Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 86134 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mio560

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560
Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 25, 2007, 13:03:25 »
APELUJĘ więc do was koleżanki i koledzy ----> jeśli wiecie jak to naprawić podzielcie się jak najszybciej swoim złotym środkiem jak uleczyć nasze Mio!!!!!

To jest moze dzialanie na oslep, ale jesli nie ma kogos kto powie "zrob tak a nie inaczej..." -
moja ostatnia obserwacja i kolejny szok: po tym co pisalam powyzej, ze mimo wszelkich ustawien, skasowania przypomnien, ustawienia active sync itp, po chwilowej poprawie znow bylo marnie, tym razem zagladam do mojego palma coraz bardziej zaszokowana - od kiedy to? Nawet nie pamietam, chyba od soboty, kiedy to zostal naladowany w nocy, do dzis, ubylo raptem 5 % !!!  Co prawda, wczoraj i dzisiaj niemalze go nie ruszalam, ale jednak minely dwie noce podczas ktorych wreszcie spal a nie urzadzal jakichs orgii tracac sily. W sobote uzywalam go sporo w sklepie, bo mam w nim spis zakupow, i nie doladowywalam. I do wczoraj wieczorem bylo 100% a dzis jest 95 %. I moze to bedzie ostatni taki dobry dzien, a moze tak bedzie dalej...

No wiec teraz, analizujac co sie w miedzyczasie zmienilo, to ja widze jedna jedyna rzecz - zainstalowalam auktualizacje Automapy, najnowsza jej wersje. Czy to moglo wplynac na poprawe dzialania palma? Nawet nie formatowalam karty, bo byla formatowana niedawno przed wgraniem automapy, i na to wgralam aktualizacje... Nic wiecej w palmie nie tykalam.
A wiec, dlaczego w piatek rozladowal sie w ciagu 24 godzin, a od soboty do wtorku ubylo mu tylko 5 %????

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 25, 2007, 13:44:23 »
Zauważyłem że nikt z Was nie stosuje podstawowego lekarstwa na bug jakim jest AciveSync. Programiści MicoShifta zostawili taki bug który powoduje że co 5-10 minut następuje samoczynne uruchamianie AS w celu synchronizacji z serverem Exchange. Aby go wyłączyć należy zastosować metodę określaną jako 'fake server' linka nie podam - bo piszę z PDA. Polega na dodaniu dowolnego servera i przestawienia synchronizacji z automatycznej na ręczną a następnie na usunięciu tego powiązania - AS zapamięta aby nie włączać sie automatycznie co kilka minut.
potrzebna zgoda

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 25, 2007, 18:22:45 »
Zauważyłem że nikt z Was nie stosuje podstawowego lekarstwa na bug jakim jest AciveSync. Programiści MicoShifta zostawili taki bug który powoduje że co 5-10 minut następuje samoczynne uruchamianie AS w celu synchronizacji z serverem Exchange.

Ja rozumiem, ze trudno czytac uwaznie wszystkie maile w dlugim watku, ale jesli chodzi o mnie, kilkakrotnie powtarzalam nawet w poprzednim, ze to podstawowe lekarstwo zastosowalam i nic nie pomoglo. Faktem jest, ze moj palm, do ostatniego piatku, mial takie wlasnie wlasciwosci, ze co moze nie 5-10 min, ale co jakies 15 min (choc to czasem bylo rowno co kwadrans, a czasem, szczegolnie na poczatku duzo rzadziej) pokazywal mi zegar, co mnie poczatkowo bardzo cieszylo, a dopiero potem zauwazylam ze to moze byc problem. Pytalam tu nawet, czy ktos nie wie, co to takiego jest i jak to wylaczyc.
A wiec, pierwsze co zrobilam, po znalezieniu tego serwera i tego "lakarstwa", to zrobilam dokladnie to co w nim opisane. Niestety, nic sie nie zmienilo. Powtorze tez, wywalilam wszelkie przypomnienia, wszelkie aktualizacje automatyczne, skrocilam czas swiecenia ekranu, co mi czasem utrudnia zycie, aktualizuje recznie co tez nieco utrudnia, gasze zawsze klawiszem od gory - i do zeszlego piatku jesli byla parodniowa poprawa to potem znow, glownie w nocy, spadalo do polowy
W tej chwili od piatku rana jest super OK, az sie boje zapeszyc (dzis mamy 95 %, co jest absolutnym rekordem - 4,5 dnia!)., a jedyna zmiana jaka wprowadzilam to wgranie aktualizacji automapy. Czy w tym cos bylo, nie wiem, czy to se ne vrati, tez nie wiem. W razie czego napisze.

