Dziwny problem Wi-Fi w 550i

• 5 Odpowiedzi
  • 1255 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwny problem Wi-Fi w 550i
« dnia: Październik 15, 2007, 12:10:28 »
Przepraszam jeżeli źle przeszukałem forum lecz znajduję tylko tematy związane z wi-fi w domu komp stacjon -plam mój problem jest tej natury.
Jestem posiadaczem 550 od miesiąca.Pracuję jako kierowca, jeżdżę po całej europie.Woziłem pożyczonego lap i postanowiłem przejść na plam.Mio 550 ze względu na wi fi.Laptopa jeszcze nie oddałem problem polega na tym że w miejscach w których łączę się za pomocą wi fi Laptopa-mio nie znajduje sieci ani w NL ani w Niemczech sieci niezabezpieczone(właśnie z takiej korzystam i pisze tego posta)Urządzenie po 2 twardych resetach ostatni wczoraj w tym miejscu.Pan z serwisu napisał że urządzenie jest fabrycznie skonfigurowane i tu moje pytania:
1.Która karta w zakładkach jest odpowiedzalna za Wi-fi, w ogóle które do czego służą ja mam w zakładce karty 7 pozycji.
(Remote-NDIS Host
AsyncMac NDISWAN Miniport
L2TP NDISWAN Miniport
PPTP NDISWAN Miniport
Virtual Ethernet Intermediate Miniport
NE2000 Compatibile Ethernet Driver
SAMSUNG 54Mbps WLAN CF Card
)
2.Czy ustawienie np. w zakładce karta Samsung opcji użyj adresu ip przypisanego przez serwer jest prawidłowe?(w okienku poniżej pisze użyj podanego adresu ip fe80::202:78ff:fe9 jak zaklikne  tą zakładkę to pojawia się panel do wpisywania Adres IP Maska podsieci itp itd nie wiem co tam wpisywać.
3.Jak sprawdzić czy sieci w które próbuję wejść są obsługiwane przez mio?(Pan w serwisie tech napisał żebym oddał urządzenie do naprawy ale też podał info że:
Proszę sprawdzić jaki jest ustawiony klucz szyfrujący na routerze (WPA , WEP) - Mio P550 obsługuje tylko WEP.
Co to znaczy jak to sprawdzić w mio i gdzie,  i jeszcze jedno:
Jeżeli jest to sieć niezabezpieczona hasłem, to należy zwrócić uwagę czy posiadany przez Pańskie urządzenie Mac Adres karty sieciowej jest akceptowany przez router. Rozumiem, że IP jest nadawane automatycznie i nie wymaga ręcznej konfiguracji ?
Co to jest mac adres jak sprawdzić czy ip jest nadawane automatycznie?
Na razie mam ze sobą laptop ale docelowo nie będę go woził i jak wtedy mam takie rzeczy sprawdzać.
Jeżeli to możliwe proszę jakiegoś wyrozumiałego kolegę o opisanie punkt po punkcie co mam zrobić żeby spr czy urządzenie jest dobrze ustawione zanim wyślę je do serwisu.
Z tego co znalazłem na innych forach próbowałem ustawiać mio zakładkę karta Samsung(cały czas sugeruję się że to ta jest odpowiedzialna za wi-fi) w/g tego co jest w rejestrze po otwarciu w laptopie cmd info ale nie za dobrze się w tym orientuję.
nie wiem czy będę jeszcze dziś w necie do domu wracam koło środy więc prosze spokojnie odpowiadać.
pozdrawiam Krzyś.B.
P.S.Używam MioMap3.2 z mapami 2007 to info dla zainteresowanych nawigacją, sprawuje sie przyzwoicie.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2007, 12:13:39 wysłana przez KrisGdynia »

*

Offline gildor

• 20
  • Sprzęt: MIO P550M
Odp: Dziwny problem Wi-Fi w 550i
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2007, 12:34:47 »
1.Która karta w zakładkach jest odpowiedzalna za Wi-fi, w ogóle które do czego służą ja mam w zakładce karty 7 pozycji.
(SAMSUNG 54Mbps WLAN CF Card)
ta

Cytat: KrisGdynia
2.Czy ustawienie np. w zakładce karta Samsung opcji użyj adresu ip przypisanego przez serwer jest prawidłowe?
tak

3.Jak sprawdzić czy sieci w które próbuję wejść są obsługiwane przez mio?
naciśnij i przytrzymaj rysik na danej sieci i naciśnij "połącz" jak się pojawi.

