Jak wyłączyć A201?

• 15 Odpowiedzi
  • 2562 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
Jak wyłączyć A201?
« dnia: Luty 21, 2006, 17:33:34 »
Wiem, że to być może dziwne pytanie, ale jestem nowicjuszem jeśli chodzi o PPC i mam pytanie:)
Czy A201 da się całkiem wyłączyć tak, aby nie pobierał energii?
Niby jest przycisk on/off ale zarówno gdy przrzymam go krótko jak i długo to tak na prawdę wyłącza się tylko wyświetlacz.
Rozjaśnijcie mi proszę tę sprawę:)
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline lipciopda

• 6801
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2006, 05:47:09 »
a na jakiej podstawie stwierdzasz, ze wylacza sie tylko wyswietlacz? tak bylo w systemach do WM2003SE wlacznie - palmtop przechodzil w stan uspienia - w WM5.0 palmtop sie wylacza

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2006, 16:21:08 »
Wydaje mi się, że palmtop tylko przechodzi w stan uśpienia, bo ponowne jego włączenie trwa ułamek sekundy.
Zresztą znalazłem już w instrukcji, że możliwe jest tylko uśpienie go.
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline JuBE

• 26
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2006, 00:18:10 »
Cytat: "shado"
Wydaje mi się, że palmtop tylko przechodzi w stan uśpienia, bo ponowne jego włączenie trwa ułamek sekundy.
Zresztą znalazłem już w instrukcji, że możliwe jest tylko uśpienie go.

No ja też na to zwróciłem uwage już na samym początku, że po wyłączeniu by się tak szybko nie uruchamiał, no ale z tego co podaje producent w tym stanie uśpienia na baterii powinien wytrzymać prawie miesiąc (?) (tego nie jestem pewny bo pisze z pamięci), więc to prawie jakby był wyłączony :).

*

Offline lipciopda

• 6801
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2006, 08:34:22 »
Cytat: "shado"

no a ile ma sie wlaczac skoro caly system jest w pamieci ROM, a nie na mechanicznym dysku twardym? przeciez to nie PC - takie bylo wlasnie glowne zalozenie tworcow palmtopow - nawet w planach sa notebooki z systemem na pamieci flash, a nie dysku w celu szybkiego dostepu do komputera

*

Offline JuBE

• 26
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2006, 08:48:05 »
Cytat: "lipciopda"

no a ile ma sie wlaczac skoro caly system jest w pamieci ROM, a nie na mechanicznym dysku twardym? przeciez to nie PC - takie bylo wlasnie glowne zalozenie tworcow palmtopow - nawet w planach sa notebooki z systemem na pamieci flash, a nie dysku w celu szybkiego dostepu do komputera

Gdyby na prawde się wyłączał to musiałby zrobić zrzut pamięci ram żeby potem go odtworzyć po uruchomieniu a to nie trwałoby ułamek sekundy nawet dla nie wiadomo jak szybkiej pamięci flash.
Analogicznie jest z hibernacją w XP -> o wiele szybciej się uruchamia w ten sposób, ale nie jest to nigdy czas zerowy.

*

Offline lipciopda

• 6801
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2006, 09:09:50 »
Cytat: "JuBE"
Analogicznie jest z hibernacją w XP -> o wiele szybciej się uruchamia w ten sposób, ale nie jest to nigdy czas zerowy.

bo hibernacja odbywa sie przez zapis na dysk, a nie na pamiec flash - czas, ktory jest potrzebny na wyjscie z hibernacji to glownie czas potrzebny na rozkrecenie talerzy dysku

*

Offline JuBE

• 26
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2006, 16:28:57 »
Cytat: "lipciopda"

bo hibernacja odbywa sie przez zapis na dysk, a nie na pamiec flash - czas, ktory jest potrzebny na wyjscie z hibernacji to glownie czas potrzebny na rozkrecenie talerzy dysku

