Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 86366 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grisza75

• 12
  • FSC Loox T830 & Mio 169
Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 11, 2008, 09:18:09 »
jak sobie to skasujecie, to szybko pożałujecie, bo zaczną się dziać cuda z przypomnieniami, zniknią dźwięki powiadomień itp. To włączanie o północy MUSI się odbywać żeby palm działał poprawnie.
Pozdrawiam
Grisza

------------------------------------------
powered by FSC Loox T830 & Mio 169

*

Offline rafael777

• 4
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 11, 2008, 14:10:36 »
witam przeprowadziłem test zrobiłem HR i zainstalowałem program MemMaid v2.0.95
odnalazłem time based i usunołem wszystkie programy ktore sie tam znajdowały
windows/calupd,windows/enrollnot,sqmevent,calnot,clocknot.o o godzinie 12 i 24
mio nawet nie mrugnoł.właczeni i wyłaczenie mio nie dopisywało wpisów ponownie. :shock:

« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 11, 2008, 14:11:55 »
No to odwalamy robotę za Billa  :P

*

Offline grisza75

• 12
  • FSC Loox T830 & Mio 169
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 11, 2008, 14:23:41 »
to zacznijcie już szukać programu, który wam te wpisy przywróci (no chyba że HR, ale wtedy instalacja wszystkiego od nowa ;) ), bo jeśli używacie kalendarza, to spodziewajcie się problemów ze wszelkiego rodzaju powiadomieniami - również budzikiem (zresztą pisałem już o tym wcześniej).
Pozdrawiam
Grisza

------------------------------------------
powered by FSC Loox T830 & Mio 169

« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 11, 2008, 23:45:09 »
Idąc tropem Memmaid > Notfication Queue faktycznie jest tam o tym że wyłancza sie pda o 00 i 12. Mi się włancza pozatym częściej i jest za to odpowiedzialne tmail.exe, które właśnie jest tam pokazane z ikonką poczty. Mam to kilka razy o różnych godzinach i faktycznie o tych godzinach się palm włancza !! Programik mi jednak działa w trybie Protected i każe mi zmienić to w general settings na inny tryb aby to skasować ale nie mogę znaleźć :(( gdzie to jest.  A skasowałem konto pocztowe ale to nie pomaga i tmail.exe jest dalej.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2008, 23:50:31 wysłana przez gaceqq »

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 12, 2008, 00:12:17 »
teraz jak problem został rozpoznany - calupd.exe, tmail.exe i enrollnot.exe poszperałem troszkę w googlach i okazało się że jest to ogólnoświatowy problem z błędami od os2003 po WM6 nie poprawiony przez MS. nigdzie na zagranicznych forach nie znalazłem rozwiązania tego problemu...

« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 12, 2008, 00:27:37 »
Witam,

Może to zabrzmi trochę absurdalnie, ale gdy zablokuję Mio przed wyłączeniem to bateria trzyma się jak szalona. Bez blokady - szybko pada.
Pozdrawiam, Grzegorz.
-----------------------------
Mio P560

« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 12, 2008, 09:33:47 »
Jest tego więcej ale 3 pierwsze janbardziej uciążliwe:

tmail.exe - 12 stycznia 2008 - 11:17:24 (ciągle powstają nowe)
enrollnot.exe - 12 stycznia 2008 - 12:00:00
calupd.exe - 13 stycznia 2008 - 00:00:00
sqmevent.exe - 13 stycznia 2008 - 00:22:41
calnot.exe - 18 stycznia 2008 - 00:00:06
clocknot.exe - 30 marca 2008 - 02:00:00

Czy udało się wam może skasować to tmail.exe ?

*

Offline dokch

• 20
  • Sprzęt: Mio P560 | Omnia I8000
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 12, 2008, 12:14:58 »
Po usunięciu zostały mi tylko (przywracane po resecie) - enrollnot.exe, sqmevent.exe, calupd.exe, CALNOT.EXE i clocknot.exe

Wysłałem zapytanie do serwisu, a oto odpowiedź:
Witam, problem został skierowany do producenta z prośbą o możliwie szybkie rozwiązanie. Jest to usterka zgłaszana przez wielu użytkowników. Niestety na chwilę obecną nie posiadamy rozwiązania - producent nie wydał jeszcze poprawki. Proponuję na bieżąco śledzić informacje zawarte na stronie www.mio-tech.com.pl w dziale "Biuletyn Techniczny". Pozdrawiam.

« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 12, 2008, 12:54:44 »
A udało wam się usunąć tmail.exe ?
Ciekawe do jakiego producenta wysłali ? Do Bila Geitsa czy MIO :))

Pozdrawiam i życzę jak najrzadszego włączania :))

*

Offline dokch

• 20
  • Sprzęt: Mio P560 | Omnia I8000
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 12, 2008, 13:14:54 »
A tmail.exe nie jest czasem powiązany z pocztą?

« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 12, 2008, 13:17:40 »
dokładnie tak lolego i co chwile powstaje nowy proces o takiej nazwie :( tylko zmienia sobie czas uruchomienia.

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 12, 2008, 16:46:48 »

Witam, problem został skierowany do producenta z prośbą o możliwie szybkie rozwiązanie. Jest to usterka zgłaszana przez wielu użytkowników.

Udało nam sie osiągnąć to o czym pisałem na początku...

Mio tech napisało do producenta a mam nadziej tamci poruszą już sprawe z WM6.

najważniejsze zdanie : "Jest to usterka zgłaszana przez wielu użytkowników"

cel osiągniety, czekamy na łatkę...

*

Offline veiovis

• 30
  • Sprzęt: Mio p560
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 12, 2008, 18:33:40 »
Dokładnie - a jednak wspólnie jesteśmy w stanie coś osiągnąć :)

Pozdrawiam, veiovis

« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 13, 2008, 11:46:37 »
Witam

Tematu ciąg dalszy. Jeżeli zrobimy HR i nie dodamy żadnego konta Emil to tmail.exe się nie aktywuje ( usunięcie konta gdy już jest dodane nic nie daje). To dotyczy tych co im się palm włancza częściej niż o 00 i 12. Gdy tmail.exe się nie uaktywnia bateria ze 100% nie spadła ani 1% do rana !!!Wcześniej miałem po nocy około 70% ze 100%. To takie moje spostrzeżenia. A tyk przy okazji zapytam czy na palmie tzn. WM6 można stworzyć więcej niż jedno konto użytkownika tak jak w tradycyjnym win z logowaniem użytkownika ?

Pozdrawiam

*

Offline mio560

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 13, 2008, 13:53:54 »

To dotyczy tych co im się palm włancza częściej niż o 00 i 12. Gdy tmail.exe się nie uaktywnia bateria ze 100% nie spadła ani 1% do rana !!!Wcześniej miałem po nocy około 70% ze 100%.

Mnie sie wlacza co najmniej raz na godzine, ale bateria mi nie spada wogole, ani przez noc, ani w dzien, chyba ze wlacze jakis program typu media na  przyklad, to wtedy spada, ale odrobinke. Dodam, ze w ramach eksperymentow wlaczylam na nowo swiecenie ekranu przez 3 minuty, - ktore poprzednio ustawilam na 1 min po tym jak mi spadala bateria - i nadal nic zlego sie nie dzieje. W nocy nie spada ani o jedna kreske, w dzien przy normalnym uzytkowaniu spada najwyzej o 15 % przy uzyciu odtwarzacza dvd, audio, excela itp.
Czyli wlacza sie czesto, nie wiadomo po jaka cholere, robi to "od urodzenia" ale to nie wplywa na baterie.
Dla jasnosci, nie tykalam zadnych tmaili ani nic.
Pozdrawiam

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 14, 2008, 14:08:06 »
Wczoraj koło 18:00 odłączyłem Mio od kompa (bateria 100%) nie robiłem nic, o 23:00 miałem już tylko 50%. Obudziłem się rano był na 2%.

