HTC Touch 2 - Opera Mobile, problem, proszę o poradę

• 24 Odpowiedzi
  • 9195 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Krupin14

• 18
  • Sprzęt: Mio P560, HTC Touch 2, Samsung i5700
HTC Touch 2 - Opera Mobile, problem, proszę o poradę
« dnia: Listopad 01, 2009, 00:18:14 »
Otóż od kilku dni mam HTC Touch2 T3333 od plusa.
I dzisiaj przestała mi działać Opera Mobile - zupełnie w dziwny sposób.
Wygląda to tak, że mam połączenie z internetem, ściągają się emaile, działa Internet Explorer, pogoda się aktualizuje.
Natomiast Opera Mobila pokazuje:

ERROR!
Network Problem
You tried to access the address http://www.onet.pl, which is currently unavailable. Please make sure that the Web address (URL) is correctly spelled and punctated, then try reloading the page.

*Make sure your Internet connection is active and check whether other applications that rely on the same connection are working.

Po resecie wg instrukcji pdf z netu, tj. nazywanym w tejże twardym, miałem problem z lokalizacją, natomiast dopóki nie zlokalizowałem windowsa, ta opera działała.
Ustawienia opery są bardzo ubogie - nawet nie ma co tam przestawiać.
Bardzo proszę o fachową poradę.
Napisane: Październik 31, 2009, 23:47:54
Wszakże chciałem zaznaczyć, że ten telefon to nie jest Touch Pro 2, tylko Touch2 - nie wiem czemu został tu przeniesiony, czy to jest to samo urządzenie i/lub jest tak bardzo podobne?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2009, 23:10:07 wysłana przez beju »

*

Offline tulis

• **
  • 170
  • Sprzęt: Rhodium,Rose, htc 7 Pro
Odp: Problem z Touch 2 i Opera Mobile, proszę o poradę
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2009, 09:03:42 »
zaczął bym od pobrania najnowszej opery
http://www.opera.com/mobile/ lub http://rapidshare.com/files/286885977/Opera_Browser_9_70_35432_0.zip
następnie start/system/connection/connection setup ustawić operatora restart i powinno grać  :ok:
jak by co to pisz
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 09:07:15 wysłana przez tulis »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2009, 13:51:37 »
A ja bym zaczął od pisania we właściwym dziale. Z tego co widzę to masz T3333 tj. Touch 2 tzn. HTC Mega 100, a my tu piszemy o T7373 tj. Touch Pro 2 tzn. HTC Rhodium.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2009, 14:56:11 »
A ja bym zaczął od pisania we właściwym dziale. Z tego co widzę to masz T3333 tj. Touch 2 tzn. HTC Mega 100, a my tu piszemy o T7373 tj. Touch Pro 2 tzn. HTC Rhodium.

[/i]Wszakże chciałem zaznaczyć, że ten telefon to nie jest Touch Pro 2, tylko Touch2 - nie wiem czemu został tu przeniesiony, czy to jest to samo urządzenie i/lub jest tak bardzo podobne?

Przeciez Krupin napisal, ze jakis MOD przeniosl tego posta do niewalsciwego forum. Pretensje do moda, a nie autora!

*

Offline Krupin14

• 18
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2009, 18:42:26 »
Dokładnie tak - napisałem w głównym dziale HTC ale mod przeniosł tutaj, proszę o przesunięcie we właściwe miejsce.

