Brak łączności Mio P550 z PC - problem z przypisaniem adresu sieciowego

• 6 Odpowiedzi
  • 3531 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam. Wiem, że było już tutaj trochę wątków dotyczących połączeń z internetem. Postanowiłem założyć nowy wątek, bo nie mam już sił i nie wiem jak poradzic sobie z tym problemem.
Otóż mam od miesiąca Mio P550. Od poczatku były problemy z połączeniem z internetem.
Kiedy podłączam kabel do Mio i do PC po paru minutach otrzymuje komunukat o ograniczeniu lub braku łaczności ("Możesz nie mieć dostępu do internetu lub niektórych zasobów sieciowych. Ten problem wystapił, ponieważ sieć nie przypisała adresu sieciowego do tego komputera"). Kiedy klikam na szczegóły tego komunikatu widze, że jest podany adres fizyczny, adres IP oraz maska podsieci.
Podejrzewam, że problem leży w ustawieniach kart sieciowych w Mio. Jednak tych kart jest bardzo dużo:
- PPTP NDISWAN Miniport
- Virtual Ethernet Intermediate Miniport
- AsyncMac NDISWAN Miniport
- Remote-NDIS Host
- NE2000 Compatible Miniport
- L2TP NDISWAN Miniport
- Samsung 54Mbps WLAN CF Card
Każda karta oprócz "Remote NDIS Host" ma zaznaczone "Uzyj adresu IP przypisanego przez serwer".
Która z wyżej wymienionych kart odpowiada za łączenie sie z internetem i jakie powinna mieć ustawienia ?
 Dodam też, że nie mam połaczenia z ActivSync-iem.
Byłbym wdzieczny za konkretną pomoc (prosze o niewpisywanie odpowiedzi w stylu "a ja mam połączenie", "miałem od poczatku" itp. które nic nie wnoszą do sprawy .
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 19:39:37 wysłana przez hector1972 »

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
Ja miałem ten sam problem dwa m-ce temu i skorzystałem z poniższego postu.

"mobi jesteś genialny!

zacytuję Twoją wypowiedź (dla potomnych, bo ja nie dotarłem do tego postu):

"doraznie mozesz to obejsc tak:

start>settings >connections >USB to PC odptaszyc "Eneble....."
powinno dzialac
nastepnie odlaczyc wiza od pc, znow zaptaszyc i podpiac, czasmi potrzebny jest reset PCeta" (koniec cytatu...)

Walczę od kilku dni, a rozwiązanie takie proste :-)

dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Griszka"
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 11:48:45 wysłana przez edwardk »
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

Witaj edwardk. Dziekuję za posta. Jednak chyba podałeś ścieżkę do innego niz mój  modelu (ja mam Mio P550). U mnie jest: start -> ustawienia -> połączenia -> a tam to już nie ma czegoś takiego  jak "USB to PC "(jest opcja bluetooth, karty sieciowe, połączenia, transmisja, wireless manager i WLAN Tool - klikając na podane opcje i wchodząc w nie nie ma nic gdzie mógłbym "odptaszczyć" Eneble).
Napisałeś " walczę od kilku dni, a rozwiązanie takie proste", napisz prosze jaki masz model i jak to zrobiłeś, jak rozwiązałeś ten problem (oczywiście jeżeli masz Mio P550) ?
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 21:58:59 wysłana przez hector1972 »

*

Offline edwardk

• **
  • 107
ja mam MIO p550m.

system>programy>ActiveSync>menu>połączenia> odznacz to zaznaczenie i postępuj dalej jak w powyższym poście.

"Walczę od kilku dni, a rozwiązanie takie proste :-)"-to jest cytat Griszki, ja się męczyłem troszkę dłużej.

Powodzenia

Witaj edwardk, idąc podaną przez Ciebie ścieżką dochodzę w moim P550 do zakąłdki w której mogę zaptaszczyć tylko "Synchronizuj wszystkie komputery PCprzy użyciu tego połączenia". Kiedy zaptaszczę tę opcję rozwija mi się belka z następującymi opcjami:
- USB default
- USB
- Infrared Port
- Desktop@57600
- Deskop@38400
- Desktop@19200
- Desktop@115200
Czy masz taką samą opcję ? o oznacza w cytowanym przez Ciebie tekście "nastepnie odlaczyc wiza od pc". Co to znaczy wiza ?
Pozdrawiam i dziekuję.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
Witaj hector1972.
Jeżeli doszedłeś do zakładki  "Synchronizuj wszystkie komputery PC przy użyciu tego połączenia", czy ten kwadracik  masz zaznaczony (zaptaszony) czy odznaczony (odptaszony), jeżeli jest zaznaczony to odznacz i odłącz P550 od komputera PC, następnie na P550 zaznacz ten kwadracik, wy bież USB lub USB default  i podłącz P550 do PC. (piszę lub bo u mnie niema opcji USB default)
U mnie na P550 m niema opcji USB default, pozostałe opcje są takie same.

"nastepnie odłączyć wiza od pc". Po próbach i błędach doszedłem  do tego że należy odłączyć  PDA (P550) od  komputera PC.
Pozdrawiam i powodzenia.

*

Offline zabique32

• 39
    • http://www.forum.xboxonline.pl
  • Sprzęt: P550m+i900+HD2
Odp: Brak łączności Mio P550 z PC - problem z przypisaniem adresu sieciowego
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2008, 00:37:23 »
Miałem identyko problem, przywracanie systemu nic nie dało wiec pokusiłem się o wgranie ROMu i pomogło!

http://lix.in/0b6ebd

Tutaj znajdziesz rom Mio p550 MioP550 - Osc260A R05_P09.nb0

Wgrywanie poprzez SD/MMC

1. PLIK "MioP550 - Osc260A R05_P09.nb0" zmieniamy nazwe na "winceimg.bin", kopiujemy na karte pamięci i wkładamy ją do PDA
2. Wchodzimy do bootloadera (przytrzymujemy Joya w dół i robimy soft reset)
3. Opcja 1 "image upgrade Tool, a nastepnie 1 "Image by SD/MMC

Jakby  nie poszło do 100% za pierwszym razem to próbuj jeszcze raz. Po zakończonym procesie zrób reset i odczekaj chwile, aż zaskoczy.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 00:39:34 wysłana przez zabique32 »
Panie boże chroń mnie od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradzę.