WiFi w MIO P560 i Linksys WAG200G

• 28 Odpowiedzi
  • 8948 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WiFi w MIO P560 i Linksys WAG200G
« dnia: Styczeń 18, 2008, 15:43:02 »
Witam

Mam ogromne problemy z konfiguracją PDA pod Wifi.

Przeszukałem forum i nie rozwiązałem problemu.

Mój AP to Linksys WAG200G.
Skonfigurowany z:
WPA personal
ukrywanie SSID
filtrowanie po MAC
standard G

Z urządzenie bezprzewodowo korzysta laptop oraz PS3 - bez kłopotów

Mimo różnorodnych konfiguracji nie udało mi się uruchomić komunikacji z PDA. Co prawda, gdy SSID zrobiłem widzialnym to cos mi sie połączyło ale mimo różnych ustawień PDA internetu nie było.
Natomiast internet jest po podłączeniu przez ACTIVSync i konfiguracji karty sieciowej NE2000. po odłączeniu kabla znika mimo,ze jest niby połączony z wifi.

Nie mam juz siły.
Proszę o podanie jakiegoś logicznego przepisu bo instrukcja traktuje to po macoszemu i prawdę mówiąc nie wiem  jak w ustawieniach-> wifi-> bezprzewodowo precyzyjnie  połączenie oraz po co (i którą wybrać) "kartę " w zakładce karty sieciowe.

Czy ktoś mi wytłumaczy jaki jest mechanizm łączenia z wifi i kablem USB do internetu.

Pozdrawiam
Piotr

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: WiFi w MIO P560 i Linksys WAG200G
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2008, 16:17:45 »
po podłączeniu kablem USB masz internet z komputera udostepniony przez Actiive Sync, to nie ma nic
wspólnego z wifi

co do wifi - wyłącz całkowicie zabezpieczenia i spróbuj się połączyć, jak będzie OK po kolei je włączaj, w ten sposób sprawdzisz które sprawia problem

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2008, 16:24:26 »
po podłączeniu kablem USB masz internet z komputera udostepniony przez Actiive Sync, to nie ma nic
wspólnego z wifi

Ale to połaczenie jest dzieki ustawieniom w zakładce "karty sieciowe" w module ustawienia wifi czy bez żadnej konfiguracji internet płynie sobie przez ACTIVE SYNC ?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2008, 16:26:10 »
zawsze mam problem z ukrytym rozglaszaniem od tego bym zaczal
polaczenie przez AS jest zawsze automatycznie bez ustawianie

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2008, 18:17:02 »
na WAG-u zrób tylko MAC FILTERING, WEP i wywal to ukrywanie SSID
w ustawieniach WLAN CARD  w MIO ustaw statyczny nr IP i oczywiście bramę tak żeby nie było żadnych problemów z DHCP...
DNS-y w zależności od ustawieniu na WAG-u ale najlepiej ten telekomunikacyjny 194.204.152.34
MAC MIO mam nadzieję, że wiesz gdzie się sprawdza...
i tyle...
musi działać

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2008, 20:48:36 »
na WAG-u zrób tylko MAC FILTERING, WEP i wywal to ukrywanie SSID
w ustawieniach WLAN CARD  w MIO ustaw statyczny nr IP i oczywiście bramę tak żeby nie było żadnych problemów z DHCP...
DNS-y w zależności od ustawieniu na WAG-u ale najlepiej ten telekomunikacyjny 194.204.152.34
MAC MIO mam nadzieję, że wiesz gdzie się sprawdza...
i tyle...
musi działać

Z tym WEP to bardzo zły pomysł, do złamania w 10 minut................ale ja nie o tym.

Wydaje mi się, że posunąłem się krok do przodu.

Teraz pytania:
Czy jak na ekranie today mam wifi (dostępny) to znaczy, że urządzenie przeszło procedurę logowania się do AP (hasła, szyfrowanie i inne sprawy) ?

bo jeśli tak to .................

Po wywołaniu Internet explorera pojawia sie okienko zatytułowane " Nie można nawiązać połączenia" a gdy w tym okienku kliknę na ustawienia przenosi mnie do okienka konfiguracji połączenia a tam nie ma nic co dałoby się skonfigurować pod wifi (różne ustawienia modemowe, VPN,proxy).

