Dlaczego zakładasz, że to są darmowe hotspoty? To, że nie mają informacji o zabezpieczeniach nie oznacza, że są darmowe, one nie mają włączonych zabezpieczeń WEP/WPA, które otwarcie przyznają, że są zabezpieczeniami... Może być jeszcze filtrowanie po adresach MAC - całkowicie przezroczyste oraz inne sposoby zabezpieczenia, jak choćby autoryzacja przy pomocy certyfikatu - bez certyfikatu nie da się wyjść poza bramę, choć połączenie z siecią uzyskasz.
Jeżeli jest darmowy i nie zabezpieczony to powinien być dostępny bez żadnych dodatkowych zabiegów.
Przedwczoraj jeszcze korzystałem z darmowego w hotelu, który był zabezpieczony śmiesznym kluczem-hasłem - stojąc obok hotelu też bym się dostał. Klucz poznają zameldowane osoby, ale nie wierzę, by był zmieniony kiedykolwiek.
No i mój osobisty przypadek - na własnym punkcie dostępowym - zapomniałem o filtrowaniu adresów MAC - i też nie mogłem się dostać, a byłem przekonany, że coś jest nie tak z moim MIO - po dodaniu do listy adresów na AP mojego MIO nagle zaczęło działać tak, jak powinno.