Dodam jeszcze, że ta moja opera mobile pracuje bez zarzutu jak mam internet przez wifi, natomiast nie "wyczuwa" internetu gdy połaczę się przez GSM (H, E czy G czy HSCD)

Próbowałem ściągnąć "stable" nowszą wersję, tj. 8.65, ale chyba link z touch flo prowadził do starej wersji wciąż, a poza tym to jest trial hmm. No i ma brzydszy interfejs.
Wydaje mi się, że rzecz tkwi w ustawieniach opery mobile, jednak z poziomu jej samej nie da się tego ustawić - są bardzo ubogie opcje.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2009, 19:07:55 »

Nie ma właściwego działu do tego modelu jeszcze. Wczoraj późnym wieczorem przeniosłem bo myślałem, że chodzi o Touch Pro 2. Na forum nie ma za dużo ludzi, którzy go posiadają. Przeniesione do HTC ogólnie.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline tulis

• **
  • 170
  • Sprzęt: Rhodium,Rose, htc 7 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2009, 21:48:49 »
no to bym powalczył z start/system/connection/connection setup

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2009, 09:53:13 »
hej
mialem tak samo, ale pomoglo mi odinstalowanie "brandowej" przegladarki opera i instalacja czystej :)

*

Offline Krupin14

• 18
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2009, 16:21:55 »
więc zainstalowałem nowszą wersję i działa, starą zostawiłem - też działa ale tylko po wifi lol

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2009, 15:58:47 »
A może kolego udało Ci się zmusić ten telefon aby wybierał domyślne połączenie z przeglądarką lub emilem przez WIFI?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 14, 2009, 17:14:44 »
Jesli WIFI bedzie dostepne i wlaczone, to PDA powinien wybrac wlasnie WIFI jako domyslny protokol.
Jesli masz problem, to zmien ustawienia w 'zaawansowanych'.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2009, 12:46:03 »
a moze trzeba zmienic domyslne ustawiena na internet przez gprs?  :sleepy:
opera nie zastanawia sie jakie jest teraz dostepne polaczenie tylko wybiera domyslne. :-|
Dostepna jest juz OPERA 10 Beta :P
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 08, 2009, 17:11:10 »
A ja mam dla ciebie rozwiązanie tego problemu. Ja miałem to samo. Niestety nie pomogą też rozmaite rozwiązania typu ustawienia połączeń itp. Problem jest w tym, że zrobiłeś konfigurację gprs na swoim telefonie. Wybrałeś sieć plus, poszedłeś za ustawieniami. W tym momencie opera ci przestała działać a wifi i async działały normalnie z operą.
Rozwiązaniem jest HR i nie ustawianie kreatora konfiguracji gprs. Po prostu na początku trzeba go pominąć, anulować. Po uruchomieniu telefonu bez tej konfiguracji telefonik normalnie będzie się łączył z siecią gprs  :O a na operze pozostanie możliwość korzystania z internetu. Reszta będzie normalnie działać i stara opera też.
Namęczyłem się troszkę przy tym (2x HR) ale doszedłem dlaczego opera nie działa.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2009, 17:13:08 wysłana przez wojtekml »
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline Krupin14

• 18
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 09, 2009, 12:15:35 »
Dzięki wojtekml.
Jak walczyłem z tematem to zrobiłem hard reset chyba ze 6 razy, bo nie chciała mi się lokalizacja włączyć (wszystko było po angielsku) i rzeczywiście wybierałem konfigurację gprs plusa etc.
Niestety nie ma tego w żadnej instrukcji, tj. jak prawidłowo robić hard reset i co po kolei powinno być robione. Są w instrukcjach tylko pobieżne wskazówki. No bo np. dlaczego kilka razy nie włączało mi się okno wyboru języka lokalizacji po HR? Coś źle robiłem? (retoryczne).
Ponieważ problemy te dotyczą nie tylko pojedynczych osób, proponowałbym aby porada od wojtekml byłą w przyklejonych gdyby powstał dział osobny dla T3333.

*

Offline wojtekml

• 423
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2009, 13:58:28 »
Tak dokładnie. Mam jeszcze kilka tricków w zanadrzu (na razie) do tego modelu, wszystkie tworzone metodą prób i błędów.
Jeśli chodzi o dział dla tego telefonu to mam nadzieję że wkrótce powstanie. Ubiegałem się wczoraj o jego założenie. Zobaczymy :)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2009, 16:11:23 »
Dział na razie nie powstanie bo nie ma potrzeby. Kilka tematów i kilka osób co posiada ten sprzęt to za mało na cały dział.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline wojtekml

• 423
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 09, 2009, 18:22:10 »
Dział na razie nie powstanie bo nie ma potrzeby. Kilka tematów i kilka osób co posiada ten sprzęt to za mało na cały dział.

