MIO P 550 nieskonczona synchronizacja

• 15 Odpowiedzi
  • 2457 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 17, 2006, 22:40:17 »
witam,

opisze tu moje boje z P550. ( najpierw bedzie dluzszy wstep).

Przy pierwszych probach laczeniach Mio (lok. polska)z PC wyszlo 'prawie' dobrze. Urzadzenia sie wykryly, zsynchronizowaly dane, ale nie mozna bylo zainstalowac z poziomu PC programow na MIO (np AutoMapy) - problem opisywany nie raz na forum.

Po radach z forum zrobilem HR, zostawilem ang versje i sprobowalem skomunikowac z PC. I tu zaczynaj sie problemy.

1. Mio łaczy sie z PC po USB. Nastepuje ustanowienia polaczenia. PC zaczyna pobierac dane i tak juz zostaje ...tzn jest ikonka "Retrieving settings ..." i to wszytko. Ikonka jest az nie wyciagne kabelka.

2. Ale mozna zainstalowac programy (np AM).

3. Mozliwe jest przegladanie zawartosci (katalogow) MIO z poziomu PC. Ale jak trafie na duzy katog pojawia sie ikonka'klepsydra' i koniec. Nie moge wyswieltlic zawartosci katalogów. Za to mozliwe jest wyswietlenie zawartosci katakogu w ktorym jest mala liczba (3-5) plikow. Wtedy katalog  sie otwiera.

Probowalem łaczyć sie z AS 4.1 i AS 4.2. Zaladowalem update z strony MIO. Nie pomoglo. :(
Czy macie pomysl co moze byc przyczyna ? i jak rozwiazac?

PS. PC: W2K SP4 PL

--
olke

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2006, 05:20:34 »
Problemem moze nie byc samo urzadzenie ale system operacyjny Twego kompa ...

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2006, 14:07:38 »
Problem leży w ustawieniach firewalla (u mnie tak jest).
Jeśli używasz ZoneAlarm to ustaw "Internet Zone Security" na "Medium".
Jeśli innego to go np. wyłącz i spróbuj czy wtedy synchronizuje.

*

Offline sebol72

• 19
  • Sprzęt: FS Loox N560, N500, Asus 636, 696, 686, 526, Mio 350, 550, 560, 701, HTC Diamond, Eten X650 i czekam na Acera F1
Sprawdz Kabel
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2006, 14:37:55 »
Możesz też sprawdzić kabel a raczej pożyczyć jakiś inny. Czasami może być uszkodzony albo może być coś z portem USB lub systemem.

Proponuje najpierw pożyczyć kabelek - jest standardowy więc nawet kupno takiego to nie problem max. 10zł

Jak to nie pomoże to sprawdzić u jakiegoś znajomego na innym kompie.

Nie dział?

To do serwisu niech wymienią na nowy.

P.S.
Kiedyś też miałem problem z tym modelem ale chodzi jak złoto i jestem bardzo z niego zadowolony.

:)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2006, 17:26:44 »
zrób twardy reset, zainstalujesz wtedy AM bez problemu, o potem lokalizacje wgraj z płyty dołaczonej, problem tkwi w spolszczeniu

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2006, 20:04:29 »
witam dzieki za podpowiedzi

sytem kompa -> nie zmienil sie w kilka minut kiedy zdrobilem HR i probowalem sie laczyc na lok. ang. wiec raczej to nie ten trop. dla przypomnienia. pierwszy start z lokalizacja PL - synchronizacja dziala, nie moge wgrac AM, wiec twardy reset -> nie dokoncza pobierania danych podczas synch. ale za to mozna wgrac AM.

firewall -> zerkne na ustawienia, aczkolwiek probowalem z wylaczym firewall(tj puszczal caly ruch)

kabelek + serwis -> kabelek prawdopodony ale nic sie z nim niedzialo kiedy robilem pierwszy HR. no chyba ze zlosliwie wtedy wlasnie cos peklo w nim. ale z drugiej strony objawy wskazuja na to ze polaczenie zapycha sie przy wiekszej ilosci danych wiec:
serwis-> chyba sie bez niego nie obejdzie. cos mi wyglada ze moze cos buffor / modul wysylania (czy jak to sie zwie) cos szwankuje i przy duzej ilosci danych sie przycina.

HR - jak pisalem zrobilem, (moze niezbyt dokladnie) nie problem jest to ze nie moge wgrac AM (bo to zrobilem) ale ze niemoge zrobic synchronizacji oraz to ze przy otwarciu katalogu w ktorym jest duzo pozycji, nie moge poprostu go otworzyc i jest zwis.

jak uda mi sie to rozwiazac to dam znac.

