folia na ekran -A201

• 23 Odpowiedzi
  • 3607 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

folia na ekran -A201
« dnia: Styczeń 08, 2006, 11:32:54 »
Witam,

Wlasnie kupilem Mio A201 i nie jestem pewnien czy na wyswietlaczu jest naklejona folia czy jej nie ma? Ekran ma fakture papieru i mam wrazenie, ze leciutko ugina sie pod piorkiem. Dodam ze w moim starym Mio ekran byl poprostu szklany i folia do naklejenia byla w zestawie. Teraz nie wiem czy mam nakladac folie czy nie. Jezeli tak to jaka polecacie zeby ladnie pasowala?

pozdrawiam.

*

silentjob

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2006, 12:17:49 »
Po zakupie pocketa, jest na nim naklejona przeważnie folia zabezpieczająca, którą od razu się ściąga, albo sama się odkleja. Polecamy rzetlnie produkty firmy Brando: Ultra Clear lub Protector Plus, w zależności od wymagań.
Przeczytaj również ten wątek:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6998

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2006, 14:28:09 »
Cytat: "silentjob"
Po zakupie pocketa, jest na nim naklejona przeważnie folia zabezpieczająca, którą od razu się ściąga, albo sama się odkleja.

tak, tak to wiem :) Ale po sciagniaciu tej pierwszej grubej foli wyglada jakby na ekraniku byla jeszcze jadna, naklejona fabrycznie, moze to jest ta warstwa antyrefleksyjna...

*

silentjob

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2006, 14:38:24 »
Raczej jest to już sam ekran dotykowy, i żadnej innej foli do zdjęcia nie ma :).

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2006, 09:46:03 »
Czy ktos z szanownych forumowiczow kupowal folie dla a201 bo na allegro nie znalazlem?
Czy jest jakas specjalnie dedykowana dla tego palma, czy mozna kupowac przeznaczone dla innych urzadzen?

*

silentjob

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2006, 09:57:11 »
Powinna być dedykowana, ewentualnie możesz kupić do palmtopa o takiej samej przekatnej ekranu i dociąć ewentualnie nie pasujący fragment.

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2006, 13:37:23 »
Witam
Niewiem czy normalne folie będą pasować do tego PDA i to nie tylko pod względem wymiarów.
Zanim kupiłem A201 miałem Acera n35 i do niego kupiłem folie Brando która idealnie przylegala do wyświetlacza Acera.
Taką samą folie spróbowałem przykleić do A201 i o dziwo folia niechcę się przykleić . Cały czas suwa się po powierzchni wyświetlacza .
Próbowałem na sucho i na mokro poprostu brak efektu przylegania .
Sądze że jest to wynik powłoki antyrefleksyjnej.
Tylko co będzie z powierzchnią wyświetlacza i z tą powłoką jeśli będziemy rysowac rysikiem?????

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2006, 23:06:23 »
Ja kupiłem kilka folii na Allegro. Taką za 2,5 sztuka. Do telefonu i aparatu
przyssała się bardzo dobrze, a na PDA można powiedzieć leży.
Lepsze to niż rysowanie ekranu, ale ciekawi mnie czy są jakieś folie bezklejowe które przywrą porządnie.

pozdr waszcz

*

silentjob

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2006, 12:32:10 »
Każda porządna folia nie posiada kleju i przykleja się za pomocą sił elektrostatycznych do powierzchni wyświetlacza. Osobiście nie traktowałbym wyświwtlacza folią z klejem, ze względu na możliwe uszkodzenie wyświetlacza oraz problemy z jej późniejszym odklejeniem.

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2006, 00:06:03 »
Każda porządna folia nie posiada kleju i przykleja się za pomocą sił elektrostatycznych do powierzchni wyświetlacza. Osobiście nie traktowałbym wyświwtlacza folią z klejem, ze względu na możliwe uszkodzenie wyświetlacza oraz problemy z jej późniejszym odklejeniem.

To oczywiste, ze musi byc bez kleju.
Jak ato jest porzadna folia? Brando odpada, bo nie trzyma.

waszcz

*

silentjob

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2006, 00:20:16 »
Miałem na myśli Brando, jest dla ekranów pocketów najlepsza. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niby nie trzyma? Jeśli masz na myśli tą folie, zakupiona za grosze na Allegro, to na 99% nie jest Brando, gdyż nie są one aż tak tanie :wink:.

