Kilka pytań w temacie A201

• 21 Odpowiedzi
  • 3887 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 22, 2006, 21:10:51 »
Witam,

Przymierzam się do zakupu MIO A201 i chciałbym się dowiedzieć nieco w tym temacie.
1. Podłączenie A201 do internetu przez BT - nie do routera, tylko do komutera. Rozważmy scenariusz - komputer podłączony do internetu, komputer posiada BT. Jest możliwość uzyskania połączenia do internetu łącząc się przez BT z komuterem?
2. Oglądanie filmów. Poczytałem trochę na forum, że filmy trzeba konwertować itd. Pytanie mam, jaką wielkość ma film po konwersji do PDA, zakładając standardową wielkość filmu 700MB przed konwersją. Jak A201 radzi sobie z takimi filmami?

Z góry dzięki za odpowiedz :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2006, 22:00:44 »
1. tak
2. zwykle 128mb lub 256mb - zalezy jaka kompresje wybierzesz

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2006, 19:44:37 »
No to od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem MIO A201 :)

Mam jeszcze pytanie - jak działa u was Bluetooth HF Phone? U mnie jest słaba jakość dzwięku, jadąc w samochodzie trudno jest coś zrozumiec, a z drugiej strony sluchawy jest chyba podobnie.
Da sie cos tu usprawnic?

Re: Kilka pytań w temacie A201
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2006, 18:00:55 »
Pytanie mam, jaką wielkość ma film po konwersji do PDA, zakładając standardową wielkość filmu 700MB przed konwersją.

akurat mam palmaxa, ale kolega ma m201 wiec do tego sie to odniesie.
ja robie tak: zrzucam sobie film z dvd (dvd shrink - sam film, robie reautoring), potem juz pliki dvd na dysku konweruje do divixa (jest kombajn - nazywa si e auto gordian knot) - plik wynikowy 700mb, potem divixpocketencoderem koduje wersje na ppc - np 2godzinny film "Skarb narodow" ma ok.225mb.

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2006, 10:07:00 »
a ja się dorzuce z pytaniem zeby niezakładac nowego tematu. Przeglądnołem chyba całe archiwum i cos tam sie dowiedziałem ale chciałem uzupełnić dane.

Ponieważ to mój debiut w GPS i PDA miałbym pare pytan odniosnie mio 201. Wcześniej chciałem kupić mio 169 ale już nie maja w sklepie w ktorym chce go kupić, jednak polecają mi mio 201.
Słuchając różnych opinii mam mieszane odczucia, bo jedni mówią ze dobry ale z systemem WM5 to ma zasłaby procek, następni mówią ze sporo programów nie chodzi z tym systemem i tym podobne rzeczy.
Ogólnie potrzebuje go do nawigacji z mapą 3.9.3 - podobno już chodzi na nim i excel, world itp. Oczywiście dla synka w podróży chciałbym wgrać mu jakieś bajki zeby sobie oglądał. Z czasem pewnie wykorzystanie będzie szersze ale narazie traktuje to jako droga zabawka dla dużego dziecka

Prosiłbym o kilka zdań na ten temat. Trzymam juz kase w ręku i nie wiem czy kupić mio 201 czy szukac czegoś innego a może starszy modeli np mio 169 z sirf III. Prosze o opinie i może jakieś wskazówki czym sie kierować. Raczej napewno sirf III ale czy polowac na coś z systemem WM03, czy nowy sytem nie bedzie sprawiał problemów itp pytania. Może jakies zestawienie  plusuów i minusów mio 201. Czy dla początkującego ten sprzet bedzie dobry ??

Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2006, 11:52:15 »
Jesli masz wybor miedzy 169 a 201. To bierz 201. Wieksze mozliwosci i przyszlosc to jego plusy natomiast brak programow to podstawowy minus ale z czasem ???????? Oczywiscie na rynku sa lepsze i wydajniejsze Pocki!!!!!!

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2006, 13:21:00 »
A jak wygląda sprawa np backupów. Czy programy dostarczone z mio 201 są kompatybilne z systemem Windows XP i wystarczające, także coś kojarze że z syncgronizacją opisywane były problemy przy użycia kabelka USB z systemem WM5.

Mam w kompie karte firewire i używam jej do kamerki, ale także coś w gąszczu informacji wyczytałem że możliwe jest podłaczenie PDA do PC za pomocą tej karty - jeżeli tak to jakie są plusy takiego połączenia, - szybkość transmisji danych??? Czy musze kupić do tej karty specjalny kabelek łaczący karte z PDA??

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2006, 14:41:30 »
Ja ogólnie jestem zadowolony - sa tylko problemy z BT.
Do backupowania uzywam Sunnysoft Backup Manager.
Problemow z polaczeniem ActiveSync przez USB nie mialem, AutoMapa smiga.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2006, 14:55:01 »
A jak wygląda sprawa np backupów ... snip ...

Ja bez problemu pracuję na Sunnysoft Backup Manager 3.7  (w PC mam XP). Z tego co wiem jest już do kupienia Sprite Backup współpracujący z WM5.0 i wkrótce ja dokonam zamiany.

...snip... także coś kojarze że z syncgronizacją opisywane były problemy przy użycia kabelka USB z systemem WM5 ... snip ...

Z moich obserwacji (tego forum oraz http://www.globalpositioningsystems.co.uk/forum/)  wynika, że problemy z ActiveSync przez USB wynikają głównie z braku umiejetności lub możliwości skonfigurowania programu antywirusowego.

Mam w kompie karte firewire ...snip...

