kalibracja map wojskowych

• 11 Odpowiedzi
  • 2959 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bizi

• *
  • 70
« dnia: Luty 03, 2007, 10:13:31 »
witam, czy kalibrowal ktos mapy wojskowe (uklad wspolrzednych 1942, uklad odniesienia kronsztadt), jakich parametrow uzywal ?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2007, 19:11:47 »
Do jakiego programu chcesz je kalibrować?

Do OziExplorera?

Zobacz na http://www.gpsmaniak.com w sekcji Mapy i Praktyczne rady
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline bizi

• *
  • 70
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2007, 20:41:36 »
wlasnie tego mi trzeba bylo. dzienks

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
  • Sprzęt: GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300, FS Loox N560
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2007, 11:16:41 »
Nie jest też zły moim zdaniem GPS Tuner .
Kalibruje się pod Map calibrator ( bezpłatny). trwa to 4 minuty , liczac po 1 minucie na 1 róg mapy.

www.gpstuner.com

mówimy o Pockecie i mapach rastrowych - w tym dziale.

wypowiedziałem się też na ten temat na pl.rec.gps

pozdrawiam
ETrexLegend, GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300.
Yakumo Delta X5, FS N560.

*

Offline bizi

• *
  • 70
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2007, 17:14:41 »
dzieki za pomoc. bawielm sie ozim caly i czas wychodzi mi blad. mapa na pc jest dobrze skalibrowana a potem w 701ce wychodzi jakies dziwne przesuniecie (o ok 40stN troche E)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2007, 21:31:55 »
Brzmi to fajnie, ale podobno świetny jest PTGMAP (imocoding.com) - działa na mapach wektorowych (np. Garmin). Niestety, demo nie daje możliwości sprawdzenia co toto potrafi, bo po 3-4 minutach się wyłącza. Gdyby ktoś jednak mógł poszczycić się strworzeniem mapki wektorowej i zamieszczeniem jej na publicznie dostępnej stronce, dostanie licencję za darmochę. Inaczej kosztuje 20$, a trochę mi szkoda kasy, jeżeli do niczeno mi się programik nie przyda...

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
kalibracja mapy wojskowe
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2007, 22:52:10 »
Proponowałem GPS Tunera, bo myślałem, że chodzi o ogladanie ( i nawigację) skalibrowanych map wojskowych ( i jakichkolwiek innych plików graficznych, zdjęcia, skany itp.) na Pocket PC.
kalibracja tak na PC ( Map Calibrator - na stronie GPS Tunera - darmowy.), jak i w terenie na Pockecie bezpośrednio.

Mapy mozna ściagnąć w razie potrzeby na miejscu , w terenie np. przez goportal.gov.pl (a jak kto lubi, to i zdjecia), i inne tego typu oficjalne (rządowe) witryny lokalne ( http://mapy2.wrotamalopolski.pl - tu są np. TATRY i inne góry).

w tym rozumieniu programy typu GPS Tunera są b. praktyczne, o ile dla kogoś "praktyczny" jest Pocket PC a nie "prawdziwy GPS".
.....
Natomiast PTGMAP (faktycznie dobry) służy mi do oglądania i nawigacji na mapach wektorowych garminowskich na Pocket PC (zamiast na Garminie). Zysk ten , że za darmo ma się mapy a i ekranik pocketa jest znacznie wiekszy. No i z instalacją map nie ma problemów.
Map jest pełno na odpowiednich stronach (odsyłaczy szukaj przez strony GPSManiaka, forum garmina, i inne np. pl.rec.gps).

A jak ktoś ma stare mapy komercyjne garminowskie i inne ( nie przypisane do odbiornika), wtedy po wgraniu plików .img mamy po prostu interesujace nas mapy. Żadnych .tdb itp.
Program więc łyka wszystko niezależnie czy mapy są skonfigurowane pod Map Source'a czy są gołe ( bez plików konfiguracyjnych rejestru).

Pozdrawiam Krzychu

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2007, 23:08:13 »
Czyli twierdzisz, że do pieszej turystyki warto jednak w PTGMAP zainwestować, czy Twoim zdaniem wystarczy GPS Tuner i jpg-i? Zależy mi na tym, żeby były widoczne szlaki turystyczne.

*

Offline bizi

• *
  • 70
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2007, 07:34:13 »
z tego co sie zorientowalem trialowy ozi daje duzo mozliwosc, wojskowe mapy swietnie sie sprawdzaja,  mapy turystyczne compasa (dostepne rowniez na cd) takze. nie trzeba dokonywac zadnych dodatkowych obliczen, poniewaz ma mozliwosc pobierani8a roznych ukladow wspolrzednych

*

Offline lyck

• *
  • 62
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2007, 08:19:39 »
Cytat: "bizi"
dzieki za pomoc. bawielm sie ozim caly i czas wychodzi mi blad. mapa na pc jest dobrze skalibrowana a potem w 701ce wychodzi jakies dziwne przesuniecie (o ok 40stN troche E)

Skopiuj pliczek datums.dat z folderu Oziego z PC do podobnego folderu w pockecie - przesunięcie powinno zniknąć.
Problem był już kiedyś omawiany:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=47251
... i wynika z używania spolszczonego Map Datum: Pulkovo 1942 POL. Bez tego pliczku Ozi CE nie zna tego układu. Dla sztabówek 1:50 tys. i mniej dokładnych można używać zwykłego Pulkovo 1942(2). Różnica wizualnie żadna, a każdy Ozi to poprawnie wyświetli.

*

Offline bizi

• *
  • 70
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2007, 10:10:42 »
bez przegrywania datum tez sie odpowiednio skalibrowal. nie mniej tez myslalem o skopiowaniu ale podobnie jak ty zastanawialem sie czy to cos da skoro w palmie tego pliku nie ma. ale skoro to pomaga to tak zrobie. pozdr

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2007, 22:30:25 »
--------------------------------------------------------------------------------
 6nt  napisał:
Czyli twierdzisz, że do pieszej turystyki warto jednak w PTGMAP zainwestować, czy Twoim zdaniem wystarczy GPS Tuner i jpg-i? Zależy mi na tym, żeby były widoczne szlaki turystyczne.

...........
Logika wektorów i rastrów jest po prostu inna. Każde rozwiazanie ma swe plusy i minusy.
Na PTG Mapie - masz (wg mnie) jak gdyby Garmina na Palmie.
A na GPS Tunerze - chodzisz sobie z mapą jak papierowa, ale pokazuje Tobie pozycję.

Ryzyko zakupu obu programów jest przecież żadne (po sprawdzeniu na wersjach demo, czy chodzą na danym sprzęcie), bo nie wiem czy łącznie to będzie więcej niż 100zł.

A map dla PTGMapa - zatrzęsienie.
Dla GPS Tunera - skanujesz co chcesz, a zresztą zobacz choćby sztabówki i zdjecia kraju na geoportal.gov.pl - życia nie starczy by to przewędrować !! ( i na topomapach i na skanach) , jest tam zresztą też wersja wektorowa.

Pozdrawiam - Krzychu.