Milestone - bateriowy koszmar

• 307 Odpowiedzi
  • 78935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomson93

• **
  • 111
  • HTC Desire HD
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Odp: Milestone - bateriowy koszmar
« Odpowiedź #120 dnia: Maj 17, 2010, 15:52:54 »
To ja już nie wiem chociaż poczekam tak jak piszesz na jakiegoś updatea i jak sie wtedy nie będzie chciała zupdatować albo w ogóle połączyć to ją na serwis wyśle ( chociaż moja jest chyba z tych dobrych bo sie nie grzeje ).

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #121 dnia: Maj 17, 2010, 16:34:05 »
Wróciła do mnie niezmieniona ,mi także zrobili twardy reset i sprawdzili baterię mam wydruk i nic  :shock: wszystko w normie tak jest k...wa mać .Niby lepiej mniej grzeje ale bakteria padaczka   :S
ale ile trzyma, bo doba to standard

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #122 dnia: Maj 22, 2010, 19:32:53 »
Witam. Nie mam pojecia jak i dlaczego ale wyglada na to ze moj problem sie skonczyl. Nie uwazam sie za ignoranta ani w kontekscie PDA (zaczynalem od MDA (wczesniejszych symbianow nie licze) a Milestone to moj 9 smarfon) ani androida (mialem Hero jeszcze przed premiera w kraju) ale ten problem mnie po prostu przerosl. Kiedy teraz o tym mysle to moj MMS dzialal tak jakby po prostu nie uspial - czas pracy i tempo rozladowywania wygladaly jakby cale urzadzenie bylo permanentnie wlaczone (jedynie ekran wygaszony) i dlatego dzialalo maksymalnie 9 godzin. Teraz potrafi przezyc 9 godzin w stanie czuwania z niezmiennym stanem baterii. Gdybym mial zgadywac to postawilbym wszystkie pieniadze na aplikacje, ktora nie pozwalala na uspienie telefonu. Poniewaz jednak robilem Hard Reset oraz uzywalem wszystkich mozliwych task killerow kompletnie bez efektu nie bardzo ta hipoteza trzyma sie kupy. Do tego dochodzil problem z ladowaniem - tak jakby telefon na bierzaco zuzywal tak duzo energii, ze ladowanie trwalo nawet 7 godzin.
Tak czy owak po kolejnym, zrobionym przez serwis hard resecie powylaczalem wszystko co tylko moglo chodzic w tle i nie insdtalowalem zadnego softu. Telefon nagle zaczal dzialac tak jak tego od poczatku od niego oczekiwalem. Co ciekawe nadal tak dziala mimo, ze stopniowo aktywowalem wszystkie normalnie dzialajace w tle uslugi (exchange, gmail, twitter, facebook, 2 pogody itp) oraz instalowalem zewnetrzne programy. Co prawda nie przywracalem nawet szczatkowo wczesniejszego backapu i do dzis nie mam jeszcze wszystkich starych aplikacji ale generalnie uzywam telefonu zupelnie normalnie a czasy pracy wygladaja zgodnie z oczekiwaniami. Jedyne co mi przychodzi do glowy to jakies konkretne ustawienie lub konkretna aplikacja - niestety nie mam pojecia ktora to.
Reasumujac moja motka okazala sie sprawna technicznie a praca na baterii niegorsza od innych moich smartfonow. Szkoda, ze nie moge pomoc tym ktorzy borykaja sie z podobnymi problemami - moze jeszcze wpadne na to co bylo przyczyna takiego zachowania...

