i jak tu sformatowac baterie?

• 13 Odpowiedzi
  • 2425 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:12:02 »
witam,
kupilem wczoraj mio p550 i powoli rozwiazuje problemy z nim i chyba jest co raz lepiej. uff, zauwazylem ze kiedy palm jest podlaczony do laptopa kablem usb to bateria sie laduje jak z ladowarki sieciowej, czy mozna cos zrobic zeby sie nie ladowala kiedy palm jest podlaczony do laptopa? chce po prostu pozwolic baterii zeby sie rozladowala przyjnajmniej przez 3 cykle w celu prawidlowego formtowania. ktos moze jakis pomysl?
dzieki

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:20:35 »
w PPC nie można rozładowywać baterii do "0" - można ją w ten sposób uszkodzić
ważne aby pierwsze ładowanie było długie - kilkanaście godzin
potem mozesz doładowywać kiedy chcesz ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:29:07 »
byl podlaczony do sieci wczoraj przez 4 godziny az zgasla dioda ladowania czy to starczy? z tego co ja wiem to kazda baterie litowa trzeba sformatowac a najlepiej ladujac i rozladujac trzy razy.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:32:34 »
no to skoro wiesz lepiej, to dlaczego się pytasz ;)
najlepiej jest jeśli 1 ładowanie potrwa kilkanaście godzin (wiadomo, że naładuje się wcześniej - mimo wszystko lepiej zostawić)
a odnośnie rozładowywania - poszukaj jest na forum wiele wątków o zniszczeniu lub uszkodzeniu baterii w PPC przez jej rozładowanie

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2006, 12:44:57 »
nie chodzi o to czy wiem lepiej czy gorzej, taka bateria jest rowniez o komorkach i w tam tych instrukcjach jest napisane jak napisalem wyzej i stad bylo moje przypuszczenie.
w kazdym badz razie bardzo dziekuje za odpowiedz. dostosuje sie do twojej rady
pozdrawiam

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2006, 15:26:10 »
Cytat: "marcinl"
no to skoro wiesz lepiej, to dlaczego się pytasz ;)
najlepiej jest jeśli 1 ładowanie potrwa kilkanaście godzin (wiadomo, że naładuje się wcześniej - mimo wszystko lepiej zostawić)

No więc sprawdziłem ..... i to pozostawianie baterri podpiętej do ładowarki NIC nie daje ..... podpiąłem ładowarke przez 'Watomierz' i podczas ładowania kiedy dioda sie świeciła pobierał ok. 4.4 W a gdy dioda zgasła  0.0 W ..... dodam że podczas ładowania baterii do GSM jest inaczej tzn. po zakończeniu ładowania dalej pobiera mały prąd co by oznaczało że nadal ładuje
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2006, 16:50:29 »
tak nie ma co porownywac ppc do komorki:]

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2006, 17:18:51 »
dziekuje za zainteresowanie, odpowiedzi wycierpujace
pozdrawiam

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:19:42 »
hazyac

Jeśli chcesz mieć kontrolę nad ładowaniem gdy PPC jest podpięty do USB, to chyba musisz dokupić sobie kabelek, który ma oddzielny wyłącznik ładowania i oddzielny komunikacji po USB. Ja do mojego Mio 168 coś takiego sobie kupiłem. W zależności od potrzeb albo mam USB, albo ładowanie albo jedno i drugie.
Jeśli chciałbyś rozładować PPC, to pozostaw włączony z jakimś programem pracującym i wyłącz w ustawieniach automatyczne wyłączanie przy braku aktywności. Myślę, że samo podświetlenie dosyć szybko skonsumuje ładunek akumulatora.

*

Offline tzk

• 19
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:34:50 »
Ja zrobiłem w ten sposób, że dopóki nie rozładowałem 3 razy nie podłączłem do usb. Jak rozładować baterię najlepiej uruchomić jakies mp3 i zostawić właczony wyświetlacz i jazda.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2006, 03:54:09 »
Cytat: "Ar2ro"
hazyac

Jeśli chcesz mieć kontrolę nad ładowaniem gdy PPC jest podpięty do USB, to chyba musisz dokupić sobie kabelek, który ma oddzielny wyłącznik ładowania i oddzielny komunikacji po USB. Ja do mojego Mio 168 coś takiego sobie kupiłem. W zależności od potrzeb albo mam USB, albo ładowanie albo jedno i drugie.
Jeśli chciałbyś rozładować PPC, to pozostaw włączony z jakimś programem pracującym i wyłącz w ustawieniach automatyczne wyłączanie przy braku aktywności. Myślę, że samo podświetlenie dosyć szybko skonsumuje ładunek akumulatora.

hm....... może w Mio 168 tak jest .... ale jak pisałem w innym wątku ..... w p550 tak się  NIE DA :( .... przy odłączonym '+" ... nie działa USB
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 21, 2006, 20:31:53 »
Cytat: "dziadek7"
Cytat: "Ar2ro"
hazyac

hm....... może w Mio 168 tak jest .... ale jak pisałem w innym wątku ..... w p550 tak się  NIE DA :( .... przy odłączonym '+" ... nie działa USB

eystarczy zainwestować w bluetooth za parenaście złotych i problem rozwiązany :)
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline konoo

• 571
  • Ognia nie gaście,płonie, jak płonął zawsze
  • Sprzęt: Note 2,Motorola Xoom 3g,Motorola Defy (brick)
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 21, 2006, 21:11:28 »
tu rozwinela sie ciekawa dyskusja na temat formowania,ładowania itd.. baterii

A te brednie  z instrukcji i to co ładna pani mowi w salonie ze trzeba rozładowywać do 0 i na maxa ładowac i tak trzy razy,
to można miedzy bajki włożyć

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 03, 2006, 00:45:24 »
Panienek z salonu nie słucha się bo panienki z salonu opowiadają bzdury.
Zastanawiam się jaki sens ma formatowanie baterii litowo-jonowej. Wg. mnie nie ma - tego typu akumulatorów nie formatuje się. Formatowało się starszy typ akku Ni-Cd - z efektem pamięci.