az 9 pytan od nowicjusza do cierpliwych dot. p550 i gps

• 3 Odpowiedzi
  • 852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 20, 2006, 19:14:57 »
witam wszystkich serdecznie,
bardzo proszę o odpowiedz na kilka pytan od swiezego gpsowca.

1. czy w po hard resecie pda programy ktore sa zapisane na karcie beda normalnie dzialay czy trzeba je zinstalowac jeszcze raz?

2. mio na otwartym terenie w warszawie pokazuje mi od 3 do 5 satalitow (navigo2) zadko kiedy 7 mimo ze, w ustawieniach gps w navigo2 (w statusie) pokazuje na rysunku az 11 satalitow tylko ze w pozycji "dane" pokazuje np. 3 satality. czy taka liczba satalitow ponizej 7 jest normalna czy mozna powiedziec raczej ze mozna cos poprawic?

3. czy da sie wylaczyc wbudowanego odbiornika gps zeby podlaczyc do zewnetrznego w celu porownania skutecznosci tego wbudowanego? mam odbiornik na bluetooth na sirf3 i chcialbym go sprawdzic.

4. czy trzeba zainstalowac antivir dla pda i czy jest on podatny na wirusy jak pecet?

5. czy werja automapa 3.9.3 rozni sie duzo od 3.9.5, czy mozna pobrac aktualizacje do 393? jaka jest roznica w miesiacach miedzy tymi wersjami?

6. jaka jest roznica miedzy wersjami map do programu? zauwazylem ze sa wersje 3r,3s,i moze s jeszcze

7. czy kompletna lokalizacje poi jest dostarczona z automapa (chodzi mi glownie o radary i fotoradary) czy trzeba ja pobrac z netu i zainstalowac?

8. czy w ustawieniach programow z mapami jesli port jest skonfigurowany prawidlowo (no bo odbiera) to czy liczba bitow na sek. ma znaczenie?

9. czy po usuwane plikow ida do czegos w rodzaju kosza czy sa od razu trwale usuniente?

bede bardzo wdzieczni tym klubowiczom ktorzy maja troche zrozumienia dla poczatkujacych i zechca mi odpowiedziec na wyzej zadane pytania lub tyle ile ktos moze bo szukanie tego wszystkiego na forum zajmie mi chyba tydzien  :(
pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:59:38 »
Postaram sie odpowiedziec na niektore pytania.

3. Nie musisz wylaczac odbiornika. Podlaczasz drugi przez bt a w programie (np w automapie) w ustawieniach gps wybierasz port tego na bt. I juz.

4. Wirusów na pda jest mniej niz programow antywirusowych :D To daje do myslenia... Jest na tyle mala szansa zainfekowania wirusem ze chyba mozna sobie odpuscic antyvira.

5. A skad masz automape 3.9.3?:> Ostatnia piracka wersja :D

6. Im dalsza litera alfabetu tym nowsza mapa i teoretycznie bardziej aktualna

Co do reszty pytan nie mam na tyle doswiadczenia aby kompetentnie odpowiedziec, moze ktos inny :-)

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:57:21 »
ad 1) jezeli instalka tych programow zapisuje jakiekolwiek pliki konfiguracyjne w pamieci to nie (przyklad AM - mimo zainstalowania na karcie - po HR nie bedzie dzialac)

ad 2) wi9zualizacją liczby satelitów nie przejmowalbym sie za bardzo, o ile nie masz problemu z utrzymaniem stabilnego fixa

ad 7) lokalizacja to jest raczej okreslenie przetlumaczenia systemu oper. na jezyk lokalny - ty mowisz o zbiorze POI (points of interests) - czyli miejsc uzytecznych. Spora czesc dostarczana jest razem z mapami/planami, ale najbardziej aktualny zbior znajduje sie tu

ad osiem) ma. najczesciej jest to 4800. zreszta sam sprawdz
ad 9) są usuwane od razu , tzn z pominieciem kosza, ale są programy do odzyskiwania

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2006, 13:42:43 »
Rozumiem zatem, ze nie mozna jej (automapie lub instalce tejze) zadac by zapisywala wszystko na karcie? Wzglednie moze jest jakis uniwersalny patent na wszystkie programy?

Przy okazji - moze da sie zapisywac np "kontakty" na karcie? (co prawda w instrukcji mio p550 wyczytalem, ze tak calkiem ze wszystkim baterii nie wyladowuje i wylacza sie majac jeszcze troche mocy (co ma zapobiec utracie danych) ale...  no wlasnie - licho nie spi ]:>  :terrified:  :)