A201 nie ma łącza firewire, więc nie będzie możliwości podłączenia go przez ten interface do PC, a poza tym w ActiveSync nie ma możliwości uruchomienia synchronizacji przez firewire.[/quote]

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2006, 05:23:49 »
z tego co sie orientuje to nie istanieje PDA ze zlaczem firewire

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 12, 2006, 15:57:41 »
tzn, że chcąc skorzystać z firewire to trzeba mieć czytnik kart??? bo napewno coś czytałem na forum że ktoś przegrywał pliki za pomocą tej karty.

I ogólnie chciałem podsumować - wynika z tego że polecacie mio 201 i nie ma co sie przejmować że ten procek nie da rady z tym sytemem. bo tak jak pisałem mio 169 miał 400 procek a nowszy model ma 312jak dobrze pamiętam, chyba ze to inna technologia procków i spawuje sie lepiej niż te w mio 169.
Także problem niedziałających niektorych programów z nowym sytemem to kwestia czasu i powinno być oki. TO jutro pomykam po mio 201. :)

Dziekuje za pomoc :) :D

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 12, 2006, 22:11:21 »
Cytat: "barto"
tzn, że chcąc skorzystać z firewire to trzeba mieć czytnik kart??? bo napewno coś czytałem na forum że ktoś przegrywał pliki za pomocą tej karty.

czy ty na 100% wiesz co to jest firewire?

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2006, 07:47:49 »
nigdy człowiek nie jest pewny ;) włąśnie próbuje z Was cos wydusić . Jak mi ktoś zadaje pytanie i znam odpowiedź to tak odpowiadam jakby pytający nic nie wiedział ;). Skoro pytasz czy jestem pewien to przypuszczam ze coś przeoczyłem.

wydaje mi się ze jest to karta służąca do szybkiego przesyłania danych - np ściąganie filmiku z kamerki - .

Wkońcu taką kupiłem i korzystam z niej  :roll:  - jest inna możliwość zgrywania z kamerki do kompa jak nie przez karte firewire???? (nie mam karty TV z wejściem.)

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2006, 08:23:26 »
Wtam ponownie, zaszła zmiana i chyba przestawie sie na model mio 180, szkoda mi tylko BT którego nei ma w mio 180, ale i tak podobno źle chodził. A i Syteme WM03 SE chyba lepiej bedzie sie sprawował z tym prockiem. Ma ktos jakies doświadczenia z tym modelem??

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2006, 23:07:29 »
Z Mio180 niespecjalnie ktoś może mieć doświadczenie, bo ta bardzo świerzy towar. Może będziesz jednym z pierwszych, który będzie go testował.

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 17, 2006, 10:35:17 »
dziś mam go dostać, i npewno podziele się z Wami wrazeniami, choć jako początkujący pewnie niewiele będę mógł wnieść cennego na to forum.
Ale pewnie gdyby nie to forum, to dałbym się nabrać na opisy sprzedawców gloryfikujących mio 168 którego teraz jest pełno w dobrej cenie. na każde zadawane pytania dostawałem odpowiedź, wspaniały sprzęt, i nie ma lepszego.  Jednak wszytsko jest względne i odczucia każdego chwalącego lub narzekającego można zweryfikować pod swoje potrzeby.

a201
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 17, 2006, 13:11:04 »
Witam,
Zamierzam też kupić a201 ale martwi mnie ta sprawa z BT, czy sądzicie że mitac wyda update do tego problemu? Czy robił już tak poprzednio?

Pozdrawiam,
Michał

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 17, 2006, 13:19:33 »
RedTwiggy
mysle ze naprawią to...

Ja mam Mio A201, i wole miec niedziałające BT z nadzieją ze zacznie działać niż działająca IR w Mio A180....

BT  fajniejsze jest

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2006, 21:04:32 »
no i juz pare dni sie bawie i jestem zadowolony, chciaz nie mam do czego porownac bo to moj pierwszy Palm. Nawigacja super pracuje,  nie ma problemow z zawieszaniem lub tym podobne, ogolnie zadowolony jestem.
Tylko mam pytanko jedno bo we wszytskich opisach pisze ze flash ROM jest 64, a ja tu widze ze flash disc ma 26,24 Mb a main ma 57,66, czyli wychodziło by ze main ma 64 ale flash rom nie ma tych 64 jak to wszedzie pisza chyba ze to o czym pisze co cos innego.

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 23, 2006, 00:10:34 »
Ja też jestem nowy bo w temacie dopiero tydzień, ale postaram się coś napisać może się uda :D.
nie mam do czego porownac bo to moj pierwszy Palm.

To nie jest Palm -> lecz PDA, ew. Palmtop.

Tylko mam pytanko jedno bo we wszytskich opisach pisze ze flash ROM jest 64, a ja tu widze ze flash disc ma 26,24 Mb a main ma 57,66, czyli wychodziło by ze main ma 64 ale flash rom nie ma tych 64 jak to wszedzie pisza chyba ze to o czym pisze co cos innego.

Pamięci jest 64 ale większość zajmuje OS.

*

Offline barto

• 17
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 23, 2006, 11:40:36 »
no ale u mnie jest napisane: My Flash Disk
total storage card memory :26,24 MB  
in use :0,00 MB
free: 26,24

Także gdyby OS zajmował to by chyba pisało ze total jest coś koło 64 free byłoby mniejsze.

*

Offline JuBE

• 26
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2006, 16:03:36 »
no ale u mnie jest napisane: My Flash Disk
total storage card memory :26,24 MB  
.

Troche dziwne że masz tam słowo "card" bo z tego wynika że to dotyczy włożonej karty pamięci. A co do tego systemu to tak już jest że podają ile jest w sumie miejsca po odjęciu tego co zajmuje system i ile z tego masz wolnego a ile wykorzystane, u mnie na A201 jest tak samo.