Jak wejść do sieci WIFI w MIO P550 ?

• 18 Odpowiedzi
  • 5078 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 03, 2007, 19:52:44 »
Witam Wszystkich
jestem świeżutkim posiadaczem MIO P550m i nie wiem jak mam wejść do internetu lub sprawdzić moją pocztę meil , tzn szukam jakiejś instrukcji krok po kroku po podjechaniu do darmowego hotspota co włączyć co wpisać i czy jest to tylko jedno wpisywanie na wwszystkie hotspoty czy przy innych trzeba procedurę powtarzać??
proszę pomóżcie mi jak to robić jestem w tym kompletnie zielony
pozdrawiam wszystkich

*

Offline mirrek

• 14
  • Sprzęt: MIO P550 i wiele innych gratów w samochodzie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2007, 15:47:45 »
mo mnie przyznam się tez gnębi wifi :(

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2007, 16:54:10 »
Bylo o tym z milion razy , szukajka nie gryzie wiec skorzystaj z niej.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2007, 21:30:40 »
Przy darmowych HOT SPOTACH nic nie wpisujesz wlanczasz WiFi i powinno smigac, wiele sieci pokazuje ze sa nie zabezpieczone a mimo to sie nie polaczysz .. :(

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2007, 08:33:18 »
Dlaczego zakładasz, że to są darmowe hotspoty? To, że nie mają informacji o zabezpieczeniach nie oznacza, że są darmowe, one nie mają włączonych zabezpieczeń WEP/WPA, które otwarcie przyznają, że są zabezpieczeniami... Może być jeszcze filtrowanie po adresach MAC - całkowicie przezroczyste oraz inne sposoby zabezpieczenia, jak choćby autoryzacja przy pomocy certyfikatu - bez certyfikatu nie da się wyjść poza bramę, choć połączenie z siecią uzyskasz.

Jeżeli jest darmowy i nie zabezpieczony to powinien być dostępny bez żadnych dodatkowych zabiegów.

Przedwczoraj jeszcze korzystałem z darmowego w hotelu, który był zabezpieczony śmiesznym kluczem-hasłem - stojąc obok hotelu też bym się dostał. Klucz poznają zameldowane osoby, ale nie wierzę, by był zmieniony kiedykolwiek.

No i mój osobisty przypadek - na własnym punkcie dostępowym - zapomniałem o filtrowaniu adresów MAC - i też nie mogłem się dostać, a byłem przekonany, że coś jest nie tak z moim MIO - po dodaniu do listy adresów na AP mojego MIO nagle zaczęło działać tak, jak powinno.

*

Offline mirrek

• 14
  • Sprzęt: MIO P550 i wiele innych gratów w samochodzie
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2007, 20:09:17 »
dzisiaj byłem w mc'donald w rzeszowie połączył się expresowo poprostu miodzio  :D

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2007, 20:13:45 »
Tylko zeby wejsc trzeba kod z ery kupic :)

*

machina

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2007, 11:01:39 »
No wlasnie podlaczanie sie do niektorych hotspotow to rowniez i moja bolaczka.

Np. wczoraj udalo mi sie podlaczyc do darmowego punktu WiFi - internet smigal rewelacyjnie.

Natomiast w domu za cholere nie moge podlaczyc sie do wlasnego WiFi.
- ustawilem adres MAC karty WiFi pocketa w routerku przy flirtowaniu
- karta WiFi z pockecie dostaje adres z DHCP
- brak szyfrowania na routerze(OPEN), WEP wylaczony (wyszystko wylaczone na potrzeby testow i uproszczenia konfiguracji, bo po WPA-PSK to juz nawet podlaczyc sie nie moge)

- w pockecie widze siec, podlaczam sie do niej, ale net nie dziala

I kurde nie wiem co jest nie tak.

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2007, 11:11:13 »
Firewalla w windowsie wylacz bo jesli laczy ci sie ale nie ma zadnego transferu to przyczyna bedzie wlasnie on .

*

machina

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2007, 11:24:43 »
Cytat: "ravel"
Firewalla w windowsie wylacz bo jesli laczy ci sie ale nie ma zadnego transferu to przyczyna bedzie wlasnie on .

W Windowsie ??? A co Windows wspolnego z moim pocketem i routerem WiFi? Rozmawiamy o komunikacji pocketa z routerem WiFi a nie o komunikacji windowsa na laptopie z WiFi.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2007, 12:51:56 »
Cytat: "machina"

Np. wczoraj udalo mi sie podlaczyc do darmowego punktu WiFi - internet smigal rewelacyjnie.

