Jaką kartę pamięci do mio p560?

• 18 Odpowiedzi
  • 9270 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaką kartę pamięci do mio p560?
« dnia: Lipiec 04, 2008, 17:33:21 »
Witam
Zamawiam w poniedziałek mio p560, dodatkowo chciałem do tego kartę pamięci 4 gb. Wiem, że mio p560 wymaga kart SDHC. Jako, że nie znam się na tym za bardzo, nie wiem którą dokładnie wybrać. Znalazłem dwa typy microSDHC i SDHC.

Zobaczcie:
microSDHC
http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/mini_Secure_Digital/Sandisk/microSDHC_4GB_Sandisk_z_adapterem_SD/pelny,id,44435,s,1/

SDHC
http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Secure_Digital/OCZ_Technology/High_Capacity/Secure_Digital_4GB_OCZ_Technology_Class_6/pelny,id,40753,s,1/

oraz

http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Secure_Digital/SanDisk/Standard/Secure_Digital_4GB_SDHC_SanDisk_Standard/pelny,id,30575,s,1/

Która z nich będzie idealna do mio p560?

*

Offline rakukrak

• 29
Odp: Jaką kartę pamięci do mio p560?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2008, 11:27:22 »

TRANSCEND SDHC 8GB class 6 u mnie na 560 działa bez problemów. Innych nie testowałem.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=95678.0

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2008, 08:31:34 »
SDHC wystepuje w roznych rozmiarach fizycznych ze tak powiem musisz tylko wiedziec jaka sie miesci do slotu kolega uzywa pelnowymiarowego SDHC. A to oznacza ze zamowic musisz wlasnie ta pelnowymiarowa karte a nie micro.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2008, 14:56:25 »
Podepnę się pod temat.
Czy mio 560 obsłuży spokojnie kartę Sd 16 Gb (SDHC class 6)?

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2008, 23:37:22 »
W palmtopie Mio P560, pamięć może osiągać pojemność 4GB dzięki kartom SD i MMC oraz najnowszym kartom w standarcie SDHC. w serwisie powiedziano mi że tylko do 4 gb. No i poco komu więcęj , po dodaniu 2 gb pamięci własnej to jest mniej więcej 60 gb na pc. aplikacje ,gry są niewielkich rozmiarów, video po odpowiednim przekonwertorowaniu powiedzmy format pliku DVD 4GB 130min na divix  700mb a następnie enkoderem divix na PDA osiąga się około 130 do250 mb filmu  . Na karcię SD 1gb mieszczę kilkanaście godzin filmów niezłej jakości.Pozdrawiam

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2008, 12:03:24 »
W palmtopie Mio P560, pamięć może osiągać pojemność 4GB dzięki kartom SD i MMC oraz najnowszym kartom w standarcie SDHC. w serwisie powiedziano mi że tylko do 4 gb.

Wiarygodność twojej wypowiedzi jest żadna !!!
Patrz wyżej: TRANSCEND SDHC 8GB class 6 u mnie na 560 działa bez problemów. Innych nie testowałem.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2008, 22:56:37 »
Wiarygodność twojej wypowiedzi jest żadna !!! :-|
 rekukrak jestem pewien że PDA bez problemu obsłuży kartę 16 gb , tylko że to jest coś w stylu pędzącego malucha powyżej 130 km na godzinę
zapewniam cię że da radę , a co więcęj 140  km na godzinę też da radę ale ileż można , 70 -90 to taka odpowiednia prędkość do prawidłowej i ekonomicznej pracy samochodu. Myślę że jest podobnie z kartą 4 gb sdhc skoro dostawcy sprzętu oraz serwis podają takie parametry i z pewnąścią przeprowadzali badania aby sprzęt mógł uzyskać najstabilniejszą pracę.

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 13, 2008, 22:57:39 »
Wiarygodność twojej wypowiedzi jest żadna !!! :-|
 rekukrak jestem pewien że PDA bez problemu obsłuży kartę 16 gb , tylko że to jest coś w stylu pędzącego malucha powyżej 130 km na godzinę
zapewniam cię że da radę , a co więcęj 140  km na godzinę też da radę ale ileż można , 70 -90 to taka odpowiednia prędkość do prawidłowej i ekonomicznej pracy samochodu. Myślę że jest podobnie z kartą 4 gb sdhc skoro dostawcy sprzętu oraz serwis podają takie parametry i z pewnąścią przeprowadzali badania aby sprzęt mógł uzyskać najstabilniejszą pracę.