Może jeszcze trzeba powiązać to połączenie wifi z AP z internet expolerem (tzn wskazać mu z jakiego połączenia ma korzystać ?

I znowu stoję w miejscu.

Oczywiście mam ustawione w częsci wifi/ne2000 ethernet - DNS, IP bramy......

Pozdrawiam, Piotr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 21:47:30 wysłana przez golibroda »

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2008, 23:52:51 »
nie ma zabezpieczeń nie do złamania więc temat WEP/WPA nie jest argumentem...

to że PDA pokazuje status: connected nie świadczy o niczym... nie oznacza to że połączył się z access pointem tylko ze zainicjował połączenie wifi... (tak na marginesie to dla mnie jest zupełny bezsens w WM)

próbowałeś zlinkować urządzenia bez żadnych zabezpieczeń?

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 22, 2008, 08:33:21 »
Tak.

Właczyłem pokazywanie SSID, wyłaczyłem całkowicie zabezpieczenia, wyłaczyłem filtrowanie MAC i efekt ten sam. Mam wifi (dostepny). Pewnie powiniene jeszcze gdzieś cos ustawić.

Wczesniej udało mi się uruchomic net po USB a także udało mi sie zalogowac do darmowego hotspota i internet chodził.

Jednak zmuszenie do współpracy Linksysa i MIO jak na razie mnie przerasta.

P.

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 22, 2008, 14:57:16 »
Jesli udalo Ci sie polaczyc z darmowego hotspota to problem ewidentnie dotyczy ustawien linksysa.
Jesli masz filtrowanie po MAC to musisz mu dopisac do listy dostepowej adres MAC PDA (wifi comander nawet w wersji trial umozliwi sprawdzenie adresu mac)
Komunikat: wifi (dostepny) informuje tylko o wlaczeniu komunikacji Wi-Fi, a nie o polaczeniu do konkretnej sieci.
W ustawieniach wi-fi musisz wybrac z listy sieci dostepnych ta, do ktorej chcesz sie polaczyc (po kliknieciu pojawi sie konfiguracja danego polaczenia)
Zeby siec zostala wyswietlona na Twoim PDA musisz miec ustawione w linksysie rozglaszanie SSID (ale to juz wiemy, ze masz) :)
Powodzenia :)
---
Gooffy

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2008, 15:29:17 »
Jesli udalo Ci sie polaczyc z darmowego hotspota to problem ewidentnie dotyczy ustawien linksysa.
Jesli masz filtrowanie po MAC to musisz mu dopisac do listy dostepowej adres MAC PDA (wifi comander nawet w wersji trial umozliwi sprawdzenie adresu mac)
Komunikat: wifi (dostepny) informuje tylko o wlaczeniu komunikacji Wi-Fi, a nie o polaczeniu do konkretnej sieci.
W ustawieniach wi-fi musisz wybrac z listy sieci dostepnych ta, do ktorej chcesz sie polaczyc (po kliknieciu pojawi sie konfiguracja danego polaczenia)
Zeby siec zostala wyswietlona na Twoim PDA musisz miec ustawione w linksysie rozglaszanie SSID (ale to juz wiemy, ze masz) :)
Powodzenia :)

MAC MIO-p560 mam dopisany do Linksysa. Gdy mam właczone rozgłaszanie SSID to moja siec sie pokazuje, karze nawet wpisać klucz sieciowy i po wszystkim mam łaczenie a potem wifi dostepny.
tak jakby po poprawnnej weryfikacji klucza.
Potem przechodzę do IE a tam po wybraniu jakiejś strony pojawia się okienko "nie mozna nawiązać połaczenia" z opcją ustawienia.Klikając na ustawienia kierowany jestem do jakiś ustawień ale tam tylko blutooth,modemowe a o wifi nic nie ma.

Natomiast jak podłacze pod kabel USB to przy tych ustawieniach dla wifi net działa.

