Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie

• 284 Odpowiedzi
  • 82654 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mio P 560 - rozładowuje się bateria - wyłączanie
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 03, 2008, 22:30:13 »
może na moją przypadłość też ktoś pomoże. a mianowicie:

do tej pory było wszystko ok, bateria trzymała długooo. Oczywiście jak używałem Automapy to później stan baterii spadał bardzo szybko. Ale wystarczył soft reset po użyciu automapy aby bateria się nie rozładowywała, (w tak zastraszającym tempie). I wszystko było ok, do momentu gdy połączyłem się z internetem przez wifi. Od tamtego czasu bateria rozładowuje się w ciągu 24 godzin do zera. (przynajmniej tak mi się wydaje że od tego). Nie mam zainstalowanej poczty i po tym niczego nie wgrywałem do palmtopa. Zanim połączyłem się z internetem było wszyszystko ok. 

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 04, 2008, 09:16:54 »
może na moją przypadłość też ktoś pomoże. a mianowicie:

do tej pory było wszystko ok, bateria trzymała długooo. Oczywiście jak używałem Automapy to później stan baterii spadał bardzo szybko. Ale wystarczył soft reset po użyciu automapy aby bateria się nie rozładowywała, (w tak zastraszającym tempie). I wszystko było ok, do momentu gdy połączyłem się z internetem przez wifi. Od tamtego czasu bateria rozładowuje się w ciągu 24 godzin do zera. (przynajmniej tak mi się wydaje że od tego). Nie mam zainstalowanej poczty i po tym niczego nie wgrywałem do palmtopa. Zanim połączyłem się z internetem było wszyszystko ok. 

Prawdopodobnie ActiveSync w Twoim PDA wykrył dostęp do internetu i siedzi w procesach. Przez to bateria rozładowuje się szybciej.

« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 04, 2008, 10:43:14 »
to wychodzi na to że  tylko hard reset pomoże?
dodam, że na codzień łączę się w domu z internetem przez komputer po kablu. wtedy synchronizuję i dogrywam co mi potrzeba. każdorazowo po odłączeniu kabla wyłączam ręcznie activesync z "uruchomionych programów". Zz pomocą wifi połączyłem się tylko ten jeden raz w centrum handlowym bo byłem na wyjeździe. Ale wcześniej gdy podłączałem mio do komputera i zapomniałem zamknąć potem activesync bateria nie rozładowywała się tak szybko.

« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:51:58 »
Witam
Jestem posiadaczem Mio 560 i od początku nęka mnie ten problem. Raz bateria trzymie super ,innym razem jedną noc. Wczoraj spadł mi na ziemię i pękł wyświetlacz. Dzwoniłem do serwisu mio.pl koszt wymiany to 100$ + ok 40zl za wysyłkę kurierem w dwie strony. Razem to coś koło 360zl przy obecnym kursie dolara (wymiana lcd i powłoki antyrefleksyjnej).

Przy okazji się spytałem o rozładowywanie. Gość mi powiedział, że mam tę usterkę dopisać do przesyłki to wgrają mi nowy soft, w którym ten problem już nie występuje  :).
Czas wymiany uszkodzonego wyświetlacza to około 5 dni roboczych.

Pozdrawiam

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
« Odpowiedź #244 dnia: Kwiecień 04, 2008, 19:27:17 »
to wychodzi na to że  tylko hard reset pomoże?
dodam, że na codzień łączę się w domu z internetem przez komputer po kablu. wtedy synchronizuję i dogrywam co mi potrzeba. każdorazowo po odłączeniu kabla wyłączam ręcznie activesync z "uruchomionych programów". Zz pomocą wifi połączyłem się tylko ten jeden raz w centrum handlowym bo byłem na wyjeździe. Ale wcześniej gdy podłączałem mio do komputera i zapomniałem zamknąć potem activesync bateria nie rozładowywała się tak szybko.

Nie sugerowałbym robienia "hard reset" zbyt pochopnie. Proponuję bliżej zaprzyjaźnić się z urządzeniem i poznać jego zachowanie. Ja po jakimś czasie takich obserwacji doszedłem do odpowiednich wniosków, co tak naprawdę rozładowywało moją baterię i jak się tego wystrzegać.

