Jak wyprowadzić NMEA z P550 na zewnątrz (USB, Bluetooth...)?

• 3 Odpowiedzi
  • 853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 14, 2006, 15:29:22 »
Witam,

Jestem w temacie zupełnie nowy, więc przepraszam jeśli pytam o coś oczywistego, ale niestety nie udało mi się znaleźć gotowej odpowiedzi na moje pytanie ani w instrukcji, ani w tym forum.

Mio P550.
W jaki sposób mogę "wyprowadzić" sygnał GPS z chipsetu bezpośrednio na zewnątrz, przez USB lub Bluetooth?
Chodzi mi o podłączenie PDA do komputera tak, aby w komputerze możliwe było odbieranie sygnału w formacie NMEA 0183.
Czyli np. przez port szeregowy COM widoczny w komputerze po podłączeniu przez USB, lub port szeregowy bluetooth...

Podczas takiego "eksportu" NMEA nie potrzebuję żeby sygnał GPS z
chipsetu odbierało wewnętrzne oprogramowanie zainstalowane w P550.
Może byłaby to więc kwestia zmapowania portu COM bezpośrednio z chipsetu (który przecież o ile się nie mylę wypuszcza dane w NMEA) na zewnątrz po usb/bluetooth?

Czy da się to zrobić przy użyciu odpowiednich ustawień P550 (i jak to ustawić?), czy potrzebny jest jakiś dodatkowy soft (jaki?)?

Funkcjonalność taka jest dla mnie kluczowa, więc z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi...

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2006, 17:04:31 »
Odpowiem sobie sam, może komuś się przyda :)

Znalazłem właśnie darmowy programik który z opisu wygląda że jest tym o co mi chodzi:

http://users.skynet.be/hofinger/GPS2Blue.html

Otwiera NMEA na bluetooth, ewentualnie na TCP/IP (przez USB, GPRS, wifi...), można ustawić wirtualny COM przez TCP/IP.

Niestety sprawdzić czy działa i pobawić się tym będę mógł dopiero za parę dni...
Jak ktoś ma jeszcze inne pomysły/sugestie chętnie sprawdzę.

pozdrawiam

Odp: Jak wyprowadzić NMEA z P550 na zewnątrz (USB, Bluetooth...)?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2007, 16:00:37 »
Czy udała Ci się może ta sztuczka?

Ja walczę, ale coś nie wychodzi. Mój sprzęt to ASUS 639.

Pozdrawiam

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: Jak wyprowadzić NMEA z P550 na zewnątrz (USB, Bluetooth...)?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2007, 16:12:19 »
U mnie GPS2Blue nie "widzi" sygnału z odbiornika GPS. Idealnie się natomiast sprawdza GPSGate, ale niestety jest płatny...