Widze że jesteś nieugięty więc kontynuujemy temat :). Hibernacja XP owszem odbywa się na HDD, ale to był tylko przykład dla zobrazowania sytuacji.
Pamięć typu RAM ma to do siebie że musi być odświeżana cały czas bo jest to pamięć dynamiczna, dlatego jeżeli chcemy wyłączyć komputer/pda całkiem to musimy zawartość tej pamięci gdzieś zrzucić/zapamiętać, aby po włączeniu zasilania przywrócić ją dokładnie do tego samego stanu.
1. Na moim PDA mam 64MB RAM, wolnej pamięci FLASH około 8MB, a jednak moge go "wyłączyć" i po chwili włączyć w ułamku sekundy.
2. Nawet jeżeli jakimś cudem jest tam gdzieś specjalne miejsce na przechowanie tej pamięci  :shock: to:
- pamięci RAM jest 64MB
- czas włączenia na oko 1/10 s (praktycznie jest gotowy od razu)
- szybkość pamięci musiała by wynosić 640MB/s, nie mam pojęcia jaką szybkość ma pamięć FLASH w moim PDA, ale skoro moja karta SD ma 6.5 MB/s a zwykła karta SD kingstona ma 1.5MB/s to jakoś trudno mi uwierzyć żeby w pockecie była pamięć dwa rzędy szybsza.

*

Offline tikky

• 32
    • http://www.jarnoltowek.pl
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2006, 02:39:49 »
zgadzam sie z opinia ze sie nie wylacza. Po wcisnieciu przycisku off tylko wylacza sie LCD a pda potrafi sie rozladowac w ciagu dnia - moze dwoch - na 100% nie miesieaca. tez nie wiem jak go wylaczyc zeby nie pobieral energii.

*

Offline lipciopda

• 6801
Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2006, 08:14:30 »
Cytat: "tikky"
zgadzam sie z opinia ze sie nie wylacza. Po wcisnieciu przycisku off tylko wylacza sie LCD a pda potrafi sie rozladowac w ciagu dnia - moze dwoch - na 100% nie miesieaca. tez nie wiem jak go wylaczyc zeby nie pobieral energii.

na HP h1940 i h4150 po 3 tygodniach (jak to wy nazywacie wylaczenia ekranu) mam poziom baterii 42% - chcecie sie zamienic? ;)

Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2006, 09:11:04 »
W SETTINGS-> POWER-> ADVANCED odhaczyć TURN OFF DEVICE IF NOT USED FOR np 5minutes i macie pewność że nie rozładuje wam PDA. To ustawienie nie wyłącza PDA podczas użytkowania programów takich jak AM lub TT i innych które cały czas pobierają dane np. z różnych baz danych.
Przy takiej konfiguracji moje A 201 wytrzymuje na baterii 14 dni i mam nadal 47% - specjalny test bez używania AM lub TT lub Destinatora lub BT do GPRS - tylko okresowy podgloąd stanu baterii.
Możesz potestować też przytrzymanie przycisku O - OFF przez 2s i puścić - to też od razu wyłącza w głępsze uśpienie. Doradzam też przed wyłączeniem przyciskiem O - OFF sprawdzić czy nie są uruchomione jakieś programy działające w tle.   :)
Doradzam też blokować klawisze sprzętowe przez  DEVICE UNLOCKED / DEVICE LOCKED na pulpicie  - zdaża się że przypadkiem uruchamiamy funkcje ukryte pod tymi przyciskami i to też może zużywać baterie tylko że wolniej bo niepodświetla  ekranu.  :lol:

Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2006, 09:15:54 »
Cytat: "tikky"

No to coś masz nie tak z baterią bo mój może przeleżeć tydzień i nic mu się nie dzieje

Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2006, 10:10:05 »
ja mogę potwierdzić, że się nie wyłącza. w moim mio 336 wyłącza się tylko LCD. Skąd wiem? Bo mogę sobie chodzić po pulpicie bez podświetlenia :/ żeby je włączyć muszę wciśnąć "on/off" :(

Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2006, 18:08:55 »
to naciśnij jeczcze raz power ale krutko to ci sie wyłączy:)

Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2006, 20:01:54 »
czemu Ty wiesz wiecej o moim ppc :?: :] dzieki za pomoc :) dziala :P do tej pory korzystalem z jakiegos programu :)

Jak wyłączyć A201?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 17, 2006, 20:29:20 »
przez miesiąc miałem takiego :)  Pozdrawiam