« Odpowiedź #245 dnia: Kwiecień 19, 2008, 08:23:30 »
Mam mio 360 i od dwóch miesięcy nie było z nim żadnych problemów. Od tygodnia zauważyłem że po nocy jest cały czas włączony i bateria w nocy w ciągu 10 godzin spada samoczynnie ze 100% do 5%  ???. Nie mam pojęcia dlaczego dopiero po 2 miesiącach mój palm pokazał swoją chorobę. Zastosowałem wskazówki jakie wyczytałem na forum tj. ustawiłem wyłączanie palma po 3 minutach gdy jest nie używany i w Auto Mapie 4.2.1 odznaczyłem "pokaż stan baterii". Wczoraj wieczorem miałem baterie naładowane na 100%. Dzisiaj rano nadal trzyma 100%  :ok:. Jak z tego wynika mieliście rację odnośnie problemów z AM 4.2.1. Doradzam wszystkim właśnie takie wyjście z tego problemu może i wam to pomoże.

*

Offline MioTom

• 3
  • Sprzęt: MioP560 Go910
« Odpowiedź #246 dnia: Kwiecień 19, 2008, 18:28:02 »
Przy okazji się spytałem o rozładowywanie. Gość mi powiedział, że mam tę usterkę dopisać do przesyłki to wgrają mi nowy soft, w którym ten problem już nie występuje  :).

Mogę potwierdzić, po wizycie w serwisie w lutym b.r (w ramach gwarancji) i wgraniu nowego softu całkowicie zniknął problem z samoczynnym urchamianiem i wyładowywaniem baterii.
Pozdrawiam

*

Offline Mentosek

• 13
« Odpowiedź #247 dnia: Kwiecień 19, 2008, 21:55:42 »
Proszę o podanie wersji softu, która podobno jest już pozbawiona tej usterki ??
To chyba jest to co pokazuje się na pomarańczowym ekranie po soft resecie.
Ja mam R10.3 0201.0906
Pozdrawiam:
Mentos

« Odpowiedź #248 dnia: Maj 03, 2008, 17:23:48 »
Czyli temat zamykamy a PDA wysyłamy do serwisu bo raczej lekarsta do wgrania nie dostaniemy.

« Odpowiedź #249 dnia: Maj 03, 2008, 17:50:50 »
czyli który soft ma tę usterkę a który już jej nie ma?

« Odpowiedź #250 dnia: Maj 03, 2008, 19:51:22 »
Proszę o podanie wersji softu, która podobno jest już pozbawiona tej usterki ??
To chyba jest to co pokazuje się na pomarańczowym ekranie po soft resecie.
Ja mam R10.3 0201.0906

Ja mam ten sam i się włancza

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #251 dnia: Maj 05, 2008, 17:50:14 »
Cytat: Serwis MIO
Problem z samoczynnym uruchamianiem urządzenia P360 jest już rozwiązany, w serwisie dostępna jest już nowa wersja firmware.

Jutro będzie kurier, myślę że szybko sie z tym uporają bo za 10 dni muszę mieć nawigację :]

« Odpowiedź #252 dnia: Maj 07, 2008, 14:01:37 »
Witam,
Ja również posiadam R10.3 0201.0906 i nie mam żadnych problemów z rozładowywaniem baterii ani z samoistnym włączaniem się p560. Ciekawy jestem o jakim oznaczeniu wgrają FalconTech'owi nowego ROMa. Poinformuj nas jak wróci do Ciebie palmtop :-)

« Odpowiedź #253 dnia: Maj 08, 2008, 23:43:59 »
Witam,
Ja również posiadam R10.3 0201.0906 i nie mam żadnych problemów z rozładowywaniem baterii ani z samoistnym włączaniem się p560. Ciekawy jestem o jakim oznaczeniu wgrają FalconTech'owi nowego ROMa. Poinformuj nas jak wróci do Ciebie palmtop :-)

Witam :)
Kilka wątków wyżej jest mój post o wymianie uszkodzonego wyświetlacza LCD oraz wymianie oprogramowania.
Tydzień temu dostałem z naprawy moje PDA :). Wymiana kosztowała 260zł (wyświetlacz , powłoka dotykowa, montaż , testowanie, kurier i koszty recyklingu uszkodzonego) sam wyświetlacz kosztuje 100$ a kurier 40zł.

Przy okazji wgrano mi nowe oprogramowanie R10.3.0201.0906 z polską lokalizacją :) Wydaje mi się ze chodzi trochę szybciej. Niemam narazie problemów z samorozładowaniem , choć na początku kilka razy się wyładował, niewiem czemu  :S .

