Witam!
czytuję te forum ostatnio częściej niż wiadomości na onecie

i często padają tu zbawienne rady ale jedna mnie intryguje ... ActiveSync. Jak to do końca z nim jest?
to co wiem:
1) służy do komunikacji z PC
2) sam się potrafi włączyć na palmtopie
3) strasznie kasuje energię palmtopa
4) wszyscy na niego narzekają ale bez niego się nie da żyć
a teraz to czego nie wiem:
1) wielokroć piszecie aby go wyłączyć ... gdzieś to na forum widziałem ale odszukać mam problem .... jak to zrobić?
a) ja praktycznie używam go codziennie pracując z zadaniami i kalendarzem + synchronizacja "w locie". Czy jak odinstaluje/wyłączę AC to niebędę mógł się komunikować z PC/laptopem?
b) czy dobrze myślę że po takiem odinstalowaniu/wyłączeniu będzie można go ręcznie włączyć i TO JA, a nie on będę decydował kiedy ma działać?
2) czy da się go niewyłączać a zrobić aby się sam w palmtopie nie włączał?
3) z MIO dostałem na płycie rzeczony program w wersji PL 4.1 i na nieszczęście wpadłem na pomysł pobrania z mio.com.pl wersji PL 4.2. Zainstalowałem to na PC i od wtedy urządzenia przestały się widzieć. Co źle zrobiłem? Może coś trzeba też zainstalować w MIO?
4) operator internetu pozmieniał coś w dostępie do sieci w domu ... i od tego czasu mam dziwne zachowanie ActiveSync. Otóż nawiązuje komunikację z laptopem, synchronizuje się itd. Ale bez żadnej przyczyny nagle traci łączność z MIO podłączonym ciągle na kablu. Może ktoś wie dlaczego tak zachowuje się ActiveSync?
przepraszam być może za rzeczy wałkowane na tym forum od lat, ale wierzcie mi starzy "wyjadacze" że dla nowego użytkownika np. MIO te tematy są jak czarna magia