Problem z uruchomieniem MIO P550

• 16 Odpowiedzi
  • 3291 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z uruchomieniem MIO P550
« dnia: Wrzesień 28, 2007, 15:43:40 »
Witam serdecznie. Od razu powiem, że mam 53 lata i palmtopa MIO P550 :) . Mam też pewien problemik. Otóż po wyłączeniu urządzenia i nieuruchamianiu go przez powiedzmy kilkanaście godzin nie można go uruchomić przyciskiem POWER . Nic go nie rusza :) . Dopiero gdy wyłączę go małym przełącznikiem u dołu i włączę ponownie wówczas zaczyna działać. Szukałem tematów gdzie było by to opisane lecz znalazłem niewiele, i nie wiem czy dokładnie odpowiedź na ten sam problem. Że zainstalowany został język polski przez program SSInterWrite.
Jeśli uruchamiam go po kilku godzinach to wszystko jest ok. Może to wina ustawień ? Proszę podpowiedzcie staremu człowiekowi, który dopiero kupił sobie to piękne urządzenie.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: Problem z uruchomieniem MIO P550
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2007, 15:59:44 »
Witaj N_EM_O.
Z dużym prawdopodobieństwem winę za to ponosi jakiś zainstalowany soft. Być może właśnie InterWrite.
Sprawdź to odinstalowując go.
Spolszczenia dla PDA są częstą przyczyną kłopotów :)

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2007, 16:31:00 »
Mialem podobny problem do czasu jak zainstalowalem power patch z tej strony http://www.mio-tech.be/en/support/P550-downloads.php i update od sunny http://sunnysoft.com/down_file.php?submited=1&lokal_vyrobce=11&lokal_model=97&lokal_system=&lokal_jazyk=2 z tay ze musisz podac numer seryjny z cd ktura byla w kartonie

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2007, 17:32:49 »
Ślicznie dziękuję za tak błyskawiczną pomoc, jeszcze jeden test i jak nie poskutkuje biorę się za zmiany , które podpowiedzieliście. Jeszcze raz dziękuję i polecam się na przyszłość :)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2007, 19:34:14 »
Kazio1 - zrobiłem tak jak pisałeś. No i działa :) . Jeszcze raz dziękuję za poradę :)
Pozdrawiam

*

Offline lakosik

• **
  • 109
  • Sprzęt: HD2 / S III
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2007, 18:00:07 »
Ślicznie dziękuję za tak błyskawiczną pomoc, jeszcze jeden test i jak nie poskutkuje biorę się za zmiany , które podpowiedzieliście. Jeszcze raz dziękuję i polecam się na przyszłość :)
No tego właśnie nie rozumiem. Polecasz się na przyszłość? Ale po co to napisałeś jak nikomu nie pomogłeś  :-?

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:42:05 »
... Dopiero gdy wyłączę go małym przełącznikiem u dołu i włączę ponownie wówczas zaczyna działać ...

Tego przełącznika nie ruszaj, chyba, że chcesz wykonać Hard Reset i wszystko stracić. Do bezpiecznego Soft Reset jest takie klik w dziurce obok tego przełącznika - poczytaj instrukcję.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 01, 2007, 10:23:28 »
Ten przełącznik ON/OFF to nie Hard Reset! To tylko odcięcie zasilania. W konsekwencji odcięcia zasilania robimy tylko soft reset + "wyzerowanie" daty. Hard Reset to inna bajka i inne procedury.

