Milestone - bateriowy koszmar

• 307 Odpowiedzi
  • 78738 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Milestone - bateriowy koszmar
« Odpowiedź #210 dnia: Październik 15, 2010, 14:53:11 »
nicus ale stalo sie to u mnie z dnia na dzien. To nie byl powolny proces a nagly przeskok w "trzymaniu". Bawilem sie wieczorem marketem w instalowanie aplikacji i ich usuwanie, podlaczylem ladowarke i poszedlem spac (tak jak codziennie). Odlaczylem rano i zaczela dluzej trzymac.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #211 dnia: Październik 15, 2010, 17:38:12 »
elektrownia dorzuciła nocny bonus do gniazdka  :E

*

Offline gawel08

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC Trinity , Artemis , Motorola Milestone , RAZR
« Odpowiedź #212 dnia: Październik 15, 2010, 18:48:42 »
Zaobserwowałem zakie zachowanie baterii : zainstalowałem LauncherPro , odłączyłem motke od ładowania o 22.00 [100 %] , rano o 06.30 na wyświetlaczu zostało 70 % . Czy to możliwe że ten launcher tyle baterii zezarł ?? :terrified:
Phone: Trinity              Phone: Artemis                                           Phone : Motorola Milestone   
Radio: 1.56.70.11         Rom: ROMU AMIGAnTOMEK_6.1.10 Lite  Phone : Motorola RAZR   
Rom: 033S by Tommi      Radio : 3.39.90

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #213 dnia: Październik 15, 2010, 18:53:15 »
nie, ten launcher tyle nie zjada

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #214 dnia: Październik 15, 2010, 19:35:48 »
nie mozliwe u mnie na 650mhz w noc od 22:00 do 7:00 rano znika 10% jak nie gram to bateryjaka wytrzymuje spokojnie 3 dzionki po 30minut rozmow dziennie
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #215 dnia: Październik 15, 2010, 20:35:40 »
@beju a nie wylaczyles synchronizacji albo danych w tle ? :P to tez duzo zmienia w kwestiach zasilania :)

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
  • Sprzęt: Milestone, Wildfire, HD2
« Odpowiedź #216 dnia: Październik 15, 2010, 23:26:13 »
Zastananawia mnie jedno - jaki sens ma takie porownywanie trzymania baterii? Jest tak wiele czynnikow, ktore na to wplywaja - od temperatury otoczenia, soft, Periodic Location Update az po zasieg sieci, ze wydaje mi sie bez sensu mowienie komu ile % spadlo przez noc :)
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 23:28:55 wysłana przez Scarface828 »

*

Offline gawel08

• *
  • 78
« Odpowiedź #217 dnia: Październik 16, 2010, 13:01:32 »
Oczywiście , to nie jest licytacja ,, komu ile i przez jaki okres'' , ale zastanawiające że gdy odinstalowałem tego launchera i podobnie jak w poprzednim przypadku [ 100% o 22.00] rano miałem nadal 100% , oczywiście po godzinie przeskoczyło na 90 % ,
ale to nie jest spadek o 30 % !! ??? . Nie wiem jakie inne czynniki miałyby wpływ na taki spadek .
Phone: Trinity              Phone: Artemis                                           Phone : Motorola Milestone   
Radio: 1.56.70.11         Rom: ROMU AMIGAnTOMEK_6.1.10 Lite  Phone : Motorola RAZR   

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #218 dnia: Październik 16, 2010, 13:49:10 »
musiałbyś potestować tego launchera dłużej
mam go od miesiecy i nie zauważam takich objawów

*

Offline gawel08

• *
  • 78
« Odpowiedź #219 dnia: Październik 16, 2010, 14:10:59 »
Hmm , to wymienie aplikacje które mam i może bardziej doświadczeni zauważą tam cosik ? kontakty widget,3g watchdog, astro , google sky , dubletwist , batery widget , opera mini , ak notepad , barcode , bump , cachmate , call meter , soundhound , fancy widget , keepwifi , linpack , meteo , mototorch , picsay pro , poziomica , system panel , sense analog    clock ,rockplayer ,speedtest , universal androot , system information , compass  :grin:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #220 dnia: Październik 16, 2010, 14:13:12 »
Proponuję instalację małego, ładnego i przydatnego - Mini Info Widget
pokazuje baterię - po kliknięciu zobaczysz jaki soft zjada za dużo
dodatkowo pokazuje RAM, SD i ma kilka przydatnych dodatków