P.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2008, 15:59:08 »
czemu się tak uczepiłeś tego usb? Już pisaliśmy że to nie ma żadnego związku z ustawieniami dla wifi, po kablu zawsze masz internet, nawet jak nie włączysz wifi, zresztą w ten sposób mają internet wszystkie palmtopy nawet te bez wifi ani BT...

jeśli uważasz że połączenie wifi jednak uzyskujesz to sprawdź w ustawieniach swojej sieci czy nie masz czasem przypisane że ma się łączyć z Work zamiast Internet

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2008, 16:19:32 »
czemu się tak uczepiłeś tego usb? Już pisaliśmy że to nie ma żadnego związku z ustawieniami dla wifi, po kablu zawsze masz internet, nawet jak nie włączysz wifi, zresztą w ten sposób mają internet wszystkie palmtopy nawet te bez wifi ani BT...

Ok teraz juz wiem, tylko w palmtopie musze mieć skonfigurowane IP, maske, brame i DNS w karcie NE2000 ? , czy bez tego tez chodzi ?

jeśli uważasz że połączenie wifi jednak uzyskujesz to sprawdź w ustawieniach swojej sieci czy nie masz czasem przypisane że ma się łączyć z Work zamiast Internet

Mozesz wskazać gdzie to ustawić ?, juz tyle kombinacje próbowałem :)

P.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2008, 16:51:44 »
naprawdę nic nie musisz w palmtopie konfigurować żeby mieć internet przez AS :)

zastanawia mnie natomiast czemu konfigurujesz kartę NE2000... nie mam Mio ale w moim ipaq oprócz NE2000 jest coś takiego jak "HP iPAQ Wi-Fi Adapter", w Looxie jest "LOOX WLAN Wireless Adapter" i to są bezprzewodowe karty sieciowe, nie ma w tym Mio czegoś z wifi lub wlan w nazwie?

a tych ustawień sieci spróbuj poszukać w Settings/Connections/Network Cards
nie wiem czy tak jest w Mio, u mnie jest tam lista sieci z którymi się palmtop łączył, po kliknięciu na nazwę wchodzi się w ustawienia gdzie mozna wpisać klucz i sprawdzić owo Work/Internet

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 22, 2008, 19:48:34 »
MAC MIO-p560 mam dopisany do Linksysa. Gdy mam właczone rozgłaszanie SSID to moja siec sie pokazuje, karze nawet wpisać klucz sieciowy i po wszystkim mam łaczenie a potem wifi dostepny.
tak jakby po poprawnnej weryfikacji klucza.
Potem przechodzę do IE a tam po wybraniu jakiejś strony pojawia się okienko "nie mozna nawiązać połaczenia" z opcją ustawienia.Klikając na ustawienia kierowany jestem do jakiś ustawień ale tam tylko blutooth,modemowe a o wifi nic nie ma.

Natomiast jak podłacze pod kabel USB to przy tych ustawieniach dla wifi net działa.

P.

Rozumiem, ze IP i reszte masz wpisane na stale ?
To napisz  wszystko co tam masz wpisane (ip, maske, brame oraz dns), napisz tez jaki adres ip ma AP od strony LAN-u.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:16:57 »
Rozumiem, ze IP i reszte masz wpisane na stale ?
To napisz  wszystko co tam masz wpisane (ip, maske, brame oraz dns), napisz tez jaki adres ip ma AP od strony LAN-u.

Tak, IP ustawione na stałe.

Klasa sieci prywatnej 192.168.2.x

Ip routera od strony lanu: 192.168.2.1

Ip MIO 192.168.2.101
maska MIO 255.255.255.0
brama MIO 192.168.2.1

Wpisane DND tepsy na MIO

Router nie przydziela IP (DHCP wyłaczone), także nie ma wpisanych DNS.

Na routerze wiszą kablowo 2 PC (po ethernet) i 1 laptop po wifi i PS3 także po wifi. całość zasilana z neostrady.

Wifi w laptopie i PS3 działa bez zarzutu.

Dobrze by było gdyby jakis uzytkownik tego modelu MIO wypowiedziałby się.

Ale wszelkie rady mile widziane.

Moze chodzi o jakieś powiązania (bindowanie) łacza wifi do IE ?

Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 22, 2008, 23:09:12 »
Mam MIO P560 i przy ustaweniu w routerze WiFi na IP stałe, konfiguruję kartę sieciową "CSR UnFi Adapter".

Tak jak napisali koledzy wcześniej przy połączeniu USB z komputerem, internet jest udostępniany automatycznie z tegoż komputera przez AciveSync.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 23, 2008, 08:52:46 »
Tak, IP ustawione na stałe.

Klasa sieci prywatnej 192.168.2.x

Wpisy wygladaja ok.
A masz pinga chociaz do 192.168.2.1 ?

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 24, 2008, 16:59:41 »
Witam

Witam, też miałem podobny problem mieć internet po wifi,mam ruter edimaxa,latop łączy sie bez problemu oraz PSP a Mio P560 niby pisze połączone a pingi nie do chodzą,
zrobiłem tak,w ustawieniach wifi , karty sieciowe i wypisuje mi 8 kart sieciowych( świeżo po HR),wchodzę w ustawienia do każdej z nich i ustawiam "użyj adr. IP przypis. przez serwer", zauważyłem że
w którejś z kart ma coś wpisane na stałe jakieś IP,dałem na auto i internet działa.Ruter skonfigurowany bez Wpa ale z filtracją MACa,nawet jak ustawiłem stałe IP,WPA,SSID właczone, internet działa.
Daj znać czy pomogło
pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 24, 2008, 20:28:13 »
Wpisy wygladaja ok.
A masz pinga chociaz do 192.168.2.1 ?

użyłem vxUtil z innego wątku. Puszczam nim pinga do 192.168.2.1 i idzie (5 pakietów) ale puszczam tez inne losowe do adresów, których nie ma w mojej sieci i tez dochodza ...czary jakieś ?
A już myślałem, że router blokuje.

Już powoli ma dość ale ..................nie poddam się.

Piotr

P.S.
A z zupełnie innej beczki. Czasami nie mogę tego ustrojstwa właczyć. Staje na pomarańczowym ekranie i stoi.
Odkryłem dziwna zależność,ze jak jest podłaczone pod ładowarke lub USB (pewnie chodzi o zasilanie) palmtop wstaje.

Kilka dni temu troszkę poptaszkowałem sobie w opcjach PDA i palm sie uzdrowił. Startował za kazdym razem. Ulżyło mi.
Jednak dzisiaj znowu zastrajkował i bez wtyczki zasilania nie startował. Po podłaczeniu zasilania wstał.
Nie wiem czy nie potrzebny będzie HR ale wstrzymuje się bo za duzo czasu poświęciłem na konfiguracje i oprogramowanie.

Napisane: Styczeń 24, 2008, 20:26:23
Witam

Witam, też miałem podobny problem mieć internet po wifi,mam ruter edimaxa,latop łączy sie bez problemu oraz PSP a Mio P560 niby pisze połączone a pingi nie do chodzą,
zrobiłem tak,w ustawieniach wifi , karty sieciowe i wypisuje mi 8 kart sieciowych( świeżo po HR),wchodzę w ustawienia do każdej z nich i ustawiam "użyj adr. IP przypis. przez serwer", zauważyłem że
w którejś z kart ma coś wpisane na stałe jakieś IP,dałem na auto i internet działa.Ruter skonfigurowany bez Wpa ale z filtracją MACa,nawet jak ustawiłem stałe IP,WPA,SSID właczone, internet działa.
Daj znać czy pomogło
pozdrawiam

Robiłem to juz wcześniej. Też w jednej z kart były dziwne adresy IP (nie z mojej sieci) ale nie pomogło.

P.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 24, 2008, 21:37:41 »

użyłem vxUtil z innego wątku. Puszczam nim pinga do 192.168.2.1 i idzie (5 pakietów) ale puszczam tez inne losowe do adresów, których nie ma w mojej sieci i tez dochodza ...czary jakieś ?
A już myślałem, że router blokuje.

Czyli WiFi dziala w PDA, skoro ping dochodzi do bramy. To juz cos ;)
A te losowe adresy to jakie ? mam rozmiec, ze np. ping www.wp.pl dochodzi ?
Jesli tak, to bym szukal czy www nie idzie przez jakies proxy, ewentualnie 80 port
na routerze nie jest zblokowany.
Pytanie - a np. poczta dziala ? MobileGG ?

