Zmiana orientacji ekranu - tutorial

• 3 Odpowiedzi
  • 2508 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline moohomor

• *
  • 57
  • Sprzęt: Samsung Galxy S Advance
Zmiana orientacji ekranu - tutorial
« dnia: Sierpień 04, 2010, 16:30:23 »
Witam.

Być może wielu z Was posiadaczy modelu HTC Touch2 (T3333) chętnie zmieniło by w swoim wymarzonym urządzeniu ;) możliwość wyświetlania windowsa na pozycje poziomą. Wszak jak wiadomo wizualnie lepiej ogląda się wtedy sam system jak i poszczególne aplikacje w nim zawarte. W związku z tym postanowiłem napisać mały tutorial, żeby każdy miał możliwość spróbowania takiej możliwości. A dla tych co wolą pionową orientację może to być po prostu dodatkowa ciekawostka odnośnie modelu Mega.

Ale do rzeczy. Aby w naszym urządzeniu można było w prosty i szybki sposób zmieniać ową orientacje ekranu będziemy potrzebowali kilku rzeczy.

1Advanced Configuration Tool 3.3 do ściągnięcia tutaj. Jest to aplikacja pozwalająca na modyfikacje ponad 200 funkcji naszego windowsa w wersji PPC.

2. Microsoft .NET Compact Framework 3.5 bez której niestety nie będzie działała wyżej wymieniona aplikacja. A pobrać ją można tutaj.

3. Wyłączenie funkcji TouchFLO. Musimy ja wyłączyć ponieważ TF nie obsługuje orientacji poziomej (ja akurat z tym problemów nie mam ponieważ nie korzystam z TF tylko z SPB Mobile Shell).
Start=>Ustawienia=>Dzisiaj i przechodzimy na aplet "Elementy" i odhaczamy "TouchFLO"

Kiedy już wszystkie elementy znajda się na naszym dysku oraz pozbędziemy się TF możemy przystąpić do realizacji naszego planu zmiany orientacji ekranu :D

A zaczynamy od zainstalowania Microsoft .NET. Ponieważ plik ma rozszerzenie .msi instalujemy go z poziomu peceta (podczas aktywnej sesji AS oczywiście). Instalka jest co prawda po hiszpańsku (lub włosku) ale bez problemów poradzicie sobie z procesem instalacji. Podczas instalacji zostaniemy poproszeni o zezwolenie instalacji na samym urządzeniu. Oczywiście musimy tapnąc "tak" i reszta się sama dokona.
Następnie rozpakowujemy pliki z archiwum .zip naszego Advanced Configuration Tool 3.3 i cały folder przenosimy na urządzenie. Najlepiej ulokować ten folderek na karcie pamięci.
Kiedy już się tam znajdzie uruchamiamy aplikację.
Teraz odnajdujemy opcje Screen. Rozwijamy opcję i szukamy Show Orientation Settings: po kliknięciu nań wybieramy "Yes". W skrócie:
Advanced Configuration Tool 3.3=>Screen =>Show Orientation Settings: Yes

Teraz już możemy w naszym urządzeniu w windows-ie przejsc do Start=>Ustawienia=>Osobisty=>Przyciski i przy pozycji "Send key (hold)" (jest to zielona słuchawka) z listy poniżej wybrać opcję <Obruc ekran>. To wszystko.

Teraz możemy się cieszyć możliwością zmiany orientacji ekranu poprzez przytrzymanie zielonej słuchawki :D

Niestety nie wiem jak zrobić screen w poziomie ;)

BTW. Jeśli moderator uzna ten wątek za edukacyjny to można go śmiało przypiąć ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2010, 20:47:22 wysłana przez moohomor »

Odp: Zmiana orientacji ekranu - tutorial
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2010, 13:00:17 »
W tips (porada 12) jest opisany sposób jak to zrobić przez zmianę w rejestrze bez instalowania czegokolwiek.
"12. Automatyczne obracanie ekranu podczas używania aplikacji na telefonie..."
Pozdrawiam
CRK

*

Offline moohomor

• *
  • 57
  • Sprzęt: Samsung Galxy S Advance
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2010, 13:15:05 »
Prawdę mówiąc nie widziałem w tej poradzie sugestii wyłączenia TouchFLO więc same wpisy w rejestrze pozmieniane na niewiele by się zdały ale skoro jesteś taka skrupulatna napisz do autora tips-ów, żeby zawarł taka informacje a ja skasuję wątek.

BTW. Opera jest niestety niereformowalna więc zawsze będzie w pionie. a winny temu jest po prostu brak akceleromerta w Touch2.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2010, 14:54:28 »
Ja tylko zauważam że można prościej... Co do opery. Po modyfikacji rejestru, na wbudowanej w rom operze, obracam ekran,  a więc można obrócić, w przeciwieństwie do TF o czym napisałeś.