To jakie macie limity userów?? 300, 400 czy 500??
Czyli Na razie bardziej będę się trzymał forum na xda, a tam forum już jest. Co prawda mało rzeczy, na razie same pytania ale jest.
Pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 09, 2009, 19:42:37 »
To jakie macie limity userów?? 300, 400 czy 500??

Rozsadne, a nie dlatego, ze jedna osoba ma jakies widzimisie.

Czyli Na razie bardziej będę się trzymał forum na xda, a tam forum już jest. Co prawda mało rzeczy, na razie same pytania ale jest.

A zdajesz sobie sprawe, ze XDA jest forum przeznaczonym dla 1,6 miliarda ludzi, natomiast PDAClub zaledwie dla 38 milionów ludzi. Widzisz teraz różnicę ? Czyli jakies 45 razy wiecej ludzi trafiajacych na XDA ma to urzadzenie w stosunku do PDAC.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline wojtekml

• 423
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:31:49 »
No tak. A nie pomyślałeś że tworząc fora dla np. innych modeli telefonów ściągniesz sobie tutaj jeszcze więcej userów, bo będą wiedzieć że tutaj można znaleźć rozmaite odpowiedzi w narodowym języku? Rozumiem że niektórzy korzystają z angielskojęzycznych for, ale może by dać szansę też polskim userom, trafiającym tutaj również ze względu na to że posiadają model telefonu HTC, Nokia itp itd.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 09, 2009, 20:50:29 »
Ni ma co dyskutowac, bo zasada ta funkcjonuje od lat i sie sprawdza bardziej, niz utworzenie kolejnych 100 dzialow z 3 watkami w kazdym, bo bardziej zniecheca ludzi pusty dzial niz dzial ogolny w ktorym mozna zadac pytanie. Decyzja zapadla i nic jej nie zmieni. Tak po prostu jest. Bedzie potrzeba, o dzial powstanie. EOT.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 11, 2009, 09:51:04 »
Przepraszam, że nie na temat. Jeżeli to trochę pomoże w założeniu działu, zgłaszam się jako kolejny użytownik. Touch II będzie chyba szybko przybywało bo np. w Plusie przy przedłużaniu umowy można dostać go za w miarę sensowne pieniądze.

*

Offline MusX

• 29
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 12, 2009, 21:23:58 »
witam na forum
pytanie związane z tematem choć nie do końca z pierwszym postem, czy w innych przeglądarkach działa wam suwak zoom in/out? mi jedynie w brandowej operze, ie nie odpalałem. w nowszej operze ani w skyfire nie dziala. sa na to jakies tricki?

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2009, 09:29:32 »
Na razie nie ma takowego tricku. Tylko niektóre programy obsługują ten suwak, większość jednak nie.
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 14, 2009, 16:41:20 »
Rozwiązaniem jest HR i nie ustawianie kreatora konfiguracji gprs. Po prostu na początku trzeba go pominąć, anulować.

Dzieki wielkie! Kilka dni przegladalem rozne posty na roznych forach i nie moglem znalezc rozwiazania, dopiero dzieki Tobie wreszcie sie udalo i moge sobie siedziec na PlusGG siedzac na wykladach, zamiast sie nudzic ;):ok: :ok: :ok:

ps.
Rowniez zglaszam sie jako kolejny uzytkownik bedacy za utworzeniem nowego dzialu.  :santa:

*

Offline pilzPL

• 40
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 17, 2009, 14:42:53 »
Ja też również się zgłaszam. Wraz z moja dziewczyna zakupiliśmy ostatnio 2 modele tego fona. Podforum o HTC Mega jak najbardziej by się przydało.