:E

Oczywiście 640 kb RAMu w DOsie tez powinno wystarczyć, no i po co w PCie więcej niż 3 GB RAmu .... pitolisz kolego.
Mio 560 obsługuje karty do 8 GB. Jeżeli większe to prosze bardzo o przykład: jaka karta i czy działą czy nie.
Natomiast pisanie, że producent uważa iż 4 GB będzie działało, po poście w którym pisze że karta 8GB i to konkretnej firmy działa aż moio, jest wprowadzaniem przyszłych i obecnych użytkowników w błąd.

Mio 560 obsługuje na 100% karty SD HC 8 GB - i jest to prawda.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 23:03:12 wysłana przez rakukrak »

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2008, 23:17:58 »
Po pierwsze rakukrak nie piszę że coś będzie działało albo nie,czytaj uważniej,po drugie nie jesteś moim kolegą,a po trzecię trzeba przeczytać zrozumieć daną wypowiedz, jest coś takiego jak przenośnia a pużniej coś sugerować.

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2008, 19:07:47 »
Po pierwsze rakukrak nie piszę że coś będzie działało albo nie,czytaj uważniej,po drugie nie jesteś moim kolegą,a po trzecię trzeba przeczytać zrozumieć daną wypowiedz, jest coś takiego jak przenośnia a pużniej coś sugerować.

W palmtopie Mio P560, pamięć może osiągać pojemność 4GB dzięki kartom SD i MMC oraz najnowszym kartom w standarcie SDHC. w serwisie powiedziano mi że tylko do 4 gb.

Jak to nie sugerujesz, że w MIO 560 pamięć może osiągać tylko 4 GB ?? Najpierw poczytaj swoje posty, potem pouczaj innych.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2008, 21:45:41 »
Koniec polemiki z tobą na ten temat rekukrak , w taki sposób nie pomożemy nikomu , potwierdzam wszystko to co napisałem .
Cytat serwis MIO  NA POLSKĘ : TESTY PRZEPROWADZANE BYŁY WYŁĄCZNIE NA KARTACH SDHC 4GB I TE SĄ ZALECANE. NIEWĄTPLIWIE 8GB I 16 GB TEŻ BĘDĄ DZIAŁAĆ ALE MOGĄ POWODOWAĆ PEWNE KŁOPOTY , PROBLEM Z PRZENOSZENIEM PLIKÓW GRZANIE SIĘ PROCKA itp. koniec cytatu.
Podaje dane kontaktowe do serwisu: Mio Technology
Centrala na Europę Śrokowo-Wschodnią

Puławska 405, lok. 213

02-845 Warszawa

Pomoc techniczna i obsługa reklamacji Mio

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania i rozwiążemy problemy związane z obsługą zakupionego sprzętu.

Dni powszednie 9:00 – 17:00

Wystarczy wybrać numer               0-12 25 44 010         i nasz specjalista odpowie na Państwa pytania.

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2008, 19:56:54 »

Cytat serwis MIO  NA POLSKĘ : TESTY PRZEPROWADZANE BYŁY WYŁĄCZNIE NA KARTACH SDHC 4GB I TE SĄ ZALECANE. NIEWĄTPLIWIE 8GB I 16 GB TEŻ BĘDĄ DZIAŁAĆ ALE MOGĄ POWODOWAĆ PEWNE KŁOPOTY , PROBLEM Z PRZENOSZENIEM PLIKÓW GRZANIE SIĘ PROCKA itp. koniec cytatu.

Dlatego tez pisze jaka karta: konkretny typ i model działa poprawnie na 100% to znaczy nie grzeje procka, baterii ani obudowy, nie powoduje wieszania MIO - nawet pewnych i niepewnych kłopotów nie chce spowodować. Po prostu - konkretna karta 8 GB działa na MIO 560 co własnoręcznie przetestowałam, narażając na szwank 89,90 złotych polskich. Koniec kropka.

