Milestone - bateriowy koszmar

• 307 Odpowiedzi
  • 78913 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Milestone - bateriowy koszmar
« Odpowiedź #180 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:35:02 »
Dobra, ale to się robie jakiś przegląd telefonów z Android'em a ja dalej pytam, to w końcu jaki soft mam wgrać, co by maksymalizować baterię...

BTW.
"Ten typ tak ma" jeżeli telefon nie trzyma dnia to jest totalny BS. To nie jest sportowy samochód, tylko TELEFON, który ma służyć do tego, żebym zawsze był w kontakcie ze światem. Od rana do wieczora MUSI wytrzymać, jak nie to nadaje sie tylko do kosza.... Dwóch baterii nie mam zamiaru nosić. Musiałoby mnie zdrowo pogrzać, żeby cofać się 6 lat wstecz do czasów Motoroli A925, która w zestawie z telefonem miała dwie baterie i stację dokującą z miejscem na jej ładowanie. Z tym, że 6 lat temu kosztowala 750 zł, a nie 1400 i była jednym z pierwszych telefonów z 3G na rynku... Pożeranie baterii w jej przypadku było akceptowalnym kosztem, biorąc pod uwagę, że przez rok czasu używałem jej też jako stacjonarnego modelu z iplusem, który w tamtych pięknych czasach miał nielimitowany transfer....

P.S.
Chcesz ferrari, to kup sobie Iphone 4. To jest zabawka którą można „poszpanować”… Motorola Milestone wzbudzi, co najwyżej „lachonów” z kraciastymi koszulami z Help Desk’u… (i bynajmniej nie jest to tylko pusta ironia. ostatnio widziałem badania na temat struktury społecznej użytkowników Iphone OS vs Android…. W skrócie statystyczny użytkownik Androida to „geek” z którego się wyśmiewały wszystkie dziewczynki w szkole).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 09:50:40 wysłana przez StoWner »

*

notosiup

« Odpowiedź #181 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:44:28 »
Nie uważasz, że to trochę nienormalne? Telefony stworzone do internetu z nieprzemyślanym chyba do końca systemem używania energii podczas korzystania z sieci. Blackberry też jest online 24/7 i tam wygląda to znacznie lepiej. Tak, wiem, mniejsze ekrany, ale storm/storm 2 mają 3,25 cala hvga i tam też się na baterię tak mocno nie narzeka.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #182 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:48:04 »
nom, nawet stary głupi zest z włączonym push email trzymał spokojnie dwa dni użytkowania.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #183 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:51:38 »
i mój tez trzyma cały czas synchronizowany
spokojnie 2 pełne doby, a poza synchro non stop jeszcze maile, market, rozmowy i smsy

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
  • Sprzęt: nokia n 85, nokia 5800xm,motorola milestone.....
« Odpowiedź #184 dnia: Wrzesień 02, 2010, 19:04:54 »
marcinl to zwykła prowokacja.Jeśli jesteście typami lansiarzy  :grin: trzeba było kupić ajfona i mieć nas "geeków"  B) gdzieś.Bateria w ajfonie trzyma pewno dłużej  :-? można jeszcze kupić cudacznego kondonka żeby za 2,5 roku był jak nowy na allegro.pl  :E
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 19:11:49 wysłana przez michalkielce »
Kwasu

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #185 dnia: Wrzesień 02, 2010, 22:06:37 »
:O
Albo trzeba się przyzwyczaić, albo zmienić sprzęt.
Jeżeli ktoś był wcześniej użytkownikiem G900, to wie że trzeba iść na kompromisy.
Albo masz wszystko, i bateria ledwo zipie, albo lekko ograniczasz i masz dłużej.
Ja działam spokojnie 2 dni, będąc prawie cały czas w Putty połączony z domowym serwerem (piszę tak stronę w phpie xD)
It's beyond your imagination

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
« Odpowiedź #186 dnia: Wrzesień 03, 2010, 15:07:51 »
ktoś kto miał g900 chyba nie ma prawa narzekać na MM.różnica jest kolosalna,oczywiście na korzyść motki  :ok:

« Odpowiedź #187 dnia: Wrzesień 03, 2010, 16:17:29 »
ktoś kto miał g900 chyba nie ma prawa narzekać na MM.różnica jest kolosalna,oczywiście na korzyść motki  :ok:
Potwierdzam:)
W porównaniu do G900 i TG01 motorola ma świetną baterię.
Przy identycznym użytkowaniu TG01 padała mi po 1,5 dnia natomiast motka wytrzymuje 2,5-3 dnia. (kilka rozmów, wifi, smsy, pare gierek)

