Mio A201 jako HF dla komórki w samochodzie?

• 54 Odpowiedzi
  • 7534 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Luty 17, 2006, 23:13:32 »
Różne są powody decyzji o zakupie danego sprzętu. Ja potrzebuję PDA do nawigacji i tu wybór sprzętu jest spory.
Mnie jednak interesuje akurat MIO A201 z uwagi na dodatkową możliwość - zastosowania go w samochodzie (via BT) jako zestawu głośnomówiącego dla telefonu komórkowego. Z tego co się orientuję to jest to jedyne takie urządzenie na świecie czyli wyboru nie ma :)
Tak się jakoś porobiło obecnie że nowe komórki nie posiadają już (poza paroma wyjątkami) takich profesjonalnych zestawów głośnomówiacych jakie były kiedyś (głośnik, mikrofon, zasilanie, uchwyt, antena, a wszystko to ładnie schowane i zmontowane), np. do Noki6310i.
Do nowych komórek pozostają tylko różne "kombinacje alpejskie" a ponieważ sporo jeżdżę służbowo i również sporo dzwonię to sprawdziłem te "kombinacje" i stwierdzam że jest z tym bryndza, tzn. nie ma dobrych rozwiązań. Więc pomyślałem sobie że skoro i tak kupię PDA nawigacyjny to może za jednym zamachem rozwiążę "problem głośnomówiący" w samochodzie za pomocą MIO A201 i jego funkcji HF via BT (telefon rzecz jasna tez ma BT).
W związku z powyższym otwieram ten wątek i chciałem zapytać dotychczasowych użytkowników MIO A201 co o tym myślą, jakie są ich doświadczenia w tym zakresie? Wiem że BT kiepsko działa w zakresie transmisji danych (ostatnia nadzieja w Belgach i Chińczykach :wink:  ) ale podobno BT/HF działa??? Ostatnia kwestia to jakość dźwięku czyli czy dobrze slychać rozmowcę tudzież czy on dobrze nas słyszy? Bo czytałem parę sprzecznych opinii n/t jakości głosnika Mio.
Reasumując będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi w zakresie HF.

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2006, 12:25:01 »
Ja testowałem na trzech telefonach. (niestety testy prowadziłem w domu)

Nokia 6310i, Siemens S55 działały poprawnie.

Natomiast z Siemensem S65 dzialał zle (ale to chyba wina simensa, gdyz po update softu w siemensie zaczoł dzialac jeszcze gorzej)

Poczytaj wątek o BT w Mio A201 tam jest poruszany ten problem.

Mio jako Navigacja działa super, a jako zestaw glosnomowiący... mysle ze tez jest to dobry pomysl, tym bardziej ze masz i tak kupic cos do Navi...

Ach kolwiek sa tez programy ktore umozliwiaja działanie PDA jako zestawu...

http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=4179

*

Offline gotrek

• *
  • 74
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2006, 14:46:16 »
Ja uzywam tego PDA jako zestawu HF z Motorola V360. Przetestowane w samochodzie - dziala bardzo dobrze. Przed zakupem Mio A201 zastanawialem sie, czy nie wziac tanszego Mio 169, ale teraz jestem bardzo zadowolony z wyboru wlasnie z powodu wykorzystywania sprzetu nie tylko do nawigacji, ale i do rozmawiania przez telefon. W samochodzie nie musze wyjmowac nawet telefonu z kieszeni. Po uruchomieniu programu "Dialer" PDA automatycznie laczy sie z telefonem. W momencie nadejscia polaczenia na ekranie wyswietla sie numer dzwoniacy i jego opis (jezeli jest zapisany w kontaktach). Wystarczy nacisnac przycisk na ekranie i mozna rozmawiac. Istnieje rowniez mozliwosc dzwonienie do kogos, czyli wprowadzamy numer recznie lub wybieramy z listy kontaktow. Bardzo polecam.
Mio A201 >> FS Loox N560 >> HTC Diamond

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2006, 17:39:10 »
Ja wykorzystuję A201 z telefonem Nokia 6310 na dłuższych trasach. Wszystko działa bardzo dobrze. Nawet taka historia jak zapowiedź Jadźki nie jest słyszana przez osobę z którą rozmawiam.