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 01, 2007, 15:35:08 »
Ten przełącznik ON/OFF to nie Hard Reset! To tylko odcięcie zasilania. W konsekwencji odcięcia zasilania robimy tylko soft reset + "wyzerowanie" daty. Hard Reset to inna bajka i inne procedury.
HR to przełącznik i dżojstick bodajże w dół. Pomimo to u mnie w instrukcji ostrzegają o "możliwości" utraty wszystkiego, poza systemem oczywiście.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 05, 2007, 12:43:09 »
To już chyba jest stały element forum. Problem co jakiś czas powraca. Kłopoty z wybudzeniem Mio P350, P550 teoretycznie załatwiają dwie łatki. Link podany w tym wątku nie obejmuje polskiej lokalizacji. We wcześniejszych wątkach były podane linki dla polskiej lokalizacji. Ale uwaga przeprowadzenie instalacji tych łatek może zmienić ID urządzenia. Jeżeli programy których używacie są powiązane z tym ID to mogą wymagać odblokowania licencji (tak ma np AutoMapa). Ja zainstalowałem te łatki i u mnie nie zmieniło ID. W opisie jest może ale nie musi. Nie wiem kiedy zmienia a kiedy nie. Pomimo zainstalowania tych łatek problem z wybudzeniem urządzenia pojawia się co jakiś czas. Przedtem było to nagminne. Jakoś można z tym żyć ale denerwuje. P350 bez problemu wybudzania ładnie trzyma baterię, ale gdy pojawi się ten problem poziom naładowania baterii drastycznie spada tak jakby przy wyłączonym PDA w tle pracował jakiś program.

EDIT: tu jest link do tych łatek http://mio.com.pl/download.php?fr=p550
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 12:49:31 wysłana przez altroch »

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 05, 2007, 12:58:07 »
Tym działającym w tle programem jest na 99% ActiveSync, który pożera zawartość baterii :( To ogólnie znany bug z WM 5.0, a jak się go pozbyć znajdziesz tutaj.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 05, 2007, 13:15:44 »
Dzięki, zrobiłem.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2007, 19:48:46 »
Tomekwypych  . Dzięki  mniej  bierze baterii i lepiej się wybudza tz po całej operacji  dwa tygodnie ani jednego resetu

Pozdrawiam  :ok:

*

Offline Greegi

• 43
  • Sprzęt: MIO P550m, Karta SD GoodRam 2GB
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2007, 21:29:42 »
Tym działającym w tle programem jest na 99% ActiveSync, który pożera zawartość baterii :( To ogólnie znany bug z WM 5.0, a jak się go pozbyć znajdziesz tutaj.

Wedlug mnie ten przepis jest troche glupi. Jest tam napisane zeby stworzyc nowy profil, skonfiurowac, a nastepnie skasowac!
Przeciez ten Exchange Srerver ktory trzeba skasowac, to jest dokladnie to samo co kilka sekund wczesniej stworzylismy (zobacz zaawansowane)
Moze mi ktos wytlmaczyc gdzie tu sens?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2007, 21:54:10 »
Sens jest w tym, że tworzymy ten "sztuczny" profil aby móc dojść do opcji "Shedule" gdzie przestawiamy połączenie ActiveSync z automatycznego na ręczne (manual). Po skasowaniu tego profilu (jest w późniejszej pracy zbędny) ustawienie te zostaje zapamiętane.
To taki błąd WM 5 związany z automatyczną próbą łączenia się przez AS co pies szczeknie, a to bodajże jedyny sposób na wyeliminowanie tego.

*

Offline Greegi

• 43
  • Sprzęt: MIO P550m, Karta SD GoodRam 2GB
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 26, 2007, 13:49:25 »
Sens jest w tym, że tworzymy ten "sztuczny" profil aby móc dojść do opcji "Shedule" gdzie przestawiamy połączenie ActiveSync z automatycznego na ręczne (manual). Po skasowaniu tego profilu (jest w późniejszej pracy zbędny) ustawienie te zostaje zapamiętane.
To taki błąd WM 5 związany z automatyczną próbą łączenia się przez AS co pies szczeknie, a to bodajże jedyny sposób na wyeliminowanie tego.

O ile opcja Shedule jest faktycznie uniwersalna a nie przypisana do konretnego profilu.
Ja operacje taka wykonywalem kilka razy i jakos dalej AS sie uaktywnia

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 26, 2007, 15:53:34 »
Jest 'uniwersalna' do czasu założenia nowego profilu. Po założeniu nowego profilu procedurę ustawiania na 'manual' musimy powtórzyć.

Coś musisz źle robić. Wszystkim, co poprawnie to robią "działa"...