*

Offline xander122

• 514
  • Sprzęt: e52
« Odpowiedź #188 dnia: Wrzesień 03, 2010, 18:22:06 »
Potwierdzam:)
W porównaniu do G900 i TG01 motorola ma świetną baterię.
Przy identycznym użytkowaniu TG01 padała mi po 1,5 dnia natomiast motka wytrzymuje 2,5-3 dnia. (kilka rozmów, wifi, smsy, pare gierek)
no bez przesady :grin: dziś udało mi się pokonać barierę jednego dnia.MM odłączona wczoraj o 7 rano pewnie pochodzi jeszcze z jakąś godzinkę :mrgreen:

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #189 dnia: Wrzesień 03, 2010, 22:25:21 »
Ja narazie zauwazylem to samo co przy nowej TG01 bateria trzyma coraz dluzej wiec mysle ze nowa bateria do 2miesiecy uzyska normalna pojemnosc :) pozatym ludzie wezcie pod uwage ze nowy telefon sciaganie aplikacji z marketu etc bawienie sie nimi z czasem jak zrobi sie zestaw tych ktore sa potrzebne to i baterii zaczniecie mniej zuzywac :P
jak narazie MM wytrzymuje mi 3h ciaglego gwalcenia i pada 100%-5% TG01 po roku uzywanai wytrzymywala mi 4-5h podobnych zastosowan... (choc na poczatku to MM i TG01 nie wytrzymywaly 2h wiec mysle ze poprostu bateria sie musi "rozruszac" )

« Odpowiedź #190 dnia: Wrzesień 04, 2010, 18:47:10 »
Ja narazie zauwazylem to samo co przy nowej TG01 bateria trzyma coraz dluzej wiec mysle ze nowa bateria do 2miesiecy uzyska normalna pojemnosc :) pozatym ludzie wezcie pod uwage ze nowy telefon sciaganie aplikacji z marketu etc bawienie sie nimi z czasem jak zrobi sie zestaw tych ktore sa potrzebne to i baterii zaczniecie mniej zuzywac :P

A mi dziś udało się pokanać baterię w 5h :)

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 18:50:12 wysłana przez StoWner »

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
« Odpowiedź #191 dnia: Wrzesień 04, 2010, 21:43:00 »
jak narazie MM wytrzymuje mi 3h ciaglego gwalcenia i pada 100%-5% TG01 po roku uzywanai wytrzymywala mi 4-5h podobnych zastosowan... (choc na poczatku to MM i TG01 nie wytrzymywaly 2h wiec mysle ze poprostu bateria sie musi "rozruszac" )

A mi dziś udało się pokanać baterię w 5h :)

:O Musiało wam się nieźle nudzić. :P Współczuję oczom.  :E
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

« Odpowiedź #192 dnia: Wrzesień 04, 2010, 22:00:04 »
Spędziłem dzisiaj 3h w pociągu i bawiłem się różnymi aplikacjami ....

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
« Odpowiedź #193 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:23:39 »
Dajta se spokój :) bakteria jest do bańki ,ale zawsze można zmienić komórkę.Kupiłem dziś nokia booklet 3g bateria trzyma przy włączonym wi-fi 11 g/dzień rewelacja. :grin:
Kwasu

« Odpowiedź #194 dnia: Wrzesień 07, 2010, 17:38:39 »
Dobra chłopaki.... spędziłem parę godzin na Ebay w poszukiwaniu jakiegoś sensownego rozwiązania bateriowego problemu i oto co znalzłem (chodziło mi o jakąś microbaterię stosowanę w sytuacjach awaryjnych)

1.http://cgi.ebay.com/350MAH-EMERGENCY-BATTERY-CHARGER-FITS-HTC-DROID-ERIS-UK-/160431067690?pt=UK_AudioTVElectronics_PDAsAccessories_PDABatteries&hash=item255a6fd22a

Ten model wygląda wręcz idealnie, chociaż nie mam 100% pewności, że gniazdo w HTC DROID jest takie samo jak w naszych motkach, na zdjęciu wygląda tak samo, ale nie dam sobie palcy uciąć.. Ładowanie tym samym kablem co milestone, deklarowana pojemność 350 mAh, co w teorii daje 20% extra baterii dla naszej motki. Wielki plus za brak konieczności używania przejściówek i kabelków, można podpiąć wprost do telefonu.

2.http://cgi.ebay.com/LED-Torch-18650-Battery-Universal-Emergency-Charger-/270631275883?pt=PDA_Accessories&hash=item3f02e18d6b

Do telefonu można podpiąć przez stockowy kabel. Ładowanie z portu USB. Duża pojemność, ale i rozmiary, jak dla mnie chyba za duże, niemniej interesująca pozycja.