Natomiast w domu za cholere nie moge podlaczyc sie do wlasnego WiFi.
- ustawilem adres MAC karty WiFi pocketa w routerku przy flirtowaniu
- karta WiFi z pockecie dostaje adres z DHCP
- brak szyfrowania na routerze(OPEN), WEP wylaczony (wyszystko wylaczone na potrzeby testow i uproszczenia konfiguracji, bo po WPA-PSK to juz nawet podlaczyc sie nie moge)

- w pockecie widze siec, podlaczam sie do niej, ale net nie dziala

No to wyłącz na "dzień dobry" filtrowanie w swoim własnym AP, zacznij od gołej, najbardziej otwartej konfiguracji. Z drugiej strony jeżeli adres otrzymujesz to... sprawdź, jak masz ustawioną domyślną sieć, do której włączasz się przez WiFi - w wersji angielskiej jest to "work" i "Internet" - powinien być Internet. Na mój gust to połączenie z siecią "work" jest chyba nie routowalne - urządzenie zakłada, że nie wydostaje się poza sieć lokalną - nie wiem dokładnie, tak sobie to tłumaczę.

Nie mniej jednak zacznij od wyłączenia filtrowania po MAC-adresach. U mnie WPA-PSK z filtrowaniem adresów działają rewelacyjnie dla wszystkich urządzeń z Mio 550 na czele.

*

Offline rmams

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2007, 10:15:13 »
Nie mogę znaleźć miejsca, gdzie jest opcja wyłączenia filtrowania po MAC-adresach.
Za podpowiedź będę zobowiązany.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2007, 10:49:18 »
Cytat: "rmams"
Nie mogę znaleźć miejsca, gdzie jest opcja wyłączenia filtrowania po MAC-adresach.

No to zdradź jakiego masz Access Pointa - jaki model, którą wersję, czy masz oryginalny interfejs zarządzający, czy zmieniony. Jest tyle modeli AP (część z routerami), że ciężko jest wskazać gdzie to zmienić.

Zakładam, że masz własnego AccessPointa, na którym nie wiesz jak włączyć/wyłączyć filtrowanie. Jeżeli nie masz AP w domu to nic nie możesz zmienić - nie ustawia się tego w PDA.

*

machina

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 08, 2007, 10:51:45 »
Wczoraj po 2 godzinach meczarni udalo mi sie wreszczie ruszyc internet przez WiFi z domowego routerka. Co sie okazalo.... jednak mialem wlaczone flirtowanie po MAC adresach w routerku, tylko bylo to dosyc skrzetnie ukryte. Dodalem MAC'a WiFi pocketa i sytuacja sie poprawila, w sensie, ze na OPEN mi dziala, na SHARED rowniez i na WEP tez. Nadal nie dziala mi WPA-PSK, ale to juz w sumie nie problem.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 08, 2007, 12:07:20 »
Cóż mogę rzec: gratulacje. WPA-PSK też nie powinno stanowić problemu, byle było to właśnie WPA-PSK i nie w wersji 2.

Sam też naciąłem się na dokładnie ten problem co Ty - zapomniałem że mam filtrowanie po adresach MAC no i byłem przekonany, że to wina Windows lub Mio.

*

machina

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 08, 2007, 12:22:37 »
Cytat: "micra"
Cóż mogę rzec: gratulacje. WPA-PSK też nie powinno stanowić problemu, byle było to właśnie WPA-PSK i nie w wersji 2.

W routerku ustawian na WPA-PSK, wersje 2 tez mam, ale jej nie ustawiam. Ustawiam jakies haslo. np. AAA

W Pocketecie wybieram WPA-PSK i enkrypcje TKIP (bo tylko taka moge wybrac), wpisuje haslo i klikam zeby sie podlaczyl, ale to sie juz nie udaje.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 08, 2007, 14:35:40 »
Oczywiście hasło w routerze i w PDA jest to samo, czyli "AAA" - ważna wielkość liter, można jeszcze sprawdzić np. "12345678", bo czasami urządzenia zachowują się dziwnie przy zbyt długich lub zbyt krótkich hasłach.

*

machina

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 08, 2007, 15:47:26 »
Nie no :) Oczywiscie, ze takie same :) Probowalem z krotkimi i dlugimi haslami, duze i male litery, tylko male, tylko liczby, nic, nie dziala na WPA. Dzis jeszcze zaladuje nowy firmware do mojego routerka, bo wlasnie sie niedawno pojawila kolejna wersja, moze pomoze :)

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 08, 2007, 16:53:45 »
Hmm, ja wiem że jest to oczywiste, że hasła są czułe na wielkość znaków, ale niektórzy mogą nie wiedzieć, stąd uwaga.

Kto wie, może update firmware'u pomoże. Jakiś czas temu korzystając w pewnej lokalizacji z "darmowego - nie świadomego" hot-spota, czyli włączonego, nie skonfigurowanego AccessPointa mieliśmy z kolegami z pracy problem, bo nie chciał ten sprzęt pozwolić na połączenia VPNowe przez niego. Więc w ramach pomocy sąsiedzkiej przez interfejs www zrobiliśmy update firmware'u do najnowszej wersji i teraz chodzi stabilniej i jednocześnie pozwala już na VPNa :). Taka dykteryjka luźno powiązana, bo problem dotyczył laptopów z kartami WiFi. Urządzenia nadal jest otwarte na wszystkich, hasło standardowe, czyli puste, zero zabezpieczeń i szybkość efektywna w granicach 1Mbps.