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 25, 2007, 21:53:15 »
witam wszystkich użytkowników 560-tek. Śledzę ten post od początku, bo sam kiedyś podobny temat założyłem na tym forum, ale jakoś rozszedł sie bez większego echa (być może że 3-mce temu jeszcze niewielu było posiadaczy 560-tek). Widzę że problem zaczyna być ciekawy, skoro właściwie wszyscy użytkownicy maja z nim do czynienia (ja także). Co do formatowania baterii, to ta kwestia odpada zupełnie (jestem użytkownikiem 3-ciego Mio- 168, 550m i teraz 560-tki) więc wiem, co to formatowanie baterii, dlatego tu błędu z mojej strony nie dostrzegam. Wszelkie kwestie co do wył. Active Sync, wyłączanie przypomnień, powiadomień, ręczne wyłączanie programów- mało co pomagają. Przypominam sobie że do 550m była do ściągnięcia specjalna łatka, która rozwiązywała problem przycisku Standby (żeby się urządzenie wyłączało, a nie przechodziło w stan uśpienia). Nie jestem informatykiem, ale uważam że do 560-tki i Win Mobile 6.0 też coś takiego powinno na stronie producenta sie pojawić, być może jest to jakiś błąd systemu i ewentualnie urządzenia. Zauważyłem jeszcze jedno CIEKAWE zjawisko. Otóż używam dwóch systemów nawigacji: Automapy 4... i IGo My way 2006 Plus i co....? Kiedy pracuje na Automapie, a po skończonej pracy wyłączam urządzenie na górze przyciskiem, to rozładowywanie się baterii następuję gwałtownie (jedna noc i rano mam 34% stanu baterii) Zupełnie inna rzecz się dzieje kiedy do nawigacji używam I Go. Po wyłączeniu urządzenia w taki sam sposób jak przy Automapie, bateria po prostu "trzyma". Sądzę że kwestia ciągłej pracy w tzw. tle Mio 560 po wyłączeniu odpowiedzialna jest Automapa. To pytanie kieruję do użytkowników i specjalistów. pozdr. Tak jak pozostali czekam na ciąg dalszy tego wątku....

*

Offline yarmen

• 6
  • Sprzęt: Mio p560
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 26, 2007, 00:22:33 »
Ostatnio zauważyłem że jak nie używam nawigacji, tzn nie włączam Automapy bateria trzyma i nie ma nagłych spadków poziomu naładowania baterii, to chyba jednak coś jest nie tak z tym programem, a co do tej aktualizacji do AutoMapy to czy możecie podać link jakiś do niej, możliwe że ten problem jest w przypadku wszystkich użytkowników tego programu do nawigacji. Dlatego też mam pytanie do wszystkich, którzy mają problem z baterią w mio p560, czy to samo zauważyliście w swoich pda??

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 26, 2007, 10:00:34 »
Ostatnio zauważyłem że jak nie używam nawigacji, tzn nie włączam Automapy bateria trzyma i nie ma nagłych spadków poziomu naładowania baterii, to chyba jednak coś jest nie tak z tym programem, a co do tej aktualizacji do AutoMapy to czy możecie podać link jakiś do niej, możliwe że ten problem jest w przypadku wszystkich użytkowników tego programu do nawigacji.

Ponieważ ja wyraźnie widzę (jak dotąd) związek problemów z baterią z uzywaniem mapy - ponieważ nic ze środków zaradczych nie podziałało dotąd dłużej jak jeden, dwa dni, a wgranie nowej wersji mapy (aktualizacja do wersji 4,5) byla jedyna zmiana jaka zrobilam, po czym od naladowania w zeszly piatek palm doskonale trzyma, w nocy nie szaleje, a jedynz raz byl ladowany przez ok 20 min przy komunikacji z komputerem wczoraj wieczorem, przed podlaczeniem mial 89% - po 5 dniach bez ladowania! - a dzis rano pelna setka!!!! Boje sie zapeszyc, ale wg mnie glownie ta nocna dzialalnosc mu przeszla!
Ja sie nie znam na technice, ale kojarze fakty - kiedz usilowalam cos w nim ustawic zeby rozwiazac problem, nic nie pomagalo. Teraz nie robilam nic w tym kierunku, jedznie aktualizowalam mape, no i cos pomoglo, no to co innego to moze byc jak ta mapa?

Tu jest strona automapy, stad mozna sciagnac aktualizacje. Ja nawet nie formatowalam karty bo mialam dopiero co sformatowana przed wgraniem poprzedniej wersji. http://www.automapa.com.pl/

*

Offline yarmen

• 6
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 26, 2007, 10:31:50 »
Mio560 mam do ciebie takie pytanie. Czy od czasu wgrania aktualizacji używałaś automapy? ja sobie robie właśnie taką próbę i nie włączam programu automapy i już mi drugi dzień trzyma bateria na 100%. Dzięki tobie zauważyłem jakiś związek miedzy baterią a automapą!!! Inne zabiegi nic nie pomagają.