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
  • Sprzęt: nokia n 85, nokia 5800xm,motorola milestone.....
« Odpowiedź #123 dnia: Maj 23, 2010, 08:27:42 »
[/quote]

Trzyma :( na stenbaju ok nawet 22 godz. ale jak intensywnie (1,5 godź) pośmigam na necie po wifi a reszta stenbaj to trzyma max 12 godź.  :-|
Kwasu

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #124 dnia: Maj 29, 2010, 16:25:06 »

Trzyma :( na stenbaju ok nawet 22 godz. ale jak intensywnie (1,5 godź) pośmigam na necie po wifi a reszta stenbaj to trzyma max 12 godź.  :-|
[/quote]

Czyli trzyma tak jak trzeba. U mnie niby jest juz ok. i potrafi wytrzymac nawet 8h bez ubytku baterii (czyli max zuzycie to 10%) ale czasami mam wrazenie, ze wlacza jej sie cos dziwnego i wpiernicza prad znacznie szybciej mimo, ze nie chodzi nic w tle. To samo z ladowaniem - czasami na oryginalnej ladowarce samochodowej 1A laduje sie fajnie (wolniej niz na czuwaniu ale nie duzo wolniej) mimo chodzacej muzyki i nawigacji ale zdazylo mi sie, ze przy tych samych aplikacjach i tej samej ladowarce bateria sie rozladowywala dosc szybko. Chyba pozostanie poczekac na Froyo i jakis stabilniejszy soft...

*

Offline roska

• Jupka
  • 21
  • Pani czepliwego ;-)
  • Sprzęt: iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #125 dnia: Maj 29, 2010, 23:49:32 »
Podobny problem z "wpierniczaniem" baterii mają użytkownicy Galaxy i5700. W romach 2.1 występuje czasami problem "blokady" procesora, który objawia się tym, że po włączeniu aparatu na stałe ustawiane jest 800 MHz...

*

Offline Brolly666

• 262
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Desire HD, HTC Sensation
« Odpowiedź #126 dnia: Maj 30, 2010, 18:04:38 »
Przeczytałem cały wątek i teraz boje się, że moja MM którą dzisiaj zakupiłem przez "Alledrogo" będzie słabo trzymała bateria stąd moje pytanie jak od razu rozpoznać wadliwą płytę główną? Gdzie ją reklamować jest zakupiona w sieci Play to link do aukcji http://www.allegro.pl/item1060870670_motorola_milestone_fabrycznie_nowa_z_29_05.html
Według sprzedającego została nabyta wczoraj w salonie Play. Jakie są szanse, że jest to uszkodzony model? Bo z tego co widzę na forum sporo osób ma ten problem. Pozdrawiam Brolly.
Diablo ]I[ And The Heavens Shall Tramble

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
  • Sprzęt: Milestone, Wildfire, HD2
« Odpowiedź #127 dnia: Maj 30, 2010, 18:37:56 »
roska - to by się zgadzało, ostatnio przez weekend nie uzytkowalem Motki za wiele i działała ponad 3 dni, teraz od 22 do 10 rano rozładowała się ze 100% do 30%, pomimo tego że nic nie było zmieniane i instalowane - to wyglada własnie jakby procek się "zawiesil"

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #128 dnia: Maj 30, 2010, 20:08:17 »
roska - to by się zgadzało, ostatnio przez weekend nie uzytkowalem Motki za wiele i działała ponad 3 dni, teraz od 22 do 10 rano rozładowała się ze 100% do 30%, pomimo tego że nic nie było zmieniane i instalowane - to wyglada własnie jakby procek się "zawiesil"

Cos jest na rzeczy. Myslalem ze to jakas aplikacja w tle rzezbi ale task killery nic nie pokazuja  i teroria z wieszajacym sie prockiem brzmi imho sensowniej. Chyba nie ma co kruszyc kopii - niedlugo bedzie update do 2.2 froyo i wszystko wroci do normy :)

*

Offline Brolly666

• 262
« Odpowiedź #129 dnia: Maj 30, 2010, 20:48:31 »
A nie ma programu pokazującego taktowanie cpu?? Skoro mówicie, że się wiesza na maksymalnym obciążeniu cpu...

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
« Odpowiedź #130 dnia: Maj 30, 2010, 20:53:29 »
A nie ma programu pokazującego taktowanie cpu?? Skoro mówicie, że się wiesza na maksymalnym obciążeniu cpu...
Quick System Info Pro na przykład.