Głośnik w A201 pozostawia trochę do życzenia, głównie w dziedzinie - odtwarzanie MP3, ale do AM i HF Phone nadaje się moim zdaniem wyśmienicie.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2006, 19:01:34 »
U mnie HF działa poprawnie, jednak mam duze zastrzezenia do jakosci dzwieku. W glosniku A201 glos rozmawiajacege jest mocno znieksztalcony - tak jakby byl bardzo mocno skompresowany. Z osób, z ktorymi rozmawialem przez HF, wszystkie twierdzily ze tez bardzo slabo slyszaly moj glos. Moze da sie tutaj cos skonfigurowac?

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2006, 10:52:44 »
Ważne jest, i to bardzo, gdzie umieszczony jest PDA. Ja u siebie w samochodzie dwa razy zmieniałem miejsce, żeby uzyskać dobry efekt zarówno dźwięku uzyskanego z PDA jak i transmitowanego do rozmówcy.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2006, 16:01:35 »
I ostatecznie gdzie masz umieszczony?
Ja wczesniej mialem na srodku przedniej szyby, ale ostatnio przenioslem w lewy slupek.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2006, 17:25:31 »
Teraz mam ustawiony między kierownicą a modułem z zegarem. Wcześniej też miałem na środku szyby, a teraz jest nieco niżej i bliżej kierowcy. Ja mam Peugeot'a Partnera, więc siedzę trochę wyżej niż w osobowym samochodzie typu corolla, passat czy astra, w których używałem PDA.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2006, 19:17:15 »
Cytat: "dwurazowy"
Ja wykorzystuję A201 z telefonem Nokia 6310 na dłuższych trasach. Wszystko działa bardzo dobrze. Nawet taka historia jak zapowiedź Jadźki nie jest słyszana przez osobę z którą rozmawiam.

Głośnik w A201 pozostawia trochę do życzenia, głównie w dziedzinie - odtwarzanie MP3, ale do AM i HF Phone nadaje się moim zdaniem wyśmienicie.

Ja też używam N6310i i pierwotnie myślałem żeby zamienić ją na jakiegoś palmofona typu QTEK9100, dorzucić doniego GPS via BT i mieć jedno urządzenie do wszystkiego ale stwierdziłem że wtedy to nie będzie ani dobry telefon (za duży rozmiar) ani nawigator (za mały rozmiar), nie mówiąc o problemie HF w samochodzie. A zestawiająć PDA z komórką via BT to w zasadzie PDA staje się poniekąd palmofonem, bo jak rozumiem z waszych wypowiedzi to można inicjować połączenia z listy kontaktów PDA i gadać przez PDA. I tu miałbym pytanie prozaiczne - czy Mio A201 ma możliwość wyboru/przypisywania różnych dzwonków czy też oferuje tylko 1 dzwonek? Jak to jest rozwiązane?

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2006, 19:18:04 »

Ja też używam N6310i i pierwotnie myślałem żeby zamienić ją na jakiegoś palmofona typu QTEK9100, dorzucić doniego GPS via BT i mieć jedno urządzenie do wszystkiego ale stwierdziłem że wtedy to nie będzie ani dobry telefon (za duży rozmiar) ani nawigator (za mały rozmiar), nie mówiąc o problemie HF w samochodzie. A zestawiająć PDA z komórką via BT to w zasadzie PDA staje się poniekąd palmofonem, bo jak rozumiem z waszych wypowiedzi to można inicjować połączenia z listy kontaktów PDA i gadać przez PDA. I tu miałbym pytanie prozaiczne - czy Mio A201 ma możliwość wyboru/przypisywania różnych dzwonków czy też oferuje tylko 1 dzwonek? Jak to jest rozwiązane?

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2006, 21:51:56 »
Mio A201 "naśladuje" dźwięk dzwonka telefonu. Inaczej mówiąc A201 zgłasza się tym dzwonkiem jaki mam przypisany do dzwoniącego.