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #221 dnia: Październik 21, 2010, 15:31:53 »
Mam prosbe do ludzi narzekajacych i nienarzekajacych na baterie w MM czy moglibyscie zainstalowac widget o nazwie "phono" dostepny w markecie za darmo pokazuje on w % stan sygnalu (u mnie w MM powyzej 35% sygnal wynosi 4 kreski na belce)

ROM 2.2.1 GOT + fix'y
w tygodniu w pracy(8h) sygnal wynosi 20-35% glownie korzystam z 2G(edge)
w domu 30-50% (okolo 10h spedzam w domu)
na dworze rzadko przekracza mi 60%

w weekendy jestem blizej miasta i sygnal wynosi
40-70% w budynkach
50-90% na dworze
telefon czasem na 30-60 minut przelanczany jest w tryb 3G

w tygodniu bateria ledwo trzyma 2 dni (80% czasu sync dane w tle wifi internet itp wylaczone tylko ~15 sms i 20-40 min rozmow)

w weekendy bateria tez trzyma 2 dni ale telefon jest czesciej katowany internetem itp

prosilbym wszystkich o podobne opisy z obserwacji ww. widgetu bo mam wrazenie ze poziom sygnalu gsm/3g ma ogromny wplyw na baterie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #222 dnia: Październik 21, 2010, 17:38:44 »
ale wiesz, że dwa dni to w przypadku MM bardzo dobry wynik?

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #223 dnia: Październik 21, 2010, 19:38:45 »
@marcinl 2 dni na praktycznie wszystkim wylaczonym(nawet niektore appsy systemowe wywalam email etc) i jedyne co to rozmowy i sms ok starczy ze wlacze do tego wifi albo bt i nawet dnia nie potrzyma...Siedze juz troche czasu w pda (jestem bylym posiadaczem TG01 bateria 1000ma i wiekszy ekran) wiec nie narzekam na baterie tylko chce zebrac troche informacji zeby okreslic czy tylko ja mam taki slaby sygnal w okolicy i jaki to ma wplyw na pobor pradu. Tak jak napisalem w sofcie motki 4kreski czyli tzw pelny zasieg to w rzeczywistosci marne 40% sily sygnalu.

*

Offline gawel08

• *
  • 78
« Odpowiedź #224 dnia: Październik 21, 2010, 20:22:47 »
Hmm , zainstalowałem ADW Launchera i powiem że podobnie jak w przypadku Launchera Pro bateria znika bardzo szybko , a gdy funkcjonuje na standardowym z oryginalnego rom-u z Play-a , bateria zdecydowanie wolniej znika . Od razu mówie że użytkowanie telefonu jest takie samo w każdym przypadku . Mini info widget zainstalowałem ale nie pokazuje mi niczego innego niż widget zainstalowany oryginalnie [chyba że czegoś nie włączyłem ] , ale najwiecej wcina bateri ekran i wskazania są w obu przypadkach podobne . Chiba moja MM nie lubi jak się doinstalowuje jakieś obce Launchery  :kill:  :O

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #225 dnia: Październik 31, 2010, 21:58:12 »
Ja juz sie tylko usmiecham jak slysze narzekania, ze przez noc komus 10% baterii zezarlo. U mnie od poczatku i na kazdym romie srednio 10% znika w 2 godziny w stanie czuwania a jak sie bawie telefonem to oczywiscie znacznie szybciej. Nic nie daje przelaczenie sie na 2G a wczoraj probowalem naladowac baterie na wylaczonym telefonie - takze bez efektu.
Kombinujcie panowie bo moze ktos cos w koncu odkryje ale sa ludzie dla ktorych 2 dni to wynik absolutnie nieosiagalny :)

