Czcionki frutiger - podmiana w p550

• 4 Odpowiedzi
  • 1313 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tiret

• 9
    • -
  • Sprzęt: Mio P550
Czcionki frutiger - podmiana w p550
« dnia: Kwiecień 17, 2008, 23:33:02 »
Problem klasyczny z MS Reader - przeczytałem, iż trzeba podmienić czcionki w katalogu Windows w PDA - ok. Tyle, że nie mogę tego zrobić ani przez ActiveSync ani po przegraniu fontów do katalogu roboczego w PDA - próby kończą się niepowodzeniem z powodu ochrony plików. Co źle robię?

P550 bez polskiej lokalizacji (pierwsze modele)

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Odp: Czcionki frutiger - podmiana w p550
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2008, 02:10:43 »
Pierw zmien nazwe tego w Mio, skopiuj nowy, Zrob Soft reset. A i jeszcze Backup przed tymi experymentami :)
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline Tiret

• 9
    • -
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2008, 14:28:26 »
Dzięki wielkie - działa. Tyle, że nie rozwiązało to do końca problemów z wyświetlaniem polskich znaków w dokumentach konwertowanych z Worda, ale jeszcze się pobawię.

A jak się wyłącza ochronę plików w PDA?
Po wgraniu nowych zamienników czcionek poprzednie (o zmienionej nazwie) są w systemie i nie się ich wykasować - próbowałem zdjąć atrybut "archiwalne" ale nie pomogło.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2008, 15:46:27 »
To zwykla ochrona pliku kiedy jest uzywany. Zmien mu rozszerzenie na bak, tmp lub inne i wtedy skasuj po SoftResecie. W eksploratorze raczej nie zmienisz, zainstaluj sobie Total Commandera CE.
Nie rozumiem jaki masz problem z polskimi znakami w Wordzie.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline Tiret

• 9
    • -
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2008, 16:11:09 »
No wreszcie wiem o co chodzi. Pokryłem czcionki Frutuger fontami PocketTahoma, soft reset, no i co jest - są w systemie zarówno PocketTahoma i Frufiger bo system czyta nazwę czcionki z pliku fonta a nie nazwy pliku. Stąd też MS Reader wyświetla błędnie polskie litery (konkretnie pochylone i wytłuszczone). Kurcze ludzie na forum pisali, że ta metoda działa, a tu taki zonk  :|
Zatem wygląda na to, iż należałoby zmienić nazwę fonta wewnątrz pliku czcionki - ale jak to zrobić? No chyba jakiegoś fontografera nie trzeba zażywać...
Albo co mogę robić źle - bo u innych działa.
Pomóżcie proszę bo mnie to już gnębi...

Napisane: Kwiecień 19, 2008, 15:57:49
Gader - wielkie dzięki - wszystko działa  :ok:.
W istocie usunięcie plików czcionek dało radę. Zrobiłem kretyński błąd - zmieniłem nazwy plików czcionek ale rozszerzenie zostawiłem ttf.
Oczywiście zażywam Total Commandera, a problem z konwersją z Worda polegał na tym, że w niektórych miejscach pojawiały się polskie  znaki w wyboldowanym tekście a tuż obok były wyświetlane prostokąty.
Ponad to, konwerter czasem tekst z hiper linkami potrafi przerobić tak, że tekst od któregoś linku cały do końca jest już linkiem...
Ale rozwiązań tego ostatniego problemu jeszcze nie szukałem.
Dzięki!