MIO 168 brak fixa

• 4 Odpowiedzi
  • 695 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slodki_zuczek

• 30
  • Sprzęt: PALM M515> MIO 168> MDA COMPACT> HTC HERALD
MIO 168 brak fixa
« dnia: Styczeń 02, 2007, 11:48:53 »
Witam wszystkich
jestem od niedawna posiadaczem mio168, problem mam ze zlapaniem fixa, program ktory uzywalem to:GSinfo2003.
Zostawilem go podlaczonego do ladowarki w samochodzie pod szyba na cala noc i niezlapal fixa, dodam ze matiz stal na wolnej przestrzeni na parkingu w pracy zdala od budynkow, drzew, innych samochodow i czego kolwiek co mogloby przeszkadzac.
Mio dlugo lezal nieuzywany, rozladowany z powodu uszkodzonego gniazda systemowego, czy jest jakis sposob na ruszenie gpsu?
Bardzo prosze o pomoc.

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
MIO 168 brak fixa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2007, 12:55:14 »
Ja rowniez uzywalem GPSInfo, ktory nigdy nie lapal fixa, byc moze bylo to spowodowane tym, ze mialem zainstalowana wersje na inny system (teraz nie jestem pewnien). Ostatnio pobralem wersje na WM 5.0 i program od razu zlapal fixa. Czekanie cala noc nie ma sensu.
¨
Jesli masz Magneto (WM 5.0) to pobierz program stad http://www.usglobalsat.com/downloads/GPSInfo_WM5.zip

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: MIO 168 brak fixa
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2007, 14:17:43 »
Cytat: "slodki_zuczek"
Witam wszystkich
jestem od niedawna posiadaczem mio168, problem mam ze zlapaniem fixa, program ktory uzywalem to:GSinfo2003.
Zostawilem go podlaczonego do ladowarki w samochodzie pod szyba na cala noc i niezlapal fixa, dodam ze matiz stal na wolnej przestrzeni na parkingu w pracy zdala od budynkow, drzew, innych samochodow i czego kolwiek co mogloby przeszkadzac.
Mio dlugo lezal nieuzywany, rozladowany z powodu uszkodzonego gniazda systemowego, czy jest jakis sposob na ruszenie gpsu?
Bardzo prosze o pomoc.

Są w zasadzie dwie możliwości, albo masz uszkodzony moduł GPS, albo po prostu ktoś go przeprogramował na "ubogie" NMEA. GPSInfo wymaga akurat sekwencji RMC by pokazać pozycję (sygnalizować FIX). A zatem sprawdź w okienku GPSinfo czy wśród sekwencji NMEA są : RMC,GGA,GSA,GSV,VTG. Jeśli jakiejś brakuje - poczytaj wątek o programowaniu odbiornika GPS na kabelku (przyklejony w PPC gps ogólnie) i przeprogramuj.

*

Offline slodki_zuczek

• 30
  • Sprzęt: PALM M515> MIO 168> MDA COMPACT> HTC HERALD
MIO 168 brak fixa
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2007, 14:29:16 »
W okienku gpsinfo sa podane przez Ciebie sekwencje, zrobilem wszystko tak jak w przyklejonym temacie i dalej kwasior, co to jest ta sekwencja RMC i jak do tego sie mam zabrac?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
MIO 168 brak fixa
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2007, 14:39:25 »
Cytat: "slodki_zuczek"
W okienku gpsinfo sa podane przez Ciebie sekwencje, zrobilem wszystko tak jak w przyklejonym temacie i dalej kwasior, co to jest ta sekwencja RMC i jak do tego sie mam zabrac?

Może odezwij się na GG, bo przez forum ciężko reagować "na żywo" na problemy :) Moje gg 5414529