Nicus - u mnie na HSPA Play w domu (gdzie telefon przebywa 80% czasu) mam 29%. Nie sugerowalbym sie tym jednak jakos szczegolnie bo wkladalem do MM karty innych operatorow i nic specjalnego sie nie zmienilo.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 22:05:30 wysłana przez jarekt »

*

Offline Brolly666

• 262
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Desire HD, HTC Sensation
« Odpowiedź #226 dnia: Listopad 01, 2010, 00:05:16 »
U mnie na standardowym romie bez problemu tel wytrzymywał 2 dni, teraz na G.O.T 2.2 przy takim samym użytkowaniu i z prockiem 1 ghz trzyma maksymalnie 24h...
Diablo ]I[ And The Heavens Shall Tramble

« Odpowiedź #227 dnia: Listopad 15, 2010, 21:09:03 »
WITAM. To mój pierwszy post. MM użytkuje od blisko 4 miesięcy. Po przesiadce z  N E-71 na to cudo doznałem pierwszego szkoku zaraz po tym jak uruchomiłem telefon - mega wypas- następnego szoku doznałem jakieś 2 godzinki później jak w motce padła bateria. Zaczalem czytac szukać w miedzyczasie ładować telefon. Po mniej więcej dwóch tygodniach walki z oszczędzaniem energii postanowiłem oddać dosyć mocno grzejący sie w okolicach aparatu MM do serwisu za pośrednictwem salonu PLAY w którym go zakupiłem. Telefon po jakiś 3 tygodniach już był u mnie :) . Dostałem jakieś wydruki i papierek z którego wynikało że zaktualizowano oprogramowanie i przetestowano słuchawkę i niczego nie stwierdzono. Bateria trzyma tyle ile powinna. Ok pomyslalem , może jeszcze jedno podejście. Jednak nic sie nie zmieniło. Zakupiłem sobie drugą baterie żeby nie zostać bez telefonu w najmniej oczekiwanym momencie. Reasumując telefon nigdy, w żadnej softwarowej konfiguracji nie wytrzymał mi 24 godzin . Najczesciej nie wytrzymuje nawet 16. Strumień video lub serfowanie po internecie max 3 godziny ze 100 do 0% . Ale najlepsze jak ostatnio postanowiłem pobrać mapy w domu przez wifi do CO PILOTa . Mapa europy w okolicach 2GB nie jest w stanie sie pobrać do motki na podłączonej ładowarce ponieważ więcej prądu zużywa niż daje ładowarka i w którymś momencie pada bateria w telefonie. Mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie użytkować tego telefonu  w tak "doskonałym stanie technicznym". I Jeszcze jedna sprawa - Jak można zaprojektować urządzenie które podłączam wieczorem a rano mam dajmy na to 70% baterii a ładowarka nie wznowiła sama ładowania lub nie korzystało do czasu odłączenia tylko z ładowarki. No chyba że to tylko w moim egzemplarzu tak funkcjonuje.  Napiszcie  jak to jest u Was. 

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
« Odpowiedź #228 dnia: Listopad 15, 2010, 22:15:14 »
16 godzin to normalny wynik dla Milestone. To nie jest telefon tylko smartfon, jednak mnie przy dosyć intensywnym użytkowaniu wystarcza baterii do powrotu z zajęć (od 7 do 17:30). Jeśli chodzi o wznawianie to rano zawsze mam 100% baterii i nie schodzi nic w trybie uśpienia.
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

« Odpowiedź #229 dnia: Listopad 15, 2010, 23:10:13 »
to wazna informacja odnosnie tych 100%. Ja nie mowie o intensywnym uzytkowaniu tylko o uzywaniu tego cuda jako telefon. Powiedzmy kilka rozmów, jakis sms, moze zerkniecie na maila. Bez urazy ale rozumiem różnice miedzy urzadzeniami. Czy ktoś próbował np porównać jakieś serie tych telfonów co np trzymaja 2 dni z tymi co nawet doby nie sa w stanie wytrzymać. 

