Proponowałem GPS Tunera, bo myślałem, że chodzi o ogladanie ( i nawigację) skalibrowanych map wojskowych ( i jakichkolwiek innych plików graficznych, zdjęcia, skany itp.) na Pocket PC.
kalibracja tak na PC ( Map Calibrator - na stronie GPS Tunera - darmowy.), jak i w terenie na Pockecie bezpośrednio.
Mapy mozna ściagnąć w razie potrzeby na miejscu , w terenie np. przez goportal.gov.pl (a jak kto lubi, to i zdjecia), i inne tego typu oficjalne (rządowe) witryny lokalne (
http://mapy2.wrotamalopolski.pl - tu są np. TATRY i inne góry).
w tym rozumieniu programy typu GPS Tunera są b. praktyczne, o ile dla kogoś "praktyczny" jest Pocket PC a nie "prawdziwy GPS".
.....
Natomiast PTGMAP (faktycznie dobry) służy mi do oglądania i nawigacji na mapach wektorowych garminowskich na Pocket PC (zamiast na Garminie). Zysk ten , że za darmo ma się mapy a i ekranik pocketa jest znacznie wiekszy. No i z instalacją map nie ma problemów.
Map jest pełno na odpowiednich stronach (odsyłaczy szukaj przez strony GPSManiaka, forum garmina, i inne np. pl.rec.gps).
A jak ktoś ma stare mapy komercyjne garminowskie i inne ( nie przypisane do odbiornika), wtedy po wgraniu plików .img mamy po prostu interesujace nas mapy. Żadnych .tdb itp.
Program więc łyka wszystko niezależnie czy mapy są skonfigurowane pod Map Source'a czy są gołe ( bez plików konfiguracyjnych rejestru).
Pozdrawiam Krzychu