--
pzdr
olke

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2006, 10:48:20 »
Mialem podobnie, u mnie bylo powodem to ze zawieszala sie w mio obsluga Tcp/IP na stronie mio jest patch po jego wgraniu problemy znikly

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2006, 00:52:00 »
Po wgraniu patcha. Sytem PC wykrywa go jako urzadzenie USB (pojawia sie ikonka) ale wszytko konczy sie na tym ze probuje on (PC) siagnac sterowniki z sieci.  Niestety problem nadal wystepuje.

Aha czy na karcie caly czas trzeba trzymanc katalog '2577'?

System: W2K SP4

--
pozdr
olke

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2006, 00:55:58 »
Witam.
Ja tez miałem problemy z synchronizacją, ale udało mi się rozwiązać. Problem polegał na tym że MIO P550 nie otrzymywał adresu IP i nie mógł się skomunikować z kompem. Wystarczy wejść w ustawienia "kart sieciowych" (oczywiście na naszym MIO) i wybieramy "Remote-NDIS Host"

i następnie wpisujemy

i powinno być ok. Jesli nadal nie działa to popróbować z innym adresem IP, ale raczej z takim powinno działać. U mnie przynajmniej to pomogło.
Pozdrawiam

W końcu działa jak powinien ...
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2006, 18:36:35 »
witam,

Od rozpoczęcia wątku minęło około 1,5 miesiąca. I w końcu wszytko działa jak powinno. A teraz jak usunąłem usterkę ....

W między czasie mój PC zaliczył awarie dysku i nie obyło się formatowania dysku. Kiedy postawiłem system, zainstalowałem  AS i podłączyłem MIO i wszytko gra: synchronizuje się, można otwierać katalogi w MIO z poziomu PC i nic się nie wiesza, można przegrać dane z MIO na PC.

No OK, ale co było nie tak?
Mój obecny system trochę się różnił od poprzedniego. Nie był jeszcze zainstalowany firewall. Więc zainstalowałem go. Podłączam ... i ?

I GLEBA. MIO się nie synchronizuje, nie można kopiować danych, nie można otworzyć katalogów w MIO z poziomu PC.

Pozwalam firewallowi na ruch (allow all) -> Nic.
Wyłączam go -> NIC
Odinstalowuje go -> Działa.

Takie problemy sprawił Sygate Personal Firewall.

Nie wiem, może nie umiem go ustawić albo co ... Nie rozumiem tylko jak poprzednio z tym firewallem doszło do synchronizacji ... (ale wtedy MIO miał polską nakładkę)

Racje miał Ravel pisząc: "Problemem moze nie byc samo urzadzenie ale system operacyjny Twego kompa ..." i Woytec60.

Gdzieś na forum znalazłem (potem) o problemach z Sygate Personal Firewall i AS. Ale to na inny wątek.

pozdrawiam serdecznie i dzięki wszystkim za pomoc.

olke

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2006, 18:49:38 »
Ten problem juz byl opisywany wielokrotnie nawet tu na forum, ze trzeba usunac firewalla, bo zwykle wylaczenie niewiele daje.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2006, 19:10:33 »
W takim razie Tomku chciałbym podziękować Ci za pomoc miesiąc temu.

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2006, 20:25:13 »
Cytat: "olke"
W takim razie Tomku chciałbym podziękować Ci za pomoc miesiąc temu.

Byl podobny watek, w ktorym napisalem, ze usuniecie firewalla rozwiazuje problem, z reszta nie ja jeden, nastepnym razem zacznij od opcji SZUKAJ. Na tak duzym forum jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze temat byl juz poruszany. W interesie szukajacego jest znalezc odpowiedz. Ja nie musze znac wszystkich watkow, tym bardziej, ze jestem tutaj nowy. Pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2006, 17:50:55 »
Na stronie Microsoftu jest dokladnie pokazane, jak usunac problemy zwiazane z Sygate'em jak tez z innymi firewallami. Mam Sygate'a i wprowadzilem nowa zasade dla ActiveSynca tak jak napisali na stronie Microsoftu i dziala.
Moj problem wiaze sie z czyms innym. Gdy probuje przerzucic pliki za pomoca windowsowego eksploratora to zaczyna przerzucac i nie konczy. Dzis palm chodzil cala noc podlaczony do kompa i jedyne co zyskalem to naladowanie baterii...

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2006, 17:59:02 »
Porady ze strony microsoftu nie rozwiazuja problemu synchronizacji z Sygate PF. Przesylanie plikow to i bez tych porad jest mozliwe. Dotychczasowym najpewniejszym rozwiazaniem jest usuniecie sygate.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 16, 2006, 19:12:41 »
Cytat: "zgredzik"
Mialem podobnie, u mnie bylo powodem to ze zawieszala sie w mio obsluga Tcp/IP na stronie mio jest patch po jego wgraniu problemy znikly

Gdzie jest ten "patch"-yk i co to własciwie jest?