Wobec tego pisanie, że serwis MIO zaleca 4 GB, czy też 2 GB, czy zaleca najlepiej nic nie wsadzać w slota bo się może zagrzać slot, procek i bateria a także zawiesić ulubiona strona w exploratorze jest co najmniej dziwne i wymagało polemiki z mojej strony.

P.S.
Cofam to "kolego" .... kolegować się z tobą może być ciężko.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 13, 2008, 13:34:22 »
Cześć. Mam problem z kartą pamięci do Mio p560. Z tego co pisałeś karta transcend sdhc 8gb class 6 działa z tym palmtopem. Ja zakupiłem kartę taką samą ale A-daty i nie działa( nie wykrywa jej). Zwróciłem się więc z prośbą do sprzedawcy o wymianę na transcend (ma też takie) a on odpisał "nie ma różnicy między kartami SDHC różnych producentów, ponieważ SDHC jest to standard, tak samo jak np DVD. Naturalnie możemy wymienic tą karte". Czy podzielasz jego zdanie, że jak ta transcend działa to i a-daty musi działać?? Nie wiem co mam zrobić:/

*

Offline Mitar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 13, 2008, 23:47:39 »
chmmm ja kupiłem ostatnio Transcend  8GB 6 Class i chodzi rewelacyjnie ;-)

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2008, 23:00:56 »
Witam,
Pozsiadam kartę SanDisk 4GB Ultra II. Po zainstalowaniu Automapy i map na tej karcie coś jest nie tak. Tzn. przy przesuwaniu map program myśli i jakby doczytuje (dłużej) kawałki przesuwanych map.
Jeżeli mapy Automapy zainstalowane są w FlashDisk mio P560, mapy nie wymagają doczytywania podczas przesuwania. Czyżby karta była za wolna?!?! A może transfer kart SD w urządzeniach P560 jest zbyt wolny?

*

Offline Rode

• 15
  • Sprzęt: MiO 560, aktualna AM
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2008, 22:20:12 »
Mam AutoMapę Europy zainstalowaną na SanDisku SDHC 4GB EXTREME III (Class 6, 20 MB/s) - żadnych problemów z pracą programu, zawieszania przesuwania map itp.
Wszystko płynnie, inne aplikacje, zainstalowane na niej, też nie sprawiają problemów.
Sprawdziłbym ile jest wolnej pamięci urzadzenia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 22:22:35 wysłana przez Rode »

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 27, 2008, 08:43:40 »
Mialem to samo.Pomoglo sformatowanie karty i ponowne wgranie map :ok:

*

Offline Greg.

• 48
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 10, 2008, 10:24:20 »
Podepnę się pod temat.
Czy mio 560 obsłuży spokojnie kartę Sd 16 Gb (SDHC class 6)?

Tak, działa.
Kupiłem dzisiaj w Real'u za 169,- kartę Verbatim 16GB SDHC, class 6.
No i działa....

pozdrawiam.

Greg

*

Offline radekow

• 6
  • MIO P560+8GB SDHC
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 13, 2008, 19:41:15 »
Właśnie u mnie na P560 (mam dwie sztuki działa na obu) A-Data 8GB SDHC C6 śmiga od 6 miechów :ok: lecz wydaje mi sie ze w aparacie Panasa FZ50 mi jej nie wykryło z jeden raz ten niby wedł. spec. czyta SDHC do 4GB (ale po formacie ją zobaczył mialem na niej jakies dane).  Ludzie nie skakajcie sobie po klawiszach do oczu :wink: (no chyba że z dziećmi mamy do czynienia).  Specyfikacja SDHC to 32GB wiekszość tych urządzeń była testowana na kartach 4gb SDHC (mówie o prototypach sprzetu w fabryce) i to dlatego ze takie na rynku były dostępne. Pierwsze mio kupilem okolo roku temu a na naszym rynku w sprzedarzy było moze dopiero 1,5 miesiąca a karty jakie były dostępne wtedy nie były najtańsze wiec pierwsza była 4GB SDHC C4 GOODRAMA w moim aparacie była za wolna  nastepnie i w mio okazywała sie za mała kupiłem 8GB (mam okolo 2,5gb wolnego) w drugim P560 mam tą 4gb ale siedzi tam jedna mapa troche mp3 i moze z 1gb jest luzu.