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #230 dnia: Listopad 16, 2010, 10:16:55 »
Mój przy średnim użytkowaniu (trochę grania, około 2h muzyki, kilka rozmów, kilka sms, ~10min wifi) trzyma około 1,5 dnia.

« Odpowiedź #231 dnia: Listopad 16, 2010, 10:24:55 »
a jak wam się ładują te motorolle . Aż do odłączenia ładowarki jest 100% czy naładuje i dalej korzysta z baterii aż do rozładowania mimo tego że ładowarka cały czas podłączona?

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #232 dnia: Listopad 16, 2010, 10:41:06 »
Ja ją podłączam wieczorem (około 22) i odłączam rano, mam 100%.

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
« Odpowiedź #233 dnia: Listopad 16, 2010, 13:06:08 »
Ja jak już napisałem mam podobnie - odłączam od ładowarki i mam pełne 100% baterii. Co do użytkowania to dodam, że cały czas mam uruchomione WiFi, synchronizację dwóch kont pocztowych, serwisów społecznościowych, parę razy na dzień zachodzi potrzeba zajrzenia do internetu, czasem włączę ebooka lub jakąś grę na nudnych zajęciach.

Może powyłączaj to co Ci niepotrzebne - GPS, BT, energiożerne programy pracujące w tle po prostu wywal.
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

*

Offline theez

• 19
« Odpowiedź #234 dnia: Listopad 16, 2010, 16:06:38 »
Nie wiem czy ten błąd został poprawiony czy nadal występuje, w każdym razie (nie korzystam z romu od GOT teamu) po odłączeniu motki z ładowania (nie ważne czy normalnie czy przez USB) należało ją uruchomić ponownie, inaczej występował dość spory drain baterii.

Na chwilę obecną siedzi u mnie najnowszy Cronos Froyo 1.5.0 i jak na razie jestem bardzo zadowolony z pracy baterii, po około dwóch dniach (nie jestem pewien kiedy dokładnie go wgrałem ; o) mam 40% baterii. Transmisja danych włączana tylko w potrzebie, znacznie więcej korzystałem z wifi.

Link do romu:
http://www.cronosproject.org/forum/viewtopic.php?f=50&t=502

Ps. Taktowanie ustawione na 700 Mhz.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 16:09:42 wysłana przez theez »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #235 dnia: Listopad 16, 2010, 18:37:51 »
to sie zgadza potrafi wypalic baterie w jedna noc na standby,
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #236 dnia: Listopad 17, 2010, 16:28:30 »
a nie lepiej kupic drugą baterię ja tak właśnie zamierzam zrobić .Przyda sie np jak jesteśmy poza domem np.  w pociągu ,samolocie itp.

http://allegro.onet.pl/listing.php/search?sg=0&string=bateria+motorola+milestone koszt orginalna juz od 44zł

http://allegro.onet.pl/nowa-bateria-motorola-milestone-z-ladowarka-i1317839875.html a tu z ładowarką nawet :)
Zabrania się: w podpisach (bez zgody administracji) umieszczenie grafik lub tekstów - większych, niż dwukrotność popularnych userbarów - czyli odpowiednio: 700x20px (w poziomie)
BS_Cloudy _2.4 WWE  Radio_1.17.25.09
Test-  Android 2.2 (FroYo)

« Odpowiedź #237 dnia: Listopad 17, 2010, 17:13:20 »
Ja mam dwie zapasowe :)

« Odpowiedź #238 dnia: Listopad 17, 2010, 18:26:37 »
ja właśnie zamowielm jedna z ladowarką
Zabrania się: w podpisach (bez zgody administracji) umieszczenie grafik lub tekstów - większych, niż dwukrotność popularnych userbarów - czyli odpowiednio: 700x20px (w poziomie)
BS_Cloudy _2.4 WWE  Radio_1.17.25.09
Test-  Android 2.2 (FroYo)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #239 dnia: Listopad 17, 2010, 20:38:58 »
nie chce Ci straszyc, ale ktos kiedys kupil na ebay baterie niby oryginalna i mial reset za resetem. wkladal z zestawu i bylo ok.
oryginal kosztuje 100