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 26, 2007, 12:34:17 »
Mio560 mam do ciebie takie pytanie. Czy od czasu wgrania aktualizacji używałaś automapy? ja sobie robie właśnie taką próbę i nie włączam programu automapy i już mi drugi dzień trzyma bateria na 100%. Dzięki tobie zauważyłem jakiś związek miedzy baterią a automapą!!! Inne zabiegi nic nie pomagają.

Skoro AutoMapa nie robi po sobie porządków mimo wyłączenia tego programu, to jedyne co można zrobić to miękki reset. Wtedy mamy pewność, że w zasobach nic z Automapy już się nie poniewiera. Chyba, że jest coś w autostarcie dodane jest dla automapy - ale to już inna historia.

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 26, 2007, 14:44:48 »
Skąd tak dokładnie odczytujecie ile % energii ma bateria? Po kliknięciu na ikonkę akumulatora mam tylko pasek bez konkretnej liczby - na początku 0 na końcu 100 i tyle.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 26, 2007, 15:01:52 »

Dokladnie to bylo tak, wgralam aktualizacje automapy kiedy nawet jeszcze dobrze nie doladowalam baterii, ktora prawie cala padla noca, czyli tak jak zwykle. Poladowal sie pare godzin i zobaczylam ze jest nowa wersja mapy. A wiec sciagnelam te nowa wersje i wgralam na to co mialam, na zewnetrzna karte, bez formatowania jej (byla formatowana pare tygodni temu). Oczywiscie, po wgraniu aktualizacji musialam wyprobowac jak dziala nowa mapa. Tyle, ze ja tego nie robie w jakiejs dluzszej trasie, tylko tak dla zabawy, jezdzac po miescie. Ale tak, mapa dzialala, i to kilka razy. Raz nawet po wyjsciu z samochodu tylko wylaczylam palma klawiszem od gory i wrzucilam go do torebki i dopiero po ok. pol godziny  jak nie wiecej, przypomnialam sobie zeby wylaczyc automape. I nic nie ubylo!

Trudno mi w tej chwili dobrze to wszystko sobie poukladac, ale jest prawdopodobne ze problemy z bateria zaczely sie od wgrania automapy. Ja mam palma (mio) od kilku tygodni, a mape dwa razy krocej, wiec dokladnie nie wiem co najpierw a co potem, ale jak tak mysle, to byc moze ze wlasnie po wgraniu mapy te problemy sie zaczely, i po wgraniu aktualizacji - skonczyly sie.

Dodam, ze stan na chwile obecna jest taki, od zeszlego piatku palm trzyma bez ladowarki, wczoraj byl godzine podlaczony do komputera, jak zdjelam mial 100%, w tej chwili nadal ma 100%. Fakt, ze w zasadzie to nic na nim w tej chwili nie robie (no, moze wczoraj troche exela), ale do czasu tej aktualizacji mapy nic nie musialam robic, po prostu, tracil moc, a glownie w nocy, a teraz w nocy nie traci ani kreseczki! To juz wedlug mnie nie moze byc przypadek...

Jak tak dalej pojdzie, sprobuje na nowo mu po kolei wlaczyc kilka opcji, typu aktualizacja automatyczna, ale bardzo powolutku zeby wiedziec w razie czego co zaszkodzilo.
Napisane: Grudzień 26, 2007, 14:55:22

Skoro AutoMapa nie robi po sobie porządków mimo wyłączenia tego programu, to jedyne co można zrobić to miękki reset. Wtedy mamy pewność, że w zasobach nic z Automapy już się nie poniewiera. Chyba, że jest coś w autostarcie dodane jest dla automapy - ale to już inna historia.

Ile miekkich resetow poszlo przed aktualizacja mapy, i nic nie dawalo! Kto wie, moze oni w tej aktualizacji po prostu cos poprawili?
Napisane: Grudzień 26, 2007, 14:56:43
Skąd tak dokładnie odczytujecie ile % energii ma bateria? Po kliknięciu na ikonkę akumulatora mam tylko pasek bez konkretnej liczby - na początku 0 na końcu 100 i tyle.

Ja prawde powiedziawszy nie pamietam nawet, jaki mialam ekran na poczatku, bo mi sie bardzo nie  podobal i szukalam czegos sensownego. Byc moze w tym defaultowym Todayu nie widac dokladnego pomiaru baterii, ale wgralam sobie program Spb mobile Shell i on mi na wierzchu pokazuje dokladny pomiar naladowania baterii. To jest program platny, ale mase jest roznych bezplatnych programow ktore pokazuja stan baterii, mysle, ze warto to miec. Ja z tego shella jestem tak zadowolona, ze go kupilam, razem z dodatkami takimi jak pogoda i Diary. Mialam wczesniej Palma Tungsten i to co zastalam na ekranie w Mio wogole mi nie odpowiadalo, glownie jesli chodzi o kalendarz, notatki itp. A przy okazji mam pogode i baterie.

« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 28, 2007, 10:40:09 »
czyli jednak miałem rację, że za rozładowywanie się palmtopa winna jest Automapa w wersji 4.1.2. Aktualizacja do 4.5 rozwiązuje ten problem. pozdr

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 28, 2007, 12:24:38 »
czyli jednak miałem rację, że za rozładowywanie się palmtopa winna jest Automapa w wersji 4.1.2. Aktualizacja do 4.5 rozwiązuje ten problem. pozdr

Najwyrazniej tak jest! Moj Mio dobil chyba do tygodnia, podczas ktorego - od naladowania do 100% i zainstalowania automapy 4,5 w zeszly piatek praktycznie nie traci nic na mocy, przez ten tydzien byl chyba ze trzy razy podlaczony na pol godziny do komputera, to wszystko, na ladowarce wogole nie byl - i stan na dzis, zagladam - 100%! Wogole nie traci nic noca. Tydzien temu jak czytalam co ktos pisal, ze mu palm trzyma tydzien bez doladowywania, trudno mi bylo uwierzyc! Fakt, ze przez Swieta niemal go nie uzywalam, ale problem polegal na rozladowywaniu nie podczas dzialania, tylko noca, glownie to bylo problemem, teraz ten problem znikl zupelnie!

« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 29, 2007, 00:16:45 »
Witam,
mam P560 od kilku dni i ten sam problem.
Wykonałem wszelkie możliwe i proponowane działania ale niestety i tak się rozładowywał.
Obecnie na szczęści udało mi się rozwiązać częściowo ten problem (niestety tylko skutek a nie przyczynę).
Zaobserwowałem, że mój palmtop włącza się dokładnie na kilka sekund o Godz.. 12.00 i 24.00 co było już wcześniej opisywane.
Dodatkowo zauważyłem, że przy przebudzeniu uruchamia on program lub działanie przypisane do przycisku nr 2 (lewy klawisz funkcyjny) i po samoistnym wyłączeniu, które następuje po kilku sekundach program działa w tle pomimo wygaszonego ekranu.
Ustawiłem więc w opcjach w menu Przyciski "brak" działania dla tego klawisza. Mam więc przycisk nr 2 zupełnie bezużyteczny ale za to nic mi się nie włącza po samoistnym przebudzeniu. Dodatkowo mam ustawiane wyłączanie palmtopa po 3 minutach. Efekt - po 36 godzinach w stanie uśpienia stan naładowania nadal 100%.
Jest to więc już jakiś sukces ale chętnie dowiedziałbym się jak zlikwidować to samoistne włączanie.

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 29, 2007, 10:16:23 »
Jest to więc już jakiś sukces ale chętnie dowiedziałbym się jak zlikwidować to samoistne włączanie.

Też czekam z niecierpliwością na rozwiązanie problemu z samoistnym włączaniem o 12:00 i 00:00 lecz obawiam się, że tutaj może pomóc tylko łatka od producenta. Póki co żadnych poprawek dla naszego MIO jeszcze nie ma.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 29, 2007, 10:34:34 »

Też czekam z niecierpliwością na rozwiązanie problemu z samoistnym włączaniem o 12:00 i 00:00 lecz obawiam się, że tutaj może pomóc tylko łatka od producenta. Póki co żadnych poprawek dla naszego MIO jeszcze nie ma.

Ja wiem, ze byloby najlepiej zeby Palm robil to co my chcemy, ale czy myslicie, ze jesli on sie wlaczy na moment dwa razy na dobe to mu to w czyms zaszkodzi? Kiedy moj wyladowywal mi sie w ciagu jednej doby, balam sie kazdego wlaczenia i staralam sie usunac wszystko co go jakos moglo rozladowywac nawet na chwilke, ale teraz, odkad skonczyly sie (miejmy nadzieje na zawsze) problemy, widze ze takie krotkie wlaczenia wogole mu nie szkodza.
Moj wlacza mi sie nie tylko o 12 i o 00 (zreszta, tego nocnego wlaczenia nie zauwazylam nigdy, bo pewnie o tej porze spie;) ), ale w dalszym ciagu czasami sie wlacza nawet i co 15 minut, a do tego wcale to nie jest regularne, to znaczy czasami obserwuje przez pare godzin i nie widze wlaczenia, a czasami wlacza sie co kwadrans. Ja bym to chetnie jakos wylaczyla, ale nie wiem jak, jednak odkad nie rozladowuje go cos co wczesniej na niego dzialalo (chyba cos zwiazanego z mapa) to te krotkie rozblyski wogole go nie rozladowuja. Teraz bateria trzyma doskonale.
Wlaczylam na probe aktualizacje automatyczna GPS, co wczesniej wylaczylam, zeby zobaczyc co sie bedzie dzialo, jak na razie nie widze zeby cos bylo gorzej.