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 25, 2008, 00:08:31 »
Czyli WiFi dziala w PDA, skoro ping dochodzi do bramy. To juz cos ;)
A te losowe adresy to jakie ? mam rozmiec, ze np. ping www.wp.pl dochodzi ?
Jesli tak, to bym szukal czy www nie idzie przez jakies proxy, ewentualnie 80 port
na routerze nie jest zblokowany.
Pytanie - a np. poczta dziala ? MobileGG ?

Poświęciłem sie i zrobiłem HR. Sprawdziłem na czysto.....nadal nie działa. Jak skonfiguruję PDA  do swojego AP (łacznie z zabezpieczeniami) szybciutko wifi jest (dostepny)..tak jaby sie poprawnie uwierzytelnił. A potem juz żadne DHCP z AP czy ustawienia na sztywnu kart sieciowych W PDA nie daja efektu. Coraz bardziej podejrzewam jakies ustawienia w AP co blokuja internet dla PDA.

Co do ping`ów to daje na brame domyslną 192.168.2.1 i odpowiada ale daję tez np do 192.168.2.34 i tez odpowiada a jak takiego adresu w sieci nie mam !! to i co odbija tego pinga ?

Port 80 nie jest blokowany, proxy nie ustawione

Poczta nie działa, tylko po USB bo wtedy net jest. Mobile GG nie probowałem ale próbowałem SKYpe i lipa.

Dziwi mnie tylko,ze jak chce wybrać jakiś adres chocby do WP to wyskakuje okienko konfiguracyjne a tam sa ustawienia które kieruja mnie do ustawień modemowych , VPN itp a tam nie ma jakiegos bindowania do internetu.

Moze to i prosta konfiguracja ale juz sie zapetliłem i moze w koło powtarzam te same błędy.

Jakies pomysły oprócz młotka ;)

P.

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 25, 2008, 08:32:21 »
P.S.
A z zupełnie innej beczki. Czasami nie mogę tego ustrojstwa właczyć. Staje na pomarańczowym ekranie i stoi.
Odkryłem dziwna zależność,ze jak jest podłaczone pod ładowarke lub USB (pewnie chodzi o zasilanie) palmtop wstaje.

Kilka dni temu troszkę poptaszkowałem sobie w opcjach PDA i palm sie uzdrowił. Startował za kazdym razem. Ulżyło mi.
Jednak dzisiaj znowu zastrajkował i bez wtyczki zasilania nie startował. Po podłaczeniu zasilania wstał.
Nie wiem czy nie potrzebny będzie HR ale wstrzymuje się bo za duzo czasu poświęciłem na konfiguracje i oprogramowanie.

U mnie sie po miesiacu uspokoilo na dobre, ale na poczatku tez tak mialem... kumplowi, ktory ma ten sam model tez sie poket unormowal :)

Nie ustalilismy czemu tak sie robi. Poprostu poczekaj przed ponownym wlaczeniem wiecej niz 30s. Ja teraz uzywam soft-resetu z spb (praktycznie natychmiastowe wzbudzenie) i podnosi sie za kazdym razem.

Co do wi-fi u mnie tez sa problemy. Najpierw dzialaly strony bez problemu. Teraz tylko niektore (najprawdop. ustawienia routera) ggmobile dziala, google dziala, pingi do stron, ktore sie nie otwieraja nie dochodza, nawet traceroute nie dochodzi do najblizszego AP!
Dodam tylko, ze te same strony dzialaja w lapsie na WLANie.

Poponuje, zebys sie podzielil jakimis zrzutami ekranu moze cos da sie zauwazyc...
---
Gooffy

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 25, 2008, 17:54:20 »
U mnie sie po miesiącu uspokoili na dobre, ale na początku tez tak mailem... kumplowi, który ma ten sam model tez sie poket unormowali :)

Nie ustaliliśmy czemu tak sie robi. Porostu poczekaj przed ponownym walczeniem więcej niż 30s. Ja teraz używam soft-resetu z spb (praktycznie natychmiastowe wzbudzenie) i podnosi sie za każdym razem.

