Blokada ładowania

• 23 Odpowiedzi
  • 3233 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Blokada ładowania
« dnia: Wrzesień 06, 2006, 05:34:42 »
p550 .... czy mozna w jakiś sposób zablokować-wyłączyć  ładowanie baterii po podłączeniu kablem do USB z Laptopem .... tak aby mozna było korzystać z AS ale aby NIE ładowała się a tym czasie  bateria ?
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
Blokada ładowania
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2006, 09:23:34 »
Nie rozumiem szczerze mówiąc CELOWOŚCI... i nie sądzę żebym słyszał/czytał kiedykolwiek cokolwiek głupszego :(

*

Offline dziadek7

• 745
Blokada ładowania
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2006, 10:28:21 »
Cytat: "4ever"
Nie rozumiem szczerze mówiąc CELOWOŚCI... i nie sądzę żebym słyszał/czytał kiedykolwiek cokolwiek głupszego :(

hm ........... widzisz .. ja mam zapewne 2x tyle lat co Ty .... i nie pozwoliłbym sobie na 'taką' ocenę innej osoby i to publicznie  :(  :(   [[ mój nick to rzeczywistość ... a nie abstrakcja ]]
Ponadto ja nie pytałem o CELOWOŚĆ i nie prosiłem o 'podsumowanie' mojego pytania .... więc jak nie masz w temacie nic do powiedzenia to na przyszlość prosżę przynajmniej na moje posty nie odpowiadać w ten sposób.

A co do meritum to mam własne doświadczenia z formatowaniem baterii w GSM'ch także Li-Ion i MH  .... i dzięki 'mojej' wiedzy  :proud: baterie w moich tel.GSM wytrzymuja ponad 50% dłużej niz innych użytkownikow a więc chcąc 'zastosować moje doświadczenie ' odnośnie ładowania m.in. dlatego NIE mogę doładowywać baterii przed ich sformatowaniem.
 I jeszcze aby nie było niepotrzebnej dyskusji na ten temat to powiem że znam opinie 'innych'  że tego typu baterii się nie formatuje ale mnie ich 'teoria' ....... nie interesuje .... wystarcza mi w tym względzie moja praktyka i doświadczenie.
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2006, 11:42:48 »
Drogi Dziadku,

1. Nie oceniłem Ciebie a więc twierdzenie że była to ocena TWOJEJ OSOBY jest co najmniej nadinterpretacją.
2. Nie możesz wiedzieć ile razy jesteś starszy ode mnie gdyż brakuje Ci do tego jednej z dwóch podstawowych informacji - mojego wieku (a tu strzelając mógłbyś się pomylić).
3. Pytanie zadane na publicznym forum wolno mi ocenić tak samo jak Tobie moje pytanie (właśnie dlatego że jest publicznie zadane).

Ponieważ nie chcesz słyszeć dyskusji na temat celowości lub bezcelowości formatowania baterii w P550 - dyskusji nie podejmuję a jedynie poinformuję że:

4. Nie, nie istnieje soft który by blokował ładowanie takiej baterii podczas połączenia USB. Jedynym sposobem jest skorzystanie z połączenia bluetooth do synchronizacji z AS. Alternatywą jest kontakt z serwisem aby się upewnić czy smarkacz na publicznym forum nie wprowadza Cię w błąd.

Blokada ładowania
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:41:15 »
Cel takiego działania to np. wydłużenie czasu pracy laptopa na baterii . Wiadomo nie ładuje- to uzywa mniej prądu ze swojej baterii

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:16:42 »
bzdura - synchronizacja trwa paręnaście sekund. Zysk jest pomijalny. Jeśli już było by prawdą to co pisze dziadek7 to miało by to sens... ale o oszczedności laptopowej baterii... no cóż - mnie rozbawiło :)

Blokada ładowania
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:26:14 »
Ale nie każdy robi tylko synchronizacje, można np. w terenie przenosić pliki instalować mapy itp a to może trwać nawet i godzine ]:>
Spróbuj podłaczyć ładowarke usb do laptopa i zacząc ładować komórke ciekawe czy nadal będziesz rozbawiony jak bateria zamiast np 3 godzin wytrzyma 1,5 godziny. Logiczne że jeśli ładujesz coś z gniazda usb laptopa to musi to pobierać prąd z baterii jeśli na takowej pracuje.
Jeśli znalazłeś sposób na to aby urządzenie ładowane nie pobierało prądu z baterii laptopa to poprostu jseteś geniuszem i zostaniesz najprawdopodobniej jednym z najbogatszych tego świata.

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:43:21 »
Jasne...

Tak wydumanych sytuacji jeszcze nie słyszałem. W samochodzie podczas jazdy można naładować wszystko. W góry jeszcze nie spotkałem odważnego co by wziął laptopa  >:)  >:)  >:)  >:)

Ale - róbta co chceta :P softu takiego nie ma i nie było. kropa.

Blokada ładowania
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:54:53 »
O jakie wyłączanie chodzi??? Kabel do SYNCHRONIZACJI nie ładuje PDA. Dopiero 2 w 1 ( syncho/ładowanie ) ładuje. Przecież USB i zasilanie to dwa odrębne podsystemy
PS
Przepraszam używając sporo czasu 4150 zapomniałem że to urządzenia z MiniUSB a zatem jeden wspólny system)

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:56:31 »
Kabel do synchronizacji podaje napięcie jak tylko podłączysz go do działającego urządzenia i peceta. bez względu na to czy go synchronizujesz czy nie.

Tak działa USB...

Natomiast to mi nasuwa pewną myśl.. może jest soft który odcina zasilanie w porcie USB za pomocą jakichś ustawień sterownika (po stronie laptopa)??

