzilam, ze u mnie na 100% pomoglo wgranie nowej Automapy i to ta stara cos wredzila. Zanim zainstalowalam stara wersje automapy, Mio sie wlaczal tak samo, ale baterii to nie rozladowywalo. Potem wgralam automape i choc nie zauwazylam wtedy tego zwiazku, to od tego czasu zaczely sie te problemy, i nie mialo znaczenia czy uzywalam automapy w ciagu dnia czy nie, noca sie rozladowywal i koniec. A potem zaktualizowalam automape i od tego dnia jak reka ucial. Kazdy logicznie myslacy skojarzy ze to musialo byc to.

A wiec, jesli wylaczasz napewno wszystkie programy i Mio ci sie wyladowuje w nocy, to nie czekaj na łatę tylko sprawdz co ci wredzi - moze wlasnie automapa?

« Odpowiedź #199 dnia: Luty 03, 2008, 09:33:54 »
nie każdy może zaktualizować AM :(

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #200 dnia: Luty 03, 2008, 10:29:25 »
nie każdy może zaktualizować AM :(
Tak? A dlaczego? A jak nie moze, to moze sprobowac odinstalowac mape i zobaczyc, czy dalej bedzie spadac stan baterii?
A po drugie, to ja mowie, ze to U MNIE pomoglo. Chodzi mi o to, zeby nie nastawiac sie ze łata pomoże na kazda dolegliwosc Mio. I zeby nie wrzucac wszystkich grzeszkow Mio do jednego worka, i cokolwiek sie nie dzieje, to wina jest tego ze sie czasami wlacza. Bo to wlaczanie, jak widac na moim, wcale tej baterii tak nie katuje.
Wiec łata łatą, ale szukajcie tego co w waszych Mio zżera baterię. Taka moja rada.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #201 dnia: Luty 03, 2008, 13:20:49 »
Może w AM 4.5 poprawili to co w 4.1.2 było nie tak. I z tego co wyczytałem wcześniej (w tym temacie) pomogło wyłączenie wyświetlania stanu baterii w AM. I tak samo jak u kolegi mio560 pomogła aktualizacja tak u mnie bez aktualizacji pomogło wyłączenie opcji "pokazuj stan baterii", przy tym mam zaznaczone "Zarządzaj energią i ekranem".

Ładowałem go z pt na sobotę i do tej pory 100%

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #202 dnia: Luty 03, 2008, 15:21:09 »
I tak samo jak u kolegi mio560

Pod nazwą użytkownika mio560 kryje się kobieta a nie facet  :P

Ale nie ma określonej płci w ustawieniach konta więc łatwo o pomyłkę  :E więc chyba się nie obrazi.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #203 dnia: Luty 03, 2008, 15:31:24 »

Ale nie ma określonej płci w ustawieniach konta więc łatwo o pomyłkę  :E więc chyba się nie obrazi.

Hihi, dziekuje za męskie wsparcie!  :smile: Fakt, pisze blondynka :wink:

*

Offline mieciu76

• 15
« Odpowiedź #204 dnia: Luty 04, 2008, 01:39:25 »
Mam zainstalowanego MagicButtona 2.1 więc widzę wszystkie aplikacje jakie mam otwarte w tle. Bateria też mi skacze nie po 1% w dół a różnie- jak mu się zechce. Potrafię się bawić wifi + opera i po 30 minutach mam nadal 100%. Tak jak piasłem. Szkoda, że blokada tu nie działa jak w p550m. Soft mam zainstalowany taki jak w P550m i nie było żadnego problemu. Dziwnie mi też rozłącza wifi. P550m działał mi dużo stabilniej- wogóle nie rozłączał połączenia podczas pracy, a P560 potrafi mi przestać otwierać strony, mimo, że wszystko wygląda normalnie- pingi nie przechodzą, po chwili przechodzą. No nic sprawdzę jeszcze co będzie jak usunę AM.

Zaczynam powoli żałować zmiany z P550m . . .

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #205 dnia: Luty 04, 2008, 22:46:20 »
Ups! Ale wtopa  :E Przepraszam  :ok: mogłem się domyśleć po końcówkach wyrazów (byłem/byłam) ale też blondyn jestem  :grin:

Ja nie narzekam, bateria mi szybko spada i tłumaczę to tym że słucham dużo muzyki :]

« Odpowiedź #206 dnia: Luty 13, 2008, 12:34:52 »
Witam co do rozładowywania sie bateri w mio P560, mam zainstalowaną Automapę 4.1.2 + witaminka, właczony stan bateri w automapie, i od trzech dni mam 100% baterii, Pda mi sie włącza o róznych porach ok. 5x na dobę (właczałem sobie poczte) - mam ustawoine że po 3 minutach ma sie wyłaczyć, plus co dzień 3x sprawdzam stan baterii. Do tej pory mam 100%.  3 dni bez ładowania

JA miałem  inny problem podczas włączania przyciskiem on/off użądzenie 2x na 3 zawieszało się na pomaranczowym logo Mio, - Pomógł format karty zewnątrznej.

Dla tych co im sie rozładowuje zróbcie test:
- wyjmijcie kartę pamięci - może ona jest przyczyną szybkiego rozładowywania???
- a jak macie zainstalowaną automapę 4.1.2 to poszukajcie innej witaminki - bo istnieje taka szansa, że właśnie ta witamina jest źle napisana i się gryzie z windowsem 6.

« Odpowiedź #207 dnia: Luty 17, 2008, 15:43:15 »
temat umiera a łaty jak nie było tak nie ma ......

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #208 dnia: Luty 17, 2008, 15:54:37 »
temat umiera a łaty jak nie było tak nie ma ......
No ale obiecali ze bedzie, to bedzie, no nie?
A tak na przyszlosc, co się robi z taką łatą? Jak się ją wgrywa, to łatwe, można cos napsuć jak ktoś na przykład jest blondynką? :smile:

« Odpowiedź #209 dnia: Luty 17, 2008, 16:47:13 »
może ta osoba co miała z nimi kontakt i jej napisali że mają ten ROM może by napisał do nich zapytanie na jakim etapie jest sprawa ??