Nie wykrywa karty pamieci

• 7 Odpowiedzi
  • 5900 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Rezo87

• 5
  • Sprzęt: Motorola Milestone
Nie wykrywa karty pamieci
« dnia: Sierpień 19, 2010, 13:12:55 »
Witam,
mam problem, mianowicie sformatowalem swoja karte pamieci z motoroli milestone pod windowsem i teraz telefon jej nie wykrywa.
W windowse bez problemu ja odczytuje, android juz niestety nie.
Wydaje mi sie ze jest to wina systemu plikow, dlatego tez pytanie do was drodzy uzytkownicy, jaki system plikow musi byc na karcie by android ja wykryl ? probowalem z FAT32-exFAT-NTFS i nic... wydaje mi sie ze bedzie to ext3 / ext4 chodz pewny tez nie jestem , a jesli tak to czym moge sformatowac taka karte ? zaznaczam ze format w telefonie odpada poniewaz jej nie wykrywa.

Prosze o pomoc.

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: Nie wykrywa karty pamieci
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2010, 13:48:38 »
Powinien być FAT 32. Ale skoro nawet nie wykrywa jej jako niesformatowanej, to może znaczyć że problem jest poważniejszy... Masz pod ręką kogoś jeszcze z androidowym telefonem żeby u niego sprawdzić, czy nie wykrywa?
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline Rezo87

• 5
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2010, 14:22:51 »
Niesety nie znam nikogo z takimi telefonami, pomoca moze byc to ze sprawdzilem inna karte o pojemnosci 1 gb i wszystko dziala, wiec napewno nie jest to wina rowniez czytnika w tel.
porownalem obie karty pod windowsem to roznia sie procz pojemnosci rowniez systemem plikow ta z milestone ma teraz FAT32 (niestety nie sprawdzilem jaki miala przed formatowaniem) a ta z 1 gb ma czysty FAT

teraz pytanie czy aby napewno w androidach jest FAT32 ? jesli nie to czym przeformatowac na czysty FAT ? tym programem w windowsie sie nie da
ewentualnie jakies inne rady.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2010, 14:59:29 »
U mnie po podłączeniu telefonu do komputera w trybie dostępu do karty pamięci, pokazuje że system plików na karcie to RAW.

*

Offline Krasny

• 33
  • Sprzęt: Milestone, Palm T|X,
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2010, 15:01:59 »
porada prowadząca trochę na około ale ściągnij jakąś dystrybucję linuksa w wersji Live (polecam ubuntu instalka to również wersja Live) i sformatuj kartę w dowolnym systemie plików lub usuń partycję zupełnie. Sorki że tak na około ale distro na płycie zawsze może się przydać w różnych awaryjnych sytuacjach z kompem a i wiedza nabyta przy okazji tez jest bezcenna.
"Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko?" - Albert Einstein

*

Offline Rezo87

• 5
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2010, 15:16:21 »
jesli system plikow to RAW to moze da sie sformatowac jakos pod windowsem, moze ktos zna konkretna aplikacje ?
a jak nie to mozna probowac z linuxem live posiadam go na pendrive dokladniej "backtrack" tylko musial bym miec wytlumaczone krok po kroku jak dziecku jak sformatowac poniewaz w linuxach niestety nie przesiaduje i  na jaki system plikow ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 15:19:25 wysłana przez Rezo87 »

*

Offline Krasny

• 33
  • Sprzęt: Milestone, Palm T|X,
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2010, 16:41:23 »
nie wiem jak w "backtrak" ale w Ubuntu masz narzędzie okienkowe także bez konsoli się obejdziesz, chyba najlepiej byłoby usunąć partycję i niech ją Motka sama założy i sformatuje.
"Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko?" - Albert Einstein

*

Offline Rezo87

• 5
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2010, 17:23:56 »
Nie mam juz pomyslow co zrobic by mi motka odczytala karte... o jakiej partycji mowisz, moja karta nie posiada zadnych partycji - jest czysta po formacie

EDIT____________________________________________________________________________________________

Problem rozwiazalem, solucje podaje poniewaz jestem pewny ze jeszcze nie jedna osoba bedzie miala taki problem, a szkoda marnowac micro sd'ki.

"here is the simple way to overcome the problem.

1, u should have a microSD card reader

2, connect it to ur computer

3, if ur card is ok to work, run diskpart command in CMD mode

4, DISKPART> list disk

find ur sd driver

DISKPART> select disk x

select ur sd driver

5, DISKPART> list volume

find ur sd card volume

DISKPART> select volume x
select the volume

6,DISKPART> active

active the partition

DISKPART> inactive

inactive the partition

inactive -- this step is very important, cause if u don't inactive it, the milestone will surly display the "Removed SD card"."

temat do zamkniecia, dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 19:12:18 wysłana przez Rezo87 »