Kopiowanie wiekszych plikow na PC przez AS

• 18 Odpowiedzi
  • 2017 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Greegi

• 43
  • Sprzęt: MIO P550m, Karta SD GoodRam 2GB
Kopiowanie wiekszych plikow na PC przez AS
« dnia: Czerwiec 04, 2007, 23:50:58 »
Witam
Mam mio P550m i karte GoodRam 2GB
Czy mozliwe jest w ogole przekopiowanie pliku 500MB z PPC na PC przy uzyci ActiveSynca?
Efekt mam taki efekt, ze dojda ze dwie kreski i proces zaczyna sie od nowa. Plik 200MB z bolem przekopiowal sie, ale tez ze 4 razy PPC probowal zanim sie udalo.

Czy przy takich plikach to juz tylko czytnik kart da rade?

*

Offline dizi

• *
  • 64
Odp: Kopiowanie wiekszych plikow na PC przez AS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2007, 00:35:37 »
To prawda że jest to problem, niestety AS rwie połączenie.
Ja sobie radze tak, że e eUtility w USB przełączam USB MOde z ActiveSync mode Card Reader mode.
Wtedy już mi idzie. Wtedy podłączając Mio przez USB kartę SD masz jako PenDriva.

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2007, 01:31:56 »
Ja sobie radze tak, że e eUtility w USB przełączam USB MOde z ActiveSync mode Card Reader mode.
Wtedy już mi idzie. Wtedy podłączając Mio przez USB kartę SD masz jako PenDriva.

A skad wziac nakladke eUtility? Ja nie mam czegos takiego u siebie a i tu w downloadzie tez nie widzialem

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2007, 02:27:31 »
Panowie bylo juz o tym 100 razy na forum.. Mimo, ze wskaznik rusza stale od nowa to proces kopiowania trwa nieprzerwanie. Trzeba jednak duzo cierpliwosci, zeby przegrywac pliki 500MB w ten sposob.. Ot taka to uroda Active Synca.
Faktem jest, ze najlepsza opcja to czytnik kart. Inna opcja to program WM5torage dostepny w naszym dziale download.

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2007, 08:43:46 »
[sajlent] Chyba raczej proces kopiowania nie szedl. Plik 200MB na oko szedl ok 10-15min. Uwierz mi, ze dalem szanse temu plikowi 500MB, czekalem ponad godzine i ciagle nie bylo konca.
Ktos wie skad wziac eUtility? Da sie to wgrac w ogole, czy jest to tak samo zwiazane z systemem jak MediaPlayer?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:06:42 »
skopiujesz 500mb ale to trwa tak dlugo ze masz wrazenie ze nic sie nie dzieje, sajlent ma racje, jak chcesz widziec postep to w czasie kopiowania wejdz w start-->settings-->memory i zakladka z karta pamieci i sobie zobacz jak ubywa na niej miejsca

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:13:19 »
Faktem jest, ze najlepsza opcja to czytnik kart. Inna opcja to program WM5torage dostepny w naszym dziale download.

Do kitu jest ten WM5torage. W tybie MS Flash Disk przy aktywacji wiesza sie, a w trybie SD Memory Card -  Windowd (XP SP2) zobaczyl nowe urzadzenie, ale nie rozpoznal.
Tak wiec dalej nici z przegrywaniem duzych plikow

Co radzicie poza kupnem czytnika kart?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:15:19 »
nic, kup czytnuk za 15zl i pozbadz sie stresu oraz oszczedz sobie czasu, taki czytnik np ktory jest odrazu wtyczka usb robi ci z karty pendriva i ulatwia mega zycie

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2007, 14:44:52 »
nic, kup czytnuk za 15zl i pozbadz sie stresu oraz oszczedz sobie czasu, taki czytnik np ktory jest odrazu wtyczka usb robi ci z karty pendriva i ulatwia mega zycie

Odpuscilem wszelkie proby i zakupilem czytnik. Problemy znikly

Musze sie przyznac, ze po dokladnym przyjrzeniu sie procesowi kopiowania z PPC->PC i PC->PPC faktycznie  idzie, ale baaaardzo powoli. Szacowana predkosc w granicach 400kB/s

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2007, 15:04:10 »
Jeżeli masz czytnik kart USB 2.0 to prędkość głównie zależy od karty pamięci.
Mam dwie karty SD 1GB: Pretec 60x i Emtec 60x i na bie kopiuje się około 2MB/s.

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2007, 11:35:27 »
Jeżeli masz czytnik kart USB 2.0 to prędkość głównie zależy od karty pamięci.
Mam dwie karty SD 1GB: Pretec 60x i Emtec 60x i na bie kopiuje się około 2MB/s.

