P550 wyłącza się podświetlenie ekranu

• 7 Odpowiedzi
  • 3063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 12, 2007, 13:29:20 »
Podczas pracy na bateriach wystarczy przez jakieś dosłownie 7-8 sekund nie dotykać ekranu żeby się wygasił. Jednak kolejne dotknięcie zapala ekran z powrotem. Nie jest to klasyczne uśpienie, tylko właśnie wyłączenie podświetlenia. Przy zasilaniu zewnętrznym objaw nie występuje. Ja rozumiem oszczędność baterii ale kilka sekund? :wkurzony:

Proszę o pomoc, czy da się tego jakoś pozbyć. Przepraszam, jeśli temat jest gdzieś na forum, przekopałem się dosyć dokładnie i jakoś bez efektów.

Dzięki!

EDIT: Już sobie chyba poradziłem. Musiało być coś nie tak z ustawieniem "Turn backlight off when device is not used for...". Boksik był wyczyszczony. Jednak kiedy zaptaszkowałem to na chwilę i potem znowu wyczyściłem zaczęło działać prawidłowo. Przynajmniej na razie.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2007, 20:21:26 »
Witam,

Dołączę się do pytania dodając trochę szczegółów. Problem polega na tym że po uśpieniu i obudzeniu palmtopa (przez np. przycisk Power) ustawienia dotyczące czasu podświetlania ekranu gdy nie jest używany są nadpisywane przez "coś" i ustawiane na 7 sekund. Podświetlenie wyłącza się po 7 sekundach pracy na baterii.

Wygląda to tak:

1. Włączam automatyczne wyłaczanie podświetlenia. W Ustawienia -> Podświetlenie - Zasilanie baterią: czas "Wyłącz podświetlenie gdy..." jest włączone i ustawiona na dowolną wartość (np. 1 minuta)

2. Klikam ok i działa wszystko poprawnie. W rejestrze jest zapisana prawidłowa wartość (\HCU\ControlPanel\BackLight\BatteryTimeout=60)

3. Naciskam "Power" (usypiam) i budzę ponownie.

4. No i teraz \HCU\ControlPanel\BackLight\BatteryTimeout ma wartość 7 sekund. Czyli po 7 sekundach wyłączy podświetlenie. Nie jest to widoczne w programie do ustawiania czasu podświetenia gdyż on ma tylko kilka ustalonych wartości. W nim wygląda jakby wygaszanie automatycznie nie było włączone.

Innymi słowy - czy ktoś wie jaki program jest na tyle "miły", że ciągle zmienia wartość czasu podświetlania w sytuacji gdy jest usypiany/budzony?

Jeżeli wartość \HCU\ControlPanel\BackLight\BatteryTimeout jest 0 (brak wygaszania ekranu) wszystko działa poprawnie, choć wtedy nie wygasza podświetlenia, a tu nie o to chodzi bo chcę je mieć włączone (np. 1 minuta).

Irytuje mnie to a może ktoś się spotkał i namierzył "dowcipnisia". W razie potrzeby służę dodatkowymi informacjami.

Pozdrawiam,

Sebastian

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2007, 20:31:03 »
Stawiam ze masz TodayWarriora zainstalowanego - swietny programik :)
Metoda na to jest dosc prosta, w ustawieniach podswietlenia wylacz opcje wygaszania podswietlenia po jakims czasie (ale najpierw ustaw ja na 1 minute i zatwierdz).

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2007, 20:44:24 »
Cytat: "Pecus"
Stawiam ze masz TodayWarriora zainstalowanego - swietny programik :)
Metoda na to jest dosc prosta, w ustawieniach podswietlenia wylacz opcje wygaszania podswietlenia po jakims czasie (ale najpierw ustaw ja na 1 minute i zatwierdz).

Dzięki za odpowiedź. Problem w tym, że ja chcę mieć uruchomione wyłączanie podświetlenia :-) Tylko nie na 7 sekund...

A co to TodayWarrior? Nie instalowałem czegoś tak nazwanego...

W tej chwili z procesów jest uruchomione:

NK.EXE
  filesys.exe
  device.exe
  shell32.exe
  qwes.exe
  services.exe

Resztę "ubiłem". Ale to nic nie zmieniło. Bardziej wygląda na jakiś tzw. "złośliwy kod" ;-) albo błąd w sterownikach (w jądrze). Są antywirusy na WM5.0?

