Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 86284 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mio560

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560
Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #90 dnia: Styczeń 07, 2008, 14:23:46 »

Dziś przystąpiłem do klubu MIO tworząc konto VIP (dla posiadaczy urządzeń DigiWalker)  i zgłosiłem ten problem w serwisie http://service.mio-tech.com/. Zobaczymy co mi odpiszą.

Ja tam przystapilam przed Swietami, i zglosilam problem, odpisali - twardy reset, a jak nie to wyslac, i instrukcja obslugi ;)

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #91 dnia: Styczeń 07, 2008, 14:49:20 »
jedno jest pewne :)

dzięki nam wiedzą już o problemie na większą skalę :)

« Odpowiedź #92 dnia: Styczeń 07, 2008, 16:40:40 »
Witam. Otóż posiadam palmtopa Mio P550 i miałem problem z rozładowującą się bateria. Czytałem trochę o tym i znalazłem sposób na  to, wyłączyłem Active Sync gdy jest pocket uśpiony. Hmmm teraz kolejny jest problem, nie chce komputer go wykryć !! Co się dzieje? Co mam zrobić aby było ok ?? Proszę o pomoc. Nie mogę go w ogóle zsynchronizować  :( :(

edit:
pomyliłem tematy ;p
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2008, 16:44:57 wysłana przez Rafik91 »

*

Offline Adim

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 & hx4700
« Odpowiedź #93 dnia: Styczeń 07, 2008, 17:01:12 »
Czy problem o którym tutaj piszecie występuje też na "czystym", angielskim romie? Tzn. bez instalowania nakładki polonizującej system?
Pozdrawiam.
HP 4150 => FS Pocket Loox420 => HP hx2410 => HP hx4700 => HTC Kaiser => Asus A696 & hx4700

« Odpowiedź #94 dnia: Styczeń 07, 2008, 17:21:22 »
Czy problem o którym tutaj piszecie występuje też na "czystym", angielskim romie? Tzn. bez instalowania nakładki polonizującej system?

U mnie tak.

pozdrawiam.

*

Offline maro_ka

• 39
« Odpowiedź #95 dnia: Styczeń 07, 2008, 19:36:39 »
znalazłem na jednym forum wpis który mnie zamurował...

oczywiście nie traktuje tego zbyt poważnie ale mam nadzieje że ten pan sie myli

"Problem z samoczynnym włączaniem się MIO 560 - niestety należy oddać do
serwisu w celu wymiany płyty głównej"

Czy płyta głowna może być przyczyną samoczynnego włączania się???  :shock:

« Odpowiedź #96 dnia: Styczeń 07, 2008, 22:28:05 »
znalazłem na jednym forum wpis który mnie zamurował...

oczywiście nie traktuje tego zbyt poważnie ale mam nadzieje że ten pan sie myli

"Problem z samoczynnym włączaniem się MIO 560 - niestety należy oddać do
serwisu w celu wymiany płyty głównej"

Czy płyta głowna może być przyczyną samoczynnego włączania się???  :shock:

podaj linka

*

Offline veiovis

• 30
  • Sprzęt: Mio p560
« Odpowiedź #98 dnia: Styczeń 08, 2008, 00:10:11 »
Nie no..nie panikujcie od razu.  Oto kolejna odpowiedź z serwisu:

Witam, jeżeli urządzenie w dalszym ciągu będzie się zachowywać nieprawidłowo to proszę o zgłoszenie zlecenia serwisowego - w urządzeniu wgrany zostanie najnowszy firmware. Pzodrawiam.

Czyli nie hard reset, nie płyta główna ale najnowszy firmware - tak na początek. Ale podkreślam jeszcze raz - dopóki ktoś nie będzie tym pierwszym to możemy sobie dalej gadać na forum i wygrzebywać ploteczki.

Pozdrawiam, veiovis

« Odpowiedź #99 dnia: Styczeń 08, 2008, 08:52:23 »
Witam

Od wczoraj stałem się "szczęśliwym posiadaczem p560". Włączyłem pda do ładowania i co mnie zdziwiło a no to że mimo tego iż wyłanczam go u góry to za jakieś 5 minut pięknie świeci :)) i tak w koło. Strasznie mnie to zdenerwowało :(( No i znalazłem ten wątek. Może jak odłącze ładowarke dzisiaj to się coś zmieni :) ale z tego co piszecie to pewnie nie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #100 dnia: Styczeń 08, 2008, 09:26:29 »
Nie no..nie panikujcie od razu.  Oto kolejna odpowiedź z serwisu:

Witam, jeżeli urządzenie w dalszym ciągu będzie się zachowywać nieprawidłowo to proszę o zgłoszenie zlecenia serwisowego - w urządzeniu wgrany zostanie najnowszy firmware. Pzodrawiam.

Czyli nie hard reset, nie płyta główna ale najnowszy firmware - tak na początek. Ale podkreślam jeszcze raz - dopóki ktoś nie będzie tym pierwszym to możemy sobie dalej gadać na forum i wygrzebywać ploteczki.

Pozdrawiam, veiovis

Ja też jeszcze wstrzymuję się z oddaniem mio do serwisu ponieważ jest mi codziennie potrzebny do nawigacji.

« Odpowiedź #101 dnia: Styczeń 08, 2008, 10:44:30 »
Myślę że tutaj kombinowanie z różnymi ustawieniami nic nie pomoże to jest jakiś błąd oprogramowania. Każdy musi wysłać zgłoszenie o problemie żeby wiedzieli o skali zjawiska !! Może ktoś poda adres na jaki trzeba wysyłać te zgłoszenia.

gaceqq

« Odpowiedź #102 dnia: Styczeń 08, 2008, 11:13:11 »
Myślę że tutaj kombinowanie z różnymi ustawieniami nic nie pomoże to jest jakiś błąd oprogramowania. Każdy musi wysłać zgłoszenie o problemie żeby wiedzieli o skali zjawiska !! Może ktoś poda adres na jaki trzeba wysyłać te zgłoszenia.

gaceqq

http://service.mio-tech.com/

Wcześniej jednak musisz się zalogować

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #103 dnia: Styczeń 08, 2008, 11:42:54 »

Witam, jeżeli urządzenie w dalszym ciągu będzie się zachowywać nieprawidłowo to proszę o zgłoszenie zlecenia serwisowego - w urządzeniu wgrany zostanie najnowszy firmware.

A czy moglby ktos wytlumaczyc co to takiego, ten firmware?

« Odpowiedź #104 dnia: Styczeń 08, 2008, 12:07:22 »
oprogramowanie wewnętrznej elektroniki urządzenia, zarządzające wszystkimi jego funkcjami. Przykładem firmware jest BIOS płyty głównej.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #105 dnia: Styczeń 08, 2008, 12:49:56 »
oprogramowanie wewnętrznej elektroniki urządzenia, zarządzające wszystkimi jego funkcjami. Przykładem firmware jest BIOS płyty głównej.

Czyli, jak rozumiem, jakby oni to wgrali, to zaden twardy reset tego nie usunie?

« Odpowiedź #106 dnia: Styczeń 08, 2008, 13:32:06 »
napewno nie usunie. Tylko jest jedno pytanko. Czy oni wiedzą co jest nie tak :D z tym sprzętem. Ale myślę że coś wymyślą bo chyba nie chcą oddawać kasy tylu użytkownikom bo chyba ludzie w końcu jak to nie będzie działać będą żądać zwrotu gotówki.

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #107 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:36:06 »
Dostałem odpowiedź z serwisu online:

Witam, na chwilę obecną nie jestem w stanie udzielić rozwiązania mogącego przywrócić prawidłową pracę urządzenia - ze swojej strony mogę tylko polecić wykonanie twardego resetu lub zgłoszenie zlecenia serwisowego. Instrukcję zamieszczam w załączniku. Pozdrawiam.

Standardzik  :-|

« Odpowiedź #108 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:38:34 »
Wynika z tego to że oni sami za bardzo nie wiedzą co jest grane ....

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #109 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:49:55 »
Myślę, że ten problem z włączaniem się o 12:00 i 00:00 to sami trochę rozdmuchaliśmy :E
Bo tak naprawdę ja do mojego MIO P560 nie za bardzo mogę się przyczepić. Wszystko działa jak należy. A że sam się włączy 2 razy na dobę to i się sam wyłączy  :wink:

Dla tych, którzy mieli wątpliwości, a może teraz żałują, że nie wybrali Asusa 696 mam "pocieszenie", że tam też niezłe cuda się dzieją. Przejrzałem na szybko kawałek forum i tam można znaleźć dłuższe tasiemce wątków. Niestety wiele osób ma problemy po przejściu z WM5 na WM6.

Cóż, taka natura urządzeń PDA.

« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:58:44 »
no mi się włancza co chwilę więc mnie to denerwuje. Czasami się włączy i wraca w tryb uśpienia a czasami zostaje w trybie czuwania i delikatne dotknięcie wyświetlacza go włącza. Ale reguły nie ma co i kiedy. Napisze i ja do mio. I proszę o napisanie wszystkich którzy mają problemy z tym sprzętem.

*

Offline maro_ka

• 39
« Odpowiedź #111 dnia: Styczeń 08, 2008, 22:11:18 »
gaceqq czy zrobiłeś wszystkie te kroki które inni wykonali?

« Odpowiedź #112 dnia: Styczeń 08, 2008, 22:23:37 »
Jestem w trakcie ale myśle że to psu na budę. Ciekawi mnie jedna sparawa. Czy wszyscy mają zainstalowaną Auto Mapę z witaminką ? Czy to samo dzieje się na systemie z AM bez witaminki.

« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 08, 2008, 23:00:10 »
Jestem w trakcie ale myśle że to psu na budę. Ciekawi mnie jedna sparawa. Czy wszyscy mają zainstalowaną Auto Mapę z witaminką ? Czy to samo dzieje się na systemie z AM bez witaminki.

ja nie mam zainstalowanej automapy i tez mi sie włącza, zreszta temat automapy był już poruszany w tym wątku.

« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 09, 2008, 07:50:21 »
Witam....

Mam od kilku dni 560 i mam również takie same problemy jak wszyscy obecni forumowicze :). Zgłaszałem w serwisie - odpowiedź standardowa - HR lub wysyłka. Włączanie się urządzenia kilka razy na dobe nie jest aż tak dokuczliwe dla mnie. Zrobiłem wszystko o czym była mowa aby zapobiec działaniu programów w tle i udało  sie. Co do auto mapy to używam wersji 4.1.2. Przypuszczam, że to właśnie ten program zżera mi baterię, więc teraz dla testów od ostatniego naładowania baterii nie będę używał nawigacji. Dodatkowo zanim zamknąłem ostatnim razem automapę wyłączyłem ręcznie GPS. Zobaczymy czy z tym właśnie mogą być jakieś problemy w AM 4.1.2, które nadmiernie i bardzo szybko zżerały baterię.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 09, 2008, 08:05:46 »
Witam

Wczoraj naładowałem baterie na 100%, chwile używałem urządzenia ale nie długo może z godzinę. Dzisiaj rano bateria na żółtym polu - jakieś 30 %. To chyba raczej nienormalne. Jeszcze sie popróbuję w ustawieniach ale moim zdaniem trzeba to reklamować. A jak nie naprawią to zwrot kasy i tyle.
Napisane: Styczeń 09, 2008, 07:58:06
A właśnie zapomniałem zapytać. Skąd wiecie dokładnie w % o stanie baterii ? Czy tylko podajecie przybliżone wartości stanu baterii.
Napisane: Styczeń 09, 2008, 07:59:46
virtual11 a jak ci się włączy i potem wyłączy to jest w trybie czuwania tzn. że jeśli go dotkniesz to się wlancza czy dalej jest w stanie takim jak jest po wyłączeniu przyciskiem u góry ?

« Odpowiedź #116 dnia: Styczeń 09, 2008, 08:08:47 »
gaceqq

Ustawiłem sobie w opcjach zasilania, aby się wyłączał po 1 minucie bezczynności. W związku z tym po minucie wchodzi w stan taki jak po wyłączeniu górnym przyciskiem.

« Odpowiedź #117 dnia: Styczeń 09, 2008, 08:19:59 »
Ja też mam tak ustawione ale u mnie się wygasi ale jak dotknę to od razu się włancza czyli ni wraca do trybu uśpienia tylko jest w trybie czuwania.

« Odpowiedź #118 dnia: Styczeń 09, 2008, 08:24:36 »
Ustawione mam

Start->Ustawienia->System->Zasilanie->Zaawansowane: "Wyłącz gdy nie uzywany"

Może masz zaznaczone wyłączenie podświetlenia po określonym czasie i dotknięcie ekranu załącza Ci je ponownie.

*

Offline veiovis

• 30
  • Sprzęt: Mio p560
« Odpowiedź #119 dnia: Styczeń 09, 2008, 08:57:53 »
Wynika z tego to że oni sami za bardzo nie wiedzą co jest grane ....

No jasne, że nie wiedzą :) Ciągle proszą aby wysłać im urządzenie i jak na razie nikt tego nie zrobił.   Wgranie nowego firmware to pierwszy ruch  (pewnie zaraz po hard resecie). Jak pomoże to problem rozwiązany - ja nadal uważam, że to kwestia programowa  - jeśli nie to będą szukać dalej przyczyny i rozwiązania. Sam kiedyś pracowałem w serwisie RTV i zawsze diagnozowanie ew. naprawę zaczyna się od najprostszych rzeczy.  Jeśli np. nie włącza Ci się  telewizor to zanim złapie się za scalaki i schemat sprawdza się  włącznik/bezpiecznik/kabel zasilający. To taka moja dygresja.

Co do na nowo pojawiających się pytań dotyczących AM. Proszę prześledzić wątek uważnie od początku - już na pierwszej stronie pisałem, że świeżutki Mio P560 wyjęty z paczki, włączony i położony na biurku - sam się wzbudza o 12 i 24. Nie można więc powiązywać tego zachowania z jakimś Software.

Na pewno wątek ten przeewoluował - początkowo jak widać w temacie problem szybkiego rozładowywania się baterii był łączony z tym dziwnym wzbudzaniem.  W toku dyskusji uważam, że ten związek został obalony.   Po raz kolejny mogę się podeprzeć własnym przykładem - prosto z folii już migał, ale bateria trzymała.

Teraz mam zainstalowane:

1. AM 4.1.2
2. Battery Status  - to do kolegi który się pytał skąd wiemy jaki jest stan naładowania baterii w %
3. Skype
4. MobilGadu
5. Efficasoft GPS Utilities

...i tyle na razie.    Mio się budzi, bateria trzyma i co też ciekawe w dyskusji dot. rozładowywania się baterii:  Nie zmieniałem ustawień Active Sync'a.   

Pozdrawiam, veiovis