Dokladność pomiarów pozycji i prędkości...

• 35 Odpowiedzi
  • 6248 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 16, 2006, 18:05:58 »
Witam,

Dyskutowałem ostatnio z kolegą jaka jest dokładność pomiaru pozycji i co ważniejsze PRĘDKOŚCI przez GPS. Proszę o konkretne odpowiedzi ew. poparte jakimiś dokumentami w sieci.

Generalne pytanie: Czy prędkość wyświetlana przez GPS jest:
a: zaniżona (o ile?)
b: precyzyjna
c: zawyżona (o ile?)

*

kichu1979

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2006, 18:13:47 »
Wydaje mi sie, ze odpowiedz na to pytanie bedzie graniczyla z niemozliwoscia. Po pierwsze zawyzona/zanizona wzgledem czego... predkosciomierz samochodu tez nie pokazuje dokladnie rzeczywistej predkosci na przyklad.

W kwestii pozycji to przy dobrym sygnale patrzac na odwzorowaniem mapy w TomTomie to przy mijaniu jakichs skrzyzowan, drog itp itd smialbym pokusisc sie o stwierdzenie, ze blad w okreslaniu pozycji wynosi ok +/- 5 m.

Przy czym nie sa to dokladne zadne pomiary ale roznica miedzy tym co widze przez szybe samochodu a tym co pokazuje tom tom na wyswietlaczu. Taki pomiar "na chlopski rozum"...

*

Offline damian44

• 13
  • Sprzęt: MIO 550, AM 3.9, 4.0
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2006, 20:10:17 »
"Siedzę" na jednym z for samochodowych i panuje tam stwierdzenie, że GPS podaje najdokładniej prędkość. I chyba nic innego jak tylko zgodzić się z tym. Prędkościomierze ze swej natury przekłamują. Ma to związek z ich konstrukcją i rozmiarem kół jakie sa złożone. Dokłaność określenia położenia przez pocket'a wynosi około 5-10m. Prędkość określa się w km/h Czyli pocket powinien podawć prędkość z dokł +- 0,01 km/h. Do tego dochodzi z całą pewnością jeszcze kilka innych błędów, które będą zwiększały błąd określenia prędkości ale i tak póki co będzie to dokładniej niż podaje prędkościomierz.

P.S. To tylko takie moje dumanie i mogę się mylić.

*

Offline energy11

• 5
  • Sprzęt: SGS II I9100
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2006, 22:05:21 »
Co do tej predkosci to nie bylbym taki pewny ze jest taka dokladna bo czesto jest tak ze stoje w miejscu a predkosc pokazuje mi niekiedy nawet 6km/h

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 16, 2006, 22:41:58 »
Czytałem kiedyś artykuł o próbie bicia polskiego rekordu prędkości. Do zmierzenia prędkości używali GPS. Mój wniosek z tego taki, że jednak jest dokładny.
A te 6km/h przy staniu np. na światłach, to normalne i nie ma się czemu dziwić. Tak na marginesie, to w Destinatorze tego nie ma, to tylko przywara AutoMapy.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 16, 2006, 22:43:38 »
Cytat: "energy11"
Co do tej predkosci to nie bylbym taki pewny ze jest taka dokladna bo czesto jest tak ze stoje w miejscu a predkosc pokazuje mi niekiedy nawet 6km/h

aaa właśnie... w moim MIO C510E zajmuje ladnych pare(nascie) sekund od zatrzymania zanim wyswitli sie 0 km/h.

Technika porównawcza (to co za oknem i to co na wyświetlaczu) daje w rezultacie ladne opoznienie (na GPS) mimo nominalnej dokladnosci GPS 1.40 metra (to co wyswietla w polu dokladnosc) choc to chyba naduzycie ze strony producenta (!?)

Suma sumarum... ustalmy kryteria nastepujaco:
Jazda z rowna predkoscia wedlug predkosciomierza auta 100km/h. W rzeczywistości to jakies 94-95 km/h a na moim GPSie....96-98.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 16, 2006, 22:45:53 »
Cytat: "wgrzeg1980"

Jazda z rowna predkoscia wedlug predkosciomierza auta 100km/h. W rzeczywistości to jakies 94-95 km/h a na moim GPSie....96-98.

a skąd wiesz jaka jest prędkość w rzeczywistości?

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2006, 23:21:12 »
Cytat: "jerzyk44"

a skąd wiesz jaka jest prędkość w rzeczywistości?

Niedawno na portalu gazeta.pl byl artykul o biciu rekordu predkosci. błąd to standardowych liczników to ok 5% także przy 100 jakies 95 przy 200 juz 190.

Oczywiscie zgadzam sie z Tobą. Faktycznej predkosci nie znam...

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 16, 2006, 23:34:47 »
Cytat: "energy11"

Taki myk może wynikać z kilku powodów:
-GPS oparte o Sirfstar III określają pozycję również z syganłu odbitego stad ma większe skłonności do "pływania" (czyli pomimo tego że stoisz w miejscu może pokazać ruch)
-drugi trick to przewidywanie pozycji programu do nawigacji- po porstu program niejako z rozpędu potrafi umiejscowić nas nieco dalej.
-częstotliwość odczytywania pozycji z GPS-np w A@ możesz ustawić 1 lub 2 sekundy (podejrzewam że zostało to ze starszej wersji żeby zbyt częsty odczyt nie zapychał bufora)
Należy też zauważyć że jeden GPS nie jest równy drugiemu  ;)  Moim zdaniem do nawigcji samochodowej najwygodniejsze są te oparte własnie o SS III-a jeśli komuś zależyna dokładności i czułości wybiera RFMD-pojawia sie tylko pytanie-ilu z was zastanawiało się nad tym wybierając odbiornik GPS ?

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 16, 2006, 23:57:52 »
zdaje się, że dyskusja dąży w nieskończoność. Dziekuje wszystkim za zabranie glosu. Przyznam, ze nadal nie wiem czy ufac GPS SSIII czy może jednak opierac sie na predkościomierzu auta a tym samym temat pozostawić bez rozstrzygnięcia.

Pozdrawiam,
Wojtek

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2006, 00:00:34 »
zdaje się, że dyskusja dąży w nieskończoność. Dziekuje wszystkim za zabranie glosu. Przyznam, ze nadal nie wiem czy ufac GPS SSIII czy może jednak opierac sie na predkościomierzu auta a tym samym temat pozostawić bez rozstrzygnięcia.

Pozdrawiam,
Wojtek

Równiez pozdrawiamy i radzimy wierzyć GPSowi -błąd jesli wystapi może byc conajwyżej CHWILOWY w przeciwieństwie do STAŁEGO (i bliżej nieokreślonego) błędu licznika samochodowego.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 17, 2006, 00:14:56 »
I to jest wypowiedź, po której wg mnie można już zakończyć spory :-)

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 17, 2006, 19:57:30 »
GPS zawiera jeszcze jedne błąd - w momencie poruszania sie nierownolegle do satelitów pokonujemy dluzasza droge niz zmierzy GPS. Kiedys ktos mierzyl za pomoca GPS predkosc poruszania sie na nartach ze stoku o znacznym nachyleniu - ktos ladnie wtedy wytłumaczyl ddlaczego wychodzily bzdury...

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 17, 2006, 22:34:26 »
Nie jest to błąd GPS'u tylko programu, który przy obliczaniu prędkości bierze pod uwagę tylko ruch w poziomie, a wogóle nie interesuje go prędkość ruchu w pionie.

Odp: Dokladność pomiarów pozycji i prędkości...
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 27, 2008, 00:44:14 »
nie tylko ruch w"pionie" może zafafszować wynik - również poruszanie sie po łuku powoduje błędny odczyt - jesli np odczyt co 1 sekundę GPS zmierzy odległości w prostej lini miedzy punktem w którym jesteśmy i punktem w którym byliśmy sekunde wczesniej - przy predkosci 100 km /h bedzie to chyba 23 metry - jesli odległosc miedzy tymi punktami pokonalismy po łuku gps nie wezmie tego pod uwagę - i zanizy nam prędkość.
Jednak ufam bardzo GPS - warunki - prosta droga bez zakretów i spadków, ustabilizowana predkość przez co najmniej kilkanascie sekund - mysle ze wtedy predkosc odczytana z GPS bedzie bardzo dokładna.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2008, 12:45:20 »
Gdzieś czytałem, nie pamiętam już jaka to była strona ale na pewno nie forum, że ze względów bezpieczeństwa dokładność odbiorników GPS do użytku publicznego zostały ograniczone przez rząd amerykański do 10 metrów. W tym samym artykule pisało, że pisanie przez producentów "dokładność do 1m" to tylko chwyt reklamowy.

Nie wiem na ile to jest prawdą i na ile aktualna jest ta wartość. I nie wiem co mają na myśli stwierdzając "ze względów bezpieczeństwa" czyżby bali się by zamachowcy nie strzelali do ludzi poruszających się z GPS'em pociskami naprowadzanymi satelitarne  :O

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2008, 13:06:30 »
Nie jest to błąd GPS'u tylko programu, który przy obliczaniu prędkości bierze pod uwagę tylko ruch w poziomie, a wogóle nie interesuje go prędkość ruchu w pionie.

Muszę się z Tobą niezgodzić i to bardzo. Poczytaj jak działa odbiornik GPS i czemu używała go US Army zanim zaczął działać komercyjnie. Bez pomiaru, jak to nazwałeś, "w pionie" nie da się ustalić pozycji więc jakim cudem niby oprogramowanie ma lekceważyć taki pomiar?

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2008, 13:23:17 »
Muszę się z Tobą niezgodzić i to bardzo. Poczytaj jak działa odbiornik GPS i czemu używała go US Army zanim zaczął działać komercyjnie. Bez pomiaru, jak to nazwałeś, "w pionie" nie da się ustalić pozycji więc jakim cudem niby oprogramowanie ma lekceważyć taki pomiar?
A ja się muszę z Tobą zgodzić. Nawet program Cię informuje czy ma wystarczający sygnał by pokazywać Twoją pozycję w 2D lub 3D. Jeśli odbiera sygnał z odpowiedniej ilości satelit masz sygnał 3D który pozwala określić współrzędne x, y a także z. Jak pogrzebiesz w ustawieniach GPS to zobaczysz nawet swoją wysokość npm, dla rozrywki tego tam nie dali  :wink:

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 27, 2008, 14:54:19 »
jeszcze nie wpadł mi w ręce gps który łapie fixa mając sygnał z 2-satelit.  Może lokalizacja jakiegoś kolosa na pustyni wymaga 2 satelit ale my musimy mieć 3 minimm

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 27, 2008, 15:01:35 »
U mnie w mieszkaniu łapie sygnał tylko z 2 satelit. Pokazuje że ma sygnał 2D, nie pokazuje wysokości ale dokładność pomiaru pozostawia wiele go życzenia, pozycja którą pokazuje potrafi skoczyć nawet dwie ulice dalej..

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 27, 2008, 16:33:31 »
2D to nie oznacza, że złapał fixa tylko z dwóch satelit. Oznaczo to, że jakość odbieranego sygnału pozwala tylko na ustalenie pozycji horyzontalnej (bez wysokości). 2D, czyli  2-dimension (dwuwymiarowy). 3D (3-dimension, trójwymiarowy) pozwala już na określenie wysokości n.p.m. Jeśli chodzi o dokładność pomiaru to już jest inna historia...

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 27, 2008, 22:38:29 »
tricolore fix to jest właśnie pełne ustalenie pozycji. Teoretycznie dwie satelity pozwalaja na ustalenie pozycji na sferze ( dwa równiania z dwiema niewiadomymi) ale musi być ich co najmniej 3 do ustalenia pozycji na kuli ziemskie która sferą idelana nie jest.

geodetą jestem; o GPS coś tam się uczyłem, może nie o takim do samochodu ale zasada jest ta sama

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 27, 2008, 23:19:54 »
2D to nie oznacza, że złapał fixa tylko z dwóch satelit. Oznaczo to, że jakość odbieranego sygnału pozwala tylko na ustalenie pozycji horyzontalnej (bez wysokości).
Nie wspominałem nic że 2D to dwie satelity, wspominałem tylko że u mnie w domu łapie sygnał dwóch satelit i klasyfikuje to jako sygnał 2D. Nie wiem czy jakby miał trzecią satelite to już by było 3d  :wink:

geodetą jestem; o GPS coś tam się uczyłem, może nie o takim do samochodu ale zasada jest ta sama

Samochodowy czy geodezyjny - zawsze to będzie GPS ;)

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 28, 2008, 00:36:33 »
tricolore fix to jest właśnie pełne ustalenie pozycji. Teoretycznie dwie satelity pozwalaja na ustalenie pozycji na sferze ( dwa równiania z dwiema niewiadomymi) ale musi być ich co najmniej 3 do ustalenia pozycji na kuli ziemskie która sferą idelana nie jest.

Coś słabo się uczyłeś. Jest tylko jeden szczególny przypadek, gdzie przy 2 satelitach można ustalić pozycję (i to tylko w 2D). Pomijając tę kwestię wszystkie urządzenia GPS wymagają co najmniej 3 (a nie 2) satelit do tzw. fixa.

...wspominałem tylko że u mnie w domu łapie sygnał dwóch satelit i klasyfikuje to jako sygnał 2D. Nie wiem czy jakby miał trzecią satelite to już by było 3d  :wink:

Ciekawe rzeczy piszesz. Odpowiedź: patrz wyżej  :]

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 28, 2008, 15:01:36 »
Ciekawe rzeczy piszesz. Odpowiedź: patrz wyżej  :]

Może i ciekawe. Więc proszę o komentarz:

Widocznie i ciekawy GPS mam może Sirf Star IV mi założyli przez przypadek  :mrgreen:

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 28, 2008, 16:22:38 »
Akurat ekranom informacyjnym o stanie GPS z AutoMapy bym za bardzo nie ufał. One coś nie halo są. Zresztą, pamiętam, jakiś czas temu na ten temat była dyskusja tu na forum (a przynajmniej jednym z wątków szerszej dyskusji o nowej AM).

Do sprawdzania satelit, siły sygnału, układu, parametru DOP itp. poleciłbym taki mały programik VisualGPSce lub  Sirf Star GPS Tweaker.

Do fixa są potrzebne minimum 3 satelity i tego żaden program, procesor czy coś tam nie przeskoczy. Jest tylko jeden, jedyny przypadek, gdzie do określenia pozycji wystarczyłyby tylko 2 satelity...

PS. Kiedyś trafiłem na taki programik (nie pamiętam nazwy bo to było badziewie jakich mało), gdzie uzyskałem fixa, a on pokazywał sygnał tylko z 1 satelity...  :E

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 28, 2008, 17:01:54 »
Tricolore ale ja właśnie to napisałem co Ty mi próbujesz wyjaśnić. Dwie satelity dają położenie na sferze czyli x i y teoretycznie. Do wyznaczenia "z" czyli wysokości pootrzebujemy 3 satelity, nie wyważajmy otwartych drzwi

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 28, 2008, 17:44:32 »
Tricolore ale ja właśnie to napisałem co Ty mi próbujesz wyjaśnić. Dwie satelity dają położenie na sferze czyli x i y teoretycznie. Do wyznaczenia "z" czyli wysokości pootrzebujemy 3 satelity, nie wyważajmy otwartych drzwi
Właśnie, po co taranować otwarte drzwi ;)
Pokazuje mi pozycje mając tylko 2 satelity ale to nie jest dokładna pozycja, pkt w którym niby się znajduje cały czas pływa po mapie (m/w w okolicy której się znajduje).

Tricolore, wypowiedź się lepiej o dokładności wskazywanej pozycji bo to jest celem tematu. Albo co myślisz o dokładności podawanej prędkości w GPS użytku publicznego?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:12:32 »

Dwa satelity nie określą Twojego położenia x,y. Potrzebny jest trzeci satelita. Do wyznaczenia z czyli wysokości potrzebny jest 4. satelita.

Właśnie, po co taranować otwarte drzwi ;)
Pokazuje mi pozycje mając tylko 2 satelity ale to nie jest dokładna pozycja, pkt w którym niby się znajduje cały czas pływa po mapie (m/w w okolicy której się znajduje).

J.w.
Jeśli chodzi o pływanie to może pływać jak nawet będzie sygnał z 10 satelit.

Tricolore, wypowiedź się lepiej o dokładności wskazywanej pozycji bo to jest celem tematu. Albo co myślisz o dokładności podawanej prędkości w GPS użytku publicznego?

Temat już był wałkowany na forum. Na pewno wskazania GPS są bardziej miarodajne od niedoskonałych prędkościomierzy samochodowych, jednakże należy pamiętać, że musi być w miarę niski PDOP oraz to, że urządzenie wskazuje prędkość z małym opóźnieniem (1-2 sek.).

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 29, 2008, 08:22:34 »
Dwa satelity nie określą Twojego położenia x,y. Potrzebny jest trzeci satelita. Do wyznaczenia z czyli wysokości potrzebny jest 4. satelita.

oczywiście masz rację. dwie satelity daja położenie na okręgu będącym przecięciem dwóch sfer. Dopiero 3 satki daja porządane wartości

mój błąd :/