3. http://cgi.ebay.com/USB-Rechargeable-AA-Battery-4-Adapters-/200516134647?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eafb166f7

To jest pozycja, która na chwilę obecną iteresuje mnie najbardziej. Dlaczego? I tak mam zamiar zawsze mieć przy sobie krótki kabelek USB do motki. Do tego cudeńka dokupię jeszcze tylko przejściówkę, która pozwoli mi wpiąć w bezpośrednio do baterii kabel motki i voila. Zapasowe źródło zasilania zawsze przy mnie. Ładowanie dziecinnie proste przez wpięcie do portu USB. WYmmiary wystarczająco małe co by można było do kluczy sobie przypiąc.

4. http://cgi.ebay.com/Emergency-Charger-Motorola-Milestone-Droid-A855-W6-/280553550402?pt=PDA_Accessories&hash=item41524b7242

Ta pozycja oczywiście w połączeniu z baterią USB (taką jak w punkcie 3). Są też wersje od raz z karabinkiem, że można pod klucze przypiąć.

Mam też pytanie odnośnie pozycji 3....  Czy każda bateria USB może być w ten sposób do telefonu podpięta? Czy ta ma w sobie coś wyjątkowego?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2010, 18:01:38 wysłana przez StoWner »

*

Offline Wallker

• 31
  • Sprzęt: HTC Hermes / HP IPAQ 614c
« Odpowiedź #195 dnia: Wrzesień 07, 2010, 18:48:55 »
Chwileczkę.... odnośnie pkt 3... tą baterię możesz ładować z portu USB ale spełnia ona funkcję zwykłego paluszka, ma napięcie 1,2V.... z 1,2V motki nie podładujesz ;) zastanawia mnie jedynie zdjęcie na aukcji z podpiętym telefonem pod tego paluszka... ktoś tu kogoś chyba chce w balona zrobić ;) albo to jakaś chińska magia  :O :sleepy:

« Odpowiedź #196 dnia: Wrzesień 07, 2010, 18:56:16 »
A myślisz, że dlaczego mnie to zastanowiło :) ... co więcej, jak spojrzysz na opakowanie tej baterii to wygląda na zwykłą baterię ... nie ma tam nic o ładowaniu. Niemniej jest to bez znaczenia i tak mam zamiar kupić taką baterię USB i ładowarkę taką jak w punkcie 4. Te ładowarki z punktu 4 są od 1 dolara dostępne na ebay więc, żadne ryzyko ;).

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
« Odpowiedź #197 dnia: Wrzesień 07, 2010, 19:53:46 »
StoWner- przecież nie będziesz latał z tym czymś podpiętym pod mm  :D są jeszcze plecaki z bateriami solarnymi jak również ładowarki solarne itp. Ale nie wyobrażam sobie śmigania z takim gadżetem po mieście.Ja mam rozwiązanie idealne :ładowarka samochodowa, "domowa" pod gniazdko 220 v, oraz firmowa z zestawu  :ok:
Kwasu

« Odpowiedź #198 dnia: Wrzesień 08, 2010, 08:32:58 »
A niby dlaczego nie? To jest awaryjne źródło zasilania. Niestety ale motka zawodziła mnie już w sytuacjach, w których desperacko potrzebowałem mieć telefon na chodzie i kiedy nie miałem gdzie jej naładować. Taka bateria podpięta do kluczy jest jak znalazł wtedy.

A naprawdę dobre rozwiązanie tego problemu to miała motorola A925. Do zestawu dostawałeś stację dokującą i dwie baterie. Stacja była skonstruowana tak, żę jednocześnie mogłeś wpiąć ją do kompa i do prądu, a z pod telefonem jeszcze było miejsce na naładowanie baterii. Zostawiało się na noc do naładowania telefon + baterię, rano wstawałeś, telefon do kieszeni, a bateria do kondonierki w jeansach ...

Niemniej nie bardzo mnie to bawi w chwili obecnej. Ja zakładam raczej, że telefon dzień wytrzyma, a to rozwiązanie ma być tylko rodzajem koła zapasowego w sytuacji awaryjnej.

*

Offline Vaxon

• *
  • 91
    • http://dwarf.com.pl
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #199 dnia: Wrzesień 09, 2010, 15:09:18 »
Nie wiem czemu ludzie tak narzekają na baterię - mi osobiście trzyma około trzech dni (3 dni, 2 godz., 18 min, 55 s od odłączenia - 20% zostało).