*

Offline veiovis

• 30
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 30, 2007, 19:04:52 »
Witam,

a próbował ktoś kontaktować się z serwisem w sprawie tego "dziwnego" zachowania mio p560?   
Przyznam się, że jutro wybieram się po palma i jak pewnie większość z Was rozważałem wybór pomiędzy mio p560 i asusem A696.   Zdecydowałem się na mio - ale nie wiem czy nie będę głupkiem, jeśli po przeczytaniu tych wszystkich postów mimo wszystko pójdę do sklepu i poproszę o mio p560.

Pozdrawiam, veiovis

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:11:25 »
Witam,

a próbował ktoś kontaktować się z serwisem w sprawie tego "dziwnego" zachowania mio p560?   
Przyznam się, że jutro wybieram się po palma i jak pewnie większość z Was rozważałem wybór pomiędzy mio p560 i asusem A696.   Zdecydowałem się na mio - ale nie wiem czy nie będę głupkiem, jeśli po przeczytaniu tych wszystkich postów mimo wszystko pójdę do sklepu i poproszę o mio p560.

Pozdrawiam, veiovis

Jeśli uważnie przeczytasz jeszcze raz ten wątek to nawet sam się domyślisz, że te problemy są natury ogólnej dla PDA. Jak na razie mój MIO P560 sprawuje się bardzo dobrze, ale radzę abyś zakupił tego asusa. Chętnie później poczytamy co i jemu dolega  :grin:

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:23:09 »
Ja może podam co zrobiłem u siebie w MIO P360 bo problem miałem identyczny jak wy.
Szukałem na wielu forach informacji dotyczących baterii w MIO i dlaczego sam mi sie włącza. Pierwszym moim ruchem było zainstalowanie programu Magic Button, kolejnym krokiem było ustawienie wyłączania urządzenia 2 minuty jeśli nic na nim nie jest robione.
Nie bawiłem się w żadne "fake serwery" w active syncu!! nie wiem co to daje ale ja nie ustawiłem tam nic. zostawiłem tak jak jest.

Napisałem do Mio w sprawie włączania się urządzenia o 12 i o 24. bo to faktycznie sie zdarza codziennie.Czekam na odpowiedź i na pewno się nią podziele tutaj na forum.
Ja natomiast ustawiłem tą funkcję żeby wyłączało urządzenie jeśli nic z nim sie nie dzieje. (2minuty) i faktycznie wyłącza.

Pada nie wyłączam górnym przyciskiem tylko wchodzę do magic button ---> more---> turn off.  ( mniej więcej tak jak się wyłącza komputer z systemem windows :)

o 12 Mio się włącza i po 2 minutach się wyłącza. i w ten sposób od 3 dni mam 100 naładowaną baterię.
Nie używam go teraz bo sprawdzam ile tak wytrzyma :) czyli żadnych programów po za kilkoma gierkami nie odpalam.

PS MAgic button daję możliwosć zamykania programów a nie minimalizowania ich. Tzn że klikając na ikonkę zamknij program wychodzi z atywnych działających w tle
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 20:25:13 wysłana przez maro_ka »

*

Offline veiovis

• 30
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 30, 2007, 21:30:24 »
Witam,

Pozdrawiam, veiovis

Jeśli uważnie przeczytasz jeszcze raz ten wątek to nawet sam się domyślisz, że te problemy są natury ogólnej dla PDA. Jak na razie mój MIO P560 sprawuje się bardzo dobrze, ale radzę abyś zakupił tego asusa. Chętnie później poczytamy co i jemu dolega  :grin:

No tak - posiadanie PDA widać niesie za sobą zawsze jakieś problemy - jakie konkretnie - to zależy od marki :) 

Nie chce mi się chyba zaczynać używania PDA od zmiany ROM-u, zależy mi też na czułości GPS'a który wg. opinii użytkowników zdecydowanie lepiej spisuje się w Mio - więc chyba jednak wybiorę Mio.  Zastanawiające jest jednak to, że mniej więcej 30% posiadaczy p560 nie stwierdziło żadnych aktywności UFO i problemów z lawinowym rozładowywaniem baterii - może jednak jakaś partia z extra bugiem? :) Chociaż znając moje szczęście do sprzętu elektronicznego na pewno na taki trafię.