Proszę sprawdzić jaki jest ustawiony klucz szyfrujący na routerze (WPA , WEP) - Mio P550 obsługuje tylko WEP.
Co to znaczy jak to sprawdzić w mio i gdzie,
jak wybierzesz sieć będą tam też jej ustawienia. sieci ogólnodostępne nie są zwykle zabezpieczone niczym, więc dalsze odpowiedzi są zbędne.

i jeszcze jedno:
Jeżeli jest to sieć niezabezpieczona hasłem, to należy zwrócić uwagę czy posiadany przez Pańskie urządzenie Mac Adres karty sieciowej jest akceptowany przez router. Rozumiem, że IP jest nadawane automatycznie i nie wymaga ręcznej konfiguracji ?
Co to jest mac adres jak sprawdzić czy ip jest nadawane automatycznie?
MAC jest to jej adres fizyczny. Ogólnodostępne hotspoty nie byłyby ogólnodostępne, jak by filtrowały urządzenia na podstawie MAC adresów urządzeń próbujących się z nimi połączyć. Czy IP jest nadawane automagicznie masz w ustawieniach karty, co już sprawdzałeś pisząc o tym.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2007, 12:53:29 »
Przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę, że karta wifi w PPC jest "słabsza" (moc, konstrukcja anteny) od tej w laptopie, a więc jej zasięg jest mniejszy. Poza tym samochód to nic innego jak "puszka Faradaya", która skutecznie "wycina" fale elektromagnetyczne (szkło, szyby również skutecznie tłumią fale Em, na której pracuje WiFi - 2.4 GHz). Z doświadczenia mogę powiedzieć, że często siedząc w samochodzie w centrum miasta "widzę" 1-2 sieci lub żadnej, a tylko wysiadając w tym miejscu z samochodu wysypuje się worek z dostępnym sieciami ;)

ad. 1. Jak sama nazwa wskazuje: SAMSUNG 54 Mbps WLAN CF Card.
ad. 2. W ustawieniach nic nie trzeba ustawiać i nic wpisywać, zostawić ustawienia domyślne.
ad. 3. Mio obsługuje sieci typu 802.11 b/g czyli najbardziej popularne standardy. Jeśli chodzi o sprawdzenie czy sieć otwarta czy zabezpieczona to najlepiej użyć dowolnego skanera wifi, np. WiFiFoFum, Herecast, PeekPocket itd.
Jeśli chodzi o samo połączenie do sieci otwartych proponuję poczytać to: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81364.msg530847#msg530847 - zasady przy łączeniu się z siecią zabezpieczoną są takie same, z tym, że dochodzi potrzeba wpisania w pewnym momencie klucza WEP. Zakładam, że masz włączone notyfikacje "Wireless network detected", wtedy urządzenie będzie się pytało czy połączyć się z siecią, która jest w zasięgu (również pokaże Tobie, czy sieć jest zabezpieczona czy nie). Jeśli nie masz włączonej notyfikacji to włączamy:
Start --> Settings --> Personal --> Sound & Notifications --> Notifications --> Event: Wireless network detected --> zaznaczamy: Play sound (jeśli chcemy, żeby sygnalizował również dźwiękiem) oraz Display message on screen.
Teraz jeśli znajdzie jakąś sieć to system powiadomi dźwiękiem i wyskakującym okienkiem, w którym możemy wybrać czy się łączymy czy odrzucamy.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2007, 20:30:21 »
Dzięki Bardzo- mam nadzieję że te wyjaśnienia pomogą innym"lamerom"w obsłudze i e/w wyborze przy zakupie urządzenia.Reasumując cała wina najprawdopodobniej leży w zbyt słabej antenie wi-fi w 550 być może w innych plam też, więc jeżeli zamierzasz drogi kolego który czytasz to forum aby zdecydować o zakupie urządzenia zakupić 550 albo inny plam z wi-fi i chcesz tak jak ja używać go zamiast laptopa do komunikacji głosowej w darmowej sieci to odradzam.Jeżeli potwierdzi się że cała wina braku uzyskania połączenia leży po stronie słabej anteny to niepotrzebnie wydałem 300zł-taka jest różnica pomiędzy 350a550 już żałuję ale trudno.Dodatkowym problemem jest temat który zgłębiam w tej chwili na forach czy w ogóle można uzyskać połączenie głosowe przez konkretnie Skype.Podobno nie.Ma coś z tym wspólnego chyba procesor zastosowany w mio.
Jeszcze raz dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2007, 21:03:12 »
No, ale z drugiej strony aż tak tragicznie z tym zasięgiem wbudowanej karty to tez nie jest. Doświadczalnie sprawdziłem i z mojego P550 łączę się z AP oddalonym nawet o 300 m (w terenie otwartym). Spacerując przez pierwsze lepsze osiedle spokojnie mogę się połączyć z wieloma sieciami (pomijam tu sprawę czy zabezpieczona czy nie - ale przynajmniej próba komutacji następuje, czyli teoretycznie mogę się połączyć). Poza tym jest wiele dostępnych hot-spotów w kawiarniach, centrach handlowych itd itd,. gdzie spokojnie można wykorzystać tę zaletę jaką jest karta wifi w naszym PPC :)

*

Offline gildor

• 20
  • Sprzęt: MIO P550M
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2007, 21:30:00 »
Dodatkowym problemem jest temat który zgłębiam w tej chwili na forach czy w ogóle można uzyskać połączenie głosowe przez konkretnie Skype.Podobno nie.Ma coś z tym wspólnego chyba procesor zastosowany w mio.
byzydura. u mnie skype pracuje bez problemu po WiFi.