Co zaobserwowałem, wszyscy piszą że włącza się on na minutkę. Nie wiem czy tak naprawdę jest u was ale po wybudzeniu po tej minucie Mio wyłącza tylko podświetlenie i wcale nie przechodzi w stan uśpienia. To jest powodem szybkiego rozładowania baterii, system cały czas pracuje, wszystkie jego funkcje, tylko diody podświetlenia są wyłączone.

Mi się budził po max 5min. Znalazłem problem - automatyczne pobieranie poczty co 5min. Przestawiłem to na 'Ręcznie'. Od godziny 10:00 do teraz (pomijając 12:00 bo to jednak wszystkim się budzi) śpi jak zabity  :ok:

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 14, 2008, 19:12:51 »
Znalazłem problem - automatyczne pobieranie poczty co 5min. Przestawiłem to na 'Ręcznie'. Od godziny 10:00 do teraz (pomijając 12:00 bo to jednak wszystkim się budzi) śpi jak zabity  :ok:

Oby sobie spal dalej!:) Ja u mnie pobieranie poczty wylaczylam chyba na samym poczatku, no bo nie pobieram poczty przez palma, wiec niezaleznie od baterii, nie bylo mi to potrzebne. I jak pisalam, choc wlacza mi sie wiele razy, to zaden program w nim nie dziala, bateria trzyma, nic nie spada.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 14, 2008, 21:13:46 »
Od dzisiaj testuje ile mi wytrzyma (bez ładowania) przy normalnej pracy, bez oszczędzania i bez włożonej karty pamięci na której mam zainstalowaną AM.
Kolejnym krokiem będzie test z kartą ale bez odpalania AM.
Trzeci test - zero litości

« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 14, 2008, 23:20:45 »
Potwierdzam że ustawinie poczty na ręczne pobieranie wiadomości nie aktywuje procesu tmail.exe.
Czyli pozostaje jeszcze tylko a może aż to:
enrollnot.exe
calupd.exe
sqmevent.exe
calnot.exe
clocknot.exe

Fajnie było by się jeszcze tego pozbyć. Narazie też nie instaluje AM i popatrze co się dzieje z baterią,

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 15, 2008, 00:21:11 »
Jeżeli zrobimy HR i nie dodamy żadnego konta Emil to tmail.exe się nie aktywuje ( usunięcie konta gdy już jest dodane nic nie daje).
Hmm ja nie robiłem HR, ustawiłem tylko na odbieranie ręczne poczty i nie uaktywnił mi sie ten proces. więc tozumiem że to jest poprawka do tego zapisu:
Potwierdzam że ustawinie poczty na ręczne pobieranie wiadomości nie aktywuje procesu tmail.exe.

Mi się już nie budzi (teraz o godzinie 00:00 się wybudził i przeszedł w stan uśpienia po ustawionym czasie). Więc chyba reszta procesów mnie nie dotyczy.
A tak w ogóle to od jakich programów one są? gaceqq i jak sprawdzasz aktywność tych procesów?

« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 15, 2008, 08:22:44 »
tak tak to poprawka. Ręczne odbieranie poczty daje to samo co brak aktywacji konta pocztowego po HR.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 16, 2008, 15:13:36 »
Może nie ma błędu z tym włączaniem sie kikakrotnie w ciągu doby.
Tu jest wskazówka: http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=36&sortby=t&sort=asc&f_id=248
a na uwagę zasługuje fragment: "...codziennie o północy. Otóż w tym momencie PDA automatycznie włącza się na 15 sekund by przeprowadzić kilka potrzebnych operacji - m.in. aktywować alarmy."
Może o to ......???
Napisane: Styczeń 16, 2008, 15:09:25
Co zaobserwowałem, wszyscy piszą że włącza się on na minutkę. Nie wiem czy tak naprawdę jest u was ale po wybudzeniu po tej minucie Mio wyłącza tylko podświetlenie i wcale nie przechodzi w stan uśpienia. To jest powodem szybkiego rozładowania baterii, system cały czas pracuje, wszystkie jego funkcje, tylko diody podświetlenia są wyłączone.
Bo w ustawieniach zasilania trzeba ustawić wylączanie po 1,3,5 czy iluś tam minutach...
ISTQB Certified Tester

