MioP550 i 4Gb PLATINUM SD (nie SDHC)... Czytał raz i nie widzi już.

• 6 Odpowiedzi
  • 4294 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.

Dane i informacje o tym zestawieniu PDA MioP550 i kart 4GB SD (nie HC) są z 2006 roku. Nie znalazłem tam swojego problemu i nie znalazłem podobnego rozwiązania.

Jestem pierwszym właścicielem swojego PDA/PPC Mio P550. Wystarczała mi karta 2GB SanDisk do AutoMapy 6.0... Używam do pracy w ciężarówce po całej Europie (od czasu AM v. 4.5 od 2007 roku).

Obecnie wymagania, co do karty SD, są powyżej 2Gb pojemności dla AM 6.6.2

Dlatego do AM kupiłem kartę SD 4GB (nie HC), po zasugerowaniu się opiniami na FORUM. Nie było dostępnej dla mnie Transcend X120 i Transcend X150. Mogłem dostać tylko PLATINUM (bez oznaczeń prędkości). Ponoć jest to ok. X120, ale ja podejrzewam X50 (znalazłem opinię na jednym forum) - na razie sugeruję się ceną. Zrobię testy i dam znać, jak pozbędę się mojego problemu.

Sprawa dotyczy dziwnego zachowania tejże karty SD PLATINUM w moim PDA.
A mianowicie.:

Włożyłem świeżo kupioną kartę SD PLATINUM do PDA. PDA nie widział.
Włożyłem w czytnik SD pod USB: SanDisk SDDR-113 USB Device (razem z kartą 2GB w komplecie kupiłem w 2007 roku). XP-ek zobaczył katę w czytniku i sformatowałem na FAT32 - OK/poprawnie zrobił OS (Robię tak przez wiele lat, jak do 2Gb SanDisk do ostatnich wersji AM).
Przełożyłem kartę SD PLATINUM do PDA i PDA - widział 3,7GB.
Zatem włożyłem znowu do czytnika i wgrałem AM 6.6.1 (jeszcze miałem taką dostępną v. AM).
Potem przełożyłem do PDA i PDA nie widzi karty.
Teraz PDA nie widzi karty nawet po formatowaniu pod DOSem na FAT i FAT32 (w XP dostęp w menu START/Programy/Akcesoria/DOS - [help format]).
Karta po wyciągnięciu z PDA do czytnika przed formatowaniem z plikami AM 6.6.1 pokazuje format plików RAW.
Karta SanDisk 2GB ma format FAT32 i wgrałem AM 6.6.1 bez Rosji, bez wschodu Europy i bez Bałkanów. Komputer z OS XP i PDA MioP550 widzą kartę i pliki AM oraz AM działa bez problemów na PPC MioP550.

Twardy Reset mojego PPC MioP550 nie dał poprawy problemu.

SDFormatter v.:2.0 nie pomógł w przywróceniu stanu pierwotnego karty SD, aby widział PPC MIioP550.

Proszę o pomoc, abym przywrócił możliwość odczytywania tejże karty SD PLATINUM. Aby działała mi AM 6.6.2

ALBO:

Mam też kartę 4GB SDHC Kingston class 4 made in JAPAN. Jednak nie mam nakładki do mojego Windows Mobile 5.0 do czytania kart SDHC. Ponoć taka jest. Podobno wtedy czyta karty 4Gb SDHC. Poproszę na e-mail tenże plik jak ktoś ma.: wipi_21@wp.pl; Dzięki.

Pozdrawiam.

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: MioP550 i 4Gb PLATINUM SD (nie SDHC)... Czytał raz i nie widzi już.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2010, 15:14:54 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=344338

Co do formatu karty, to dziwna sprawa z tym. Kartę spróbuj sformatować z poziomu GParted Live CD. Jeżeli będzie ją widział PDA wtedy, to spróbuj ją sformatować Pocket Mechanic`iem . Może przenieś AM przez tryb pamięci masowej?
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2010, 15:27:40 »
To że było 3,7GB to normalny wynik zaokrągleń. U mnie 4GB Transcend jest widziany jako 3,8GB

To że teraz jej nie widać może oznaczać że karta zdechła.

Na opisy 50x 120x 150x w ogóle nie patrz, w PDA nie ma to znaczenia i tak nie osiągnie tych wartości przy odczycie danych. Jedyny zysk będzie podczas obsługi karty z poziomu PC.

Co do AM to nie ma znaczenia jak ją instalowałeś, przez czytnik będzie tak samo bezpiecznie a znacznie szybciej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2010, 15:32:48 wysłana przez Antej »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2010, 15:46:23 »
polecam przyklejony temat o Mio P550 i kartach SDHC

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2010, 16:11:38 »
karta nie zdechła, bo normalnie odczytuję z niej pliki pod XP (pod stacjonarnym PC - komp i laptop).Karta daje się sformatować idaje nagrać na siebie dane pod Obydwoma FAT-ami ale tylko w tym czytniku co mam pod USB. W PDA/PPC nie widzi nic - nie widzi karty pustej i zdanymi AM...

Połączone: [time]Listopad 27, 2010, 20:44:36[/time]
Więc udało mi się kartę sformatować pod DOSem XP-ka na FAT.

Kartę wsunąłem do PDA/PPC MioP550. Widzi ją.

Moje pytanie są takie;
Jakim systemem plików posługuje się mój PDA/PPC (WM 5.0)?
Czy zastosowanie odpowiedniego systemu plików przyspieszy działanie karty/AM?
Czy WM 5.0 ma w sobie funkcje formatowania, aby samodzielnie sformatował kartę do swoich wymagań?
Obraz plików już mam gotowy AM. Przeniosę za pomocą czytnika kart.

Gparted jest OK.

Połączone: [time]Listopad 27, 2010, 20:50:54[/time]
Pocket Mechanic też jest OK. Mam do wyboru FATy: 12, 16, 32. Który wybrać?

Połączone: Listopad 28, 2010, 12:24:58
No dobrze. Formatowanie opanowałem, ale jak wgram pliki na kartę SD (przekopiuję), to i tak PDA/PPC nie widzi karty po ponownym włożeniu (już z plikami AM).
Wina PDA/PPC, czy karty SD PLATINUM?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2010, 12:24:58 wysłana przez WIPI1979 »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 29, 2010, 13:03:05 »
karta 4GB powinna być sformatowana na FAT32

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2010, 12:49:06 »
Problem nie zniknął.
Formatowałem na FAT32.
Znowu karty nie widzi PPC. Znowu nie mogę z DOS-a XP-ka sformatować karty (wielokrotne próby - bez powodzenia). Karta nie zdechła, bo czytnik normalnie widzi kartę SD.
Co jest grane?
Jak wgrać tego patcha od SDHC do MIO P550 dla WM5.0 bo dla 6.0 pokazują, a nie we wszystkich forach opisują to dokładnie. Niektórzy piszą o iluśkrotnym wyłączaniu - reset, a inni piszą tylko o odłączaniu od kabelka, a jeszcze inni piszą, że nie muszą odłączać tyle razy kabla.