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
« Odpowiedź #131 dnia: Maj 31, 2010, 12:47:58 »
Kolejny dzien z rzedu Motka rozladowywala baterie w zastraszajacym tempie - po pelnym naladowaniu i wyjeciu na troche baterii z telefonu znowu jest ok - to tez moze potwierdzac, ze procek albo jakis proces powoduje taki stan rzeczy ; o

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwiec 01, 2010, 17:10:01 »
 :O Nie sądzę mam zrootowaną mm-kę i podkręconego proca do max czyli 1,2 ghz na 80 czegoś tam i wszystko działa jak trzeba.Batka trzyma jak złoto 24/h przy lekkim użytkowaniu czyli kilka telefonów ,20 min HSDPA ,40 min WIFI (wifi mam z ps3, czyli zasięg z 2 pokoju cienizna).Z baterią jest tak że z czsem nabrała jakby wytrzymałości i dłużej trzyma  :ok: Jednym słowem jest lepiej .
Kwasu

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwiec 01, 2010, 19:10:20 »
Procek w Motce jest skalowany - nawet jak masz 1,2 to nie dziala caly czas z ta predkoscia, tylko wtedy kiedy jest zapotrzebowanie na moc - przy czuwaniu spada do 250 mhz. Mozliwe, ze Android 2.1 albo soft motki ma jakis problem ze skalowaniem i w czasie czuwania blokuje ja np. na 550. To, ze ja podkreciles nie ma tu zadnego znaczenia.

Tak btw - max to jest 1,4 ale wtedy procek nie juz juz stabilny
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2010, 19:12:28 wysłana przez Scarface828 »

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwiec 02, 2010, 07:49:06 »
Podkreciłem go overclockiem i sprawdzam po wybudzeniu i pokazuje 1,2 więc myślę że jeśli tak pokazuje to tak jest.
Kwasu

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwiec 02, 2010, 12:33:17 »
Omg, procek motki jest skalowany dynamicznie od 250 MHz w góre. Fabrycznie jest to 250MHz, 500MHz, 550MHz - jak się na tym nie znasz, to sie nie wypowiadaj
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2010, 12:35:01 wysłana przez Scarface828 »

*

Offline Brolly666

• 262
« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 02, 2010, 22:13:45 »
U mnie bateria trzyma OK od godziny 7 rano do teraz czyli 22 po kilku telefonach smsach około 3h słuchania muzyki na głośniku z aktywną tapetą galaktyka w tle jest teraz 50% baterii Czyli dobę wytrzyma bez problemu :D

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 02, 2010, 23:16:58 »
Bo normalnie bateria wytrzymuje dobę bez problemu - nawet z wi-fi i synchronizacja. Chodzi jednak o to, ze czasami, u niektórych, potrafi rozładować się w zasadzie bez przyczyny w zastraszającym tempie. Jak pokazały ostatnie przypadki nie jest to wada sprzętu, bo serwis zwraca telefony jedynie po hard resecie. Staramy sie dociec co powoduje takie szybie rozladowanie :>

*

Offline michalkielce

• **
  • 114
  • michalkrzos@interia.eu
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 03, 2010, 14:10:15 »
jak się na tym nie znasz, to sie nie wypowiadaj

Słuchaj p@jacu po to są tego rodzaju fora i inne żeby kazdy się wypowiedział lub dowiedział ,więc skończ mnie poprawiać i daj się wypowiedzieć.
Kwasu

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 03, 2010, 14:25:44 »
proszę panować nad słownictwem bo warny polecą

« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 22, 2010, 09:44:26 »
Witam,

mam problem z baterią, przy normalnym użytkowaniu(market 30-45min, sprawdzenie pksu przez przeglądarkę, oraz kilka rozmów 10-15min) bateria nie wytrzymuje więcej jak 8-10h, a w nocy kiedy telefon tylko leży, to przez 7h bateria schodzi do 70%.
Nie używam animowanych tapet, wszelkie usługi lokalizacji są wyłączone, jedyne co mam włączone to synchronizacja z kontem.
Obecnie wyczyściłem do zera telefon i zainstalowałem najnowszy SHOLS:
http://groupoften.wordpress.com/2010/06/16/g-o-t-shols_u2_36-0-released-for-uk-and-central-europe/
no i myślałem, że może coś się poprawi, ale póki co nic się nie dzieje.
Będę teraz próbować z wyłączeniem synchro i wyłączeniem transmisji danych.