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2006, 20:36:02 »
Mam problem, łącze A201 z telefonem Nokia 6600 i wszystko niby jest ok, widzą się wzajemnie, moge wybierać numer z pda (program Dialer), telefon dzwoni wszystko ok, wyświetla że jest połączenie, faktycznie jest ale słychać tylko z głośniczka w telefonie... a PDA milczy :(.
Również jak dzwonie na ten telefon to słysze tylko dzwonek telefonu a PDA milczy.
Czy to wina mojego telefonu czy jest na to jakiś sposób?

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2006, 22:44:21 »
A czy w nokii masz sparowany A201 jako urządzenie audio?

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2006, 23:39:38 »
A czy w nokii masz sparowany A201 jako urządzenie audio?

Generalnie nie widze tam takiej opcji ale przy ikonce urządzenia PDA (na telefonie) jest ikona głośniczka więc chyba jest ok, co do problemu to już znalazłem że nie jestem jedyny (http://www.ee.pw.edu.pl/~kochanor/news/article.php/5248/alt.pl.mobile.nokia).  Teraz próbuje znaleźć sposób na to :).

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 25, 2006, 00:39:24 »
Ja w nokii 6230 w opcjach bluetooth mam wyszukaj urządzenia audio i tu wyszukuję PDA. Potem wszystko działa.

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 25, 2006, 01:17:08 »
Niestety w 6600 nie ma takiej opcji, ale jak pisałem po znalezieniu PDA jest przy nim ikonka z głośnikiem i nutką, co by wskazywało że dobrze go rozpoznaje. Komunikacja też jest, bo sterować telefonem można, nawiązywać połączenia, odbierać przychodzące, itp, ale nie działa głośnik/mikrofon.
Szukałem dość długo po necie czy komuś się to udało ale bez skutku, szkoda.

Z jakimi modelami jest IDENTYFIKACJA poł. przychodzących?
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 28, 2006, 00:26:49 »
:W samochodzie nie musze wyjmowac nawet telefonu z kieszeni. Po uruchomieniu programu "Dialer" PDA automatycznie laczy sie z telefonem. W momencie nadejscia polaczenia na ekranie wyswietla sie numer dzwoniacy i jego opis (jezeli jest zapisany w kontaktach).

Z T610, K700, N6310   BRAK....

*

Offline gotrek

• *
  • 74
Re: Z jakimi modelami jest IDENTYFIKACJA poł. przychodzących
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 28, 2006, 11:06:49 »
Cytat: "HPnx7000"
:W samochodzie nie musze wyjmowac nawet telefonu z kieszeni. Po uruchomieniu programu "Dialer" PDA automatycznie laczy sie z telefonem. W momencie nadejscia polaczenia na ekranie wyswietla sie numer dzwoniacy i jego opis (jezeli jest zapisany w kontaktach).

Odpisalem Ci na Twojego priva, ale powtorze tutaj dla innych. Testowalem z dwoma telefonami - Motorola V360 i SE T610 - w obu przypadkach dziala bezproblemowo.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 28, 2006, 11:42:08 »
:

Jak to rozumieć? Czy z tymi fonami nie działa? Prosimy jaśniej :wink:

*

Offline endo

• 22
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 28, 2006, 18:39:52 »
z sony ericsson T630 działa, aczkolwiek trzeba zaznaczyc ze ten dialer jest "lekko" niedopracowany ....

pzdr.

*

Offline gotrek

• *
  • 74
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 28, 2006, 20:42:18 »
Cytat: "endo"
aczkolwiek trzeba zaznaczyc ze ten dialer jest "lekko" niedopracowany ....

A moglbys sprecyzowac dlaczego ? Ja nie mam zadnych problemow i zastanawiam sie z czego wynikaja problemy u innych.

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 01, 2006, 13:03:12 »
Ja mam 2 fony z BT SE T68i oraz W550i. Zawsze musialem zmieniac  Incomming Call w ustawieniach BT zeby chodzilo poprzez PDA lub zestaw sluchawkowy

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 01, 2006, 13:47:08 »
Czy ktoś testował pracę jako HF na Motoroli V3?