Moze zle sie wyrazilem. Kopiowanie przez czytnik idzie szybko ~2MB/s (w ktoras strone troche szybciej) - Mam podstawowa karte GoodRam
Tak wolne transfery okolo 400kB/s sa przez AS

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2007, 12:26:57 »
[qupte]Jeżeli masz czytnik kart USB 2.0 to prędkość głównie zależy od karty pamięci.[/quote]

to akurat nieprawda. Tani czytnik (25-35zł na allegro / 50-60zł w sklepie) może działać włąśnie tak koło 2mb/s. jak chcesz więcej (do szybkich kart) musisz kupić coś lepszego - ja mam Sandisk Extreme usb 2.0 reader i dopiero na nim jestem w stanie wykorzystać możliwości karty 150x. A testowałem wcześniej na 2 tanich czytnikach, jednym z vobisu za 60zł i na wbudowanym w Aerogate Coolwatch (240zł, wbudowany w panel) - max osiągnąłem z 3,5mb. A na tym Sandisku - 18 spokojnie :) Kosztował koło 80zł, ale wart każdej złotówki :)

*

tramp

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 07, 2007, 12:45:11 »
przykro mi ale oczywiście, że nie wart każdej złotówki zresztą jak każdy z czytników który wymieniłeś

jako dobry stosunek jakości do ceny w zakresie kart SD aż za dobry jest np. zwykły Kingston TravelLite kosztujący o niebo mniej, cena patrz Allegro; zasuwa tak, że aż dioda nie nadąża migać :))
nie wiem tylko czy obsługuje SDHC

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2007, 12:52:42 »
obawiam się, że jednak jest sporo gorszy niż mój sandisk.

proszę zerknąć - odczyt 8mb, zapis 6mb.
http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=759

mój natomiast 18mb zapis i odczyt
http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=2974

IMO różnica jest i to zasadnicza :)

*

tramp

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2007, 13:21:05 »
Adamerso ja już myślałem, że Ty wiesz kto co wie na forum ale widzę, że nadal nie masz pojęcia

u mnie pisze i czyta 15MB/sek jak nie szybciej (większe pliki bo jak dużo małych to wiadomo co jest zawsze przy kopiowaniu)

edit właśnie kopiuję pod TC jakiś filmik - 25.000 kbytes/sec  ;D

tak więc podtrzymuję, że wydałeś kasę za znaczek Sandisk
problem wyboru nigdy nie jest banalny :)) łatwo przepłacić i łatwo niedopłacić - w Twoim przypadku ewidentnie mamy do czynienia z pierwszym z tych zjawisk - nawet na forum nie poczytałeś bo już pisałem jakie TravelLite osiąga transfery
wiedza co kupić i dlaczego oraz trafność wyborów przychodzi z wiekiem :))))

ps. i na przyszłość nie dawaj tu jakichś linków do jakichś badziewnych sklepów z badziewnymi opisami, które wstawiał jakiś oszołom - linki tylko i wyłącznie do stron producenta jeśli już
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 13:27:48 wysłana przez tramp »

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 07, 2007, 16:48:25 »
pozwolę sobie zauważyć, że na stronie producenta również jest napisane "Speed Rating** — Up to 8 MB/sec. read rate and up to 6 MB/sec write rate".

http://www.kingston.com/flash/travellite.asp?id=2

widać masz jakiś ultra-przecudowny egzemplarz skoro jedzie 25000kbps.

pomijając wszystkie inne wycinki powiem tylko, że będę podawać linki do takich sklepów jakie mi się podobają. Tym bardziej, że te dane się okazały zgodne ze stroną producenta, na którą "jakiś oszołom" wszedł, natomiast Ty nie.

*

tramp

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 07, 2007, 17:17:03 »
nadal nie kumasz, wszedłem od razu bo opisom w polskich (i nie tylko) sklepach nie ufam
tyle, że opisy się pokrywają także ok

problem polega na tym, że ten Kingston jest dużo szybszy a Ty przepłaciłeś, sorry
ale za to masz Sandisk Extreme
raz to Sandisk
dwa to Extreme
brzmi nieźle a i poza tym pewno jest niezły jak większość wyrobów Sandisk

*

Offline Adamerso

• 4139
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 07, 2007, 17:29:25 »
nadal nie kumasz, wszedłem od razu bo opisom w polskich (i nie tylko) sklepach nie ufam
tyle, że opisy się pokrywają także ok

istotnie nie kumam, bo wcześniej pisałeś "ps. i na przyszłość nie dawaj tu jakichś linków do jakichś badziewnych sklepów z badziewnymi opisami, które wstawiał jakiś oszołom - linki tylko i wyłącznie do stron producenta jeśli już" z czego by wynikało, że ze stroną producenta się zapoznałeś i opis ze strony którą podałem się z nią nie zgadzał. A teraz piszesz, że wszedłeś wcześniej. To skąd wtedy taka nerwowa reakcja - wytknięcie, że oszołom to uzupełniał? Czy po prostu dla Ciebie każdy kto na polskiej stronie cokolwiek pisze to amator i wspomniany oszołom (nawet jak pisze to co się w pełni pokrywa ze specyfikacją producenta) ? ???

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 17:31:23 wysłana przez Adamerso »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:42:10 »
ja także polecam czytnik Kingston TravelLite, nie mam wprawdzie porównania z Sandiskiem, ale po przebojach z chińskimi czytnikami za 5 zł mam nareszcie spokój, bo czytnik jest niezawodny i działa bez problemu z kartą 4GB. Co do szybkości, to nie chciało mi się mierzyć osiągów z kartą 150x, ale z kartą 60x wyciągał więcej niż wynikało z jej specyfikacji ;] Ale dla mnie i tak ważniejsza jest niezawodność niż sekunda w tą czy w tamtą