Ma może ktoś jakieś pomysły co mógłbym jeszcze zrobić aby jakoś sobie poradzić z problemem, czy lepiej zanieść telefon do serwisu ?

Pozdrawiam :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 22, 2010, 10:27:34 »
podświetlenie na ile?
GPS, WiFi, BT działają?

« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 22, 2010, 10:33:53 »
podświetlenie z reguły na auto, ale teraz włączyłem na minimum
GPS, WiFi, BT wyłączone za pomocą widget'u na pulpicie, ale sprawdzałem w ustawieniach i faktycznie wyłączone

« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 23, 2010, 20:18:47 »
2.1 z rootem, setcpu, juice, task killer, overlock ... w stanie standby piszac mesa raz na dzien przezywa spokojnie 3-4 dni.

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwiec 23, 2010, 22:24:06 »
Maeglin - wg. mnie nie masz sie czym martwić. Przeglądanie netu przez HSPDA zjada baterie w oczach, podobnie market i pobieranie plikow oraz kazda inna funkcja Motoroli poza czuwaniem :) Ładowanie jej 2x dziennie to czesto norma, jesli wieczorem sie jeszcze gdzies wychodzi. Pozdro

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:52:58 »
Chyba mam juz winowajce!!!  Jesli nie interesuje Was metodologia to solucja jest w przedostatnim akapicie - czytanie reszty mozna sobie odpuscic.
Moje rozumowanie poszlo nastepujacym tropem:
1. Dlaczego normalnie motka dziala 2 dni a jest spora grupa osob u ktorych czas ten jest przynajmniej o polowe krótszy. 
2. Po HR bez jakichkolwiek konfiguracji telefon dziala super (tak sprawdzil mi baterie serwis) a wystarczy podstawowa konfiguracja, bez zadnych dodatkowych aplikacji, zeby czas dzialania spadl drastycznie.
3. Nie da sie wyodrebnic zadnej konkretnej aplikacji ani konkretnego procesu odpowiedzialnego za kradziez zasobow. Nic sensownego nie podaje applet pokazujacy zuzycie baterii ani specjalistyczne aplikacje monitorujace procesor (polecam system panel).
4. Uzycie programow typu Juice Defender pomaga tylko w minimalnym stopniu. Niezaleznie od wszystkiego sukcesem jest utrata 10% naladowania baterii w 2 godziny (telefon tylko czuwa) a srednio energia ucieka w godzine z kawalkiem (mowa o 10% spadku mocy).

W zwiazku z powyzszym szukalem  jakiejs konkretnej funkcji, ktorej wlaczenie ma tak katastrofalny wplyw na baterie. Musialaby to byc funkcja z ktorej korzysta tylko czesc osob (wiekszosc jednak nie ma problemow z bateriia) jednak musialaby byc to funkcja tak wazna, ze nie wchodzi w gre jej aktywowanie i dezaktywacja ot tak dla zabawy (wtedy ktos juz by znalazl zaleznosc - chocby przypadkiem).
Moje podejrzenie padlo na Exchange. Wspolpraca z Exchange spelnia wszystkie warunki - wiekszosc uzytkownikow wogule jej nie uzywa (bo po co skoro uslugi Google robia wszystko co trzeba a darmowych exchange juz nie ma w sieci) ale Ci ktorzy tak jak ja wszystko maja od lat na exchange uruchamiaja ja natychmiast po kazdym HR (chocby po to zeby miec kontakty). W dodatku system Push microsoftu dziala zupelnie inaczej niz ten od googla wiec na pewno obie synchronizacje zarzadzane sa przez inne procesy.