Pozdrawiam, veiovis

P.S. Dodatkowym argumentem przemawiającym za Mio jest też to, że mieszkam w Krakowie - jak co blisko do serwisu. Na serwisie Asusa generalnie wieszają psy - i nie ważne czy Orika czy Koszalin. 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 21:31:56 wysłana przez veiovis »

*

Offline marbed

• *
  • 51
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 30, 2007, 21:45:43 »
Zdecydowana większość użytkowników (a może nawet i wszyscy) biorących czynny udział w tym wątku znaleźli rozwiązanie dotyczące problemu z rozładowywaniem baterii. Także w bardzo wielu przypadkach to niekoniecznie jest wina sprzętu/softu lecz brak doświadczenia z tego typu urządzeniami  :wink:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 21:47:32 wysłana przez marbed »

*

Offline veiovis

• 30
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 30, 2007, 21:54:46 »

Pozostaje mi się więc cieszyć, bo mając w zanadrzu takie grono ekspertów na pewno żaden problem nie pozostanie problemem na dłużej niż klika dni ;)

Przyznam się, że faktycznie przez 4 dni kopałem w zasobach internetu w poszukiwaniu informacji nt.  który z tych dwojga Asus czy Mio jest tym dla mnie....  Do Asusa byłem przekonany dopóki nie poznałem Mio.  W końcu widząc moje rozterki żona powiedziała - pokaż mi je - pomogę Ci wybrać.   

Mio ładniejszy - bierz Mio.    Prawda, że proste? :P

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 30, 2007, 22:49:43 »
Zdecydowana większość użytkowników (a może nawet i wszyscy) biorących czynny udział w tym wątku znaleźli rozwiązanie dotyczące problemu z rozładowywaniem baterii.

Jesli ktos przeczytal uwaznie chocby ostatnie posty, to znalazl rozwiazanie (aktualizacja Automapy), jesli komus nie pomogla, niech napisze, bo to ciekawe. A czy czasami nie jest tak, ze ci ktorzy nie maja problemow z rozladowywaniem sie baterii nie uzywaja Automapy tylko inna nawigacje, lub zadnej? To by bylo ciekawe badanie.

Także w bardzo wielu przypadkach to niekoniecznie jest wina sprzętu/softu lecz brak doświadczenia z tego typu urządzeniami  :wink:

Lub umiejetnosci wyciagania logicznych wnioskow:).
Ale jednak, jest faktem ta samoczynna dzialalnosc palma - jesli komus wlacza sie on dwa razy na dobe na dwie minuty, to mysle, ze chyba nie ma sie co przejmowac. Coz to jest za obciazenie, 2 minuty na dobe! Mnie sie wlacza, nieregularnie, czasem raz na godzine, a czasem co kwadrans. I to, choc w tej chwili nie powoduje juz rozladowywania sie baterii, to jednak moze niepokoic, no bo to my powinnismy chyba decydowac o tym kiedy ma sie on wlaczac a kiedy nie.  A wiec, jesli jakis serwisant znajdzie na to sposob, bede wdzieczna.

Chce jednak podkreslic, ze moj palm jest dowodem, ze wlaczanie sie samoczynne na chwilke dwa razy na dobe, lub nawet co kwadrans nie jest tym powodem szybkiego rozladowywania sie baterii o jakiej pisalismy na poczatku tego watku. Bo moj palm juz ok 10 dni trzyma 100%, czasem zjedzie do 95% po jakims dzialaniu, ale na samym kabelku od komputera lub w samochodzie doladowuje sie natychmiast i w nocy nic nie traci, ani jednej kreseczki. A wiec nie robcie, radze, problemu z wlaczaniem sie dwa razy na dobe, tylko jesli Wam sie rozladowuje zbyt szybko bateria, sprobujcie zaktualizowac Automape, jesli ja uzywacie.

Dodam, ze testuje teraz stopniowe wlaczanie roznych opcji, ktore wczesniej wylaczylam, zeby zobaczyc czy nie spowoduje to znow jakiegos dzialania nocnego, tak jak przedtem to sie dzialo, kiedy noca tracil polowe mocy. Robie to jednak po troszeczke, zeby wiedziec w razie czego, co zaszkodzilo. Jak cos znajde, dam znac.
Napisane: Grudzień 30, 2007, 22:40:49
Zastanawiające jest jednak to, że mniej więcej 30% posiadaczy p560 nie stwierdziło żadnych aktywności UFO i problemów z lawinowym rozładowywaniem baterii - może jednak jakaś partia z extra bugiem? :) Chociaż znając moje szczęście do sprzętu elektronicznego na pewno na taki trafię.