Pozdrawiam

« Odpowiedź #254 dnia: Maj 09, 2008, 07:48:10 »
to raczej nie nowe oprogramowanie

« Odpowiedź #255 dnia: Maj 09, 2008, 17:02:02 »
Autoryzowany serwis ZAWSZE wgrywa najnowsze oficjalne oprogramowanie.
O ile uszkodzenie na to pozwala, procedura serwisowa rozpoczyna się od wgrania NAJNOWSZEGO oprogramowania.Takie są standardy i procedury autoryzowanych serwisów urządzeń PDA, PND, telefonów GSM itp.

Może osoby, które mają wyżej wymienioną wersję ROMU użytkują swoje cacka w nieprawidłowy sposób.
Poza opisanymi sposobami pozbycia się problemów z samorozładowywaniem i samoczynnym włączaniem p560 sprawdzajcie czy jakieś aplikacje nie pracują w tle.
USTAWIENIA -> Pamięć -> Uruchomione aplikacje. Jeżeli tak, to należy je wyłączać.

Z ciekawości zrobiłem test. Zostawiłem na dwa dni wyłączonego P560, wcześniej ładując go do pełna. Po 2 dniach włączyłem i co się okazuje - bateria dalej na 100%. Przypomnę, że posiadam wersję ROMu oznaczoną numerami: R10.3 0201.0906.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2008, 17:25:58 wysłana przez meriox »

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #256 dnia: Maj 09, 2008, 22:01:19 »
Z ciekawości zrobiłem test. Zostawiłem na dwa dni wyłączonego P560, wcześniej ładując go do pełna. Po 2 dniach włączyłem i co się okazuje - bateria dalej na 100%. Przypomnę, że posiadam wersję ROMu oznaczoną numerami: R10.3 0201.0906.
Zostaw włączony w tle AS i zobaczysz jakie będą wyniki :]

« Odpowiedź #257 dnia: Maj 10, 2008, 00:10:46 »
Po to czyszczę pamięć przed wyłączeniem, żeby nie marudzić jak pozostali :-)
Nie mam problemu z rozładowywaniem, z samoczynnym włączaniem - ogólem wszystko OK i jestem bardzo zadowolony ze sprzętu :]

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #258 dnia: Maj 10, 2008, 14:34:36 »
Mi 'BatteryStatus' pomaga w sprawdzaniu czy wszystko jest wyłączone. I czasami jak nie wyłącze AS to rano mam 0%.

A PDA jest ciągle u mnie, od 2m-cy nie mogę się doczekać na kuriera który już z 5 raz jest ponownie zamawiany przez serwis. Będę miał więcej wolnego od wyjazdów to ponownie wypełnię formularz zlecenia serwisowania.

*

Offline Mentosek

• 13
« Odpowiedź #259 dnia: Maj 10, 2008, 22:31:06 »
Mam P560 od 2 tygodni. Jak do tej pory zero problemów z rozładowywaniem się. MIO samo się włącza tylko w momencie kiedy jakieś zdarzenie z kalendarza go wybudzi.
Pozdrawiam:
Mentos

« Odpowiedź #260 dnia: Maj 12, 2008, 16:20:53 »
Mentosek... jaką masz wersję softa?

*

Offline Mentosek

• 13
« Odpowiedź #261 dnia: Maj 13, 2008, 22:06:58 »
Mentosek... jaką masz wersję softa?
jeśli to to co pojawia się na pomarańczowym ekranie po soft restarcie to mam tam R10.3 0201.0906
Pozdrawiam:
Mentos

« Odpowiedź #262 dnia: Maj 16, 2008, 08:53:34 »
OK chłopaki, zrobiłem kolejny test.
Rano włączyłem ActiveSynca i wyłączyłem P560. Następnego dnia ok. południa włączyłem Mio i okazało się że bateria tak jak w dzień poprzedni była w 100% naładowana. Byłem zaskoczony i dla pewności sprawdziłem czy ActiveSync jest włączony - był.
Wersja softu - R10.3 0201.0906.

« Odpowiedź #263 dnia: Maj 31, 2008, 14:25:41 »
Witam wszystkich.Mam od paru dni MIO 360 i oczywiście problem z rozładowującą się baterią.Mam zainstalowaną Automapę 5 i tylko do tego celu pda będzie używany.Moje pytanie brzmi:czy jak będę używal go raz w tygodniu to czy mogę wyłączać go tym wyłącznikien on/off na dole?Czy nic się nie popsuje?Bo nie mam zamiaru ładować go codziennie!