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:29:03 »
Bo w ustawieniach zasilania trzeba ustawić wylączanie po 1,3,5 czy iluś tam minutach...
Nom tak, pomyliłem wyłączenie podświetlenia z tą funkcją ;)

Trzy dni minęły, na baterii jest jeszcze 65%. Czy dobry wynik? nie wiem, mnie nie satysfakcjonuje, używam go mało może z godzinę dziennie był włączony (najczęściej jakaś gra czy filmik). Jak jest wył przyciskiem u góry trzyma cały czas ten sam poziom jak go włączę bateria znika w oczach.
Zobaczę teraz z używaniem AM czy będzie widoczna różnica..

« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 17, 2008, 17:34:56 »
witam. poniżej umieszczam list jaki otrzymałem od przedstawiciela mio w sprawie moich problemów. myślę że i Wam może to pomóc.

Brak spolszczenia w urządzeniu jest spowodowany wyinstalowaniem lub uszkodzeniem aplikacji Sunnysoft Interwrite. Aplikacja taka znajduje się na jednej z dostarczonych płyt „Software and Documentation Kit” – proszę dokonać synchronizacji urządzenia z komputerem za pomocą programu ActivSync oraz uruchomić w napędzie powyższą płytę oraz rozpocząć instalację oprogramowania. W przypadku dalszych problemów proszę dokonać przywrócenia ustawień fabrycznych systemu operacyjnego.

Co do odtwarzanych formatów wideo proponuję skorzystać z zewnętrznego oprogramowania i kodeków do odtwarzania plików audio/wideo – znajdzie je Pan na stronach klubów PDA.

Problem z samoczynnym wybudzaniem urządzenia został zgłoszony do producenta – oczekujemy na pojawienie się łatki. Proszę śledzić Biuletyn Techniczny na stronie producenta www.mio-tech.com.pl lub service.mio-tech.com

« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 17, 2008, 18:45:07 »
no więc trzeba czekać.

« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 17, 2008, 21:10:55 »
witam
od jakiegoś czasu mam mio 560. nie jestem żadnym znawcą w tym temacie i dlatego korzystam z pomocy forum. chciałem tylko powiedzieć że chylę czoła przed ludźmi którzy udzielają rad i mają ogromną wiedzę i dzielą się nią. dzięki wam za to

« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 18, 2008, 08:38:33 »
Witam

A czy u was też uruchamia się co jakiś czas ten proces sqmevent.exe ? Czy tylko te 2 co włanczają pda o 12 i 00 ?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 18, 2008, 12:37:16 »
witam. poniżej umieszczam list jaki otrzymałem od przedstawiciela mio w sprawie moich problemów. myślę że i Wam może to pomóc................................... Proszę śledzić Biuletyn Techniczny na stronie producenta www.mio-tech.com.pl lub service.mio-tech.com

Najśmieszniejsze jest to, że firma sama nie wie co produkuje bo na stronie głównej listę produktów z tej serii zamyka P550  :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 18, 2008, 13:02:30 »
Najśmieszniejsze jest to, że firma sama nie wie co produkuje bo na stronie głównej listę produktów z tej serii zamyka P550  :P

Kiedy tworzyłem konto na ich stronie wywaliło się coś  :wink: Pojawił się kawałek kodu C#. Tak więc jeśli chodzi o ASP.NET to muszą trochę jeszcze potrenować  :grin: