Ładowanie Mio P560 w pociągu

• 5 Odpowiedzi
  • 2214 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline palbertino

• 13
  • Sprzęt: Ipaq rx 1950, Mio P560
Ładowanie Mio P560 w pociągu
« dnia: Listopad 18, 2008, 16:29:56 »
Przeszukałem forum w związku z moim pytaniem, lecz nie odnalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie temat. Ze względu na to, że nie poruszam się często tym środkiem transportu chciałbym się dowiedzieć czy w wagonach kolejowych można bezproblemowo ładować za pomocą standardowej ładowarki urządzenia PDA? Czy istnieją jakieś gniazdka? Jak sprawa wygląda w wagonach sypialnych i kuszetkach? Przepraszam, jeśli uznacie to pytanie za banalne, ale czeka mnie kilkunastogodzinna podróż więc chciałem uatrakcyjnić ją sobie maratonem filmowym. Dodatkowo, zaraz po podróży palmtop ma być moim przewodnikiem po mieście więc sprzęt musi być naładowany. Dziękuję za wszelką informację.
Napisane: Listopad 16, 2008, 12:48:24
Dzięki za full informacji. Dowiedziałem się już wszystkiego od inżyniera technicznego PKP.

*

Offline famous

• **
  • 151
  • Sprzęt: Nokia E63
Odp: Ładowanie Mio P560 w pociągu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2008, 16:33:30 »
To mógłbyś podzielić się chociaż tymi informacjami B)

*

Offline palbertino

• 13
  • Sprzęt: Ipaq rx 1950, Mio P560
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2008, 23:47:26 »
Udało mi się dowiedzieć, że w składach pociągów PKP stosuje się prąd 110V (zasilanie oświetlenia, ogrzewania itd), ale w wagonach wyposażonych w gniazda ten prąd jest przetwarzany na 220/230V (nie pytajcie jak bo nie dam rady powtórzyć tego co technik mi tłumaczył). No i tu zaczyna się szopka... Niektóre wagony są wyposażone w gniazda z prądem. Niektóre... Starsze modele mają gniazda na korytarzach (wagony składów pospiesznych przedziałowych), ale gniazda mogą nie zawierać prądu z dosyć prozaicznych powodów... np. skradzione urządzenie przetwarzające prąd z 110 na 220/230V, jego awaria tudzież, a nawet niechęć kierownika składu do "włączenia prądu" na skład (to już usłyszałem z drugiej ręki). Dowiedziałem się, że z gniazd można jak najbardziej korzystać podczas ładowania urządzeń typu telefon/laptop. Wagony nowsze posiadają gniazda już przy fotelach i podobno takie jeżdżą w składach InterCity. Podobno wagony kuszetkowe i sypialne posiadają gniazdo w każdym przedziale... Niestety, właśnie w poniedziałek jechałem takim wagonem i w przedziale gniazda nie znalazłem. Może dlatego, że wagon był starego typu? A może dlatego, że takie udogodnienia są tylko w pierwszej klasie? Gniazdo na korytarzu było zaślepione... Tego się nie dowiedziałem. Aby sprawdzić czy w wagonach InterCity znajdują się gniazda tak jak mnie zapewniano, specjalnie wracałem takim pociągiem do domu. Wagon był przedziałowy, niestety, chyba starego typu i gniazd nie było, oprócz dwóch na korytarzu, które nie działały. Najbliższe sprawne gniazdo znalazłem w Warsie i tylko dzięki uprzejmości obsługi. 
Niemniej, w czasie 16-sto godzinnej jazdy (8 w jedną i 8 w drugą stronę) udało mi się obejrzeć na moim P560 8-siem filmów, czyli po 4 w każdą stronę plus przeczytać około 350 stron "Wojny i pokoju" (jasność ekranu 50%). Po dotarciu na stację docelową pozostało mi około 20/30% energii w akumulatorze co pozwoliło na działanie AutoMapy 5 przez około 25 min w trybie pieszym. Gdyby nie autobus zdany byłbym na gps-a na końcu swojego języka...   
Podsumowując... Mam nadzieję, że nadejdzie taki czas, że PKP straci monopol na przewozy pasażerskie w swoich technicznych "skansenach", a na polskich torach pojawią się inni europejscy przewoźnicy z wagonami o europejskim standardzie...

*

Offline famous

• **
  • 151
  • Sprzęt: Nokia E63
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2008, 18:40:04 »
Co ciekawe ja też nigdy nie znalazłem działającego gniazda na korytarzu... A testowałem w kilkunastu pociągach ;)

*

Offline szlagoner

• 13
  • Sprzęt: Mio P560 i Nokia E51
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2008, 16:03:41 »
Zawsze możesz w kieszeni kurtki nosić ultra-przenośna ładowareczkę na 2 akumulatorki paluszki.
http://www.gpbattery.pl/gp.php?section=produkty&sub=61&p_id=800691

Kosztuje to niecałe 30 zyli w MM i wystarcza na 2-3 ładowania, a jak masz dwa dodatkowe akumulatorki to całą wyprawę na 2 dwa dni na tym obskoczysz.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:03:06 »
Podobne zasilanie stosuje się w przenośnych dyskach z funkcją Host/Client  :)