Blokada ładowania
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 06, 2006, 16:36:39 »
Moze sie nieznam ale to idze zrobić wiem bo mam wyłaczone ładowanie przez (mini)usb w mojej komórce (motorola v360) wystarczyło zmienic jeden plik konfiguracyjny. Wiec to jest do zrobienia po stronie urzadzenia

*

Offline dziadek7

• 745
Blokada ładowania
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 06, 2006, 17:51:54 »
Drogi Dziadku,

[ciach]

.

Sorry ..... ale z mojej strony EOD  .. i tak dość OT

Cytat: "kiler_89"
Moze sie nieznam ale to idze zrobić wiem bo mam wyłaczone ładowanie przez (mini)usb w mojej komórce (motorola v360) wystarczyło zmienic jeden plik konfiguracyjny. Wiec to jest do zrobienia po stronie urzadzenia

No to pomyśl ..... może się coś uda zrobic  :)

A może by tak zrobić do kabla USB 'przejściówke'  w której nie będzie podłączony '+'  z Laptopa w kierunku PDA .... tylko trzy przewody  masa , data+ ,data-   ..... wówczas nie powinno byc chyba ładowania ?

.
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
Blokada ładowania
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2006, 18:00:40 »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2006, 18:15:52 »
Toż o tym pisałem właśnie - po prostu charakterystyka USB to podawanie zasilania na urządzenie podłączone. ale to co mi dało do myślenia to różne ustawienia sterownika pod windowsami... tam są różne "power" settings tyle ze nie mam najzieleńszego pojęcia jak je modyfikować... zwłaszcza pod windowsami...

Jeśli chodzi o motorolę to nie znalazłem opisu tego urządzenia żeby podawał system operacyjny ale wyłączenie zasilania baterii z USB może być autorskim rozwiązaniem motoroli.

W przypadku dziadka7 rozwiązałbym to za pomocą bluetooth.

*

Offline Kusiu

• 3968
Blokada ładowania
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 06, 2006, 18:55:37 »
Zawsze można sobie zrobic przejściówkę, która będzie miała podłączone wyłącznie kabelki transmisji danych. Można też zmodyfikować kabel poprzez dodanie przełącznika.

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 06, 2006, 19:00:42 »
Ano prosz... Najprostrze rozwiązanie jest zawsze najtrudniejsze do wymyślenia :)
Pytanie czy wtedy PDA zauważy że jest podłączone... :)

*

Offline dziadek7

• 745
Blokada ładowania
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 06, 2006, 19:36:23 »
Cytat: "Kusiu"
Zawsze można sobie zrobic przejściówkę, która będzie miała podłączone wyłącznie kabelki transmisji danych. Można też zmodyfikować kabel poprzez dodanie przełącznika.

No przeciez o tym napisałem powyżej .... a same kabelki danych BEZ masy to 'niebezpieczne' bo mogą nastapić tzw. przepięcia ... daltego napisałem że tylko bez '+'
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline dziadek7

• 745
Blokada ładowania
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 07, 2006, 08:08:48 »
hm .... :wkurzony:   ........ niestety  :(   po odcięciu zasilania '+' w kablu USB ..nie ma synchronizacji  PDA z Laptopem ........ z tego wynika że PDA korzysta do połączenia z Laptopem z jego zasilania  :S

.
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 07, 2006, 10:05:10 »
Ja bym raczej powiedział że podsystem USB przy odcięciu zasilania nie zauważa że jest podpięty...

Czy jak już masz taki kabel mógłbyś sprawdzić czy Laptop w ogóle zauważa że "coś" zostało do niego podłączone?

*

Offline art15

• 26
Blokada ładowania
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 07, 2006, 13:02:01 »
Wbraw opini 4ever, dziadek7 ma rację co do ładowania w trakcie podpięcia USB. Tego rodzaju bateria dłużej wytrzymuje i to znacznie ( sprawdziłem organoleptycznie ) jeśli  ładowana kiedy jest rozładowana lub prawie rozładowana. Doładowywanie w połowie mocy baterii skraca jej żywotność i powoduje dziury w domenach baterii.

Pozdrawiam

PS. Tez jestem zainteresowany rozwiązaniem tego problemu.

Blokada ładowania
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 07, 2006, 13:22:53 »
Widziałem kiedyś kabel usb w którym napięcie było podawane przez rezystor. Może można tak dobrać wartość by nie działał system ładowania (zbyt niskie napięcie) a działał jeszcze USB detect

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 07, 2006, 13:27:05 »
Wbrew temu co napisał art15 NIGDZIE ale to NIGDZIE w tym wątku nie napisałem swojej opinii o żywotności baterii PDA.

*

Offline dziadek7

• 745
Blokada ładowania
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 07, 2006, 19:44:50 »
Ja bym raczej powiedział że podsystem USB przy odcięciu zasilania nie zauważa że jest podpięty...

Czy jak już masz taki kabel mógłbyś sprawdzić czy Laptop w ogóle zauważa że "coś" zostało do niego podłączone?

Niestety .... nie  :(  ... nic się na Laptopie nie dzieje .......po 'włączeniu' '+' od razu zaczyna ładować i uruchamia sie AS

.
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline 4ever

• 378
Blokada ładowania
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 07, 2006, 21:10:13 »
Wniosek jest prosty - zasilanie jest niezbędne aby USB wogóle zauważyło że zostało podłączone... z dwóch stron...

A co CI (jesli mozna zapytać) szkodzi spróbować sychronizacji po bluetooth? Nie rozwiązało by to problemu??