A czy czasami nie jest tak, ze te 30% nie uzywa Automapy? Ja sie pytalam tu na forum, czy jest ktos komu sie Mio wlacza tak czesto jak mnie, nikt sie nie przyznal, i odkad zaktualizowalam Automape, nie sprawia mi to zadnego problemu, rozladowywanie baterii sie skonczylo, a to mrugniecie Mio jest nawet mile - wita sie!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 :wink:

*

Offline yarmen

• 6
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:04:14 »
Ja również się pytałem czy wszyscy co mają problem z baterią przypadkiem  nie używają Automapy??? Sam sprawdziłem, przez 4 dni nie używałem Automapy i mam prostą odpowiedź na moje problemy, na 5 dzień bateria trzyma na 84% i żadne nocne UFO mnie nie prześladuje, dopiero dziś użyłem nawigacji z automapą a zaraz po tym zrobiłem soft reset. Jak na razie bateria trzyma, zobacze jutro czy ubedzie energii dla mio. Ale tak wogóle to uwazam iz Mio było rozsadnym wyborem i w sumie ciesze sie ze nie kupilem asusa z tym wspanialym prockiem intela. Ale wracając do pytania, czy uzytkownicy majacy problem z bateria nie zauwazyli ze problem tkwi w automapie?? Prosze o odpowiedz i wlasne spostrzezenia.

*

Offline veiovis

• 30
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:36:43 »
Cześć,

myślę, że dosyć istotną informację wniosę Wam jutro. Jutro kupuję mio i specjalnie nie będę na nim narazie nic instalował, tylko poobserwuję zachowanie baterii na "świeżym" sprzęcie.

Pozdrawiam, veiovis

« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:56:52 »
Wiem że ten temat był tutaj już poruszany ale znalazłem tylko jeden wątek, w którym nie ma jasnej odpowiedzi. Powiedzcie jak wyłączać wszystkie funkcje aby Pda sie nie rozładowywał. Mam swojego MIO od 2 dni i przez noc mi się rozładował. Może ktoś poda jakieś linki do odpowiednich wątków. Z góry dziękuję

Oprócz oczywistych czynności polegających na wyłączeniu Active Sync oraz zamykaniu używanych programów należy się uzbroić w.... cierpliwość.
Po tygodniu czy miesiącu używania sprzętu nie można nic powiedzieć na temat ewentualnej awarii. Piszę tak, ponieważ dopiero po 4 miesiącach mój p550 jest uprzejmy "trzymać" około tygodnia na jednym ładowaniu. Używany jest  - trochę więcej trochę mniej - codziennie. Gwarancja na baterię jest 6 m-cy, więc spoooko :> jak okaże się, ze po 3-4 m-cach użytkowania sprzętu dalej nie będzie trzymał jak należy - wtedy serwis.
Pozdrawiam.

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 31, 2007, 09:52:28 »
Wiem że ten temat był tutaj już poruszany ale znalazłem tylko jeden wątek, w którym nie ma jasnej odpowiedzi. Powiedzcie jak wyłączać wszystkie funkcje aby Pda sie nie rozładowywał. Mam swojego MIO od 2 dni i przez noc mi się rozładował. Może ktoś poda jakieś linki do odpowiednich wątków.

Mysle, ze w tym watku byly poruszone wszystkie te mozliwosci, ale poniewaz moze jest trudne przeczytanie watku od poczatku, powtorze, bo ja sprobowalam chyba wszystkiego przed tym co niewatpliwie usunelo problem, tzn aktualizacja Automapy do wersji 4,5.

Prawde powiedziawszy, trudno mi powiedziec dokladnie jak sie zachowywal moj mio zaraz po zakupie, poniewaz w euforii zostawialam go noca podlaczonego do komputera (oczywiscie, wlaczonego komputera), a w dzien podlaczalam go w samochodzie, choc nie mialam jeszcze mapy. Moze dlatego nie zauwazylam zeby noca ubywalo mu mocy. Od poczatku mial taka osobliwosc, ze wlaczal sie co ok. kwadrans, pokazal godzine, i sie wylaczal. W ciagu dnia nie wyladowywal mi sie bardzo, noca byl na kabelku. Staralam sie zamykac wszystkie programy, wchodzac w ustawienia, system, pamiec, uruchomione programy - zamknij wszystkie.

Potem wgralam program Spb Shell, w ktorym jest wskazanie baterii na ekranie (procentowe) oraz jest menager programow, ktory zamyka programy do konca, i tego uzywam caly czas.