Dawno myslalem o migracji do googla ale wczesniej nie bylo to takie proste jak teraz a i z czasem bylo krucho. Wczoraj zatem przenioslem wszystkie kontakty do gmaila a exchange nie tyle dezaktywowalem co zupelnie konto usunalem z telefonu. Jesli ktos bedzie chcial wiedziec jak bezbolesnie zmigrowac z exchange do gmaila to zaloze osobny temat z poradami.
Efekt jest na tyle spektakularny, ze postanowilem sie podzielic efektami juz po jednej nocy:
Pierwsze 10% zniklo relatywnie szybko bo w 2 godziny (u mnie zawsze z 100 do 90% zchodzilo bardzo szybko), nastepne 10% telefon zuzyl w 8 godzin a kolejne 10% w 6,5h. Byc moze moja radosc jest przedwczesna ale nigdy wczesniej nie zblizylem sie nawet do polowy tych wynikow!.

Reasumuajc - winowajca jest obsluga Exchange. Ewidentnie mamy tu do czynienia z bugiem bo np. Hero dziala mi z obiema uslugami rownolegle bez najmniejszych narzekan (tam exchange jest dodany przez HTC wiec to inne rozwiaznie niz w MMS). Problem dla wiekszosci z uzytkownikow nie ma znaczenia bo korzystaja tylko z rozwiazan google. Rozwiazanie problemu to migracja do kalendarza/kontaktow od Googla (uslugi google mozna obslugiwac przez protokol exchange wiec jesli ktos ma wiecej sluchawek jak ja i czesc z nich to WM to spokojnie moze synchronizowac sobie wszystkie urzadzenia rownolegle). Migracja jest relatywnie prosta - klopot mialem tylko ze zdjeciami kontaktow (normalny export/import nie przenosi zdjec) co najlatwiej obejsc przez Exchange Migration Tool od googla (jesli ktos ma outlooka) lub przez zsynchronizowanie telefonu z googlem poprzez protokol exchange. Problem jesli ktos uzywa firmowego exchange'a i nie moze z niego zrezygnowac - wtedy pozostaje chyba tylko szukanie w markecie programu tylu "exchange for android" i uzywanie go zamiast rozwiazania defaultowego.
Jesli macie problem z bateria w MMS wywalcie na próbę Exchange i dajcie znac jaki to dalo efekt :)

edit: zmieniłem code na quote by się lepiej czytało - beju
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 12:18:54 wysłana przez beju »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:21:36 »
Faktycznie - nie używam MS exchange, nie mam problemów z baterią.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:34:55 »
Faktycznie - nie używam MS exchange, nie mam problemów z baterią.

Gdyby Ci sie nudzilo kiedys to dodaj sobie Gmail przez exchange http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=138636&topic=14299 Nie powoduje to zadnych komplikacji w uzytkowniu telefonu (kontakty nie sa zdublowane, kalendarze sa osobno, skrzynki pocztowe tez. W kazdej chwili mozna to wywalic i wszystko wraca do stanu sprzed dodania konta exchange. To by jednoznacznie udowodnilo moja teze oczywiscie najlepiej gdyby sprawdzil to ktos z romem z Playa :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 12:36:55 wysłana przez jarekt »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:37:47 »
Od rana mam ~90% przy włączonym BT (od 8:00). za chwilę włącze exchange i zobaczymy :)

i780 6.1

*

Offline Scarface828

• **
  • 239
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 25, 2010, 14:45:11 »
To nie to - wczoraj w nocy naladowalem tel do pelna, odlaczylem o 22 a do rana zostalo tylko 30% mimo wylaczonej synchronizacji. Po resecie i ponownym naladowaniu od rana do teraz z wlaczona synchronizacja bateria stoi niemal w miejscu, a exchange nigdy nie używałem. Dalej stawiam na jakiś bug w sofcie albo "zawieszanie" się procesora.