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #264 dnia: Czerwiec 09, 2008, 23:08:37 »
czy mogę wyłączać go tym wyłącznikien on/off na dole?
Pewnie, ja tak zawsze robię jeśli wiem że nie będzie używany przez dłuższy czas. I jakoś nic mi się nie psuje :p

To tak samo jak odłączenie telewizora z gniazdka jak jedziemy na urlop  :)

*

Offline zebek6

• 25
« Odpowiedź #265 dnia: Lipiec 14, 2008, 22:25:25 »
Witam
Czy jest juz jakis sposob na wlanczanie sie p560 czy kazdy sie juz do tego przyzwyczail ?

« Odpowiedź #266 dnia: Lipiec 15, 2008, 18:04:25 »
Witam zastanawiam sie na MIO P560 ale jak czytam o tej rozladowujacej sie baterii to zastanawiam sie nad kupnem jakiegos asusa moze A696, bo jak mam kupic P560 i w kazda noc go ladowac zeby bateria mi trzymaja 24 godziny to ja dziekuje postoje, nie chce takiego PDA i wybiore ASUSA.

W temacie "MIO P560 wady i zalety, test, opinie itd" forumowic pawelacompisal ze jak ktos uzywa automapy z crakiem to wlasnie z tego bierze sie problem z bateria.  Poczytajcie o tym moze jest jakies zabezpieczenie w P560 pod wzdledem nielegalnych pogramow.
Trzeba wywalic automape nielegala i nie instalowac na razie żadnego programu do nawigacji i sprawdzic ta sytuacje. Jak czytalem w tym temacie to duzo uzytkownikow P560 ma ten problem z bateria.

A moze jak sie on wlaczy o polnocy to moze dziala do rana i sie nie wylacza? i dlatego przez noc 3/4 baterii sie czerpie. To nie jest normalne zeby przez noc tyle baterii sie czerpalo. Wiec trzeba chyba oddac do serwisu PDA.

Moze P560 ma wlasnie jaka wade ukryta?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2008, 18:09:19 wysłana przez Marcian »

*

Offline AstraFan

• 28
  • Sprzęt: MIO P560 + SanDisk III 2GB
« Odpowiedź #267 dnia: Lipiec 23, 2008, 09:41:23 »
słuchajcie, czy komuś ostatecznie udało się uzyskać status NIE WLACZANIA się MIO co godzine, w okolicach 20 minut po kazdej godzinie?

nie korzystam z poczty w palmie, ustawiłem tam ręczne pobieranie w razie czego, ale nadal się odpala... wtedy nie zżera baterii

natomiast martwi mnie trochę, że po trasie 20 KM na AutoMapie 5.0.7 bateria spadła o 12%... nie za dużo?

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #268 dnia: Lipiec 27, 2008, 22:15:18 »
słuchajcie, czy komuś ostatecznie udało się uzyskać status NIE WLACZANIA się MIO co godzine, w okolicach 20 minut po kazdej godzinie?

Witaj w klubie... Mnie sie tak wlacza od poczatku, a raczej, czesciej, bo moj ma przyjemnosc z wlaczania sie co jakis kwadrans, w poblizu rownej godziny, 15 po, wpol i za 15...  I tez to raczej go nie zzera.
A niektorym sie wlacza tylko o 12 i 24.
Mapa jesli bez ladowania faktycznie zzera sporo.

*

Offline Tharkan

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560, Omnia II
« Odpowiedź #269 dnia: Lipiec 28, 2008, 13:56:10 »

nie korzystam z poczty w palmie, ustawiłem tam ręczne pobieranie w razie czego, ale nadal się odpala... wtedy nie zżera baterii

natomiast martwi mnie trochę, że po trasie 20 KM na AutoMapie 5.0.7 bateria spadła o 12%... nie za dużo?

Nie wiem czy można to zakwalifikować do stwierdzenia "udało się uzyskać": zapoznanie się z tym wątkiem opóźniło moją decyzję zakupu MIO P560 o jakieś dwa tygodnie. Po dogłębnym przeanalizowaniu treści tego wątku decyzję o zakupie podjąłem i.... żałuję, że zastanawiałem się tak długo. Mój MIO tego problemu w ogóle nie ma!! Są inne, ale te zrzucam na razie na karb mojej nieudolności.