Generalnie dużo SMSuję, sporo dzwonię. 3G cały czas połączone, kilka minut WiFi, kilkanaście minut grania.
Wojciech 'Vaxon' Miś

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #200 dnia: Wrzesień 09, 2010, 16:49:50 »
a moja dzis po 30 minutach grania w space trader  + 10 min neta + 10 sms stracila 30%... pare dni temu przy podobnym uzyciu zjadlo mi 50% ale zauwazylem ze wiele zalezy od kernela (wczesniej mialem inny teraz po serwisie tez inny ) stary(2.31 chyba) duzo baterii tracil w trybie uspienia a ten znow podczas uzywania (2.36)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #201 dnia: Październik 14, 2010, 08:00:09 »
Dopadł mnie bateriowy koszmar. Coś zmieniło się w baterii, znacznie dłużej trzyma  :worried: od wczoraj rana od odłączenia jest 70% baterii...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #202 dnia: Październik 14, 2010, 11:08:45 »
Dopadł mnie bateriowy koszmar. Coś zmieniło się w baterii, znacznie dłużej trzyma  :worried: od wczoraj rana od odłączenia jest 70% baterii...

:worried: TO powróciło...

Tak szczerze to ja już parę razy zauważyłem u siebie wahanki jeśli chodzi o czas pracy na jednym ładowaniu baterii. To jest naprawdę dziwne, bo często tak się dzieje akurat w czasie gdy nie instaluję żadnych aplikacji a normalnie korzystam z tego co już mam. Tak w ogóle - zauważyłem drobną poprawę po zastąpieniu systemowych aplikacji pocztowych (Gmail i Poczta) przez K-9 Mail.

*

Offline kamik

• 39
« Odpowiedź #203 dnia: Październik 14, 2010, 15:53:29 »
Ja bym nie dramatyzowal, przy takiej specyfikacji ciezko sie spodziewac lepszych wynikow na tej jak mi sie wydaje dosc duzej baterii. U mnie po dwoch godzinach dosc intensywnej zabawy ( net i muzyka) musze sie pozegnac z 60% baterii co z doswiadczenia z innymi pda wydaje mi sie wynikiem normalnym. W koncu tak duzy wyswietlacz tft, a nie zaden oled lub amoled musi ciagnac swoje. Jedyne co mnie dziwi to to, gdy poziom naladowania spadnie do 30% to bateria jakos szybciej zaczyna sie zuzywac.

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #204 dnia: Październik 14, 2010, 17:30:38 »
beju a jak dlugo masz MM ??

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #205 dnia: Październik 14, 2010, 20:57:42 »
Ja na noc włączam samolot bo jestem w stanie za&^$$^% jak mnie ktoś obudzi dzwonkiem między 23 a 6 rano i podłączam papu co 2-3 dni w zależności od intensywności użytkowania.
Przewaliłem troche różnych gratów i bateria nie odbiega od standardu.
Zresztą powiedzmy sobie szczerze: dopóki nie zostanie opracowana jakaś nowa technologia "bateroiowa" to cudów nie będzie. Wyświetlacze coraz większe, procesory coraz szybsze, telefony coraz cieńsze. A baterie nie są z gumy.....
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #206 dnia: Październik 14, 2010, 23:17:56 »
Ale technologie produkcji wyświetlaczy i procesorów też idą do przodu. Superlcd pobiera 5 razy mniej energii niż standardowy ekran tft lcd.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #207 dnia: Październik 14, 2010, 23:55:03 »
Ja na noc włączam samolot bo jestem w stanie za&^$$^% jak mnie ktoś obudzi dzwonkiem między 23 a 6 rano i podłączam papu co 2-3 dni w zależności od intensywności użytkowania.
Przewaliłem troche różnych gratów i bateria nie odbiega od standardu.
Zresztą powiedzmy sobie szczerze: dopóki nie zostanie opracowana jakaś nowa technologia "bateroiowa" to cudów nie będzie. Wyświetlacze coraz większe, procesory coraz szybsze, telefony coraz cieńsze. A baterie nie są z gumy.....

apple do najnowszych laptopow poprzez inna technologie upakowania accu w bateriach plus zmiane ich ksztaltu potrafila wydluzyc czas pracy o (ile sie nie myle) 60-80%  :)
czyli czasami trzeba niewiele aby osiagnac duzo

pomijam ogniwa paliwowe toshiby ....
tylko ze nikt nie chce tego wdrazac bo wtedy np. spadna rachunki za prad, nie zarobia producenci accu zwyklych ktore ma swoj mocny lobbying wiec wszytsko to sie dzieje gorzej i wolniej niz w boolach

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #208 dnia: Październik 15, 2010, 12:20:27 »
Nicus bodajze od poczatku kwietnia.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #209 dnia: Październik 15, 2010, 14:30:42 »
Ja od połowy lipca i tez zaczynam zauwazac poprawe wytrzymałosci baterii, podobnie mialem z Raphaelem i TG01 (wczesniej korzystalem z uzywanych pda) i przy kazdym po kilku mies zaczynalem odczuwac poprawe dlugosci pracy na baterii...
Albo baterie po tym czasie zaczynaja osiagac pelna sprawnosc, albo systemy sa bardziej dopracowane :) a tak na serio poprostu kazdy z nas po kilku mies nie "bawi" sie juz tyle telefonem  :E