W koncu, po kilku tygodniach uzywania, wgralam Automape, wersje poprzednia przed 4,5, nie pamietam numeru. W ciagu dnia caly czas jezdzac go testowalam, i gdzies tak wtedy, ale wowczas tego nie skojarzylam z Automapa, zaczely sie problemy z nocnym gubieniem mocy (bo przestalam go zostawiac na noc podlaczonego do kompa). Kilka razy zszedl mi do zera, na szczescie nic sie nie wykasowalo. Wtedy zaczelam szukac sposobu na oszczedzanie baterii. I co zrobilam - zgodnie, m.in. z radami z forum:

1. zrobilam ustawienia Active Sync zgodnie ze wskazowka z forum - nie zauwazylam zeby pomoglo

2. zmienilam czas czuwania oswietlenia do 1 minuty - bez reakcji

3. wylaczylam wszystkie przypomnienia z kalendarza - bez reakcji

4. wylaczylam automatyczne aktualizacje (m.in. GPS, - bez reakcji

5. zaczelam za kazdym razem nawet wylaczajac palma na krotko, sprawdzac czy jakis program nie czuwa i wylaczac wszystkie managerem programow - bez zmian

6. zaczelam palma po kazdym dzialaniu wylaczac klawiszem od gory (po wylaczeniu wszystkich programow), zeby jeszcze bardziej skrocic jego swiecenie - bez zmian

7. zauwazylam, ze ladowanie na komputerze czy w samochodzie nie bylo rownie skuteczne jak ladowanie na ladowarce, wiec zaczelam go ladowac przez wiele godzin na ladowarce, i tak co dziennie, a i tak po nastepnej nocy byl  na 35 %, wiec musialam go ladowac na nowo.

9. zaczelam szukac serwisu, poddalam sie  :(...

10. znalazlam informacje o mozliwosci sciagniecia aktualizacji Automapy do 4,52, a wiec zainstalowalam te aktualizacje -

11. od tego dnia, a bylo to chyba 21 grudnia juz nie bylo potrzeby ladowania Mio na ladowarce!  :shock: Przestal tracic moc noca, schodzi najwyzej, po uzywaniu, do 90%, ale chwilowe podlaczenie w samochodzie lub do komputera, tyle zeby go zsynchronizowac, wystarcza, aby znow mial 100% i trzyma je bez problemu do nastepnego uzywania, a w nocy (nie podlaczony) nie ubywa mu ani kreseczki... Dodam, nie ubywa mu mocy, choc nadal wlacza sie co ok. godzine a czasem nawet i co pol lub co kwadrans, i to mu tej mocy wcale nie odbiera! Dzis jest 31 grudnia, czyli rowne 10 dni nie uzywalam ladowarki:proud:

A wiec, ktos kto nie wie co zrobic z Mio tracacym moc baterii, niech sprobuje tych wszystkich krokow i napisze co pomoglo. Powodzenia!  :smile:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2007, 10:03:47 wysłana przez mio560 »

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 31, 2007, 15:10:33 »

Witam
kurde  :mad: przechwaliłem swoje mio i zaczyna mi się rozładowywać  czasami i tu jest problem że od czasu do czasu,
na początku tego wątku chwaliłem się że nie mam problemów z baterią , bo tak było :ok:
czasami ma takie napady że się potrafi rozładować przez noc , od miesiąca nie używam AM
raz rozładował sie po grze w pasjansa , wieczorem ułożyłem sobie pasjansa a rano stan krytyczny baterii
są dni że trzyma 100% po 24h a innym razem padnie przez noc
w sumie przez miesiąc padł mi 3razy , a używam go sporadycznie rano budzik i wieczorem zajrzę do jakiejś gierki i to wszystko  no i jeszcze nawigacja raz na miesiąc
wiec myślę że ten typ tak ma i już , jak dla mnie da sie z tym żyć

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 31, 2007, 16:30:25 »

czasami ma takie napady że się potrafi rozładować przez noc , od miesiąca nie używam AM

Ale odpowiedz na pytanie, jaka wersje automapy masz?
Bo z moich obserwacji Mio mi padal nie tylko wtedy kiedy uzywalam automape, w niektore dni nie uzywalam, nawet kilka dni z rzedu, a co noc mi zjezdzal, a kiedy aktualizowalam do 4,5 - przestal zjezdzac, dlatego ja mysle, ze to jest cos takiego w mapie, poprzedniej wersji, ze niezaleznie od tego czy uzywasz czy nie, rozladowuje.
A wiec, nie o to chodzi zeby nie uzywac automapy, tylko o to, zeby wgrac aktualizacje.

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 31, 2007, 17:40:16 »
AM 4.1.2

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 31, 2007, 18:29:16 »
AM 4.1.2

No, to kolego, nie mow ze ten typ tak ma, tylko po prostu, aktualizuj mape i wtedy powiedz co sie dzieje! Bo wyglada na to coraz bardziej, ze to nie ten typ tak ma, tylko ta mapa tak ma (4.1.2 - ja wlasnie te wersje mialam kiedy mi palm zjezdzal co noc, i jak aktualizowalam, skonczylo sie).