No to trzeba poczekać. Ja tez zauważyłem, że pomiędzy wyłączeniem a włączeniem trzeba odczekać dłuższą chwilę. Ale dlaczego ?, być może muszą sie jakieś kondensatory rozładować co zasilaja pamięć operacyjną aby ta wyczyściła sie (zapomniała) dokładnie co miała ;)

Co do wi-fi u mnie tez SA problemy. Najpierw  strony bez problemu. Teraz tylko niektóre (najprawdop. ustawienia routera) ggmobile dziada, google dziada, pingi do stron, które sie nie otwierają nie dochodzą, nawet traceroute nie dochodzi do najbliższego AP!
Dodam tylko, ze te same strony  w lapsie na WLANie.

Myślę,ze u mnie blokują jakieś specyficzne ustawienia routera (mimo,że laptop i PS3 po wifi działa znakomicie). Jeszcze nie doszedłem ale usilnie pracuję.

Co ustaliłem:
Jak wejdę w "manager bezprzewodowy" i włączę wifi to przy (tak mi sie wydaje) ustawieniach w module "konfigurowanie sieci bezprzewodowych" takich jak w routerze tz, ukrywanie SSID, szyfrowanieTKIP, uwierzytelnienie WPA-PSK, określnie klucza to łącze wifi mam dostępne.
A że PDA przechodzi weryfikację hasła w routerze przekonałem się zmieniając jedna literkę w haśle (czyli hasło niepoprawne) bo zamiast dostać info na PDA - dostępny dostaje niedostępny. Oczywiście SA jeszcze dwa stany wifi - włączony, wyłączony.

Czyli stany są trzy:
wyłączony- gdy wifi wyłączone
dostępne - gdy wifi włączone i weryfikacja klucza poprawna
niedostępny gdy wifi włączony a weryfikacja klucza nie powiodła się

Proponuje,  sie podzielili jakimis zrzutami ekranu może cos da sie ...

Z chęcią, pokażę co mi sie wyświetla i co ma ustawione na dziś.

Tylko jak zamieścić obrazki ?, jako linki czy wkleić w posta ??

Pozdrawiam
Piotr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 18:30:20 wysłana przez golibroda »

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 26, 2008, 13:07:52 »
To moje zrzuty ekaranowe z konfiguracji wifi i nieudanego połączenia z IE do www.wp.pl
Oczywiście tam gdzie to się udało.

W załączniku: wifi.zip

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 26, 2008, 13:20:47 »
Powiedz czemu masz adres sieci 192.168.2.x masz kilka routerow?
Zrob jeszcze testy vxUtil .
Be more digital.
pıoɹpuɐ

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 26, 2008, 19:14:25 »
Powiedz czemu masz adres sieci 192.168.2.x masz kilka routerow?
Zrob jeszcze testy vxUtil .

Nie, mam jeden router. Taki sobie adres wymysliłem z puli prywatnej.
vxUtil znam,świetny programik ;), pokazuje wszystko jak na dłoni.

P.
Napisane: Styczeń 26, 2008, 18:52:31

Yes,yes,yes.....................wifi yes(t).............udało się.

Dla przyszłych "rozwiązywaczy problemów z wifi" podziele się wskazówkami.

1. Gdy połaczenie wifi jest zestawione, przeszło przez autoryzację zabezpieczeń i ma połaczenie z netem to na górnym pasku pojawia się antenka z otoczka na szczycie i dwoma przeciwnie skierowanymi równoległymi strzałkami.
2. Na ekranie today przy wifi pojawia się w nawiasach nazwa sieci np: wifi (Moja sieć)
3. Gdzy przy wi-fi jest status dostępny - to prawdopodobnie jest połaczenie z wifi routera ale bez autoryzacji) - choc w moich doswiadczeniach nie jestem wstanie okreslic tego na 100%
4.Gdy router ma uruchomione DHCP to adresy przyznawane są prze router karcie CSR UniFi Adapter w PDA.
5. Gdy wyłaczymy DHCP nalezy tam wpisać adres IP (z tej samej sieci) maske , bramę (adres routera) oraz na drugiej zakładce DND (np tepsy).
6 Podczas doswiadczeń nalezy za kazdym razem po właczeniu sieci wifi - konfigurowac od nowa (najepiej wykasowac stare) połaczenie w module "konfigurowanie sieci bezprzewodowej" bo stare mimo tego,ze poprawnie skonfigurowane nie działa.
7. Przy filtrowaniu MAC w routerze nalezy zczytać zewnetrzym oprogramowaniem adres MAC PDA bo ten co pokazuje w systemie nie jest od wifi tylko BT !!!