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 01, 2006, 23:14:01 »
Testowałem w trybie HANDSFREE VOICE GATWEWAY:
K750: identyfikacja połączeń przychodzących działa, ale wybierając numer z telefonu A201 nie odpowiada....
W A201 są możliwe 2 tryby HANDSFREE, ale drugie działało jeszcze gorzej. Przez chwilę widziałem tryb PAIR MODE na pasku na dole.
Miałem A201+K750 przez 2 godziny i byłem bardzo rozczarowany.
T630: bez zarzutów poza brakiem połączeń przychodzących, czyli: wybieram numer z telefonu widzę na A201 czas trwania, przycisk koniec rozmowy; rozmowa przychodząca brak numery, odrzucenie telefonu, wyłączenie dzwonka
N6310 oraz 6230i będę testował w weekend
Proszę o sugestie, co was interesuje...

ze ten dialer jest "lekko" niedopracowany... Jak to rozumieć?

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 01, 2006, 23:38:47 »
V3 Motorola. Chciałbym wiedzieć jak to pracuje w HF z A201

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 02, 2006, 10:31:31 »

6310i mnie interesuje :idea:

*

Offline endo

• 22
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 02, 2006, 15:06:16 »
Cytat: "gotrek"
Cytat: "endo"
aczkolwiek trzeba zaznaczyc ze ten dialer jest "lekko" niedopracowany ....

A moglbys sprecyzowac dlaczego ? Ja nie mam zadnych problemow i zastanawiam sie z czego wynikaja problemy u innych.

1. sprobuj recznie wybrac na przykład numer +48 600 ... i co ? problem z plusem, prawda ? a jesli masz telefon w sieci korporacyjnej to + stawiasz przed kazdym numerem

2. jak odrzucic połączenie przychodzące ? pomijam temat braku identyfikacji dzwoniącego ... korekta - podczas ostatniego testu pojawiła sie mozliwosc odrzucenia połączenia ;)

3. czasami/czesto w liscie contacts nie wiadomo dlaczego nie wyswietlane sa wszystkie pozycje

4. jak przerwac wybierane numeru przed połączeniem ?

i wiele podobnych problemow związanych głownie z eronomią działania

pzdr.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 06, 2006, 00:54:52 »

Ktoś tu obiecywał test na 6310i i cisza....a póki co z tego fona dzwonię

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 06, 2006, 18:39:47 »
Jeżeli ktoś chce mieć + na klawiaturze to trzeba wyciągnąć z A201 plik BTDynamicConfig.ini i wyedytować na PC "DIALOR_KEYPAD_STYLE=1".
Po znaku = ma być 1
;DIALOR_KEYPAD_STYLE
;   ADDED BY LITAO
;0 --- "*" in Keypad
;1 --- "+" in Keypad
Potem wrzucić do folderu Windows na pokecie i będzie + zamiast * na klawiaturze.
Uwaga połączenie nie może w tym czasie działać, bo nie podmienicie pliku.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 06, 2006, 23:11:46 »
Cytat: "manyg1"
Jeżeli ktoś chce mieć + na klawiaturze to trzeba wyciągnąć z A201 plik BTDynamicConfig.ini i wyedytować na PC "DIALOR_KEYPAD_STYLE=1".
Po znaku = ma być 1
;DIALOR_KEYPAD_STYLE
;   ADDED BY LITAO
;0 --- "*" in Keypad
;1 --- "+" in Keypad
Potem wrzucić do folderu Windows na pokecie i będzie + zamiast * na klawiaturze.
Uwaga połączenie nie może w tym czasie działać, bo nie podmienicie pliku.

O rety :roll:  Czy jest jakiś PDA który po prostu można odpakować i używać bez kombinacji alpejskich j.w :?:
Ciąglę się czyta że to nie działa a tamto działa inaczej a tu trzeba pokombinować, itd. Można dostać k.......... jak się to czyta.
Chciałbym używać Mio do celów do jakich jest przeznaczony (Nawigacja, HF, Internet) a nie do ciągłego konfigurowania,updateowania itd. Czy to możliwe?