Medion 2910 , problem z GPS !!!!

• 2 Odpowiedzi
  • 872 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 19, 2006, 15:55:06 »
Witam !!
Mam takie stare cudenko medion 2910 ale cos nie chce dzialas mi automapa z gps  (raz znalazl moja pozycje aby zaraz potem oglosci ze nie ma sygnalu gps ). ponadto w visualgps niby jakas pozycje mi ustala i pokazuje satelites in use = np. 6 ,ale juz satelites in view = 0 i jak poruszam sie z moim pocketem to nie zmienia w ogole pozycji na wyswietlaczu. troche danych o pockecie :
- rom viewsonic v35 ang
- antena royaltek
-medion 2910.

Czy trzeba cos zmienic w ustawieniach , czekac az znajdzie satelity czy moze wgrac jakis soft do gps albo update , nie mam pojecia ??? moze ktos mial podobny problem albo wie co z tym zrobic ? mozliwy jest w ogole update firmware'u do gps ?? help !!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2006, 19:47:03 »
Update firmware'u odbiornika gps jest możliwy, ale nie konieczny. Na początek przestaw sobie komendy GPS na pełne NMEA (royalteki mają często tylko GGA i VTG). W tym celu przeczytaj wątek http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=13434 ściągnij i zainstaluj na pockecie program win Ce monitor (ze strony Leadteka). Odpal, ustaw połączenie na NMEA,COM1,4800, po połączeniu kliknij na command i na zakładce NMEA zaznacz GGA (1) GGL (1) VTG (1) GPRMC (1) GSA (5) GSV (5) i tyle - teraz będziesz miał na pewno pełne NMEA i prawidłowe wskazania Satelites in View (GSV).

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2006, 22:01:25 »
Dzienks , wlasnie takiego topica szukale ale dosc nieskutecznie. Jutro sproboje cos zadzialac !!!