Konkludujac:

W routerze mam w sekcji wifi - ukrywanie SSID, nazwę sieci, wifi G, autoryzacje WPA-PSK z kluczem TKIP, filtrowanie po MAC (tylko dopuszczone wpisane)
w sekcji LAN - wyłaczone DHCP.

w PDA mam ustawione właczenie sieci wifi (z efektami na wyświetlaczu opisanymi wyżej), w module ustawieni->połaczenia->wifi - wpisaną z reki nowy AP z wpisanymi w kreatorze: nazwa sieci, połaczenie-internet, zaznaczone -siec ukryta,uwierzytelnienieWPA-PSK, szyfrowanie TKIP oraz wpisany nadany w routerze klucz.
Natomiast w zakładce obok (karty sieciowe) - wyedytowana karta CSR z ustawieniami opisanymi powyzej.

I to wszystko.

Najlepiej wprowadzać wszytko zawsze od poczatku bo nie zawsze jak w jednym miejscu zmienimy to w drugim miejscu (niby jest ok) ale nie działa.
No i częste soft resety aby PDA zapomniał własne błędy ;)

Wszysto działa tak jak sobie zaplanowałem a niby prosta konfiguracja zajęła mi TYDZIEŃ metoda prób i błędów.

Pamietajcie każda próba konfiguracji na czysto od poczatku wszystkie punkty bo nie chce działać.

Używałem zewnętrznego oprogramowania na PDA:
vxUtil.........free
wifi Companion...shareware dziła 3 dni jako trial.
PeekPacked do wyszukiwania sieci.

Co do wifi companion to jak pokazuje połaczenie to nie sugerować się pokazywanym MAC od strony antenki bo to MAC routera

I to by było na tyle. Mam nadzieję,ze dosc jasno napisałem i komus sie przyda ten tutorial.

Może by ten watek zapinezkować !!!

Pozdrowienia 4all

Piotr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 19:18:46 wysłana przez golibroda »

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 26, 2008, 19:19:51 »
A jak wlaczysz DHCP to dostajesz prawidlowy IP i DNS-y. Czy od strony routera nie zablokowales netu po MAC lub na pule IP?
Be more digital.
pıoɹpuɐ

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 26, 2008, 19:22:28 »
A jak wlaczysz DHCP to dostajesz prawidlowy IP i DNS-y. Czy od strony routera nie zablokowales netu po MAC lub na pule IP?

Tak, jak właczę DHCP to dostaję wszytko co trzeba - pojawia się w karcie sieciowej CSR. MAC też był źle wpisany bo tem co pokazuje w PDA to jest od kiełka nie wifi.
Przyznane adresy doskonale pokazuje vxUtil.

P.

P.S.

Teraz muszę rozwiazac problem właczania PDA wyłacznikiem od dołu.

np: rano gdzy właczę od dołu to stoi na pomarańczowym ekranie i wisiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
ale jak wyłaczę go i podłaczę pod ładowarkę czy samochodową czy sieciowa czy USB w PC to rusza bez problemu. Każde następne właczenie bez kabelków jest OK. Oczywiscie PDA jest naładowany na full. Cos po nocy mocno zasypia !!
jeszcze nie wiem dlaczego tak sie dzieje i z czym ma to zwiazek.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 19:26:47 wysłana przez golibroda »

« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 26, 2008, 20:48:54 »
Teraz pisze z PDA :) przez wifi, dziala takze gg I skype.

Pozdrawiam
Piotr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 20:51:32 wysłana przez golibroda »