Brak prawidłowego sygnału GPS-Mio A201

• 10 Odpowiedzi
  • 2299 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak prawidłowego sygnału GPS-Mio A201
« dnia: Czerwiec 25, 2007, 17:41:44 »
Witam

Problem polega na tym, że w zakładce Pokaż stan GPS (TomTom 6) widać, że jest połączenie z kilkoma satelitami, a ciągle widnieje komunikat o tym co w temacie. Ustawienia skonfrontowałem z tymi o których napisaliście tutaj czyli zakładka Programs COM4 Hardware COM2 Baud rate 4800 a w Acces zaznaczony "ptaszek". Zainstalowałem również VisualGPSce i tu to samo widzi 9 satelit a nie może znaleźć lokalizacji. Czy to oznacza że GPS jest fizycznie uszkodzony, czy może mam jakiś problem z systemem lub jego ustawieniami.  TomToma używam kilka tygodni i wszystko było OK problem pojawił nagle. Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Brak prawidłowego sygnału GPS-Mio A201
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:03:11 »
Poczekaj kilka - kilkadziesiąt minut w jednym miejscu na otwartej przestrzeni - chyba trzeba czasu, żeby złapał fixa. Tak jest po dłuższym nieużywaniu.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:23:45 »
Niestety to nie to, leżał z godzinę na samochodzie i kicha. Poza tym używam go dosyć często i nie można powiedzieć że to była dłuższa przerwa.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:26:38 »
To spróbuj za parę dni. Mnie się czasem też zdarza, że nie może dzień - dwa złapać fixa, a potem od razu. Czasem zła pogoda, czasem coś innego. Diabli tak naprawdę wiedzą.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2007, 23:27:28 »
To pewnie coś z urządzeniem nie tak. Nie ma tak, że w jeden dzień łapie w inny nie. Raz złapie po paru sekundach, raz po kilkunastu minutach, ale złapie - nawet jak na dworze jest szaro, buro i ponuro.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2007, 15:20:42 »
Po konsultacji z serwisem MIO, zrobię twardy reset i jeśli to nie pomoże to jedzie do naprawy.
Tak przy okazji to świetnie wygląda na pierwszy rzut oka system serwisowania sprzętu tej firmy.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2007, 15:40:25 »
To pewnie coś z urządzeniem nie tak. Nie ma tak, że w jeden dzień łapie w inny nie. Raz złapie po paru sekundach, raz po kilkunastu minutach, ale złapie - nawet jak na dworze jest szaro, buro i ponuro.

Nieprawda. Satelity dają niezbyt mocny sygnał. Żeby złapać fixa musisz mieć odpowiednio mocny sygnał minimum z 3 satelit. Wystarczy solidny strop albo gęste chmury czy podgrzewana szyba w aucie i dupcia, zdarzają się problemy. Mnie czasem nie łapał fixa 2-3 dni, a potem w sekundę na 7 satelitach. Było o tym parę razy na Forum, wielu kolegów miało podobny kłopot, na innych sprzętach też, nie tylko na MIO.

Dobrym rozwiązaniem jest antena zewnętrzna - bardzo wzmacnia odbiór, a niewiele kosztuje (ja kupiłem na Allegro za jakiś psi pieniądz).

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2007, 17:39:35 »
Faktycznie miewałem problemy z zasięgiem wcześniej, ale rzeczywiście przy fatalnych warunkach fizycznych tzn gęste chmury i na górskiej drodze z wysokim i gęstym drzewostanem wokoło. Ten problem był zupełnie inny. Pisze "był" bo resetowanie go rozwiązało. Nie było to jednak twarde resetowanie bo przełączenie z ON na OFF na dłużej niż minutę nie usunęło żadnych zainstalowanych przeze mnie programów. Za to sygnał wrócił czego nie pojmuję ???   

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2007, 20:43:57 »
No to może po prostu zresetował się odbiornik GPS. Może wcześniej coś mu się "zawiesiło"? Tak też się zdarza.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:38:16 »

Nieprawda. Satelity dają niezbyt mocny sygnał. Żeby złapać fixa musisz mieć odpowiednio mocny sygnał minimum z 3 satelit. Wystarczy solidny strop albo gęste chmury czy podgrzewana szyba w aucie i dupcia, zdarzają się problemy. Mnie czasem nie łapał fixa 2-3 dni, a potem w sekundę na 7 satelitach. Było o tym parę razy na Forum, wielu kolegów miało podobny kłopot, na innych sprzętach też, nie tylko na MIO.

Nie mówiłem o zamkniętych/zadaszonych pomieszczeniach, bo to wiadomo, że są problemy z fix'em albo po prostu nie złapie go wcale.
Mnie się nigdy nie zdarzyło, żeby nie złapał fix'a w jakiś dzień (z wyłączeniem pomieszczeń), zawsze (codziennie) łapie, czy po paru sekundach czy po paru minutach, ale zawsze.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2007, 22:03:25 »
Pewnie kiedyś zdarzy Ci się dzień z takim zachmurzeniem, że nie złapie. Możesz też się z tym nie spotkać - to o niczym nie świadczy. Takie kłopoty np. przy bardzo złej pogodzie (niskie, gęste chmury) to norma, choć nie zawsze powoduje to brak fixa.