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 13, 2006, 11:10:08 »
Miałem na myśli Brando, jest dla ekranów pocketów najlepsza. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niby nie trzyma? Jeśli masz na myśli tą folie, zakupiona za grosze na Allegro, to na 99% nie jest Brando, gdyż nie są one aż tak tanie :wink:.

Na 100% to nie Brando(Brando jest 15 razy droższa, to jakiś noname i do tego dość miękki ale na razie ekran chroni).
O tym, że Brando nie trzyma pisał pare postów wyżej Anduril. Pewnie to ta antyrefleksyjna powłoka ekranu robi taki numer.

Pozdrawiam
waszcz

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2006, 17:23:18 »
Czy udalo sie juz komus dopasowac folie do tego modelu??
Pozdrawiam!

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 19, 2006, 01:38:06 »
Witam!
Na stronie sklepu Mio-tech
można sprawdzić z jakimi modelami jest dany produkt kompatybilny.
Zakupiłem na podstawie tych danych również antenę zewnętrzną GPS do Mio 168, która idealnie pasowała do Mio a201, choć nie mogłem nigdzie znaleść specyfikacji tego złącza.
Folie do Mio 168, jak widać też są kompatybilne i tak jest w rzeczywistości, pasuje idealnie.
Pozdrawiam

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 19, 2006, 11:03:09 »
Witam. Osobiscie zkupilem BRANDO do MIO169 dl mojego A201 i jest dosłownie o 0,5mm (a może i mniej) szersza, więc delikatnie trzeba sie napracować, by dopasować. Ale działa i jest OK.

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 19, 2006, 11:29:58 »
Witam.
Jaki wybrałeś rodzaj ? antyreflekcyjny czy zwykły ?
jestem ciekaw czy warto zakładać natyrefleks do tego antyrefleksyjnego wyświetlacza.

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2006, 11:40:13 »
Wybralem antyrefleksyjny, gdyż oryginalne rozwiązanie nie za dobrze sie spisywało w/g mnie, a po założeniu foli jeszcze słońca urzadzenie nie widziało :) , więc nie wiem jak sie spisze

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 19, 2006, 17:28:27 »
Qrcze, może się mylę, ale na moim a201 była zamontowana fabrycznie folia - sprawdzałem na innych palmtopach i na każdym ekran miał zdcydowanie inną fakturę = nie miał folii.
W trakcie ruszania rysikiem też wygląda to tak, jakby folia była, a na ekranie patrząc pod światło mocne widać przy obrzeżach ekranu, że jest

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 19, 2006, 23:05:16 »
Cytat: "MILeq"
Qrcze, może się mylę, ale na moim a201 była zamontowana fabrycznie folia - sprawdzałem na innych palmtopach i na każdym ekran miał zdcydowanie inną fakturę = nie miał folii.
W trakcie ruszania rysikiem też wygląda to tak, jakby folia była, a na ekranie patrząc pod światło mocne widać przy obrzeżach ekranu, że jest

tak tez myslalem, ale na 99,9% jest to owa super powloka antyrefleksyjna i nie ryzykowalbym pisania po niej. Ja przynajmniej zalozylem folie.

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
folia na ekran -A201
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 22, 2006, 18:09:34 »
A na stronie http://shop.brando.com.hk/screenprotector.php

juz sa folie do A201

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:46:56 »
Hmm... Jak kupowałem A201 to sprzedawca dorzucił mi folie - nie bardzo jeszcze bylem w temacie i ją przykleiłem. Niestety folia była na klej, a poza tym strasznie sie  błyszczy.

Da się to odkleić? Czym potem ewentualnie wyczyścić ekran?

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 01, 2006, 14:05:26 »
a nie kupowałeś może w Dimexie?
mają tam właśnie takie folie po 4zł za szt.
dostałem taką od kumpla i tylko na moment przykleiłem mały kawałek żeby zobaczyć czy zostawia ślad
oczywiście zostawia klejący ślad i ciężko to doczyścić, jakbym nakleił na cały ekran to bym się chyba mocno wq... ;)

folia na ekran -A201
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 01, 2006, 16:20:30 »
Tak, kupowałem w Dimexie :(

Czym taki klej potem zmyć? Spirtem, jakimś rozpuszczalnikiem, czy czym?

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
folia na ekran -A201
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 01, 2006, 19:41:49 »
Spróbuj wodą z ludwikiem i to kilka razy, a potem jakimś czyścidłem do lcd. I nic na siłę cierpliwie i powoli co jakiś czas wycierając do sucha.
Ja mam to za sobą....uff