Pozdrawiam,

Sebastian

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2007, 22:57:49 »
Jak nie masz TodayWarriora to polecam. W naszym Mio idelanie zastepuje systemowy plugin BT/WiFi i umozliwia wlaczanie i wylaczanie tych urzadzen jednym kliknieciem (i pare innych funkcji).
U mnie on (w polaczeniu z ustawionym wygaszaniem powoduje zmiane czasu na jakies 7s. wlasnie). Czyli sa inne programy bawiace sie podswietleniem niezbyt kulturalnie (TW satra sie sterowac jasnoscia podswietlenia tyle ze w Mio mu to nie wychodzi :) ).

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2007, 01:30:37 »
No to sobie zobaczę tego TodayWarriora.

W międzyczasie napisałem sobie programik który podmienia wartość w rejestrze na prawidłową, jednak nie jestem programistą "od Windows" i mam problem z znalezieniem metody jak wykryć że system wyszedł z uśpienia. W zasobach MSDN jakoś nie umiem nic odnaleźć. Ktoś mógłby mi dać punkt zaczepienia? Może jest wysyłany jakiś komunikat? Tylko jaki?

A tak na marginesie chyba znalazłem "gnoja". Problem powoduje "Automatyczna blokada" (ta z Ustawienia -> Sysinfo). Po jej włączeniu przy oblokowywaniu przestawia chyba czas wygaszania na 7 sekund... Czy ktoś z obecnych na Forum mógłby to sprawdzić w swoim urządzeniu czy dzieje się mu to samo?

------
Edit:

Cóż będę prowadził monolog ;-)))
Poczytałem sobie "źródła niezależne od Microsoft". Żadne komunikaty nie są wysyłane do aplikacji w WinCE w przypadku wejścia/wyjścia z uśpienia(tylko jądro nimi dysponuje). Więc moje pytanie nie jest już zbytnio aktualne. Za to programik powinien i bez tego działać. Jak skończę dam linka.

Pozdrawiam,

Sebastian
Napisane: Luty 14, 2007, 18:28:24
No to dalej będę sam sobie pisał. :-)))

Jeżeli kogoś męczy to wygaszanie ekranu po 7 sekundach może sobie sciągnąć mojego na szybko napisanego quasi patcha.

http://sebastis.dognet.pl/regbl/

Nie do końca jest on zgodny ze sztuką pisania programów pod Windows ale jakoś będzie działać. Nie zużywa pamięci ani CPU i nie powinien sprawiać problemów. Jakby sprawiał proszę dać znać...

Ogólnie robi on nieskończoną pętlę i jeżeli wygaszanie podświetlenia na baterii jest w ogóle włączone i coś je przestawi poniżej 30 sekund to je podnosi na około 1/2 wartości wygaszania podświetlenia przy zasilaniu z sieci.

Innymi słowy jezeli w Ustawienia->Podświetlenie ustawisz wyłączanie podświetlenia przy zasilaniu zewnętrznym na 3 minuty to program ustawi wygaszanie przy zasilaniu z baterii na 1 minutę. Zadziała to tylko w sytuacji gdy wcześniej wykryje że coś zmieniło np. czas wygaszania na 7 sekund.

Program należy wgrać gdziekolwiek na PDA i uruchomić. Jeżeli chcesz aby się sam uruchamiał - wrzuć go do \Windows\StartUp. Możesz też użyć jakiegoś innego launchera żeby go położyć gdzieś bliżej pulpitu. Program można uruchomić tylko raz, alby go zatrzymać należy zrobić albo soft reset albo ubić jakimś menadżerem zadań (nie rejestruje się jako aplikacja windows i nie widać go jako aplikacji).

Pozdrawiam,

Sebastian

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
Odp: P550 wyłącza się podświetlenie ekranu
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2009, 09:04:48 »
U mnie dokładnie to samo. Serwis zalecił twardy reset. Nie dało to efektów.

POMOCY

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
Odp: P550 wyłącza się podświetlenie ekranu
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 25, 2009, 12:25:21 »
Wywaliłem z windows/startup cleartemp startup i pomogło